Unutulmuş Diyarlar

Faerun’da Yaşam

frlogo
 

Faerun’da yaşamdan kastettiğim günlük hayattaki şeyler;mevsimler, haftalar, aylar,, bayramlar, ekonomik durum, para,bitki örtüsü vb benzeri şeyleri dile getireceğim.

İlk olarak gündüz ve gece saatlerinden bahsedelim.Gündüz ve gece saatleri kuzey ve güneyde farklılıklar göstermektedir.Güney bölgelerinde her gün ne olursa olsun 12 saat gündüz 12 saat gecedir.Ancak kuzey bölgelerinde kış aylarında 8 saat gündüz 16 saat geceyken yaz ayları 16 saat gündüz ve 8 saat gece olmaktadır.Kuzey veya güneyde gündüz ve gece süresinin toplamı bizim dünyamızdaki gibi 24 saattir.

Hafta konusuna gelince;Faerun’da haftalara “10 gün” denir.Bunun nedeni isminden de anlaşılacağı gibi haftaların 10 gün olmasıdır.Hafta içindeki günlerin özel isimleri yoktur(Pazartesi,Perşembe gibi…)onun yerine “birinci gün” “beşinci gün” gibi sayıyla belirtilirler.

Her ay 3 haftadan oluşur.Yani bu demektir ki her ay 30 gündür.Ancak dört yılda bir,bir gün artar ve bu günde faerun halkının “Shieldmeet”olarak adlandırdığı bayram kutlanır.Aylar isimleri dışında nerdeyse bizim takvimlerimizdekilerle aynı özellikleri taşımaktadırlar.Bir yıl 12 aydan meydana gelir.Şimdi şu ayların isimlerine bakalım.
 
1.Ay İsmi:Hammer ,Halk Dilindeki Adı:Derin kış
2.Ay İsmi:Alturiak , Halk Dilindeki Adı:Kışın Pençesi
3.Ay İsmi:Ches , Halk Dilindeki Adı:Günbatımının Pençesi
4. Ay İsmi:Tarsakh Halk Dilindeki Adı:Fırtınaların Pençesi
5.Ay İsmi:Mirtul Halk Dilindeki Adı:Erime
6.Ay İsmi:Kythorn Halk Dilindeki Adı:Çiçeklerin Zamanı
7.Ay İsmi:Flamerule Halk Dilindeki Adı:Yaz Gelgiti
8.Ay İsmi:Eleasis Halk Dilindeki Adı:Yüce Güneş
9.Ay İsmi:Eleint: Halk Dilindeki Adı:Soluş
10.Ay İsmi:Marpenoth Halk Dilindeki Adı:Yaprak Dökümü
11.Ay İsmi:Uktar Halk Dilindeki Adı:Çürüyüş
12.Ay İsmi Nightal Halk Dilindeki Adı:Drawing Down(çevirisini yapamadım)

     Festivallere değinecek olursak
    
Kış Ortası: Soylular ve yöneticiler Hammer ayının sonu ve Alturiak ayının başında kış ortası kutlamalarını yaparlar.İlişkileri ve müttefikleri yenilemek için en iyi gün olarak kabul edilir.Köylü halk ise bu tarihte pek kutlama havasına giremez.Çünkü bu gün zor günlerin kapıda olduğunu sıradan insanlara duyuran gündür.
 
Yeşil Çimen: Tarsakh ayının son günü kutlanan bu festival kesin olarak gelen ilkbahar havalarını kutlamak içindir.Yerlerde hala erimemiş kar bulunsa bile soylular,ruhbanlar ve zengin halk özel odalarında ve seralarında güzel çiçeklerini yetiştirmeye başlarlar.
 
Yaz Ortası: Flamerule ayının sonunda kutlanan bu festival isminden de anlaşılacağı gibi yazı kutlamak için düzenlenir.Festivalin düzenlendiği gecenin açık olması ve güzel olması tanrılar tarafından bereketli günlerin ve güneşli yaz günlerinin bahşedildiğine yorumlanır.Ancak gece kapalı, bulutlu hatta yağmurlu olursa uğursuz ve kötü günlerin geleceğine delalet olarak görülür.
 
Shieldmeet: Her dört yılda bir Yaz ortası şenlikleri kutlanırken Shiledmeet’de çoşku ve sevinçle kutlanır.Faerun takvimine dört yılda bir “ek gün” olarak eklenen bu günde sınıf ayrımlarının her zamankinden daha az görüldüğü,eğlenceli müsabakalar ve turnuvalarla insanların güzel zamanlar geçirdiği, dünyanın dört bir yanından gelen ozanların müzikleriyle insanları coşturdu bir gün yaşanır.Zenginler, paraları olanlar değişik memleketlere tatile giderler.Bu döneme yakın evlilik törenleri için shieldmeet seçilir ve beklenir.Her dört yılda bir kutlandığı yer değişir.Genellikle ekonomileri güçlü olan ülkelerin başkentlerinde olur ve bu zamanlarda bu büyük metropoller dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere açıktır.
 
Yüce Hasat Gelgiti: Hem sonbaharın gelmesini hem de yazın yetişen ekinlerin toplanması kutlamak amacıyla yapılan,Eleint ayının sonunda kutlanan bir festivaldir. Gezginler, bilgeler, maceracılar bu günün gelmesiyle yolculuklarına ara verir ve bir yere yerleşip geçicide olsa dinlenirler.

Faerun’da her yılın bir ismi vardır.Yıl sonlarında bilge konseyleri toplanarak genellikle o yıl içerisinde olmuş olaylar sonucunda yılı isimlendirirler.Böylece olaylar tarih kitaplarına, anı defterlerine rakamdan önce sözel ve güçlü bir ifadeyle geçmiş olur.Örneğin Faerun’un şu anda içinde bulunduğu yılın adı “Vahşi Büyü Zamanı Yılı”’dır.

Fauna ve Flora topluluklarına bakalım birazda…Hayvan olarak bizim dünyamızdakinden pek değişik hayvanlar görülmez.Sadece bizim bildiklerimizin daha irileri ve belki de biraz evrimleşmiş halleri olabilir.Ancak bitkiler ve ağaçlarda değişik türler görmek mümkündür.Şimdi şu türlere bir göz atalım:
 
Maviyaprak: Adından da anlaşılacağı gibi mavi renkli yapraklardan oluşan bu ağaçlar nemli, yağışlı ve soğuk bölgelerde bulunurlar.40 feet(yaklaşık 12 metre) uzunluğuna ulaşırlar ama bundan daha yüksek olmaları pek nadirdir.Kuzey bölgelerinde mavi yapraktan giysi ve kumaş yapılmaktadır.Yaprakları yakıldığı zaman mavi bir ışık vermektedir.Zengin şehirlerin tavernalarında ve eğlence yerlerinde ortalığı renklendirmek ve cümbüş için konmuş meşaleler bu yapraklardan yapılmaktadır.
 
Miferboynuzu: Bu sarmaşığa benzeyen dikenler genellikle ölü çalıların arasında bulunabilir.Bir insan eli uzunluğunda olan bu dikenler boynuz gibi kıvrık olduğundan bu ismi almıştır.Siyah renkli ve oldukça sivridirler.Dondurulduğunda ve kurutulduğunda şarap yapımı için kullanılabilirler.
 
Gölgetepesi.Çok yükseklerdeki dev Faerun ormanlarında bulunan bu bitkiler yılda 2 feet uzayarak toplamda 90 feet’i aşmaktadırlar.İsmini üzerinde yetişen bakır renkli birbirine girmiş sarmaşıklardan alırlar.Bu sarmaşıklar topaç halinde gelişip bir süre sonra düşerler.Bu maddeden genellikle ip yapıldığı görülmüştür.Yakıldıkları zamanda ise gerçekten sıcak olurlar ve çok az duman üretirler.Bu yüzdende yemek pişirmek için idealdirler.Gövdesinden ise sopalar ve asalar yapılmaktadır.Faerun’da bulundukları kesin yerler yoktur.Hemen hemen her bölgede bulunabilirler.
 
Suth: Suth gri gövdesi olan zeytin yeşili yaprakları olan ağaçlardır.Genellikle grup halinde bulunurlar ve beraber yetişirler.Karışık bir şekilde büyüdüklerinden genellikle çözümlenemez sarmaşık yumakları oluştururlar.Yaprakları uzun muntazam ve sivridir.Güzel ve parlak gri gövdesi ise kitap ciltlemelerinde kapak olarak kullanılabilir.Gerçekten sert bir yüzeye sahiptir ve normal bir insanın alet edevat olmadan işlemesi nerdeyse imkansızdır.Tahta kalkan yapımında da ideal bir seçim olarak görülen Suth kabuğu savaştan önce suya batırıldığında asla ama asla alev almaması ve yanmamasıyla ünlüdür.İsim olarak Suth ‘un ne anlama geldiği tam olarak bilinmemektedir ama güney anlamına gelen “South” sözcüğünün zaman içinde değişmesinden oluştuğu söylenmektedir.Bu bitkiler genellikle Faerun’un güneyinde,Shaar’da ve Chondath korusunda bulunmaktadır.
 
Su Bendi Odunu: Bu bitki Faerun’un her yerinde görülebileceği gibi nesli tükenmek üzere olduğunda dünyanın her yerindeki druidler,korucular,drayadlar ve orman perileri tarafından korunmaktadırlar.Kahverengi ve gümüşi renkte yaprakları olan bu ağaçlar normal ateşle(büyülü olmayan) yanmazlar.(Buna karşı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olmaları oldukça garip)Aynı zamanda müzik aletleri yapımında oldukça seçkindirler.Yapıları özellikle üflemeli çalgılar için çok uygundur.
 
Zalantar: Kuzeyde kara odun olarak da bilinen bu bitki çeşidi siyah bir gövde ve sekizin üzerinde daldan oluşmaktadır.Tek bir kökten doğmasında karşın sekiz veya daha fazla gövdeye ayrılarak büyürler.Yaprakları beyaz renktedir.30 feet ve maksimum 60 feet arasında bir uzunlukları vardır.Oldukça sağlam olduklarından eşya,vagon hatta ev yapımında bile kullanılırlar.Güneyli büyücüler bu siyah odundan etkileyici sopa ve asalar yaparlar.Genellikle güneyde görülürler.Shaar’da ve Chult yarım adasının güney kıyılarında rastlama olasılığı yüksektir.

Para konusuna gelecek olursak basit bir para sistemi vardır ve her ülkede aynı para kullanılır.En küçük para birimi bakırdır.10 bakır 1 gümüşe eşittir.10 gümüş ise 1 altına ve son olarak 10 altın bir platin sikkeye denktir.Buna rağmen ensesi kalın bazı kesimler normal boyutlarından büyük altınlar döktürmektedirler.Bunu bazen gösteriş, bazen de almak istediklerini tek bir parçayla almak için yaparlar.

Ekonomik sınıflar şu tabloya göre belirlenir;
 
Kendine Yeten: Ayda 2 altın veya daha azını kazananlar bu gruba girer.Bu ekonomik sınıf içerisinde yaşamanın tek yolu kendin yiyeceğini kendi yetiştirmek,kendi giysilerini kendi yapmak vb zor şartlardan geçer.Bırakın lüks harcamaları hazır yiyecek almak bile bütçeyi sarsabilir.
 
Yetersiz Bütçe: Ayda ortalama 5 altın kazananlar bu gruba girer.Az yemek ve hiç lüks tüketmemek zorundadırlar.Doğada,sokaklarda yada bir başkasının evinde kalmak gibi şartlarda yaşam sürdürülür.
 
Yoksul Bütçe: Ayda ortalama 12 altın kazananlar bu gruba girer.Basit işler yapan konforsuz bir evde oturan insanlardır.Genellikte para yüzünden yerleşik bir yaşam sürdürememe gibi bir durum söz konusudur.
 
Orta Dereceli Bütçe: Ayda ortalama 45 altın kazananlardır.Hanlarda kalabilir,belli bir limitte hazır yemek yiyebilir ve güzel bir bardakta şarap içebilirler.
 
İyi Bütçeli: Ayda ortalama 100 altın kazananların bulunduğu gruptur.Kendine özel odada kalabilen,iyi kaliteli hazır yemeklerden yiyebilen,istediği gibi giyinebilen bir ekonomik sınıftır.
 
Aşırı Bütçeli: Aylık ortalama geliri 300 ve üzeri olan insanlardır.En iyi yerlerde kalıp kendilerine ev bile yaptırabilirler.Özel aşçıların yaptığı özel menüleri tadabilir ihtiyaçları doğrultusunda istedikleri eşyaları satın alabilen kişilerdir.

 
Yazan: Berker “Hamatula” Berki

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.