Haberler

Manganın Efsane İsmi Leiji Matsumoto Hayata Veda Etti

Çalışmaları arasında Space Battleship Yamato, Space Pirate Captain Harlock, Queen Emeraldas ve Galaxy Express 999’un da yer aldığı manga ve anime yaratıcısı Leiji Matsumoto aramızdan ayrıldı.

Leiji Matsumoto, 13 Şubat günü 85 yaşında Tokyo’daki bir hastanede hayata gözlerini yumdu. Ölüm nedeni olarak akut kalp yetmezliği belirtildi. Ölüm haberi, Japonya’da yaşayan ve bazen kocasıyla işbirliği yapan bir manga sanatçısı olan karısı Miyako Maki tarafından verildi.

Leiji Matsumoto

1938’de Akira Matsumoto olarak dünyaya gelen Matsumoto, babası tarafından kendisine verilen bir projektörde Amerikan çizgi filmleri izleyerek büyüdü ve aynı zamanda küçük yaşlardan itibaren hevesli bir bilimkurgu hayranıydı. Henüz lisedeyken 1953’te yayınlanan Michibachi no Boken (Honeybee’s Adventure – Bal Arısının Macerası) ile manga işine adım attı. Mezun olduktan sonra Tokyo’ya taşındı ve çeşitli takma adlar altında çoğunlukla shojo serisi olmak üzere çeşitli mangalar üzerinde çalıştı. 1965’te Leiji Matsumoto adını kullanmaya karar verdi.

Matsumoto, İngilizce okurlar tarafından en çok uzay operası mangaları ve animeleriyle tanınır ve animelerin çoğu mangadan çok önce İngilizce olarak kullanıma sunulur. Bunlardan en çok bilineni, yönettiği Space Battleship Yamato‘dur (İngilizce’de Star Blazers olarak yayınlandı). 1974-75’te yayınlanan anime dizi, daha sonra Neon Genesis Evangelion gibi dizileri karakterize edecek olan daha derin temalara ve karmaşık hikâyelere sahip ilk bilimkurgu animelerinden biriydi.

Leiji Matsumoto

Animenin popülaritesine rağmen, Matsumoto’nun mangası İngilizce olarak yayınlanmakta yavaş kaldı. Viz, 1999’da Galaxy Express 999 mangasının bir bölümünü yayınladı ve 2015’te Kodansha, Queen Emeraldas‘ın yayınlayacağını duyurdu. Seven Seas, 2017’de Captain Harlock: Dimensional Voyage ile başlayarak Captain Harlock: The Classic Collection ve Space Battleship Yamato: The Classic Collection mangalarını yayınlamaya başladı. 2021’de Ablaze, Matsumoto’nun onayıyla oluşturulan yeni bir Space Pirate Captain Harlock serisini duyurdu.

Matsumoto, hayatı boyunca çok sayıda ödül aldı. Yarattığı anime ve mangalarla da adı yaşamaya devam edecek.

Kaynak: BBC

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.