Haberler

Çin’deki Dev Teleskop Gözleme Başladı

cin-dev-teleskop-banner

Uzay keşfi politikasında Batı’yla yarış halinde olan Çin, 500 metre genişliğinde olacak Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) adlı dev teleskopun faaliyete geçtiğini duyurdu.

1.2 milyar dolara maledilen dev teleskop Guizhou eyaletinin güneybatısındaki bir vadiye inşa edilidi.

Teleskobun aynasına 4,450 adet üçgen şekilli paneli monte edilirken Çin, FAST teleskobuyla Porto Rico’daki 305 metre genişliğindeki Arecibo Gözlemevi‘ni geride bırakmayı amaçlıyor.

cin-dev-teleskop-resim

Çinli gökbilimciler, uzay araştırmalarında bugüne kadar ağırlıklı olarak dış kaynaklardan elde edilen verilerin kullanıldığını, FAST sayesinde uzay keşfinde atılım yapacaklarını belirtti.

Çin Astronomi Topluluğu genel direktörü Wu Xiangping, FAST sayesinde uzaydaki daha zayıf ve uzaktaki radyo sinyalini tespit edebileceklerini belirtti.

cin-dev-teleskop-resim2

Wu, FAST sayesinde evrenin kökenine uzanan araştırmalar yapacaklarını ve Dünya dışı akıllı varlıkların izini arayacaklarını belirtti.

Çinli yetkililer, temeli Mart 2011’de atılan teleskobun gelecek yıl tamamlanacağını belirtti. 2020’de yörüngede yeni uzay istasyonunu faaliyete geçirmek isteyen Çin, Ay’a yeni bir keşif aracı ardından insan göndermeyi planlıyor.

Bize sorarsanız Çin, dünya dışı akıllı varlıklar konusunda bazı delillere sahip olmasa bu kadar büyük bir yatırım yapmayabilirdi… İlerleyen dönemlerde göreceğiz.

Kaynak: Xinhua

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.