Edebiyat

400 Yaşındaki Bilimkurgu Eseri The Chemical Wedding, Yeni Uyarlamayla Basılıyor

the-chemical-wedding-banner

Johann Valentin Andreae’nin 1616 yılında yayımlanmış, “bilimkurgunun ilk örneği” sayılan kitabı “Chymical Wedding of Christian Rosenkreutz”, şimdi John Crowley’nin yeni uyarlamasıyla basılıyor.

Bilim kurgunun ilk örneği kabul edilen “Chymical Wedding of Christian Rosenkreutz”, World Fantasy Award ödüllü yazar John Crawley’nin “The Chemical Wedding” adlı yeni uyarlamasıyla basılıyor. Kitap, 16. yüzyılda ortaya çıkan ve etkin bir örgüt olan Gül-Haçlılar’ı (Rozikrusyenler) ve bir kraliyet düğününü anlatıyor.

“Chymical Wedding of Christian Rosenkreutz” 1616 yılında Almanya’da yayımlanıyor. Yaklaşık 400 yıl sonra, France Yates’in yazılarında keşfettiğini söyleyen Crowley, France’in kitabı bir politik alegori olarak yorumlamasına karşı çıkıyor. “Chymical Wedding of Christian Rosenkreutz”un bir makale olmadığını, heyecan verici ve merak uyandıran bir hikâye olduğundan bahsediyor.Dönemin simya bilimine yönelik fikirlerini en uç olasılık noktalarına taşıyıp onları gerçek birer hikâyeymiş gibi öykünün içine yedirdiğini söylüyor ve ekliyor, “Bilimkurgu da bu şekilde işler, en uçuk bilimsel fikirleri alır ve öykülere katar.”

the-chemical-wedding-resim

Eser, 1616 yılında, Rosencreutz’un bir çalışmasıymış gibi basılmasına rağmen, Andreae daha sonra bu kişinin kendisi olduğunu itiraf ediyor. Bunu söylerken de kitabı bir “şaka”, bir “jeux d’esprit” olarak yazdığı belirtiliyor. Yeni varyantı hazırlayan Crowley ise Andreae’nın bu sözleriyle kitabı yadsıdığını değil, sadece insanların onu çok fazla ciddiye almalarını istemediğini belirttiğini söylüyor.

Crowley, hikâyenin oldukça eğlenceli, heyecan verici olduğunu ve ana karakter Christian Rosenkreutz’un yaşlı, kendine güveni olmayan, meraklı, ama nazik bir adam olduğunu dile getirerek yeni okurlara bunları göstermek istediğini belirtiyor.

Andreae’nın hikâyesi, kanatları olan bir kadının, gerçek hayatta da Rozikrusyenizmin kurucusu olan Christian Rosencreutz’u “Kraliyet Düğünü”ne davetiyle başlıyor. Crowley ise yeni varyantına, Christian’ı Gelin ve Damat’a hizmet etmesi için yedi günlük bir seyahate gönderen mektubu ekliyor. Kitap,Small Beer Press tarafından basılıyor. Kasım ayında satışa çıkarılacak olan bu yeni varyantın illüstrasyonları ise Theo Fadel’e ait.”

Kitabı yazarken günümüze ulaşan İngilizce çevirilerden faydalanarak ve Alman bir bilim insanıyla birlikte çalışarak yazdığını belirten John Crowley, Andreae’nin yazdığı kitabı bilimkurgunun öncü ve ilk metinlerinden olduğunu söylüyor. Kitap, Kickstarter’da 50 bin dolar hedefle açılan ve toplamda 72 bin dolar toplanan kampanyanın sonucunda basılacak.

Yazan: Merve Akıncı Almaz
Kaynak: Vatan Kitap

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.