Yüzüklerin Efendisi Hakkında Az Bilinen 60 Şey!
Yüzüklerin Efendisi serisinin son kitabı olan Kralın Dönüşü yayınlanalı tam 60 sene oldu. Yayınlandığı günden beri kendisinden sonra gelenlere ilham kaynağı olan Yüzüklerin Efendisi, Peter Jackson sayesinde beyazperdeye de yansıtılmıştı. Ama Yüzüklerin Efendisi serisindeki detayları ne kadar iyi biliyoruz?
Yeni Zelanda’nın turizminin gelişmesine yardımcı olan Yüzüklerin Efendisi fenomeninde bugüne kadar çoğumuzun farkında olmadığı 60 detayı sizler için sıraladık. Çoğu detay filmlerden, kitaplardan, söyleşilerden ve özellikle Extended sürümlerinden alınmadır. İyi okumalar
1 – Sam ne kadar bahçıvan?
Kitapta ve filmde bahçıvan olarak tanıtılan Sam Gamgee her ne kadar iyi yürekli, yardımsever, sadık ve vefalı olsa bile asıl mesleği olan bahçıvanlığı yaparken gördüğümüz tek sahne, Yüzük Kardeşliği filminin uzatılmış versiyonunda bulunan çiçekleri çapalama sahnesi. Kaytarma Sam işini doğru yap…
2 – Sean Connery büyük fırsatı kaçırdı
Gandalf rolü ilk olarak Sean Connery’e teklif edilmiş fakat kendisi senaryoyu anlamadığı için bu teklifi reddetmiş. Aynı zamanda kendisine film gelirlerinin %15’i önerilmişti. Bu da yaklaşık 400$ gibi bir miktarla tek role verilen en yüksek ödeme olarak adlandırılıyor. Senden güzel Gandalf olurmuş aslında 007.
3 – Sörf yapan Nazgûller
Yüzüktayflarını oynayan aktörler Yeni Zelanda’daki yerel aktörlerden seçilmiş ve çekimlerden boş kalan zamanlarda sörf yaparak rahatlıyorlarmış. Photoshop ustalarına yeni bir görevimiz var! Sörf tahtası üstünde Nazgûlleri görmek istiyoruz.
4 – Viggo yetenekli bir kılıç ustası mı yoksa sadece şans mı?
Aragorn’un Lurtz ile savaştığı o meşhur sahneyi hatırlarsınız. O sahnenin çekimleri sırasında Lurts’u oynayan aktör elindeki hançeri Viggo’nun yanına atacağı yerde “kazara” üstüne doğru atıyor Viggo ise elindeki kılıçla havadan gelen hançeri engelliyor ve bu sahne yazılmamış olmasına rağmen filme konuluyor.
5 – Sean Bean’in yürüyüşü
Sean Bean’in yükseklik korkusu film çekimleri sırasında kendisine büyük zorluklar çıkartmış. Caradhras Yolu sahnesi çekilirken tüm ekip çekim alanına helikopterle götürülürken yalnızca Sean Bean yürüyerek tırmanmış dağa. Erken gittin be Boromir.
6 – Dil desteği
Liv Tyler’in Elfçe konuştuğu sahnelerde, yanında akıcı Elfçe konuşan bir çalıştırıcı her daim bulunup sufle veriyormuş.
7 – Çok renkli büyücüler
Hepsi filmlerde görünmese de aslında Orta Dünya’da beş adet büyücü bulunmakta; bunlar sırasıyla, Ak Saruman, Boz Radagast, Gri Gandalf, Mavi Alatar ve Mavi Palando.
8 – Diğer Yüzükler de güçlü
Örnek olarak Hobbit’te büyük Cüce Kralı Thror’a Sauron tarafından kandırılarak verilen yüzüğün gücü elde edebileceğinden çok daha fazla altına sahip olmasını sağlamaktadır. Bu altın birikimi ve hastalığı yüzünden Ejderha belasını Erebor’a çekmiştir. Ah Erebor…
9 – Beatles da Hobbit olmuş
Stanley Kubrick yönetmenliğinde Liverpool’un kasvetli havasında çekilen bir Yüzüklerin Efendisi filmi; Ringo Star Sam’i Paul McCartney ise Frodo’yu oynuyor. Düşüncesi bile eğlenceli aslında. 1960’lı yıllarda Beatles bunu düşünmüş ancak bir türlü hayata geçirememişler.
10 – Gandalf, Sauron olur mu?
Tolkien cevapladığı bir hayran mektubunda şöyle diyor; Eğer Gandalf tek yüzüğü ele geçirseydi savaşta Sauron’u alt ederdi. Fakat daha sonrasında Sauron’dan daha beter kötülüğe düşerdi. Denemeliydin be Gandalf.
11 – Kimse orkların nereden geldiğini bilmiyor
Tek bilinen bir zamanlar Elf oldukları ve kötülük tarafından çarpıtılarak bu hale getirildikleri. Silmarillion’da defalarca daha önceden Elf oldukları belirtiliyor. “Kötülük herhangi bir şey yaratamaz sadece bozar,” denmesine rağmen orkların nasıl çoğaldıkları hakkında kesin bir kayıt bulunmamakta.
12 – Legolas ve Gimli
Kitaplara göre, Legolas ve Gimli yıllarca iki iyi dost olarak kalıyorlar. Ta ki Aragorn’un ölümüne kadar. O öldükten sonra Legolas Ölümsüz Diyarlar’a gitmek için kendisine bir gemi inşa ediyor ve Gimli ile Orta Dünya’dan ayrılıyorlar.
13 – Sauron Hitler değil
Çoğu insan Sauron’un Hitler’i temsil ettiğini söylesede gerçekle alakası yok bunun. Tolkien kinayeden nefret ederdi. Bü yüzden bu yakıştırmalar sadece insanların aklında yer etmiş olan korkuların yansıması olarak kalmaya devam edecek. Ayrıca kitapların fikrinin geldiği zamanın da, 1. Dünya Savaşı dönemi olduğunu hatırlatmakta yarar var.
14 – Ölümsüz ve yasak diyarlar
Filmlerin sonunda tüm karakterlerin yelken açtığı Ölümsüz Diyarlar teknik olarak gidilebilecek yerler sınırlarının dışında kalıyor, Silmarillion’a göre Orta Dünya’nın ilk yerleşimcileri tanrılarla birlikte yaşamak için Ölümsüz Diyarlar’a seyahat etmeye çalıştıklarında, gemileri buna sinirlenen tanrılar tarafından batırılıyor. Bunu denemeye yeltenen tüm gemilerin sonu denizin dibi olacak maalesef.
15 – Dil, kitaptan önce geldi
Tolkien, Elfçe dilini bu kitabı yazmak için yaratmadı. Önce dili (birçok başka dil gibi) yarattı, daha sonrasında dil hoşuna gittiği için bunu kitaplarına ekledi.
16 – Tolkien için asıl kahraman Sam idi
J.R.R Tolkien’e göre bütün hikayedeki asıl kahraman Samwise Gamgee’idi. Bu görüşe katılmamak elde değil. Frodo eğer yanında Sam olmasaydı, daha Bree’ye gidemeden yakalanır ve hikaye biterdi.
17 – Kitabın bir de alternatif sonu da var
Eğer Sauron başarsaydı ne olurdu diye merak edenler var ise, Kirill Eskov’un Son Yüzüktaşıyıcısı isimli karşıt görüş kitabını alıp okumanızı tavsiye ediyoruz. Kitaba göre Mordor, demokratik ve barış dolu bir yer…
18 – Christopher Lee, Tolkien ile tanışmış
Tüm oyuncu ekibi içerisinde Tolkien’le gerçekten tanışmış olan tek bir oyuncu var. Saruman’ı canlandıran ve geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Sir Christopher Lee… Işıklarda yat usta oyuncu.
19 – Peter Jackson Yüzük Kardeşliği’nde
Hobbitler Bree’ye girerken havuç yiyen adamı hatırladınız mı? Havuç yemesinin nedenini pipo içmenin kendisini hasta etmesi olarak açıklıyor.
20 – Peter Jackson İki Kule’de
Miğfer Dibi savunması sırasında Uruk-Hailer’e taş ve mızrak atan askerlerden bir tanesi.
21 – Peter Jackson Kralın Dönüşü’nde
Bu sahne Extended versiyonunda bulunuyor. Aragorn, Legolas ve Gimli Ölüler Yolu’nu geçip mağaradan çıktıklarında karşılarına çıkan korsan gemilerinden birindeki bir korsanı canlandırıyor. Ve Legolas’ın oku ile ölüyor.
22 – Elijah Wood’un kardeşi de figüran olmuş
Frodo kız kardeşini Miğfer Dibi savaşında Rohirrim askerleri arasına yerleştirmiş.
23 – Balrog tek değil
Balrog genel kanının aksine bir şeytan yahut Ogre gibi bir yaratık değil. Kendisi Gandalf gibi bir varlık ve sayıları da tek değil. Silmarillion’da yok edilen Barlog ordularından bahsediyor. Tabii Orta Dünya’da son kalan Barlog’un Gandalf’a denk gelmesi de çok şaşırılacak bir son değil.
24 – Sauron aslında 2 numaralı kötü adam
Sauron gerçekte Morgoth isimli kötü tanrının sağ kolu. Ona özenip onun gibi giyinen bir kötü adam. Morgoth’un ordularını kullanıyor ve Mordor diyarını onun iradesi ile yönetiyor.
25 – Mağara trolleri aslında iyi çocuklar
Peter Jackson’ın kendi söylemine göre, onlar sadece yanlış zamanda yanlış yerde bulunan iyi niyetli çocuklar.
26 – Arwen’in şansı
Arwen, Aragorn’la yaşayabilmek için ölümsüz yaşamından vazgeçip ölümlü oldu ve Aragorn’un ölümünden uzun bir zaman sonra o da Lothlorien ormanında uzun uykuya daldı. Bunu yapabilmesinin nedeni ise atalarının bazılarının insan olması yani safkan olmamasıydı.
27 – Arwen ve Aragorn kuzenler
Belki uzak bir kuzenlik bağı var ama ikisinin de atası aynı. Bu da bir noktada onları kuzen yapıyor. Yani Elrond, Aragorn’un büyük büyük büyük ve bir sürü büyük amcası.
28 – Sauron’un ağzı çok büyük
Film yayınlanmadan önce gerektiğinden fazla korkunç görünmesi için Sauron’un ağzı yeniden kurgulanıp büyütülerek yayınlanmış.
29 – Peter Jackson’un kendi Çıkın Çıkmazı var
Film bittikten sonra yönetmen Peter Jackson ünlü Çıkın Çıkmazı setini satın almış, yerleştirip yaşayacağı uygun bir tepe arayışı hâlâ sürmekte.
30 – Film çekilirken hiçbir ağaç zarar görmemiştir
Film sırasında Saruman’ın yakıt olarak kullandığı ağaçların hepsi sahtedir. Gerçek hiçbir ağaca zarar verilmemiştir.
31 – Maket ve minyatürler bile büyük
Film çekiminde kullanılan Barad Dur kulesi yaklaşık 4.5 metre yüksekliğindedir.
32 – Gerçek demir ocakları kullanıldı
Orthanc Kulesi’ndeki eritilmiş metal sahnelerinin çekimi için gerçek bir demirci ocağı kurulup, demir ustalarına ork kıyafetleri giydirilip çalıştırılmıştır.
33 – Sean Bean son geceye kadar konuşmasını bilmiyormuş
Boromir’in meşhur “Mordor’a yürüyerek gitmek öyle kolay iş değil aga” sahnesinin senaryosu Sean Bean’in eline bir gece önce ulaşmış ve çalışacak çok az zamanı kalmış.
34 – Kartallar Mordor’a kadar uçamaz, aklınızdan bunu çıkartın
Kartallar da Orta Dünya’nın diğer ırkları gibi özgür bir ırk. Ne taşıma aracı ne de vahşi bir hayvan! Gandalf’a yardım etme sebepleri sadece arkadaş olmalarından kaynaklanıyor. Frodo’yu hüküm dağına bırakmak gibi bir görevleri olamaz.
35 – Midilli Bill aslında at kostümü giymiş iki adammış
Sam’ın sadık midillisi Bill bazı zamanlar kostüm giymiş iki adam tarafından canlandırılmış.
36 – Gandalf’ın kılıcı da parlıyor
Frodo’un kılıcı Sting orklar yakındayken parlıyor. Neden? Çünkü onu yüksek elfler yaptı. Ee peki Glamdring? Onu da yüksek elfler yaptı. Meğer yönetmen bütçeden kısıp tek kılıca efekt verdirmiş. Eh be Peter, Star Wars’ı çekenler ne yapsın, her kılıç parlıyor.
37 – Gandalf’ın ölümden döndüğünü kimseye söylememişler
Balrog sahnesinin çekiminden sonra set ekibi Gandaf’ın öldüğünü sanıyormuş. Ian McKellen sette tekrar görünene kadar öyle bilmişler. Ee adama sorarlar, “kitabı da mı okumadınız arkadaş?”
38 – Kauçuk Lothlorien
Elf hayranlarına kötü haber, o güzel ülke ve büyük ışıltılı ağaçların hepsi kauçuktan imal edilmiş. Aslında olmayan şeyler.
39 – Köpük Amon Hen
İlk filmde Boromir’in öldüğü yer olan Amon Hen kalıntıları ise köpükten imal edilmiş.
40 – Orlando yavaş kalmış
Orlando Bloom oklarını senaryoda yazdığı kadar hızlı atamadığından dolayı, oklar CGI ile yapılmış. Tek bildikleri ok atmak olan elfler bunu bile beceremiyorlarmış. Kaypak olduklarını söylemiştim değil mi?
41 – Boromir’in ölümü böyle daha destansı
Boromir öldüğünde arkaplanda çalan şarkının sözleri, kitaptan Faramir’in söylediği sözlerden alınmadır. “Kılıçları sevmem keskindirler, okları sevmem delicidirler. Yanlızca savunma için kalkanı severim.”
42 – Aragorn bir mezar soyguncusu mu?
Yüksek ihtimal iyi niyettendir fakat Boromir öldükten sonra kolçaklarının Aragorn tarafından alınıp takılmasını istemiş miydi vasiyetinde bilmiyoruz. Neyse almış takmış koskoca kral adam.
43 – Viggo çekim sırasında parmağını kırdı
İki Kule’nin çekimleri sırasında, Aragorn’un Uruk-Hai miğferine tekme attığı sahnede, gerçekten parmağı kırılmış ve acıdan bağırmış, bu sahneyi de olduğu gibi filme aktarmışlar. Metot oyunculuğu bu olsa gerek.
44 – Christopher Lee bir saniye için Gandalf’ı oynamış
İki Kule’de Beyaz Gandalf’ın ormanın içinde ilk göründüğü sahnede bir saniye için Saruman görünmüş, yönetmen kafa karıştırmak istemiş ve başarmış.
45 – Osgiliath uçmuş
Tıpkı Amon-Hen gibi nehir kıyısındaki şehir Osgiliath da köpükten imal edilmiş. Fakat işin kötü olan yanı çekimlerden sonra bir fırtınada tüm şehir uçup gitmiş.
46 – Aragorn hiçbir zaman ölüme yaklaşmadı
Aragorn’un tepeden nehre düşüp herkesin öldüğünü sandığı sahne aslında kitapta yok. Peter Jackson sonradan filme ekleme yapmış.
47 – Kriketçilerin savaş çığlığı
Miğfer Dibi savaşında duyulan 100.000 Uruk-hai’nin sesi aslında bir stada doldurulmuş 20.000 kişilik kriket taraftarının sesleriymiş.
48 – Çok fazla film makarası
Toplamda 2.000 kilometrelik film kullanılmış. Bu da yaklaşık 24.000 jumbojet uzunluğuna eşit.
49 – Howard Shore ve müzikleri
Kralın Dönüşü çekimleri başladığında Howard Shore, set ekibinin ruh halini korumak için yeni kayıtlar yapmış. Usta bestekar, her gün için 7 dakikalık yeni parçalar yaratıyormuş. Çünkü Howard Shore bir müzik dahisi.
50 – Sean Bean’in hayranları
Kadınlar Sean Bean’i görüp konuşabilmek için sete gelip sıraya girmişler.
51 – Jackson asla Shelob’a yaklaşmamış
Peter Jackson hiçbir zaman Shelob modelinin yanına gitmemiş, çünkü örümceklerden çok korkuyormuş. Aslında ne kadar sevimliler.
52 – Empire Dergisi zamanın gerisinde kalmış
Empire dergisi Kralın Dönüşü yayınlanacağı zaman Frodo’nun elinde yüzük tuttuğu afişi kapağında kullanmış.
53 – Arwen, Galadriel’in torunudur
Elflerin aile kökenleri bir hayli karışık. Arwen’in aile kütüğünü çıkardığınızda Galadriel’in torunu olduğunu görebilirsiniz.
54 – Nicholas Cage Aragorn olmaktan vazgeçmiş
Rol kendisine teklif edildiğinde, rolde potansiyel göremediği için teklifi reddetmiş. Geleceğin Gondor Kralı olmaktan daha büyük bir potansiyel ne olabilir? Neyse iyi olmuş deyip devam ediyoruz.
55 -Viggo gerçek kılıç kullanmış
Çekimler sırasında tüm oyuncular alüminyum ve plastik eşyalar kullanırken, sadece Viggo gerçek kılıçla ve dublör kullanmadan çekimleri tamamlamış.
56 – Tolkien 10 parmak yazamıyordu
Tolkien tüm kitaplarını daktiloda iki parmak tekniği kullanarak yazarak tamamlamış. İki parmakla yazabiliyorken 10 parmak yazmayı kim ne yapsın?
57 – Ölü Bataklıklar savaşı anlatır
Ölü Bataklıklar sahnesi Birinci Dünya Savaşı’nda ölenleri anlatan bir metafordur.
58 – Merry’nin orijinal ismi Marmaduke
Tolkien, Meriadock Brandybuck karakterini ilk olarak Marmaduke olarak yazmış daha sonrasında bu isim büyük bir köpeğin ismini çağrıştıracağı için değiştirmiştir.
59 – Tolkien uzaya ismini yazdı
Satürn’ün uydusu Titan’da Tolkien tepeleri ve dağları diye isimlendirilen oluşumlar vardır. Ayrıca görüntüleri elimize yeni ulaşan Platon’un uydusu Charon’da da Yüzüklerin Efendisi’nden bölge isimleri vardır.
60 – Miğfer Dibi’nin çekimleri çok zorlamış
Her şeyin gerçekçi görünebilmesi için çekimler sırasında doğal yağmur beklenmiş, yağmur durduğunda çekimler durdurulmuş, başladığında devam edilmiş.
44 numara yanlış yönetmenin olayı değil kitapta öyle bir olay var sarumanın yanılmasını görüyorlar saruman mı la o diyorlar ent ormanına girişte
Bu haberi görünce bi daha izleme isteği uyandı içimde. Bi ara 3’leme maratonu yapayım.
24. numara tam olarak doğru değil. Sauron’un Mordor’u yönettiği sıralarda Morgoth esaret altında. Ayrıca Morgoth ve Sauron’u ayıran önemli bir ayrıntı var. Morgoth her şeyi yok etmek veya karanlığa sokmak isterken, Sauron çarpık bir hırsla herşeyin kendi hükmü altında olmasını istiyor.