Edebiyat

34. İstanbul Kitap Fuarı, 7 Kasım’da Kapılarını Açacak

34-istanbul-kitap-fuari-banner

Büyükçekmece TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek fuara ilişkin yapılan basın toplantısında konuşan TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, 9 gün boyunca açık olacak fuarın, “Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak” temasıyla okuyucuyla buluşacağını söyledi.

Kavukçuoğlu, karikatür sanatçısı Tan Oral’ın “Onur Çizeri” olarak fuarda yer alacağını kaydederek, “Değerli çizgi ustası Tan Oral, fuar süresince bizlerle birlikte olacak. Çeşitli panellere, söyleşilere ve etkinliklere katılacak,” dedi.

Oral’ın yaşamı, çalışmaları ve eserlerinden seçmelerin bulunduğu bir kitap ve bir serginin hazırlanacağını kaydeden Kavukçuoğlu, küratörlüğünü Sadık Karamustafa’nın üstlendiği serginin, fuar süresince ziyarete açık olacağını ifade etti.

Aziz Nesin 100 Yaşında

Deniz Kavukçuoğlu, yaklaşık 700 yayınevinin fuara katılacağına vurgu yaparak, “Geçen yıl ziyaretçi sayısı 500 bindi. Bu yıl da aynı sayıyı tutturacağımızı, hatta biraz daha aşacağımızı umuyoruz” diye konuştu.

Fuar kapsamında ayrıca “Aziz Nesin 100 Yaşında” etkinliğinin gerçekleştirileceğini sözlerine ekleyen Kavukçuoğlu, küratörlüğünü Işın Önol’un yaptığı “Ömrüne Sığmayan Adam Aziz Nesin:1915-2015” sergisinin fuarda sanatseverlerle buluşacağını kaydetti.

istanbul-kitap-fuari-resim

Kavukçuoğlu, fuara öğrenci, öğretmen, yazar, çizer ve emeklilerin ücretsiz gireceğini aktardı.

Celal: “UNESCO’nun ölçümleriyle dünyanın en büyük 11. yayıncılık sektörüyüz”

Toplantıya katılan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal de geçen yıl 561 milyonun üzerinde kitap üretildiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

“Kişi başına 7,3 adet kitap düşmüş. Üretimimiz yüzde 4,6 artmış. 2 milyar 281 milyon dolarla da dünyanın en büyük 12. yayıncılık sektörü olmuşuz. Geçen yıl 50 bin 752 çeşit yeni kitap üretmişiz. Bu rakamla da UNESCO’nun ölçümleriyle dünyanın en büyük 11. yayıncılık sektörüyüz. Bu verilerle baktığımızda TÜYAP’ın kitap fuarının 500 bin ziyaretçiye ulaşması ve 600’den fazla yayınevinin katılmasının normal karşılanması lazım.”

Celal, İstanbul Kitap Fuarı’nın ziyaretçi sayısı açısından Avrupa’da ilk sırada olduğunun altını çizerek, “Bu fuar, dünyada da sayılı kitap fuarlarından biri durumundadır” diye konuştu.

Popescu: “Romanya’dan 12 yazar fuarda okuyucuyla buluşacak”

Etkinlikte konuşan Romanya Kültür Bakanlığı Koordinatörü Alexandru Popescu ise Romanya ve Türk edebiyatı arasında bir bağ olduğunu dile getirerek, “İstanbul’un ‘Onur Konuğu’ olmak bizim için büyük bir onurdur. İnanıyorum ki bu etkinlik iki ülke arasındaki ilişkileri daha da pekiştirecektir” ifadelerini kullandı.

istanbul-kitap-fuari

Popescu, çağdaş edebiyatın önemli isimlerinin fuar için İstanbul’a geleceğine dikkati çekerek, “12 yazarımız, 2 moderatörümüz ve 2 çevirmenimizden oluşan iyi bir ekiple fuarda bulunacağız” dedi.

Fuarda gerçekleştirecekleri etkinliklerden söz eden Popescu, şunları söyledi:

“Romanya’nın önde gelen yayınevlerini tanıtacağız. Bu kapsamda atölye çalışmaları yapacağız. Romanya’dan gelen yayıncıların, Türk yayıncılarla ve çevirmenlerle tanışması açısından bu çok önem taşıyor. Ayrıca iki kitap tanıtımı gerçekleştireceğiz. Dan Lungu’nun ‘Komünist Bir Kocakarıyım!’ ve Florin Irimia’nın ‘Karanlık Pencere’ isimli kitaplarının tanıtımı fuarda yapılacak.”

Alexandru Popescu, fuarın ilk 4 günü açık olacak Romanya standında, Romanya edebiyatı ve kültürüne yer verileceğini, söyleşi, panel, şiir dinletileri, müzik dinletisi, yayıncılarla profesyonel buluşmalar ve çocuk
etkinlikleri düzenleneceğini aktardı.

“Size Bazı Kelimeler Borçluyuz”

Romanya’nın önde gelen yazarlarının da okuyucuyla bir araya geleceğini belirten Popescu, ünlü yazarlardan Matei Visniec, Dumitru Tepeneag, Mircea Dinescu, Dan Lungu, Octavian Soviany, Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache ve Florin Bican’ın fuara katılacağını dile getirdi.

Popescu, “Size Bazı Kelimeler Borçluyuz” sloganıyla fuarda yer alacaklarını kaydederek, “Romanya’da dilimize birçok kelime Türkçe’den geçmiştir. Bununla birlikte iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için Romen edebiyatını, Romen kelimeleri de Türkiye’ye getirmek bizim için bir görevdir” diye konuştu

“25. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı – Artist 2015” ile eş zamanlı gerçekleşecek olan fuar 15 Kasım’da sona erecek.

7 Kasım’dan önce kitap listelerinizi yapın.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.