Oyun Haberleri

Oyun Dünyasında İşler Değişiyor. Epic, Apple’a Açtığı Davayı Kazandı

Epic Games, Apple’a açtığı gelir ve Fortnite davasını kazandı.

Dün ABD Bölge Mahkemesi yargıcı, Apple‘a karşı açtığı davada Epic Games‘in lehinde karar verdi. Sonuç olarak, Apple artık kendi cihazlarındaki uygulamalarda yapılan satın almaların App Store’dan yapılmasını zorlayamayacak. Apple daha önce Epic Games’in Fortnite’ında yapılan satın almalardan elde edilen gelirin %30’unu da Epic Games’e ödeyecek.

Epic Games için, Apple’ın uygulama içi satın almaların nasıl gerçekleştirildiği üzerindeki kontrolünü azaltan önemli bir zaferi temsil etmesine rağmen oyun yayıncıları için de bir galibiyet olacak mı göreceğiz. Yargıç Yvonne Gonzalez Rogers, Fortnite ödemeleri konusunda Epic Games‘i haklı bulsa da davadaki diğer itirazlarda Epic Games aleyhine karar verdi. Apple’ın tekelcilik karşıtı yasasını ihlal etmediği ve Epic Games veya diğer kuruluşlara Apple platformlarında kendi mağazalarını oluşturma özgürlüğüne izin vermesi gerekmediği sonucuna vardı. Ek olarak Apple, Fortnite’ın yeniden App Store’a geri dönmesine izin vermesi gerekmiyor.

YouTube player

Yargıç; Epic’in, Google ve Apple‘ın uygulama geliştiricilerini kendi ödeme sistemleriyle sınırlayamayacağını belirten bir yasayı kabul eden Güney Kore’de Fortnite’ın iOS sürümünü yayınlama talebini de reddetti. The Verge’e yaptığı açıklamada şirket, Epic’in “herkesle aynı kurallara göre oynamayı” kabul etmesi durumunda gişe rekorları kıran battle royale oyununun App Store’a geri dönmesine izin vereceğini söyledi.

2020’de Epic, kullanıcılarına App Store dışından satın almaları halinde V-Bucks’ta %20 indirim teklif ettikten sonra Apple, Fortnite’ı iOS mağazasından kaldırmıştı. Epic, Apple cihazlarındaki V-Buck satın alımlarından elde edilen kârın %30’unu komisyon olarak toplamasına hamle olarak bunu yapmıştı. Fortnite geliştiricisi, Apple’ın uygulamasını mantıksız olarak nitelendiren #FreeFortnite hashtagini kullanarak halka açık bir kampanya başlattı. Sonrasında da Epic, Ağustos 2020’de Apple’a dava açtı.

Yargıç Yvonne Gonzalez Rogers tarafından hükmedilen tedbir kararının ilgili bölümü şu şekilde:

Mahkeme, bu hususta toplu yargılamada sunulan delilleri ve olgusal tespitleri ve hukuk sonuçları ile uyumlu olarak değerlendirerek, BURADAKİ EMRİ:

1) Apple Inc. ve memurları, acenteleri, görevlileri, çalışanları ve onlarla aktif yapıda veya katılımda bulunan herhangi bir kişi (“Apple”); geliştiricilerin (i) uygulamalarını ve bunların Uygulama İçi Satın Alma’ya ek olarak müşterileri satın alma mekanizmalarına yönlendiren meta veri düğmeleri, harici bağlantılar veya diğer harekete geçirici mesajlar ve (ii) uygulama içinde hesap kaydı yoluyla müşterilerden gönüllü olarak elde edilen iletişim noktaları aracılığıyla müşterilerle iletişim kurmasına izin vermelidir.

Ne anlama geliyor? 2022’de Apple, artık Apple cihazlarındaki oyunlarda veya uygulamalarda yapılan çevrimiçi satın almaların kendi App Store’u üzerinden yapılmasını zorunlu kılamaz. Geliştiricilerin, çevrimiçi satın alma işlemleri için kullanıcıları kendi pazarlarına yönlendirmesine izin vermelidir. Bu uygulama, dava daha yüksek bir mahkemeye taşınmadığı takdirde 9 Aralık’ta yürürlüğe girecek.

Epic Games’in CEO’su Tim Sweeney, mahkeme kararına bir tweet attı ve şunları söyledi:

Bugünkü karar, geliştiriciler veya tüketiciler için bir kazanç değildir. Epic, milyarlarca tüketici için adil şartlarda bir uygulama içi ödeme ve uygulama mağazaları için savaşıyor.

Bu kararın, Epic’in de bu yılın Temmuz ayında dava açtığı Google gibi diğer çevrimiçi vitrinler için potansiyel olarak büyük etkileri var. Epic Games’in bu dava sayesinde artık Apple cihazlarında oynayan kullanıcıları çevrimiçi satın almalar için kendi sitelerine yönlendirmesine izin verilmesiyle, geliştiricilerin bunu diğer vitrinlerde de yapabilmeleri için emsal olabilir.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.