Jack Vance Aramızdan Ayrıldı
Bilimkurgunun büyük üstadı Jack Vance’i 26 Mayıs tarihinde kaybettik. Vance, dönemi itibariyle yazdıklarıyla oldukça sofistike bir çizgi belirlemişti.
Kendisinden sonra gelen Avram Davidson, Harlan Ellison, Matthew Hughes, George R. R. Martin, Michael Moorcock ve Gene Wolfe gibi yazarlara da ilham kaynağı olmuştur.
Yazdığı Dying Earth (1950) kitabı ile adını duyurmayı başaran yazar, The Eyes of the Overworld (1966), Cugel’s Saga (1983), Rhialto the Marvelous (1984) gibi romanlarıyla da ününü pekiştirmiştir. 1963 yılında yazdığı The Dragon Masters kitabıyla ilk defa Hugo ödülünü almıştır. Ülkemizde tek yayınlanan kitabı En Son Kale (The Last Castle – 1966) Hugo ve Nebula ödüllerine layık görülmüştür.
Tam adıyla John Holbrook Vance, 28 Ağustos 1916 yılında San Francisco, California’da dünyaya geldi. Yazım hayatı boyunca Jack Vance ve Ellery Queen isimleriyle bir sürü kitap yazdı.
California Berkeley Üniversitesi’ne girene kadar bir sürü farklı işle meşgul oldu. Üniversite yıllarında mühendislik, fizik ve gazetecilik gibi alanlara ilgi duydu. Ancak bu bölümlerin hiçbirinden mezun olamadı. İlk yazılarını The Daily Californian adlı bir dergide Jazz incelemeleriyle yaptı. Jack tam bir müzik hayranıydı. Kendisi de uzun süre boyunca banjo çalmıştır.
Aralık 1941’de Hawaii’deki Pearl Harbor’a yapılan saldırıdan bir ay önce görme problemleri yüzünden oradan ayrıldı. Ancak orduya bağlı ticaret filosunda görev yapmaya devam etti. Bu dönemde denizlerdeyken, ilk kitabı The World Thinker’ı (1945) yazdı. 1970’lerdeki parlama dönemine kadar denizcilik, mimarlık ve marangozluk gibi birbirinden farklı işlerle uğraştı.
Bu sayede Tahiti, Güney Afrika, İtalya, Kaşmir ve daha birçok dünya bölgesini gördü. Yazılarında gördüğü yerlerdeki yaşantıların izlerini kullandığı söylenmektedir.
Yazarlık hayatı boyunca yazdığı bilimkurgu ve fantastik eserlerle, alanının en önemli isimleri arasında anıldı. 2009 yılında yayınlanan otobiyografisi This Is Me, Jack Vance! bile Hugo ödülü kazandı. Bunun dışında 1984 yılında Dünya Fantezi Ödülleri tarafından verilen Ömür Boyu Başarı unvanına sahip oldu. Ayrıca 2001 yılında BilimKurgu Onur Listesi’ne girmeyi başardı.
Ülkemizde adı çok bilinmese de yurtdışında, özellikle ABD’de en çok sevilen bilimkurgu yazarlarından biri oldu.