“Osmanlı Bilim Kurgusu: Fennî Edebiyat” Raflarda
Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri tarihçiler ve siyasetçiler tarafından çoğunlukla eleştirilmiştir. Yıkılış dönemlerinde çağın gerisinde kalmakla suçlanmış bir Osmanlı İmparatorluğu dönemi hep bizlere anlatılmıştır.
Pek çok kitabın basımının da kontrollü olduğu veya basılmadığı dönemde bilimkurgu edebiyatı olmuş mudur sizce? Merak edilen bu soruya eğitmen ve yazar Seda Uyanık, yeni kitabı “Osmanlı Bilim Kurgusu: Fennî Edebiyat” isimli kitabıyla cevap veriyor. İşte detaylar.
Osmanlı aydınlarının imparatorluğu önlenemez çöküşünden kurtarma gayreti, en çok Batılılaşma akımında kendini gösterir. “Batı’nın ilmini Osmanlı’ya nakletme” fikri aşkın bir teknolojik ilerleme hevesini de beraberinde getirir. Bu arayış ve öykünmenin yansımaları, kültür alanında rahatlıkla gözlenebilir. Dönem edebiyatı da bu zengin mecranın bir parçasıdır.
Seda Uyanık, Türkçe edebiyat literatüründe sıkça göz ardı edilmiş bir konuya, “Osmanlı bilim kurgusu”na odaklanıyor. 19. yüzyıl sonu ve erken 20. yüzyılda Osmanlı edebiyatında ortaya çıkan ve “fennî edebiyat” olarak bilinen türün izlerini sürüyor. Hasan Rûşenî Barkın, Refik Halid, Abdülhak Hâmid, Yahya Kemal, Behlül Dânâ, Ahmet Mithat, Molla Davudzade Mustafa Nâzım, Celal Nuri gibi isimlerin kaleme aldıkları metinler çerçevesinde, bir Osmanlı bilim kurgusunun mümkün olup olmadığı sorusunu irdeliyor.
Osmanlı Bilim Kurgusu: Fennî Edebiyat, popüler kültürün gündelik hayatla ilişkisini başarıyla yansıtan, bilim kurgu meraklıları kadar edebiyatseverlerin de ilgisini çekecek, özgün ve nitelikli bir kaynak.
Editörlüğünü Levent Cantek ve Ekrem Buğra Büte’nin yaptığı kitap İletişim Yayınları’ndan çıktı.
Kitabın künye bilgisi için buraya tıklayın!
Kitabın içinden bir bölümü de buradan okuyabilirsiniz.
Şimdiden iyi okumalar.