Haberler

J.K. Rowling, Kendisini Eleştirenleri Umursamadığını Söyledi

Harry Potter’ın yazarı J.K. Rowling, transfobik olarak adlandırılan çıkışlarının kariyerine ve mirasına etkilerini umursamadığını belirtti.

J.K. Rowling
J.K. Rowling

Harry Potter serisinin 57 yaşındaki yazarı J.K. Rowling, yaptığı bir dizi yorum nedeniyle transfobiyle suçlanmıştı. Ünlü isim, bu suçlamalar nedeniyle adının lekelenmesinin edebi mirasını da lekeleyip lekelemeyeceği konusunda herhangi bir endişesi olmadığını açıkladı. Yeni podcast’i “The Witch Trials of J.K. Rowling“te konuşan ünlü yazar şunları söyledi:

Edebi mirasımı düşünerek evimde dolaşmıyorum. Biliyor musunuz, ortalıkta dolaşıp ‘Mirasım ne olacak?’ diye düşünerek hayatını yaşamak ne kadar da gösterişli bir tarz. Her neyse, bir gün ölmüş olacağım. Şimdi umursadığım tek şey yaşamak.

J.K. Rowling, trans kadınlara ‘elbiseli erkekler’ diye atıfta bulunan bir tweet’i beğenince LGBT çevrelerinin tepkisini çekmişti. 2020’de biyolojik kadın olmanın önemine yaptığı atıflar nedeniyle de çevrimiçi saldırılarla ve ölüm tehditleriyle karşı karşıya kalmıştı.

Yazar, 2020’de bir makalede “kadınlar” kelimesi yerine “adet gören insanlar” ifadesinin kullanılmasına itiraz etmiş; ancak bu açıklaması sebebiyle “trans karşıtı” olmakla suçlanmıştı. J.K. Rowling, yeni podcast’inin fragmanında, o yorumlarının yanlış anlaşıldığında ısrar etti ve niyetinin asla kimseyi üzmek olmadığını söyledi.

J.K. Rowling yazar

Yazar her ne kadar yanlış anlaşıldığını iddia etse de kısa bir süre önce İskoç İşçi Partisi’nin Cinsiyet Tanımaya Dair Reform Yasasını desteklemesinin ardından tasarının öncüsü olan politikacı Nicola Sturgeon‘u kadın haklarını yok etmekle suçlamıştı. İskoçların yasal cinsiyetlerini kendilerinin belirlemelerine izin veren bu reform tasarısı, geçtiğimiz Aralık ayında İskoç Parlamentosu’ndan geçmiş ve yazar bu yasa değişikliğini sert sözlerle eleştirmişti.

J.K. Rowling’in transfobik olarak tanımlanan söylem ve eylemlerine Daniel Radcliffe ve Emma Watson başta olmak üzere birçok Harry Potter oyuncusuyla yine kendisinin yazdığı Fantastik Canavarlar filmlerinde yer alan 41 yaşındaki Eddie Redmayne gibi dünyaca ünlü isimler de tepki göstermişti.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.