Masaüstü FRP’de Yenilik Arayışı – Fantastik Atölyenin Ardından
20-21 Haziran tarihlerinde Koç Üniversitesi’nde düzenlenen “Fantastik Giyilebilir Cihazlar Tasarım Atölyesi” başarıyla tamamlandı.
2 günlük program sonucunda yaklaşık 150 kişi arasından seçilmiş 25 kişi, gönül verdikleri masaüstü FRP’de belki de ileride büyük bir yenilik sağlayacak bu proje adına ellerinden geldikçe destek verdiler.
Etkinlik, aynı zamanda organizatör Oğuz Turan Buruk‘un doktora tezinin bir parçası olduğu için proje detaylarını burada yazamayacağım fakat verebileceğim bilgileri buradan paylaşacağım.
Öncelikle atölyenin ana konusu masaüstü FRPlerde giyilebilir cihazların kullanımı ve tasarlanması. Teknolojinin ilerlemesi, bilgisayar oyunlarının gelişmesi ve hızlı tüketimin sonucu olarak eskimeye yüz tutan bu hobinin, bu tarz yenilikçi fikirlerle ateşinin yeniden alazlanabileceği düşüncesi bile açıkçası beni heyecanlandırdı. Atölyede amaçlanan sonuç ise bu tarz bir tasarımın kullanıcı deneyimi geri bildirimini alabilmek. Atölyenin işleyişinden kısaca bahsedeyim;
İlk gün, etkileşim tasarımcıları, takı tasarımcıları, cosplayerlar, FRP oyun yöneticileri, FRP oyuncularından oluşan katılımcılar 5 gruba bölündü ve gruplardan kendilerine ait bir giyilebilir cihaz tasarımlanması istendi. Tasarımlar ve fikirlere kesinlikle bir sınırlama konmadı hatta uçuk düşüncelere fazlasıyla yer verildi. Gruplar özgür bir şekilde beyin fırtınası yapmaya teşvik edildi, sonuçta çıkan fikirler ise basitçe katılanlar ve organizatörlere sunuldu.
Grup çalışmalarının sonucunda her ne kadar ortak paydalar olsa da, geniş farklılıklar da mevcuttu. Kimi gruplar oyunun sisteminde kökten değişimlere giderken kimileri daha gelenekçi bir düşünce ile sistemden öte kolaylığı göz önünde bulundurdu. Giyilebilir teknolojilerde önemli yer tutan estetik ise bazı grupların ana odak noktası oldu. Ortak paydada ise herhangi bir FRP oyununda görebileceğiniz genel problemler giderilmeye çalışıldı. Savaşların sürelerinin kısaltılması, oyuncuların karakterlerinin benliklerini daha fazla benimsemesi için yardımcı etkenler, dikkat dağınıklığına karşı önlemler, ambiyans sağlanması bunlardan sadece bazıları. Günün sonunda ise video eskizleme yöntemi ile yapılan grup sunumları yer aldı.
İkinci gün ise, ilk gün ortaya koyulan tasarımları geliştirme ve ortaya görsel bir tasarım çıkarma üstüne kuruluydu. Kartonlar, hobi hamurları, eva süngerleri, cosplayer ve takı tasarımcı arkadaşların marifetleri ile şekil buldu, somutlaştı. Tabii ki tasarlanan cihazların herhangi bir işlevi yoktu ama orada bulunan hayalgücü geniş insanlar için bu herhangi bir sorun teşkil etmedi. Görsel tasarımların son bulmasıyla beraber FRP oyun yöneticileri, gruplarına tasarımlarını kullanarak örnek senaryolar üstünden test oyunları oynattı ve fırtına burada son buldu. Test esnasında göze çarpan hatalar düzeltilip 2 günlük tasarımların son hali etkinlik içerisinde sunulup üstünde soru cevap şeklinde tartışmalar döndü.
Sunumlar sonrasında ortaya çıkan fikirleri, sorunları kenara not alıp, her sunumu pür dikkat dinleyen Oğuz Turan Buruk, yoğun ısrarlara daha fazla dayanamayıp kendi yaptıkları projeden biraz bahsetti, atölyeden çıkan fikirler arasında kendilerinin de aklına gelenler olduğunu, bu fikirler haricinde ise kendilerinin ortaya koydukları ve çalıştıkları fikirleri katılımcılar ile paylaştılar. Yazının öncesinde de belirtmiş olduğum gibi ne yazık ki bu fikirleri burada sizinle paylaşamıyorum fakat onları duyan birisi olarak şunu söyleyebilirim ki, FRP kitaplarının üstünü bağlayan toza derin bir nefes darbesi inmek üzere…