Haberler

BBC Maestro ile Alan Moore Hikaye Anlatıcılığı Kursu Veriyor

BBC’nin online kurslar sunduğu platformu BBC Maestro, kurslarına çizgi roman dehası Alan Moore‘un da öğretilerini ekliyor. Alan Moore hikaye anlatıcılığı dersinde hem yazarlara hem de okurlara hitap ediyor.

Çoğu çizgi roman okuru için Alan Moore diyince akan sular durur. Watchmen, V for Vendetta, The League of Extraordinary Gentlemen gibi hikayeleri yaratmış adamdan bahsediyoruz. Batman: Öldüren Şaka (The Killing Joke) ile Joker’ın deliliğinin derinliklerine inmişti. Swamp Thing karakterini DC’den devraldıktan sonra kendi söylemine göre “düzeltip” yazmaya devam etmişti. Çoğu çizgi roman yazarı, onun işlerini gördükten sonra kendi yazdıklarından utandıklarını itiraf ediyor.

Ancak Alan Moore son yıllarda çizgi roman dünyasından elini eteğini çekmeye başlamıştı. Çünkü çizgi roman camiasının güncel durumundan çok rahatsızdı. Ona göre çizgi romanlar fakir kesimlerin bile ulaşabildiği, sığınarak keyif alabilecekleri bir liman olmalıydı. Ancak süper kahraman filmlerinin etkisiyle çizgi romanlar popülerleşip elit kesimlerin oyuncağı haline gelmişti. Alan Moore, her zamanki inatçı tavrıyla “öyleyse ben yokum” diyerek kariyerinde değişikliğe gitmişti.

Şimdi BBC Maestro ile hayatına bunca şaheseri sığdırmış efsane kalemin dilinden hikaye anlatımına dair anlatacaklarını dinleyeceğiz. Alan Moore, bu kursun yalnızca çizgi roman yazarları ve hatta yazarlar için olmadığını söylüyor. Bir hikayeyi okurken de gözümüzü açıp edebiyat zevkimizi sivriltecek konulara da değinecek. Dolayısıyla aslında edebiyat ile ilgilenen herkese hitap edebilecek bir kurs sunacakmış.

Ama tabii ki ve yazıklar olsun ki Türkiye’den erişim yok

Biz tanıtım videosu ve kursun detaylarıyla bu kadar heveslenirken BBC bizi yarı yolda bıraktı. Ne yazık ki BBC Maestro kursları şu an yalnızca belirli ülkelere hizmet veriyor. Türkiye ise tabii ki henüz onlar arasında yok. Ayrıca diğer kurs platformlarının aksine aylık, yıllık ya da ömürlük üyelik seçeneği de sunmuyorlar. Her dersin katılım ücreti ayrı oluyor. Alan Moore’un kursunun kayıt fiyatı 90 dolar olacak. Kura bağlı olarak 1300 TL civarında olacağını tahmin ediyoruz. Yani fiyatıyla da bizi biraz üzüyor. Ancak bir kez katıldıktan sonra içeriklerin tamamı daima erişime açık kalmaya devam ediyor.

Kursun içinde Alan Moore’un farklı konuları işlediği 33 farklı video kaydı var. Katılımcılar bu dersi kendi hızlarında takip edebiliyorlar. Kurs aynı zamanda yazılı materyaller, ödevler ve egzersizler de içeriyor.

Hikaye anlatıcılığı zamansız bir gelenektir. İnsanlar anlattıkları hikayelerle insanlığın hikayesini değiştirirler. Bu hayret verici geleneğin bir parçası olup büyük ya da küçük, kendi payınıza düşeni yapabilirsiniz. İnsanların yapabileceklerini ve başarabileceklerini genişletebilirsiniz. Daha da önemlisi, konuştukları şeylerin sayısını ya da bir konuyu kaç farklı şekilde tartışabileceklerinin sayısını arttırabilirsiniz.

Hikaye anlatıcılığı ve yazarlık tek bir disiplin değildir. 30 ya da 40 ayrı konunun kafa kafaya geldiği korkutucu bir alandır. Karakter, hikaye, manzara, mekan ve zaman diliminin nasıl işleneceğini öğrenmek zorunda kalacaksınız. Hayal gücünüzü uyumlu bir hikaye örmek için nasıl tetikleyeceğinizi öğrenmelisiniz. Bu kursta bunları ve diğer onlarca konuyu öğretmeyi umut ediyorum.

Alan Moore

Alan Moore’un hikaye anlatıcılığı kursu 24 Mart‘ta başlayacak. Kendisi de hikaye anlatıcılığı dersleri vermiş olan Neil Gaiman, şimdiden bu kursun dahiyane olduğunu düşünüyor. Kursun sayfasını ve tanıtım videosunu buradan inceleyebilirsiniz.

Ne dersiniz, belki komşuda pişer bize de düşer? Bir gün bu kursa biz de erişebilir miyiz?

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.