Gerisi Hikaye’de İlk Sezon Tamamlandı
Zaman zaman sitemizden duyurduğumuz Gerisi Hikaye, sezon arası verdi.
Fantazya, bilimkurgu, efsaneler, edebiyat, korku ve hayalgücü üzerine yayın yapan Gerisi Hikaye ekibi toplam 23 bölümü geride bıraktı.
Işın Beril Tetik, Demokan Atasoy ve Galip Dursun’un birlikte hazırladıkları podcast gerçekten derin bilgiler ve ilginç konularla dolu.
İşte ilk sezonun tamamı.
Ölüm, Ölümsüzlük, Ölümden Gelenler
Gerisi Hikaye’nin ilk bölümünde “Ölüm, Ölümsüzlük, Ölümden Gelenler, Vampir, Zombi, Hortlak, Gulyabani, Hayalet” konularını konuştuk. (Işın Beril Tetik, Demokan Atasoy, Galip Dursun)
“Gerisi Hikaye” adlı podcastımızda / yayınımızda ağırlıklı olarak korku edebiyatı, korku sineması ve korku kültürünü derinlemesine inceliyor ve konuşuyor olacağız.
Yayınımızın ilk bölümünde “Ölüm, Ölümsüzlük, Ölümden Gelenler, Vampir, Zombi, Hortlak, Gulyabani, Hayalet” konularını konuştuk.
Korku Sineması, Uyarlamalar, Senaryolar
Bu bölümde Ursula K. Le Guin’in ödül konuşmasından, Psycho’ya, The Shining’den Stephen King’in Kubrick ve filme ilgili kısa bir röportajına kadar pek çok ilginç konudan bahsediyoruz.
Hayaletli Evler
Gerisi Hikaye’nin üçüncü bölümünde parapsikolojiden, reality showlara, edebiyattan sinemaya perili köşkleri konuştuk.
Houdini ve Ruhçuluk
Lilith: Lanetli Kadın – Femme Fatale
Bu hafta Gerisi Hikaye’de insanlık tarihinin en eski efsanelerinden biri olan Lilith’i konuştuk. Yaratılış mitlerinden, en derin korkularımıza bir yolculuk yaptık. Adem’in ilk karısı kimdi? İsis, Ishtar, Nagalar, Lamia ve mitolojinin yılan kadınları. Lilith’in din, edebiyat, resim ve çizgi romanlardaki evrimini tüm aşamalarıyla tartıştık. Korku Edebiyatı’nın olmazsa olmazı bu etkileyici kadın hakkında bilmek istediğiniz herşey bu programda.
Anadolu’nun Korkunç Yaratıkları
Korku Yazmak: Korkunun Cazibesi ve Ceremesi
Anadolu Korku Öyküleri fikri nereden çıktı?
Bu ekip nasıl bir araya geldi?
Gerçek ve Gerçeküstü’nün çatışması nereye kadar sürer?
Yazmak ve özellikle “Korku Yazmak” için size özel tarifler bu bölümde konuşulanların sadece bir kısmı. Korku hakkında bilmek istediğiniz her şey için temel kaynak Gerisi Hikaye Korku Konuşmaları.
Korku Oyunları
Gerisi Hikaye’nin bu haftaki konusu Korku Oyunları. Yapılmış ilk korku oyunundan günümüzün Devasa Çok Oyunculu Çevrim içi Oyunlarına evrilen gelişimi takip ettik. Pixellerle başlayıp Voxellere giden bu yolda oyunlar ve platformlar çok değişse de korkunun yeri hiç değişmedi ve kalplerimizdeki yerini kaybetmedi. Atari / oyun salonlarından başlayıp evimizin salonlarına giren korku dolu bir yolculuğa hazır olun!
Hannibal Lecter M.D.
Alien, Bir Uzay Korku Efsanesi
Bu bölümde 36 yıllık bir efsaneyi, Alien/Yaratık’ı konuştuk. Hem Korku hem Gerilim Sineması’nın en başarılı ve gerçekten başarısız örneklerini bu devasa serinin içinde bulmak mümkün. Alien Mitosu’nu, sinema ile başlayıp, edebiyat, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarında gelişmekte olan gerçek bir canavar olarak nitelendirebilir miyiz? Dünya’nın en ünlü yazar ve yönetmenlerinin anlatma yolunda şanslarını denedikleri bu Yaratık bunca yıldır nasıl oluyor da bizleri kendine hayran bırakmayı başarıyor? Favori filminiz hangisi? Alien’ın yaratılışından günümüze ve yarınına detaylı bir bakış attık.
Vampirler I – Gecenin Çocukları
Uzaylı İstilası – Evrenin Karanlığından Doğan Korku
Edgar Allan Poe – Kuzgun’un Dediği
Vampirler II, Efsanelerden Edebiyata
Korku Çizgi Romanları
Korkuda Gerçeklik Payı
Kıyamet, Hemen, Şimdi!
Bu hafta Gerisi Hikaye’de insanoğlunun en eski ve ortak korkusu olan Kıyamet’i konuştuk. Dinlerin kıyamet hikayeleri ve kökenlerini inceledik. Kıyamet Korkusu’na kültürümüzdeki bakışın üzerine düşündük. Edebiyat ve Sinemada örnekleriyle, değişim ve gelişimini konuşup, kıyamet türlerini detaylı bir şekilde yorumladık.Sümer’den Mısır’a, Antik Yunan’dan Anadolu’ya Kıyamet üzerine neler yaşandı neler yazıldı? 21. yüzyıl insanı olası kıyamete nasıl yaklaşıyor, nasıl hazırlanıyor? Kelimenin anlamından gidersek, o gün canlara mı kıyılacak, hesap defteri mi açılacak?
Kıyamet Sonrası
Geçen hafta Kıyamet ve türlerini inceledikten sonra bu hafta da Kıyamet Sonrası senaryolarını konuşuyoruz. Eserlerin Kıyamet Sonrası/Post Apokaliptik veyahut Distopik olarak kategorize edilmesi üzerine uzun uzadıya tartışıyoruz. Kıyamet Sonrası nerede başlar, nerede biter? Sinemada kült ve klasik örnekler konuya nasıl yaklaşmış? Post Apokaliptik bir sohbet edilir de Stephen King ve Mahşer’den bahsedilmez mi? Popüler kültürün, Nükleer Kıyamet’ten Zombi Kıyameti’ne dönüşümünü Gerisi Hikaye’de dinleyin.
Korkularımız: Fobiler, Korkunun Kökenleri
H.P. Lovecraft I
Gerisi Hikaye bu hafta, ilk şehirler arası kaydıyla karşınızda. Ankara – İstanbul hattında, Hangouts üzerinden yaptığımız bu programda Doğaüstü Korku’nun en yetkin isimlerinden Howard Philips Lovecraft’ı konuştuk. 1890-1937 yılları arasında yaşamış bu sıra dışı yazarın zorluklarla dolu hayatının gölgesinde oluşan, gelişen hatta daha doğrusu evrimleşen yazınını detaylarıyla inceledik. 3 yaşında okumaya, 6’sında şiirler yazmaya başlayan, yaşamı boyunca 100.000’in üzerinde mektup yazmış fakat tek bir kitap dahi yayımlatmamış bu çılgın adamı saygıyla andık. Devrinin tüm standartlarını yıkıp geçmiş, hayal gücünün sınırları günümüzün bilim kurgularını aratmayacak kozmik sırlara kapılar açmış, hatta yön vermiş ve vermeye de devam eden, Lovecraft gerçeğine bir saatlik bir giriş yaptık. Ölümünün ardından oluşan Cthulhu Tarikatı’ndan tutun da yazarlığını yerden yere vuran eleştirmenlere dek Korku Edebiyatı’nın bu dev ismini her yönüyle incelemeye giriştik. Keyifli dinlemeler.
H.P. Lovecraft II
Gerisi Hikaye şehirler arası kayıtlarına devam ediyor. Geçen hafta belirttiğimiz gibi bu haftaki konumuz korku edebiyatının büyük ismi H.P. Lovecraft’ın Edebiyatta Doğaüstü Korku adlı manifesto\makalesi. İlk bölümde, kendi deyimiyle Kozmik Korku’nun detaylı bir açıklamasını yapıp, bir korku öyküsünün nasıl olması gerektiğine dair kuralları açıklayarak başladığı bu etkileyici makale, batı edebiyatının korku geçmişine açılan görkemli bir boyut kapısı. Antik çağlardan başlayarak Gotik Korku’ya doğru yaşanan değişim ve gelişimleri detaylı örneklerle inceleyen Lovecraft ölümünün üzerinden neredeyse 80 yıl geçmişken bizleri eğitmeye devam ediyor. Satyricon, Hanok’un kitabı, Hamlet ve Faust, Christabel, Lenore ve Otranto Kalesi diğer onlarca örnekle beraber gözlerimizin önüne, bir de onun bakış açısıyla geliyor. Bu programımızda ilk üç bölümü üzerinden yorumlarımızı paylaştığımız Edebiyatta Doğaüstü Korku makalesi gerçek bir başucu kitabı ve her korku yazarının olmazsa olmaz kaynağı. Bu haftaki detaylı incelememizden aldığımız keyfi umarız siz dinleyicilerimiz de alırsınız.
Musallat / Possession
Karındeşen Jack
19. yy.’ın son çeyreğinde sadece bir kaç ay içinde işlenen 5 cinayet neredeyse130 yıldır hız kesmeden tüm dünyayı etkileyen bir efsanenin doğmasına sebep oldu. Karındeşen Jack kimdi? Cinayetlerini nasıl işledi? 1888 yılında Londra nasıl bir şehirdi? Gece hayatı, kalabalık ve fakirlikten doğmuş bu vahşet gaz lambalarının yarattığı gölgelere karışıp kayboluverdi ama etkileri Korku Edebiyatı ve Korku Sineması’nı derinden etkiledi. Tam da mektuplarında iddia ettiği gibi bizleri 20. yy.’a sokan Karındeşen Jack olabilir mi? Keyifli dinlemeler.
Gerisi Hikaye’nin yeni sezonunu da heyecanla bekliyoruz. Bu güzel işi bize sunan güzel ekibe biz de teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Gerisi Hikaye’nin blog sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.