İncelemeler

Monte Cook Kimdir?

monte-cook-kimdir-banner

Monte Cook, rol yapma dünyası tarafından ismini kabul ettirmiş ve imzası bulunan her oyunu dikkat çekmiş bir oyun tasarımcısıdır. Amerikalı olan Cook, 1988 yılından beri Rol Yapma Oyunları ve hikayeleri yazmakta. İlk olarak 1988 yılında Iron Crown Enterprises için çalışmalarda bulundu.

Iron Crown Enterprises 80’li yıllar boyunca çeşitli masaüstü oyunlar, kart oyunları ve minyatür savaşları ile ilgilenmiş bir kuruluş. J.R.R. Tolkien’in Orta Dünya’sını ele alarak hazırladıkları Middle Earth Role Playing (MERP) ile bir zamanlar TSR’ın Dungeons&Dragons sistemiyle birlikte anılmaktaydı.

monte-cook-resim1Monte Cook, Iron Crown Enterprises’ta ilk olarak Fantastik Rol yapma oyunu olan Rolemaster’da daha sonra bilimkurgu süper kahramanlarını ele alan Champions’ta çalışma imkanı buldu. 4 yıl boyunca emek verdiği ICE, ismini tanıtmasında yardımcı oldu. Sistemlerdeki dikkate değer çalışması TSR tarafından fark edildi ve 1992 yılında firma için çalışmaya başladı.

Daha sonradan iptal edilecek bir Marvel sistemi üzerinde çalışan Monte Cook yavaş yavaş basamakları yükselerek bir çok DnD modülünde kendisini gösterdi. Bu süreç içerisinde Planescape için hazırlanan The Planewalker’s Handbook (1996) kitabına önemli katkılarda bulundu. Sistem ve modül yazmadaki başarısından ötürü bir süre sonra kendisini, daha sonradan Wizard of the Coast olan firma içerisinde yardımcı tasarımcı olarak buldu.

En büyük başarısını Jonathan Tweet ve Skip Williams gibi isimlerle birlikte yarattı. D&D 3rd Edition için hazırlanan ana kural kitapları Player’s Handbook, Dungeon Master’s Guide ve Monster Manual başta olmak üzere bir çok kitap hazırladı. WotC, 2000 yılına damgasını vuran yeni sistemi ile ortalığı kasıp kavururken Monte Cook bir anda firmayı bıraktı.

Firmayı bırakmasının ardından serbest çalışmaya başlayan Cook, Malhavoc Press için d20 sistemler yazmaya başladı. Bunların arasında DnD’ye daha mistik bir hava katan Arcana Unearthed en bilinenler arasında gelir. Ayrıca WotC’nin baskılarına dayanamayıp Call of Cthullhu için de bir sistem hazırlamış oldu.

Uzun bir süre boyunca sessizliğini koruyan Monte Cook, bu süreç içerisinde serbest çalışmalarına devam etti. Daha çok ücretsiz olan sistemler üzerinde yoğunlaştı ve bunları PDF formatında oyunseverlerin beğenisine ücretsiz olarak sundu. Dungeons and Dragons’ın 4th Edition’da yaşadığı fiyaskodan sonra Wizards of the Coast, tekrar Monte Cook’u takıma alabilmek için çalışmalarına başladı. Gary Gygax’in yokluğunda onun öğrencilerinden biri sayılabilecek yazarın ilhamından yararlanmak istiyorlardı.

monte-cook-resim2Bu sebepten ötürü 2011 yılında Monte Cook’un Wizards of the Coast’ın resmi sitesinde Legends & Lore başlığı altında çalışmaya başladığı duyuruldu. Bir süre sonra D&D Next Edition adı altında yazar tekrardan sisteme elini atmış bulundu. Çok değil 4 ay sonra Monte Cook “firma ile anlaşmazlıklardan” dolayı projeden ayrıldığını bildirdi. Yazarı ekibe katmaya canla başla çalışan Mike Mearls, bu kararın onu çok şaşırttığını ve üzdüğünü belirtti.

Dungeons and Dragons için oldukça önemli bir yere sahip olan Monte Cook’un projeden ayrılışı elbette bir çok oyunseveri üzdü. Yazarın sistem içerisine dahil olması bir çok rol yapma oyuncusunun dikkatini tekrar Dungeons&Dragons üzerine çekebilmeyi başarmıştı. Sistemin ilerleyen zamanlardaki hali nasıl olacak bilinmez ama bu büyük oyun yazarının eksikliği hissedilecektir.

Monte Cook son zamanlarda sitemizde haberini de geçtiğimiz Numenera sistemi ile geri dönmeyi planlıyor. Bir kickstarter projesi olarak tam destek olan sistem bizi bambaşka diyarlara götüreceğe benziyor.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.