Rehber

DM Dersleri 16

ATTACK OF OPPORTUNITY

FIRSAT SALDIRISI

Bu konu önceliği olmayan bir konu belki sizlere göre ama aslında her DM ve oyuncu için en önemli konulardan birisi. Bunu neden D&D de combat sistemini detaylı anlatırken vermediğime gelince. Maden kabasını bitirdik bu işin ve oynatmaya hazırsınız bir oyun için, o zaman bende her savaşın fiks muhabbeti olan fırsat saldırısını örneklerle açıklamak istedim.

Fırsat Saldırısı: Fırsat Saldırısı dediğimiz eylem tek bir mele (arbede) saldırısıdır bunu yaz siz rakibinizin bunu tetiklemesi sonucu kazanırsınız veyahutta sizin bir eyleminiz sonucunda rakibinize bunu kazandırırsınız. Ve size bir şans verildiğinde tek bir mele saldırı yapabilirsiniz.

Şimdi bunu adım adım ve örneklerle açıklayalım.

1. Hareket Etmeye Kalkışırken Bir Fırsat Saldırısını Tetiklemek: Eğer düşmanın tehdit ettiği alan içerisinde şu eylemlerden birisini yaparsanız;

         – bir büyü yapmaya kalkmak

         – iksir içmeye kalkmak

         – menzilli bir silah ile saldırı yapmaya kalkışmak.

Düşmanın Tehdit Ettiği Alan: dedik ya her karakter 1 kare içerisindedir ve ona komşu olan 1 karelik tüm alanı tehdit ederler. Aşağıdaki şekilde göründüğü gibidir. Ama bu sadece 1 karelik alanı tehdit edenler için. Erişim mesafesi 2 veya daha fazla kareyi teşkil eden yaratıklarda bulunmaktadır (Dragon vs..).

Şekilde görüldüğü gibi bir orc ve bir ogre var. Orc 1 kare yarıçaplı bir alanı, Ogre ise 2 kare yarıçaplı alanı tehdit ederler. Dolayısı ile Lyrise, orc tarafından fırsat saldırısına maruz kalır, Ronleth’de Ogre tarafından fırsat saldırısına maruz kalır.

2. Hareket Halindeyken Bir Fırsat Saldırısını Tetiklemek: Yine şekil üzerinde açıklayacağız.

Şekilde gördüğünüz gibi savaşçı cüce Kemal, A noktasından rounddaki hareketine başlıyor ve B noktasına varıyor. Bakalım buralarda neler oluyor.

Şimdi ilk önce Kemal, Goblini geçip Ogre’ye saldırmak için harekete kalkışır. A noktasına geldiğinde Goblin’in tehdit alanına girer ve Goblini fırsat saldırısı için tetikler. Eğer A noktasına geldiğinde Goblin Kemal’e saldırmazsa, Kemal B karesine geldiğinde Goblin yine fırsat saldırısına sahip olur ve bu sefer saldırabilir. Ama eğer Goblin Kemal A karesinde iken saldırsa idi bir kere daha fırsat saldırısı yapamayacaktı. Bunun için bir sonraki round’u beklemesi gerekecekti. Aynı zamanda Kemal Ogre’nin 2 karelik erişim alanına sahip olmasından dolayı o alan içerisinden bir kareyi terk etmeye kalkarsa Ogre’ye de bir fırsat saldırısı verir, ama terk etmez direk Ogrenin yanına giderse bir şey olmaz. Çünkü aynı örnek ORc içinde geçerli olacaktır. Burada Kemal Ogre’nin yanına geldiğinde Orc’unda tehdit alanına girmiş oluyor. Burada Orc Ogre gibi fırsat saldırısına sahip değildir. ÇÜNKÜ FIRSAT SALDIRISI BİR KAREYİ TERKETTİĞİNDE TETİKLENİR O KARE İÇERİSİNE GİRİLDİĞİNDE TETİKLENMEZ.

BİR ÖNCEKİ BÖLÜMDEKİ ŞARTLARDAN AYRI İSTİSNAİ DURUMLAR

1. FLAT-FOOTED (SAVUNMASIZ): Eğer savunmasız durumdaysanız (bu Dex bonusunuzu AC’nizden kaybettiğiniz geçici durumdur) fırsat saldırısı yapamazsınız. Fakat Combat Reflexes (Dövüş Refleksleri) Feat (Marifeti)’ine sahipseniz fırsat saldırısı yapabilirsiniz. Üstelik bu marifet size bir roundda birden fazla fırsat saldırısı yapma olanağı sağlar (ama bir rakip varsa eğer birden fazla yine yapamazsınız bu rakibin çok olduğu durumlarda geçerlidir).

2. COVER (SİPER): 1,5 karelik bir sipere sahip olan bir yaratığa karşı fırsat saldırısı yapamazsınız. Veya 1,5 dan daha fazlası arkasına siper olan birine. Aşağıda siper örneğini göreceksiniz.

 

 

Bu şekilde diyelim ki Lyrise Goblin’e bir Magic Misilse (Büyü Oku) büyüsü yapıyor. Goblin Lyrise karşı fırsat saldırısına sahip değildir. Çünkü 1,5 kareden fazla alan teşkil eden bir duvarın yanında durmaktadır ve siperli durumdadır. Duvarın köşesi sayesinde yani.

3. DEFANS DURUMUNDA İKEN BÜYÜ YAPMAK: Bir büyü kullanıcısı savunma durumunda büyü yaparken fırsat saldırısından kurtulabilir (arbede savaşı (mele combat) içerisinde savunma durumundayken, büyü yapabilirsiniz ve kaçabilirsiniz). Savunma durumundayken büyü yapmak çok zordur. Bunu başarabilmesi için belirli bir zorluk derecesi olan Konsantrasyon denemesini başarı ile atlatması gereklidir.

         DC (Zorluk derecesi)= 15 + Büyünün seviyesi

4. SADECE HAREKET ETMEK (BİRİNİN YANINDAN GEÇMEK): Oyuncu roundu içerisinde sadece hareket edecekse (koşmayacak, hareket edip bir harekete hazırlanmayacak, hareket edip bir hamle yapmayacak) harekete başlayacağı kare tehlike içerisinde değildir. Bunun anlamı o kareyi terkederken bir fırsat saldırısı tetiklemezsiniz. Bununla birlikte başka bir tehlike alanlı kareye girer ve terk etmeye kalkarsanız tehlike alanı oluşturan yaratıklara fırsat saldırısı verirsiniz. Bunuda aşağıdaki şekilde açık olarak görebiliriz.

Burada görüldüğü gibi Lyrise bir şey yapmıyor ama hareket ediyor. Bu yüzden bulunduğu kareyi terk ederken (yani harekete başladığı kareden ayrılırken) goblin bir fırsat saldırısı kazanamıyor. Kemal de bir şey yapmıyor ve ama hareket ediyor ve C ‘ye geliyor. Bu karede iken Goblin fırsat saldırısına sahip değil çünkü bu Five-Foot Step eylemi ile aynı ama C’yi terk ettiği anda Goblin bir fırsat saldırısı kazanıyor.

5. FIVE-FOOT STEP (BİR KARE ADIM ATMAK): Eğer bulunduğunuz kareden 1 kareden fazla hareket etmezseniz herhangi bir fırsat saldırısı tetiklemezsiniz. Aşağıdaki şekilde bunu çok daha iyi görebileceğiz.

Lyrise burada Goblinden 1 kare uzaklaşıyor ve Magic Misilse büyüsünü yapıyor diyelim. Lyrise güvendedir çünkü sadece bir kare uzaklaşmıştır. Kemalde bulunduğu kareden bir kare ileri giderek Ogrenin yanına geliyor sadece 1 kare hareket ettiği için tüm fırsat saldırılarından uzaktır.

Fırsat saldırısı konusu bu kadar umarım anlatabilmişimdir. İyi eğlenceler.

 
Yazan: FallenPaladin

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.