İncelemeler

Shadow Of The Demon Lord İncelemesi

Geçen haftasonu HüCon 2017 etkinliğine katıldığımda bir arkadaşım en sevdiğim FRP sisteminin hangisi olduğunu sordu. 1,5 yıl önce olsaydı hiç düşünmeden Dungeons and Dragons derdim ancak cevabım, başlıktan da anlaşılabileceği üzere Shadow of the Demon Lord oldu.

Daha önce sitede bu sistem hakkında bilgilendirme haberleri yayınlandı ancak ayrıntılı bir incelemeyi de hak ettiğini düşünüyorum. Özellikle de sistemi oynatan başka birisiyle karşılaşmadığım için sistemin popülerleşmesine bir katkım olursa ne mutlu bana.

Öncelikli olarak oyunun arkasındaki isim olan Robert J. Schwalb’tan biraz bahsetmek istiyorum. Bu sayede oyunun bize neler vadettiğini daha iyi anlatabilirim. Kendisi, Dungeons and Dragons, Dark Heresy ve A Song of Ice and Fire RPG gibi oyunlara içerik üretmiş birisi. Özellikle D&D 3E için ürettiği Fiendish Codex 2, D&D 4E için ürettiği Book of Vile Darkness ve Dark Sun Campaign kitapları benim favorilerim. Kısacası Robert J. Schwalb, vahşi ve şeytani bir ortam yaratma konusunda uzman bir isim. En son eseri olan Shadow of the Demon Lord’un da üstteki kitaplardan aşağı kalır yanı yok.

Ortam olarak oyun, olabildiğince karanlık ve acımasız bir yapıya sahip. Şeytan, yavaş yavaş dünyayı ele geçirmekte ve cehennemin dehşetlerini yeryüzüne salmaktadır. Bunun sonucu olarak da merkezi otoriteye sahip imparatorluk neredeyse yıkılmış ve tüm topraklarda kaos ve şiddet hakimdir. Tüm bu sert ve tehlikeli koşullar oyun sisteminde bulunan insanity (delilik) ve corruption (yozlaşma) mekanikleri ile de perçinlenmiş durumda

Oyunu teknoloji açısından hangi çağa oturtman gerektiği konusunda ise biraz zorlandığımı söylemem gerek açıkçası. Her ne kadar dünyanın çoğunluğunda ortaçağ teknoloji hakim olsa bile, çok nadir olarak ateşli silahlar ve buhar makineleri de bulunmakta. Ayrıca oyuncuların oynayabileceği Clockwork (zemberekli) denen bir çeşit robotik ırk da mevcut.

Sistem Kolay Mı?

Peki, bu oyunu listemde 1 numaraya taşıyan sebepler nedir? Her şeyden önce, kuralları olabildiğince basit tutulmuş, özellike de D&D ile karşılaştırdığımızda. Oyunu ilk oynattığımda, daha önce hiç FRP oynamamış 2 arkadaş da vardı ekipte ancak kısa bir anlatım sürecinden sonra kuralların çoğunluğunu benimsemişlerdi bile.

Zar olarak sadece, d20 ve d6 kullanılıyor oyunda. d20’yi klasik olarak her türlü eylemin başarıya ulaşıp ulaşmadığını belirlemek için kullanıyoruz. d6’lar ise silahların ve büyülerin etkilerini belirlemede kullanılmasının yanı sıra boon ve bane denen ve sözlük anlamı olarak tam karşılıkları olmasa da avantaj ve dezavantaj olarak çevirebileceğimiz özelliklerde kullanılıyor.

Örnek vermek gerekirse, 1. seviye warrior karakterler aldıkları eğitim sayesinde herhangi bir silah ile yaptıkları saldırı zarlarına bonus olarak 1 boon zarı alırlar. Bu durumda karakterimiz saldırısının başarılı olup olmadığını belirlemek için d20’nin yanında fazladan 1 tane de d6 zarı atar ve iki sonucu toplar. Aynı şekilde bane’e sahip olunan bir durumda da bu d6’lık zarın sonucu, d20’nin sonucundan çıkarılır.

Attribute (yetenek) sistemi de basitleştirilmiş oyunda. Karakterlerin 4 temel attribute’u bulunmakta. Bunlar, Strength (Kas gücü), Agility (Çeviklik), Intelligence (Zeka) ve Will (İrade). Karakterin zarlarına gelen attribute bonusları da toplam skordan 10 çıkarılması ile elde ediliyor. Ayrıca oyunda feat gibi bir mekanik bulunmuyor.

Sistemin bir diğer farklı noktası ise, inisiyatif kuralları. Oyunda kimin önce hareket edeceğini belirlemek için zar atılmıyor. Bir tur yapı olarak ikiye bölünmüş durumda: hızlı tur ve yavaş tur. Oyuncular da bu iki turdan birini seçmek zorunda. Eğer oyuncu hızlı turu seçtiyse, sadece hareket edebilir ya da sadece saldırı/büyü yapabilir. Eğer oyuncu yavaş turu seçtiyse, ikisini birden yapabilir. Ancak hızlı turu seçenler, yavaş turu seçenlerden önce hareket ediyor. Ayrıca, npc karakterler de pc karakterlerden sonra hareket ediyor. Oyuncuların kendi aralarındaki sıralaması ise onlara bırakılıyor.

Oyunla ilgili bir diğer önemli konu da skill (yetenek) konusunun tamamen rol yapma ve karakterin geçmişi üstüne dayanmasıdır. Karakterleri belirli seviyelere ulaştıklarında, oyunculardan profession (uzmanlık) seçmeleri isteniyor.

Mesela, oyuncularımdan bir tanesi ölen karakterinin yerine yeni bir karakter yarattığı zaman uzmanlık olarak kayıkçı olmayı seçmişti. O oturumda da bir nehir yolculuğu yapmaları gerekiyordu ve benim kesin buralarda bir kayıkçı tanıdığım vardır diyerek bir araştırma zarı attığında ise eski bir meslektaşını bulabilmişti oyuncu arkadaş (evet, 20 geldi zarı). Bu uzmanlık bir meslek olabileceği gibi bir bilgi türünde eğitim de olabiliyor aynı zamanda ya da karakterinizin bir alışkanlığı.

Sınıflar

Shadow of the Demon Lord’un en sevdiğim yanı ise sahip olduğu class (sınıf) sistemi sayesinde karakterlerinizi çok farklı bir şekilde özelleştirebilmeniz. Başlangıçta size bir class seçtirmek ve oyunun sonuna kadar onunla devam ettirmek yerine, 1., 3. ve 7. seviyelerde sizden path (yol) denen sınıflar seçmenizi istiyor.

1. seviyede seçebileceğiniz 4 tane klasik path var. Bunlar; Warrior, Magician, Priest ve Rogue. 3. seviyeye geldiğinizde ise her path kendi içinde 4’e ayrılıyor ve karakteriniz belirli bir alanda odaklanmasını sağlıyor. Mesela 1. seviyeye geldiğinizde Priest seçtiyseniz, 3. seviyede, Cleric, Paladin, Druid yahut Oracle olabiliyorsunuz. 7. seviyeye geldiğinizde ise karakterinizin belirli bir alanda tam anlamıyla uzmanlaşmasını sağlayabiliyorsunuz çünkü önünüzde 64 tane seçenek oluyor ki bu seçenekler sadece temel kural kitabında bulunanlar.

Irklar

Irk sistemi de benzer tarzdaki sistemler ile karşılatırıldığında daha çeşitli. İnsan, Elf, Cüce, Orc, Goblin (evet goblin de olabiliyorsunuz), Halfling gibi klasik fantastik ırkların yanında Clockwork, Changeling, Faun ve Salamander gibi ilginç ırkları da oynayabiliyorsunuz.

Büyü Sistemi

Oyunda büyü sistemi de tradition (gelenek) denen sınıflara ayrılmış durumda. Bu sınıflar büyülerin temel özelliklerine göre belirlenmiş. Klasik olarak ateş, su gibi traditionların yanında zaman ve technomancy gibi ilginç büyü gelenekleri de mevcut. Özellikle zaman büyüleri inanılmaz eğlenceli olabiliyor. 4. seviye bir zaman büyüsü gelecekteki halinizi size yardım etmesi için çağırmanızı sağlayabiliyor.

Karakteriniz yeni büyü seçeceği zaman ise sadece bildiği traditionlardan büyü seçimi yapabiliyor. Karakterlerin günlük büyü hakkı ve yapabilecekleri en yüksek büyü seviyesi ise power denen bir sistem ile belirleniyor.

Oyunun bir diğer önemli artısı ise, sınıflar arasındaki dengenin birçok oyuna göre çok daha başarılı sağlanmış olması. Oyunun ilerleyen aşamalarına gelindiğinde bile savaşçı karakterler büyü yapan karakterlere kafa tutabilecek seviyede oluyor.

Oyunun en havalı özelliğini ise sona sakladım. Oyunun genelinde hakim olan şeytani hava, karakter kağıdında da rahatlıkla görülebiliyor. Karakter kağıdı, kanla yapılan bir büyü ritüelinin parçasını andırıyor adeta.

Eğer D&D sistemini seviyorsanız; Shadow of the Demon Lord’a da bir şans vermelisiniz. Eminim bundan pişman olmayacaksınız.

Dilerseniz Shadow of the Demon Lord’un ana kitabını buradan satın alabilirsiniz. İyi oyunlar!

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.