Rehber

DM Dersleri 14

BÜYÜCÜ SINIFLARININ AYARLANMASI ve BÜYÜLER

II. BÖLÜM

 

Şimdi ikinci büyü kullanan sınıfımız olan Wizard’ı açıklıyoruz ve ameliyat masasına yatırıyoruz. Fazlaca uzatmadan ve bir önceki derste tüyoları (bazı hassas noktalar) aldığınızı umaraktan bu derse geçiyoruz.

WIZARD

Wizardın tablosu aşağıdaki gibidir. Bu tablodan yararlanacaksınız.

 

—————— Günlük Yapabildiği Büyüler—–—————

Level

0

1st

2nd

3rd

4th

5th

6th

7th

8th

9th

1

3

1

2

4

2

3

4

2

1

4

4

3

2

5

4

3

2

1

6

4

3

3

2

7

4

4

3

2

1

8

4

4

3

3

2

9

4

4

4

3

2

1

10

4

4

4

3

3

2

11

4

4

4

4

3

2

1

12

4

4

4

4

3

3

2

13

4

4

4

4

4

3

2

1

14

4

4

4

4

4

3

3

2

15

4

4

4

4

4

4

3

2

1

16

4

4

4

4

4

4

3

3

2

17

4

4

4

4

4

4

4

3

2

1

18

4

4

4

4

4

4

4

3

3

2

19

4

4

4

4

4

4

4

4

3

3

20

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

Özellikler:

  • Her seviyeden her büyüyü öğrenebilir. İstediği büyüyü deftere yazar (tabi int skoru yettiği sürece) istediğini seçip yapabilir.
  • Günde en az 1 saat yapacağı büyülere çalışması gerekmektedir (Yatmadan önce) ve iyi bir uyku çekmelidir (8 saat).
  • Günde alabilecekse bonus büyüsü ile birlikte belirli oranda büyü yapabilir.
  • Bir büyüyü öğrenebilmesi veya yapabilmesi için int. Skorunun (zeka skoru);

Int Score= 10 + Büyünün seviyesi

         Kadar olması gereklidir. Bir önceki derste anlattığım gibi bu aynı zamanda Zorluk Derecesi (DC)’dir ve büyüyü yapabilmek için bu zorluk derecesini atacağı 20’lik zarda geçmesi gereklidir. Bu çok önemli bir noktadır.

  • Saving Throw (Kurtarma atışı) için zorluk derecesi ise (bir önceki derste buna değinildi ama aradaki farka dikkat edin burada Int skoru önemlidir)

Saving Throw DC= 10 + Büyünün Seviyesi + Büyücünün Seviyesi

  • Sorcerer gibi bir evcil sumon edebilir. (bir önceki derste Familiar kısmına bakın)
  • Scribe Scroll (Scroll Yazma): Wizard bonus FEAT (Marifet – ileride değinilecek)  olarak Scribe Scroll marifetine nesne yaratma işlemi olarak sahiptir ve büyülü parşömenler oluşturabilir.
  • Wizard’lar her 5 seviyede bir 1 bonus Feat (marifet)  kazanırlar. Bu marifet metamagic olmalıdır. Örneğin bir  Item Creation (nesne yaratma) veya Spell Mastery (Büyü Ustalığı) gibi bir marifet olabilir.
  • Spell Book (Büyü Kitapları): Her Wizard büyü kitabına sahip olmalı, öğrendiği yeni büyüleri buraya yazarak ezberinde tutabilecektir. Eline geçen parşömenleri de buraya yazarak öğrenebilecektir. Yani büyü kitabı olmadan Wizard bir hiçtir.
  • Spell Mastery (Büyü Ustalığı):  Sadece Wizard bu özel marifeti alabilir. Her seferinde wizard bu marifeti alır. Kullanımı;

– Wizard Int Modifier (Zeka Ayarına) eşit sayıda büyüyü defterinden seçer ve ileri zamanlarda wizard bu büyüleri SpellBook’una ihtiyaç duymadan hazırlayabilir.

BÜYÜ OKULLARINDA USTALAŞMAK

Geldik en kıl konuya. Bir türlü sevemedim ben bu okulları, sanırım kısıtlamaları sevmiyorum (kendi koyduğum kısıtlamalar hariçJ).

Okul faydası ne demiştik? Seçtiği okuldan büyücünün ekstra büyü yapabilmesiydi, başkada bir şeye faydasını ben görmedim. Zararları ise saymakla bitmez. Çok abarttım sanırım. Dezavantajları;

–         daha sonra seçtiği bu okulu değiştiremez

–         okulunun izin vermediği okulların büyüsünü yapamaz

–         sırtında bir yük olarak sonuna kadar taşır.

Okullar ve Yasakladıkları

Büyücü bir okul seçtiğinde yanına alt bir okul daha seçer. Ama diğer okullardan da yasaklanır bu okulların yasakladıklarına göre değişir.

Abjuration: Bu okulu seçenler koruyucu büyüleri yaparlar ve Aburation olabilmek için şu okul veya okulları yasaklı olarak seçmek zorundadır. (1) Conjuration, Enchantment, Evocation, Illusion veya Transmutation (2) Divination ve Necromancy okullarının her ikisi.

DERIN AÇIKLAMA:Yani bunun anlamı ikinci bir okul olarak 1. seçenekteki okullardan birini seçebilir ve bu durumda 2. seçenekte dahil belirtilen diğer okulların büyülerini yapamaz. Veyahut ta 2. seçenekteki her iki okulu seçebilir bu durumda 1. seçenekteki okulların büyülerini yapamaz. Bu açıklamayı bir daha yapmama gerek yok sanırım. Olayı anlamışsınızdır.

Conjuration: Bu okul yaratıkları, nesneleri ve bazı enerji formlarını çağırma sanatını uygular. Ve 5 tane alt okulu vardır.

  1. Calling (Çağırma): Başka bir gezegen veya düzlemdeki bir yaratığı çağırmak.
  2. Creation (Yaratma): kendinde dizayn edebildiği bir yaratık veya nesneyi yaratabilir (şimdilik bu kadarını bilin yeter).
  3. Healing (Şifa vermek): yaratıkları iyileştirebilir veya hayata geri döndürebilir.
  4. Summoning (Celbetme): tasarladığı bir yere bir yaratık veya nesneyi anında alıp getirebilme.
  5. Teleportation (Teleport): açıklamaya gerek yok.

Yasaklılar listesi (1)Evocation; (2) veya şu 3 okuldan ikisini Abjuration, Enchantment ve Illusion; (3) Transmutation (4) veya herhangi 3 okul.

Divination: Bu okul çok eski unutulmuş gizleri öğrenmeyi, geleceği tahmin etmeyi, gizli şeyleri bulmayı vs.. sağlar. Diğer 7 Okulan birini seçerek diğerlerini yasaklılar listesine koymak zorundadır.

Enchantment: Bu okul başkalarını etkilemeyi ve zihinlerine etki etmeyi olanaklı hale getirir. Bununda 2 alt okulu vardır;

  1. Charm (büyülemek)
  2. Compulsion (baskı): bir sepeten dolayı bir nesneye büyü gücü uygular veya birinin tamamen düşünce sistemini değiştirir.

Yasaklılar listesi (1) Abjuration, Conjuration, Evocation, Illusion, veya Transmutation okullarından biri (2) veya  Divination veya Necromancy okullarının her ikisi.

Evocation: Tutkulu bir son için enerji formlarını değiştirebilir. Yasaklılar listesi (1)Conjuration; (2) Veya şu 3 okuldan ikisi, Abjuration, Enchantment, ve Illusion; (3) Transmutation (4) ve herhangi 3 okul.

Illusion: bildiğimiz illüzyon. 4 adet önemli illüzyonu vardır. Monster Manual (Yaratık Rehberi)’den bu yaratıklara bakabilirsiniz.

  1. Figment (Uydurma): bir figment büyüsü yanlış duygular yaratır. Figment bişey yapamaz ama konuşabilir fakat anlaşılabilen veya algılanabilen bir şey değildir. Birine saldırmadıkça sis veya farklı bir görüntü yaratır ve AC’si 10+ figmentin Boyutu kadardır.
  2. Glamer : Bir nesnenin algılama kalitelerini değiştirir.
  3. Phantasm: Zihinsel bir imajdır ve sadece büyüyü yapan veya büyü yapılan kişi algılayabilir. Örneğin çok güçlü bir büyü olan Phantasmal Killer buna bir örnektir. Saving Throw’un tutmaması durumunda oyuncu ölebilmektedir.
  4. Shadow : extra boyutsal enerjiden kısmi bir şey yaratabilir. Shadow tarafından verilen hasarlar gerçektir.

Yasaklılar listesi (1) Abjuration, Conjuration, Enchantment, Evocation, veya Transmutation (2) veya  Divination ve Necromancy okullarının ikisi.

Necromancy: bu okul ölüler, yaşamsızlar ve hayat gücüne sahip olanları manipüle edip kontrol edebilir. 7 okuldan Herhangi bir okul seçerek diğerlerini yasaklı hale getirmelidir.

Transmutation: Bazı yaratıkların özelliklerini değiştirebilir.

Yasaklılar listesi (1) Conjuration; (2) Evocation; (2) şu 3 okuldan herhangi ikisi Abjuration, Enchantment, ve Illusion (4) veya herhangi 3 okul.

Universal: işte benim favorim. Okulu yoktur ve her okulun büyüsünü yapar. Alacağı bir iki bonus da onların olsun gerek yokJ

Bu okulları nerede göreceksiniz, her şey tamam olup büyüleri seçeceğiniz zaman. Her bir büyünün hangi okula ait olduğu büyülerin açıklamalarında yer almaktadır.

Bonus Büyü ve Günlük Yapabildiği Büyü Sayısının Bulunması

Tıpkı bir önceki derste olduğu gibi ama bazı farklılıkları var. Örneği yine aynı tutuyorum sadece Sorcerer için önemli olan Charismanın yerinin Wizard için önemli olan Intelligent alacak.

Örnek:

Wizard’ın

Intelligent: 18 (+4) değerine ve 1. seviye olduğunu varsayalım.

İlk önce Sorcerer dersinde ilk verdiğim tabloya bakıyoruz ve 18 Zek denk geldiği sütunu buluyoruz. (Yani Ability Skor ve Modifier ve Bonus büyü tablosundan bahsediyorum.)

Skor

Modifier

0

1st

2nd

3rd

4th

5th

6th

7th

8th

9th

18–19

+4

1

1

1

1

Görüldüğü gibi modifier’ı +4 ve 1. 2. 3. ve 4. seviyelerden aldığı büyülere ek olarak +1 büyü daha alabiliyor veya biliyor. 0. seviyeden alamıyor çünkü zaten tüm büyücüler 0. seviyedeki tüm büyüleri bilebiliyor ve yapabiliyorlar. Yani bu +1 fazladan büyü günlük yaptıklarına ek olarak gelecek ve 1 tane fazladan büyü yapacak.

ÖNEMLİ NOT: Bonus büyüyü bildiği büyülere eklemeyin sakın. Zira Wizard bütün büyüleri bilebilmektedir yani defterine yazdığı kadarını. Sadece fazladan büyü yapabilme olayıdır bu.

Şimdi bildiğimiz yapabildiğimiz ile birlikte sonuçlarımızı yazalım.

Wizard 1. level

Günlük Yapabildiği Büyü sayısı: YUKARIDAKİ TABLODAN BAKIYORUZ

0.     seviye : 3

1.     seviye : 2 (1+1)à Yapabildiği büyüler tablosuna bakarsanız 1. seviyede 1 büyü görünür +1 bonus büyüsüdür.

İşte bu kadar basit. Tek yapmanız gereken tabloları okumak. Sonrası ise oyuncuya büyü seçtirmek olacaktır.  

Not: Tekrar belirtiyorum bu anlattıklarım diğer büyücü sınıfları için ortaktır. Sadece bonus büyü olayında sorcerer için Karizma skoru önemli iken, wizard’da intelligent (zeka) skoru, cleric’de Wisdom (bilgelik) skoru önemlidir.

Wizard bu kadar umarım bir yeri atlamamışımdır. Üçüncü bölümde Cleric’İ inceleyeceğiz.

 
Yazan: FallenPaladin

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.