Edebiyat

Bram Stoker, Ölümünün 100. Yılında Anılıyor!

bram-stoker-100

Dünya edebiyatına önemli isimler kazandırmış İrlanda, filmlere konu olan ve sayısız başka esere ilham veren Drakula’nın yazarı Bram Stoker’ı ölümünün 100. yıl dönümünde anıyor.

Londra’da 20 Nisan 1912’de hayata veda eden Stoker, 1897’de yazdığı başyapıtı Drakula’nın şöhretine rağmen hakkında az şey bilinen İrlandalı yazarlardan biri diye niteleniyor.

dracula-bela-lugosiDublin’deki Trinity Üniversitesi bu açığı bir ölçüde kapatabilmek için, ölümünün 100. Yılında Bram Stoker’ın hayatı ve eserlerini konu alan bir edebiyat etkinliği düzenliyor.

Stoker’ın matematik eğitimi aldığı Trinity Üniversitesi’nin İngiliz Dili Bölümü tarafından 5-6 Temmuz günlerinde düzenlenecek konferansta, yazarın Drakula’nın gölgesinde kalmış diğer eserlerinin de ele alınması planlanıyor.

Hickey’in tablo jesti
İrlanda’nın tanınmış ressamlarından Aidan Hickey anma etkinliklerine, Stoker ve başkarakteri Kont Drakula’yı resmettiği tablosunu, İrlanda Yazarlar Müzesi’ne armağan ederek katkıda bulundu.

Ay sonunda müzedeki yerini alacak tablo bugünlerde Stoker’ın bazı çizimleriyle birlikte İrlanda Resim ve Eskiz Kulübü’nün Dublin’deki sergisinde sanatseverlerle buluşuyor.

Resim ve Eskiz Kulübü’nün kurucularından biri olan Bram Stoker’ın, bir dönem resim eğitimi de aldığı biliniyor.

Kayıp günlük ve Dublin yılları
Bram Stoker’ın akrabalarından Dacre Stoker da ölümünün 100. yılı dolayısıyla büyük amcasının kayıp günlüğünü kitaplaştırdı.

Kısa bir süre önce, Bram Stoker’ın bir başka akrabası Noel Dobbs’un evinde, tavan arasında bulunan günlük, Profesör Elizabeth Miller’ın da katkılarıyla “Bram Stoker’ın Kayıp Günlüğü: Dublin Yılları” adıyla geçen ay yayımlandı.

1871-1881 yıllarını kapsayan 160 sayfalık günlük, Dacre Stoker’ın deyimiyle, “Drakula’ya giden yola” ışık tutarken, edebiyat tarihinin ürkütücü karakterlerinden birini kaleme alan yazarın şakacı, romantik ve toplumsal konulara duyarlı yönünü de ortaya çıkardı.

Bram Stoker’ın İrlanda’da James Joyce ve Oscar Wilde kadar tanınmadığını düşünen Dacre Stoker, Dublin’de yazılmış günlüğün yayımlanmasının, büyük amcasının mirasının memleketine geri dönmesini sağladığına da inanıyor.

dracula-logo

“Heykeli şehir merkezine dikilsin”
Bram Stoker’ın ailesi, Drakula’nın dünya çapındaki ününe rağmen, yazarının ülkesinde yeteri kadar ilgi görmediğini düşünüyor.

bram-stokers-draculaStoker’ın heykelinin diğer tanınmış İrlandalı yazarlarınki gibi kent merkezine dikilmesi için yerel yönetimi ikna etmeye çalışan aile, Dublin Belediyesinin heykelin yazarın doğduğu evin yakınlarına dikilmesi önerisini geri çevirmiş.

Dacre Stoker’ın anlattıklarına göre, turistlerin de görebilmesi için heykelin daha merkezi bir yerde bulunması gerektiğini düşünen aile, gündeme gelen yeni önerilerle bu konunun yakın zamanda çözüme kavuşacağına inanıyor.

Devlet memurluğundan vampirlerin dünyasına
Bram (Abraham) Stoker, Dublin’in Clontarf bölgesinde 8 Kasım 1847’de dünyaya geldi. Nedeni anlaşılamayan bir hastalık 7 yaşına kadar yatağa bağlı yaşamasına neden oldu.

Yardım almaksızın yürüyemediği çocukluğunun ve bu dönemde annesinin kendisine okuduğu kitaplarla anlattığı hikayelerin Stoker’ın yazın serüveninde etkili olduğu söylenir.

Bram_Stoker_1906Daha sonra sağlığına kavuşan ve Trinity Üniversitesi’nin matematik bölümüne giren Stoker, buradan dereceyle mezun oldu. Çok yönlü kimliğiyle öne çıkan Stoker’ın edebiyatla birlikte felsefe, tarih, resim, tiyatro ve spora ilgisi de bu dönemde yoğunlaştı.

Üniversiteden sonra bir süre Dublin’de devlet memurluğu yapan Stoker, bu dönemde çeşitli dergilere kısa öykülerini göndermeye başladı ve Evening Mail gazetesine tiyatro eleştirileri yazdı.

Stoker, 1880’lerde Londra’ya taşındı. Uzun yıllar buradaki Lyceum Tiyatrosu’nun yöneticiliğini ve tiyatronun sahibi, ünlü İngiliz aktör Henry Irving’in menajerliğini yaptı.

Bram Stoker 1875’ten itibaren 12 roman ve 2 öykü derlemesi yayımladı, ancak onu dünya çapında üne kavuşturan 1897’de yazdığı Drakula romanı oldu.

Bir devlet memurunun vazifeşinas zihninden korku edebiyatının ürpertici karakterlerinden birini çıkaran Stoker’ın, gotik romanın en önemli eserlerinden biri sayılan Drakula’sı, yayımlandığı dönemde edebiyat çevrelerinde ilgiyle karşılandı.

Sherlock Holmes’ün yazarı Conan Doyle’un Stoker’a gönderdiği 20 Ağustos 1897 tarihli mesaj, Drakula’nın yayımlanır yayımlanmaz yarattığı heyecanın göstergelerinden biri olarak kayıtlara şöyle geçti:

“Kuzum Bram Stoker,
Drakula’yı okumaktan ne kadar büyük keyif aldığımı anlatmak için sana yazmamı münasebetsizlik saymayacağından eminim. Bunun, yıllardır okuduğum şeytan hikayeleri arasında en iyisi olduğunu düşünüyorum. Gerçekten muhteşem. Böylesi iyi bir kitap yazdığın için seni tüm kalbimle kutluyorum.”

 

Kaynak: Milliyet

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.