Rehber

DM Dersleri 10

Bölüm 1

Yeni bir ders ile uzun bir aradan sonra karşınızdayım arkadaşlar. Eğlenceli ve hızlı bir eğitim süreci ile bu arada harcanan zamanı kapatmış olacağız. Bir önceki dersi okuduysanız bu dersimizde, saldırı durumlarından, hesaplamalarından, alış-verişlerimizde üzerimize alacağımız silah veya zırhların karakter kağıdına oturtulmasından bahsedeceğimizi söylemiştik. Hiç vakit kaybetmeden karakter kağıdımızın ilgili alanlarını gösteriyor ve dersimize geçiyoruz. Bu derste aşağıdaki resimde gördüğünüz ilgili bölümler anlatılacaktır.

1. Temel Mantık: öncelikle şunu bilmeliyiz ki arkadaşlar, iki tür saldırı vardır, Bunlar
– Arbede (Melee) : Yakın dövüş, yumruk, kılıç vs.. kullanılarak
– Ranged (Menzilli): Menzilli silahlar, ok, arbelest vs.. kullanılarak yapılan saldırılardır.
Bu değerler her seviye atlandığında değişir ve kullanılacak silah ile yapılacak olan saldırılardaki hesaplamalarda kullanılırlar.

1. MELEE attack bonus (ARBEDE saldırı bonusu):
 

Derinlemesine açıklama yapmaya gerek yok, zaten derinlemesine açıklama yapacak bişey yok:) Herşey görüldüğü gibi, sadece bunların açıklamasını yapacağız. Size kalan ilgili değerleri ilişkili yerlere yazarak karakter kağıdını oluşturmak olacaktır.

– BAB (Temel Saldırı Bonusu): Eğer bir önceki dersi okuduysanız, bundan güzelce bahsettiğimi göreceksiniz. Yanlız burada şöyle bir durum var ki; eğer karakter ileri seviyelere gelmiş ve raunddaki hamle sayısı artmışsa burada ki durumda değişiyor, ama çok basit. Diyelim ki karakter 7. seviyeye ulaştı ve BAB’si tablodan baktığımızda (her sınıfın tablosu verilmiştir derslerde, her seviye atlandığında bu gibi temel değerleri oradan bularak ilgili alanların yeniden hesaplamalarını yapmayı unutmayacağız arkadaşlar!!!) +5/+1 yazıyor. Bu birinci BAB=+5, ikinci saldırısı içinde alacağı BAB=+1 demektir. Melee hesaplanırken bu her iki değer içinde hesaplayıp kullanacaksınız arkadaşlar. Hemen demeyinki “e onunla ilgili bölüm açmamışlar”, siz açın;)
– STR ve DEX Modifier (GÜÇ ve ÇEVİKLİK Ayarları) ve DEX : Arbede saldırılarda önemli olan GÜÇ (Str), menzilli saldırılarda da ÇEVİKLİK (DEX)’tir. Bu ikisi aklımızda olacak. Bu kısımları hesaplarkende, hemen karakter kağıdımızdaki ilk fiziksel özelliklerimizin göründüğü yerdeki, STR ve DEX’in karşısındaki Modifier kısımlarındaki ilgili değerleri alarak burada yerlerine yazıyoruz. Unutmayın +4, +3 vs.. olanlar ayarlardır, 18, 12 bunlar puanlarımızdır. Tutupta karakter kağıdındaki STR’nin karşısındaki örneğin 18 yazıyorsa 18’i alıp gelmeyin onun ayarı olan ve orada yazan +4’ü alın. Bundan basiti nasıl anlatılır bilemiyorum, sakın olaki hata yapıp karşıma gelmeyin:)
– SIZE Mod. (Boyut ayarı): Bizi ilgilendirmeyecek kısımlardan biri. Yani ben hep öyle görmüşümdür. Bu karakterin boyutuna göre almış olduğu değerdir. Yani mesela bir buçukluksanız insanlarda küçük olduğunuz için Normal bedenin altında oluyorsunuz ve boyutunuz Small kabul edilir ve buna göre bonus alırsınız. Ama kendi ebatınızdakiler için bir değişiklik olmaz o kısım 0 (sıfır) olarak hesaplanır. Dolayısı ile neden oraya kondurulmuştur hala mantığım almaz. Hatırlatması bâbında olsa, her yaratığa göre kıyaslamalarda burası değişecek. Yani bence mantıksız bir alan siz karşılaştırmanızı kendiz yapar, ilgili değeri saldırılarda veya herhangi bir durumda oyuncuya hatırlatır ya da başka bir teknik kullanırsınız. Benim yaptığım gibi hiç kullanmayadabilirsiniz;) Geriye kalan Misc (diğer) Temp modifierlara gerek yok. Misc’de adı üstünde olağanüstü durumlarda kullanacağınız alandır. Tutar büyülü bir nesne verirsiniz melee veya ranged’a etki eden o zaman bonus vermek için burayı kullanabilirsiniz.Siz bunları kullanın gerisini sallayın:).
2. WEAPON (SİLAH):

Evet geldik en güzel bölümlerden birine, üzerimizdeki silahı kullanmaya… bir silahımız var ve bununla saldırı zarımıza ne bonus alacağız? Hasar verirken ne tür bir hasar ve değerde hasar vereceğiz? Gibi sorularımızın kökten ilacı weapon bölümü. Bu bölümü görmek demek alış-veriş demektir ki her oyuncunun hasta olduğu bölüm (özellikle ben). Örnek olması bakımından karakter kağıdındaki bu weapon bölümünü UZUN KILIÇ kullandığımızı var sayarak dolduracağım ve anlatacağım sonra.
Öncelikle Oyuncunun Elkitabındaki ekipman bölümündeki silahlar kısmını açıyoruz ve silahımızı seçiyoruz. Uzun kılıcı seçtiğimizden sadece ilgili olan kısmı şekil olarak vereceğim ve o şekilde ki değerleri nasıl yerleştireceğimizi adım adım görmüş olacağız bu şekilde.

Gördüğünüz gibi cıvır cıvır (bu nasıl bir tabir bende bilmiyorum ama hoş geliyor) silahlar (henüz 3 tanesini görebiliyorsunuz ama dilerseniz http://www.systemreferencedocuments.org/35/sovelior_sage/weapons.html bu adresten tamamını görebilirsiniz.) karşımızda duruyor.

 
Yazan: FallenPaladin

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Selam. D&D ile ilgili verdiğiniz bilgiler için gerçekten çok teşekkürler. Her şeyi buradan öğrendik. Yalnız bazı derslerde resimler görüntülenemiyor. Bunları düzeltebilirseniz çok güzel olur. Derslerin devamını bekliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.