Rehber

DM Dersleri 12

Tekrar merhaba arkadaşlar. Yine önemli bir konu ile karşınızdayız. Bu seferki konu, karakter kağıdının sağ tarafında koca bir yer tutan Skills (Yetenekler) ile ilgili. Öncelikle çok basit olduğunu belirtmek istiyorum.

Burada dikkat edeceğiniz iki önemli nokta var;

1. Sınıf yeteneği: Her sınıf (barbar, büyücü vs..) her yeteneği alamaz dolayısı ile her sınıfın kendine has uzaman olduğu yetenekler vardır. Kendi sınıfına ait yetenekleri seçtiğinde bu yetenekler üzerine elinde olan puanları tam olarak verebilir. Kafanız karışmasın ileride ne demek istediğimi göreceksiniz.
2. Çapraz Sınıf Yeteneği: Buda yukarıda bahsettiğim durumu açıklıyor. Yani kendi sınıfına ait olmayan bir yetenek o karakter için çapraz sınıftır ve bu yeteneklerden herhangi birini elbette ki alabilir, ama elindeki puanları verirken 2 kat vermek zorundadır.

Karakter kâğıdı oluşturulup bu bölüme gelindiğinde öncelikle karakterin Skill puanını hesaplamalısınız.

Skill Puanı: her sınıf için ayrı bir basit matematiksel işlem sonucu elde edilen ve yetenekler üzerinde paylaştırılan puan.

SKILL PUAN’I HESAPLAMA

Burada sınıflar ile içli dışlı olacaksınız. Sınıfları anlattığımda orada yetenek puanları ile ilgili formül verdiğimi göreceksiniz. Ben şimdi bu her sınıf için yetenek puanı hesaplanmasındaki formülleri bir tablo halinde vereceğim.

ÇOK ÖNEMLİ NOT:
*Eğer karakter bir insansa 1. seviyede hesaplamasının sonucuna +4 puan daha alır.
*Ve her seviye atladığında alacağı yetenek puanına +1 ekler.

Şimdi hemen örnek ile bu hesaplamaların nasıl kullanıldığına bakalım.

Örnek:
Irk : İnsan
Sınıf: Paladin
Seviye : 1
İnt : 16 (+3)
(Sadece gerekli olan int’i verdim yani zekayı ve parantez içindeki modifier’ı. Bunları açıklattırmayın bana artık?)

• öncelikle insanı görünce hemen kafanızın bir kenarına bu adamın skill puanına +4 daha ekleyeceğim diye not düşün.
• Oyuncunun sınıfı görüldüğü gibi Paladin. Hemen tablomuzdan paladine ait hesaplama pusulasını alıyoruz.

Paladin (2 + Int Modifier) x 4 2 + Int Modifier
 

• Hemen 1. seviyede oyuna başlarken alacağı Skill Puanı’nı hesaplayalım.

Skill Points = (2+3)x4=20

Gördüğünüz gibi paladinimizin puanı 20 olarak çıktı ama insan olduğu hemen aklımıza geldi ve;

İnsan olduğundan Skill point= 20+4=24

• Peki sütunun diğer kısmını ne zaman kullanacağız? Karakteriniz seviye atladığında artık bu ilk adımdaki Skill puan’ı hesaplamasını değil ikinci sütundaki hesaplamayı kullanacağız.
• Yani Paladin 2. seviyeye yükseldiğinde alacağı Skill Puan’ı;

Skill Point= 2+3= 5 >>> İnsan olduğunu hatırladık ve 5+1=+6=Skill Point

Bu kadar basit.

Şimdi geldik bu puanların karakter kağıdı üzerindeki dağıtımını yapmaya.

SKILL PUANLARINI DAĞITMAK

Öncelikle bu bölümdeki bazı terim ve durumları açıklayalım.

1. Skill Name (Yetenek Adı) : Oyuncuya, Oyuncunun Elkitabından seçeceğiniz yeteneklerin isimlerinin bulunduğu alan.
2. Key Ability (Anahtar Yetenek) : Buda seçilen yeteneğin hangi anahtar yeteneği yani fiziksel ve zihinsel 6 yeteneğimizden hangisini baz aldığını gösteriyor. Örneğin gördüğünüz gibi Appraise (Değer biçme) yeteneği karakterin int yani zekası ile alakalı bir yetenektir.
3. Skill Modifier (Yetenek Puanı veya Ayarı): Toplamların sonucunda oluşacak değer. Oyunda kullanacağız kısım burasıdır. Yani bir yetenek denemesi yapmak için oyuncunun atacağı 20’lik zarın sonucuna bu kısmı ekliyorsunuz ve başarılı olup olmadığını zat-ı şahanelerine iletiyorsunuz.
4. Ability Modifier (yetenek Ayarı) : Key ability’i deki olayı kullanıyorsunuz buradada. Yani yeteneğin istediği Anahtar yetenek İnt ise, hemen onun modifier’ına bakıyorsunuz ve onu yazıyorsunuz. Örneğin karakterin intelligent (int)’ı 16 ise, bunun bonusu veya ayarı yanı modifier’ı +3’tür. Bu değeri hemen gelip burada yerine yazıyorsunuz.
5. Ranks (Rütbe): Burası önemli işte. Bu kısama özel ihtimam veriyorsunuz. Burası karakterin bu yetenekte ne kadar rütbesi olduğunu gösterir. 1. level da bu sütundaki maksimum rank değeri 4 olabilir. Sonraki her seviye için burası 1 arttırılır. Yani buda karakterinize verilen skill puanını har vurup harman savuramayacağını göstermektedir. Eğer sınıfına ait olmayan bir yeteneği almış ise, o bölümün rütbesi en fazla 2 olabilir ve her seviye atlandığında bunu yarım oranında arttırabilir, yani bir sonraki seviyede bu 2,5 olur bir sonrakinde 3 vs… şeklinde gider.
6. Mısc. Modifier (Diğer Ayar) : Buda doğal olmayan koşulların sağlanması durumunda aktif olan bir sütundur. Yani karakterinize büyülü bir nesne verilmiş olabilir bir yeteneğine etki eden. Ama en önemlisi Zırh Cezası gerektiren yeteneklerin cezasını bu kısma yazıyorsunuz.

Şimdi vereceğim örneğe ve yazdıklarıma iyi bakın ki kolay anlayın.

Örnek: Başta verdiğim örnekte hesaplamalarımız sonucu elimizde 24 Skill Puanı olduğunu biliyoruz. Sınıf olarak Paladin’i seçmiştik. Öncelikle paladinin sınıf yeteneklerine bakıyoruz. Daha önceki derslere bakarsanız verdiğimi göreceksiniz. Önce paladinin Ability’lerini (Fiziksel ve zihinsel yetenekleri)veriyoruz. Tabii bu değerleri ben kafadan veriyorum ona göre (Paladinin charismasının yüksek olması gerektiğini dipnot olarak geçelim)

Str : 15 (+2)
Dex: 14 (+2)
Con: 17 (+3)
İnt : 16 (+3)
Wis: 15 (+2)
Cha: 18 (+4)

Paladin Sınıf Yetenekleri:
Concentration (Con), Craft (Int), Diplomacy(Cha), Handle Animal (Cha), Heal (Wis), Knowledge (religion) (Int), Profession (Wis), Ride (Dex).

Bu yeteneklerden puanını dağıtmak istediklerine paladin tam puan veya istediği bir değeri verebilir, bunların dışındaki ilk başta verdiğim yetenek listesindeki her hangi bir yetenekte puan harcamak isterse, bir tam puan için 2 kat puan harcamak zorunda kalacaktır.

Her bir yeteneğe 4 tam puan ile kaç yetenek alabilirim kısa yolu var mı?

Elbette ki var. Hesaplamış olduğunuz Skill Puanınızı 4’e böleceksiniz ve kaç yetenek alabildiğinizi göreceksiniz (tabii bu sizin sınıf yetenekleriniz ve bu yeteneklere 1. seviyede 4 tam puanı verdiğiniz durumda geçerlidir).

O halde paladinimiz kaç yetenek alabiliyor?
24/4 =6 yetenek… bu 6 yeteneği isterseniz kendi sınıf yeteneklerinden seçersiniz, istersenizde oyunda size çok daha fazla yardımı dokunacak ama karakterin sınıfına ait olmayan çapraz sınıf yeteneklerinden alırsınız.

Çapraz Sınıf yeteneğinde puan nasıl vereceğim?

Çapraz sınıfta diğerinden farklı olarak 2 kat puan harcamalısınız. Hemen aklınızda 8 puan mı vereceğim? Gibi bir soru belirmesin. Hayır diyelim ki puanlarınızı sınıf yeteneklerinize dağıttınız 4’er puan halinde ve son 4 puanlık kısmıda bir çapraz sınıf yeteneğinde harcamak istiyorsunuz. Bu puanın hepsini ona vermek isterseniz, o yetenekteki puanınız 2 olacaktır.

İsterseniz kalan bu 4 puanın 2’sini çapraz sınıfta 2’sini de bir başka sınıf yeteneğinizde de kullanabilirsiniz. O zaman ne olacaktır? Çapraz sınıf yeteneğinizdeki rütbeniz 1 olacak.

Diyelim ki, bu 4 puanın 1 puanını çapraz sınıf yeteneğinde geri kalan 3’üde kendi diğer sınıf yeteneklerin üzerinde 1’er 1’er dağıtabilirsin. Bu durumda çapraz yetenekteki rütben 0,5 olacaktır.

Bir örnek verdik her yere atladık. Yani aslında çok basit bir kere teorikte görseniz hemen kaparsınız ama bu şekilde yazılı olunca aklınızdaki tüm soruları gidermek istiyorum, kolay anlaşılsın diyede muhabbet uzamış oluyor. Üşenmeden okuyun artık.

Örneğimize devam edelim;

Paladinimiz 6 yetenek seçebiliyordu. Ama biz bunu örneğin anlaşılması için değiştireceğiz.

5 yetenek kendi sınıfından (5×4=20 >> geriye kaldı 4 puan)
Geriye kalan 4 puanıda istediğimiz başka yeteneklere dağıtacağız.
Şimdi aşağıdaki tabloya iyi bakmanızı istiyorum.

Burada Concentration (konsantrasyon), diplomasy (diplomasi), handle animal (hayvanlarla eşuyum), heal (şifa), ride (binicilik) yukarıda paladinin sınıf yetenekleri olarak görülüyor ve 1. seviyede olduğu için maksimum verilebilecek rütbe miktarını yani 4’ü bunlara verdik.

Spot (fark etme) ise paladinin sınıf yeteneği olmadığından çapraz yetenek olarak işlem gördü, aslında ona da verdiğimiz rütbe miktarı 4 (çünkü geriye 4 puanımız kalmıştı) ama o çapraz yetenek olduğundan puanımızın yarısını yiyip götürüyor.
Bu şekilde yeteneklerin ve puanların nasıl dağıldığını gördünüz.

ÇOK ÖNEMLİ NOT 1: Önemli olan bir nokta, burada paladine verdiğimiz yeteneklerde paladin bir seviye atladığında Rank Sütunundaki değerlei 1 arttıracağız sadece, çapraz sınıflarınkini ise 0,5 arttıracağız.

Yani diyelimki paladin 2. seviye oldu bu durumda sınıf yeteneklerinin rütbelerini 1 arttıracağız ve bunlar 5 olacak, belki bazı sınıf yeteneklerine az puan vermişizdir önemli değil onları da 1 arttırıyoruz. Burada çapraz sınıf olan SPOT’un rütbesinide 2,5 yapıyoruz ve son toplamları sonuca yansıtıyoruz.

ÇOK ÖNEMLİ NOT 2: Aman çok puanım var hepsine harcıyayım demeyin sakın. Bir yetenekte puanınız ne kadar yüksek ise o yetenek ile deneme yaptığınızda başarılı olma şansınız o kadar yüksektir. Örneğin, 6. seviyeye gelmiş bir düzenbazın Open Lock (kilit açma) yeteneğine ilk başlarda 1 vermiş sonra öylece kalsın demişseniz, bu adam kapı denen şeyi o seviyelerde çok ama çok zor açar grubu deli eder ki bazı Feat’ler (marifet) belirli seviyeye gelmiş yetenek puanı isterler veya bazı Prestij Sınıfları. O yüzden maksimum verebileceklerinizi seçin ve onlar üzerinde yoğunlaşın. Veya İleride Prestij Class olacağım diyorsanız, hangi sınıfı oynayacaksanız o sınıfın ön gereksinimlerine bakın ve ona göre karar verin.

Umarım anlatabilmiş ve bir yeri atlamamışımdı. Yoruldum ama en azından konuyu bitirdik. İyi eğlenceler.

 
Yazan: FallenPaladin

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Tebrik ve teşekkür ediyorum gerçekten. Bu kadar emek verip bu kadar ders hazırlamak hiç de kolay bir şey değil ve hitap ettiğiniz kesim gerçekten çok az kişiyi içeriyor. Bu insanlara değer verip bu dersleri hazırladığınız için herkes adına teşekkür ediyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.