Yılın Bilimkurgu ve Fanteziye Gönül Vermiş Yayınevleri – 2022
2022 yılının son gününde yıl boyunca bilimkurgu ve fantezi edebiyatına en çok katkı yapan yayınevlerine teşekkür edip edebiyat alanındaki güzel gelişmeleri bir yazıda topladık.
Türkiye’de yayıncılığa gönül vermiş herkes 2021 yılını çok zor geçirmişti. Ancak 2022 yılı daha da zor geçti. Kitap fiyatları için 3 haneli sayılar normalleşirken çoğu yayınevi, yayın programını takip etmekte zorlandı. Birçok kitap matbaaya gidemedi ve gecikti. Sonuç olarak da kurgu türünde geçen yıla göre çok daha az sayıda kitap çıktı.
Ancak yayınevlerimiz tüm zorluklara rağmen bu yıl da bizi mutlu eden birçok eseri okurlarla buluşturdu. Biz elimizden geldiğince eserlerini duyurduk, okuduk ve inceledik. Ama yine de yılın sonuna gelince kendilerine teşekkür eden bir yazı daha yazmadan geçmek istemedik.
İthaki Yayınları
Konu bilimkurgu ve fantezi ise yazıyı tabii ki İthaki Yayınları ile açmak icap eder.
Üç kez üst üste yılın yayınevi seçtiğimiz İthaki, her yıl olduğu gibi bu yıl da fantezi ve bilimkurgu alanında en çok kitap çıkaran yayınevi oldu. Her hafta en az 3 yeni kitapla karşımızdaydılar. Hem de ne kitaplar!
Fantastik Kitaplar
İthaki fantezi alanında öyle muhteşem eserler çıkardı ki bu yıl, yazıyı hangisiyle açacağımı şaşırdım.
Ama galiba Karanlık Kitaplık serisinden çıkan Bir Oğlanın Yaşamı ile başlayacağım. Çünkü bu roman beni büyüledi. Ray Bradbury ve Stephen King’in roman tarzlarının doğru kıvamda buluşmasından doğan çok güzel bir hikayeydi. Kara Hasat Cadılar Bayramı’nda aktı gitti. Söğütler de Lovecraft’ın kalemini sevenlere birkaç yaprağın bile doğru şartlar altında ne kadar korkunç olabileceğini gösterdi.
Her ne kadar ben yazıyı Karanlık Kitaplık serisiyle açmış olsam da İthaki fantezi türünde yıla damgasını Malazan serisiyle vurdu. Cihan Karamancı’nın usta kalemine emanet ettikleri Malazan’ın ilk üç cildi raflara geldi. Hem de karakter kartları ve bir de harita hediyesiyle!
Sandman, Netflix uyarlamasıyla ses getirmeden hemen önce Dream’in hikayesini anlatan Uvertür de raflara geldi. Ancak biz daha Sisler Mevsimi incelemesini yeni yayınladık. O yüzden bizim için sıra Uvertür’e henüz gelmedi.
Ve İthaki’nin sosyal medyada en çok ses getiren serisi Miyazaki hayranlarının uzun zamandır beklediği Yürüyen Şato üçlemesi oldu. Kitaplar muhteşem ciltleriyle adeta şov yaptı. Ve belli ki Miyazaki hayranı okurları Kiki’nin Cadı Kargosu‘ndan daha çok heyecanlandırdı.
Haşhaş Savaşı üçlemesinin yanı sıra edebiyat alanında önemli ödüllere aday olmuş Meksika Gotiği ve On Bin Kapı gibi çoksatan kitaplar da yine İthaki etiketiyle karşımıza çıktı.
Ve yılı League of Legends hayranlarını mutlu ederek kitap fuarına akın ettiren Afet romanıyla noktaladılar.
Bilimkurgu Romanları
Evet, bilimkurgu romanlarını da klasikler yerine İthaki’nin beni en memnun eden kitabıyla açacağım. Firefly: Basbayağı Kahraman romanının Firefly dizisine hayran olan herkesin yılını güzelleştirdiğine eminim. Çünkü Serenity’nin mürettebatına hasret kaldığımız onca yılın ardından bu roman, yayınlanmamış bir bölümü keşfedip izlemek gibiydi. İçtenlikle, teşekkürler İthaki!
Fakat tabii ki bilimkurgu alanında çok daha önemli yayınlar da yaptılar. Asimov‘un Vakıf Serisi 2021’de tamamlanmıştı. Robot Serisi ise 2022’de tüm kitaplarına kavuştu.
Bilimkurgu Klasikleri serisine Koyunlar Yukarı Bakar gibi ilgi çekici romanların yanı sıra Cennetin Çeşmeleri gibi önemli eserleri de eklediler. Kapağını görünce coştuğumuz Neuromancer‘ı da bizi heyecanlandıran bir çeviriyle yayımlayacaklarını duyurdular. Ancak Matrix’e ilham veren o roman 2022’ye yetişmeyen kitaplar arasında kaldı.
Bunlara ek olarak Kıyamet Polisi üçlemesi gibi akıp giden pre-apokaliptik(?) hikayeleri de dilimize kazandırdılar.
İlk manga serileri olan Satürn Evleri de yedinci cildi ile sona ulaştı. Çok tatlı ve duygusal bir hikayeydi. Öneri isterseniz, tam yılbaşında hediye etmelik bir hikaye diyebilirim hatta.
Daha Neler Neler!
İthaki yalnıza bilimkurgu ve fantastik kurgu eserleriyle heyecanlandırmadı bizleri. Bu yıl Gölge Serisi adı altında polisiye romanlar da yayımladılar. Ancak ne yazık ki Japon Klasikleri alıp başını giderken Gölge Serisi 5 kitapla yılı kapattı. O seriye dahil etmedikleri gizem türündeki İz Sürücü romanlarını da keyifle okuduk
Kurgu dışı eserlerinden Kan, Ter ve Pikseller’in tadına doyamamıştık geçen yıl. Jason Schreier’ın uzun süredir beklediğimiz ikinci kitabı Reset At da bu yıl raflara geldi. Bunun yanı sıra Küp gibi güzel sürprizlerle de karşılaştık. Ve biyografilere ek olarak Arşiv serisine dahil ettikleri, Scorsese gibi usta yönetmenlerin filmlerine ilham olan kitaplarla da heyecanlandık.
İthaki Modern serisi de Amerikan Sapığı gibi yine sinema alanında ses getirmiş yapımların kitaplarını ve edebiyat camiasında ses getiren başka kitapları dilimize kazandırdı. Ama ne yazık ki kalemiyle büyülendiğimiz Cormac McCarthy‘nin yeni bir romanıyla karşılaşamadık bu yıl.
Baksanıza yazıyorum yazıyorum bitmiyor İthaki’nin 2022’de yaptığı teşekkür edilesi işleri. Üstelik daha Scott Pilgrim‘den ve Swamp Thing‘den bahsedemedim bile…
DeliDolu Yayınları
Tudem Yayın Grubu‘na bağlı DeliDolu Yayınları yine gözde yayınevlerimizden olmaya devam ediyor. Çünkü kaliteden ve Terry Pratchett‘tan asla ödün vermiyorlar. Diskdünya‘nın tamamını dilimize kazandırmak konusunda çok kararlılar. Bu kararlılıklarını takdir ediyor ve kendilerine kocaman teşekkür ediyoruz. Zira hem çevirdikleri eserler hem de çevirilerinin kalitesi ile fantastik edebiyata yaptıkları katkı muazzam. Niran Elçi, Pratchett’ın anlatımını Türkçeleştirirken muhteşem bir iş çıkarıyor. Ve bu yıl tam 5 Diskdünya romanına kavuştuk onlar sayesinde: Zaman Hırsızı, Son Kahraman, Muhteşem Maurice ve Değişmiş Fareleri, Gece Bekçileri ve Canavar Alayı. Bunlardan Maurice’i animasyon filmi gelecek diye heyecanlanıp önceden incelemiştik. Canavar Alayı ise bir süredir masamda bana göz kırpıyor. Yakında incelemesiyle karşınızda olacağız.
“Nedir FRPNet’in bu Terry Pratchett sevdası” mı dediniz? Demek ki siz hiç Diskdünya romanı okumamışsınız. Buyrun, Muhafızlar! Muhafızlar! romanıyla yola çıkıp siz de sevdalanın!
DeliDolu’nun eserlerinden en çok ilgimizi çekenler Diskdünya romanları olabilir. Fakat bilimkurgu sevenler John Wyndham’ı da dikkatlerinden kaçırmamalı. Bu yıl Wyndham’ın Likenlerin Sırrı romanı raflara geldi. Bence yazarın en zayıf romanı buydu ama ona rağmen kötü olduğunu söyleyemiyorum. George Saunders ve Patrick Ness de dikkate değer kalemler. Ancak bu yıl onların bir romanına kavuşamadık. 2023’ün Mart’ında bir Saunders kitabı gelecekmiş ama.
DeliDolu bu yıl kurgudışı ve realistik kurgu türlerinden birçok eser yayımladı. Onlar içinde de çok güzel işler vardı. Ama biz fanteziye dönecek olursak yayınevi seneye de 3 yeni Diskdünya romanı ile karşımızda olacakmış.
Presstij
Tamam, kabul ediyorum. Presstij bilimkurgu ve fanteziden de çok FRP’ye gönül vermiş bir çizgi roman yayınevi olduğu için başımızın tacı olarak burada duruyor.
D&D: Sonsuz Macera Günleri gibi tadından yenmez muhteşem bir cildi okurlarıyla buluşturmaları herkes için yeterli olmalıydı. Öyle değil mi? Yoo! Belli ki onlar için yeterli olmadı. Tutup bir de Türk Mitolojisi Atlası gibi bir başka harikaya da imza attılar. Böylece yalnızca çeviri eserlerinin değil, yerli bir eserlerinin de raflara gelmeden kapış kapış tükendiğine şahit oldular.
Bu da yetmedi, Kızıl Ana ve Once & Future serilerine de yeni ciltlerle devam ettiler. Marvel What If serisi başta olmak üzere bir yığın fasikül de çıkardılar. Ayrıca bizi varyant kapaklara da doyurdular.
İlk cildinde hikayesiyle, üçüncü cildinde LARP kullanımıyla bizi etkileyen Pelerin serisi de bu yıl kavuştu üçüncü cildine. Korku filmlerini Disney tarzı çizimlerle birleştiren Stray Dogs hikayesini de klasik korku filmi kapak varyantlarıyla Türkçeleştirdiler…
Neyse ki Die‘ın ikinci cildi gelmedi de seneye de heyecanlanacak bir şey bıraktılar. Üstelik, D&D çizgi romanlarını yayımlamaya devam edeceklerini de söylediler. E, teşekkür etmeyelim de ne yapalım şimdi?
Akılçelen Kitaplar
Akılçelen Kitaplar sosyal medyayı yeterince iyi kullanamadığı için biraz arka planda kalıyor olabilir. Ama fantastik hikayelere ve bu altkültüre gönül vermiş, kütüphanelerimize değer katmış, bizleri bu yıl da memnun etmiş bir yayınevi olduklarını söylesem kimse şaşırmayacaktır.
Akılçelen Kitaplar, istikrarla ve hızla Brandon Sanderson‘ın kitaplarını dilimize kazandırıyor. En son Sissoylu serisinin yedinci kitabı Kayıp Metal’i orijinali çıktıktan bir ay sonra Türkçe çevirisiyle yayımladılar. Geçen yıl yayımladıkları İsimsiz’in Çocukları kitabını da bu yıl inceledik biz. Ama geçen yıl da incelesek bu yıl hâlâ konuşuyor olurmuşuz. Çünkü muhteşemdi.
Brandon Sanderson dışında One Punch Man ve Shaman King gibi animelerine hayran olduğumuz manga serilerini de arka arkaya yeni ciltleriyle buluşturuyor. Bu yıl en son Fire Force adlı manga serisinin ilk iki cildini raflara getirdiler.
Çıkardıkları her eser için teşekkür edebiliriz belki. Ama ben çocukken izlemeye doyamadığım Shaman King’in mangalarını okuyabildiğim için ayrıca teşekkür etmek istiyorum Akılçelen Kitaplar’a. Kaldı ki, kitaplarının fiyatlarını okurları için düşük tutmak adına ellerinden geleni yaptıklarını da görebiliyoruz. Bazen mürekkep ve kağıtta kaliteden ödün vermek uğruna okurun, öğrencinin cebine uygun yayımlar yapıyorlar.
Alfa Kitap
Alfa Kitap yılın Philip K. Dick’e en çok gönül vermiş yayınevi olamadı. Zira bize söz verdikleri o Philip K. Dick külliyatı bu yıl yalnızca bir romanına kavuştu. Tamam, Ubik çok güzeldi, muhteşemdi ve hatta belki yazarın en iyi romanlarından biriydi. Teşekkür ederiz, keyifle okuduk. Ama hani diğerleri?
Bizi Philip K. Dick romanlarına boğmamış olabilirler. Ama Philip K. Dick’in FBI’a şikayet ettiği Stanislaw Lem’in üç romanını aynı anda çevirip raflara getirdiler. Solaris, Yukarı Kale ve Sahibinin Sesi romanları Alfa’nın 10., 11. ve 12. Stanislaw Lem romanları oldu.
Bulut Atlası’nın yazarı David Mitchell’in Ütopya Yolu romanını da dilimize kazandırdılar. Ve ünlü polisiye yazarı Raymond Chandler‘ın Büyük Uyku ve Uzun Veda romanlarını mis gibi kapak tasarımlarıyla yeniden yayımladılar.
Asteriks ve Cedric çizgi romanları yayımlamaya devam ettiler.
Ama benim dikkatimi en çok üçüncü H.P. Lovecraft biyografileriyle çektiler. Zaten bir tane yayımlamışlarken ve ikincisini çizgi roman formatında sunmuşken üçüncü bir biyografi daha yayımlamak mı? E, harika. Kim o Alfa’nın Lovecraft sevdalısı editörü acaba?
Marmara Çizgi
Marmara Çizgi her yıl olduğu gibi bu yıl da çok sayıda eseri dilimize ve raflarımıza kazandırdı. Zaten önce Cartoonİstanbul‘da Mis‘i yayımlayıp ardından da Kadıköy Çizgi Festivali‘nde o kadar çok imza günü düzenlediler ki imzalardan göz gözü görmedi. Yani yayınevi de gayet farkında 2022’yi mis gibi geçirdiğinin.
Loki‘den Paper Girls‘e birçok güzel iş yapmış olabilirler. Ama ben onlara asıl Crossover için teşekkür edeceğim. Keyifle okuduğum ve kendi halime bırakılsam asla keşfetmeyeceğim bir hikayeydi. En kısa sürede Spider-Geddon‘ı da okuyup onun için de teşekkür etmeyi dört gözle bekliyorum.
Marmara Çizgi yerliden Marvel’a, DC’den bağımsıza ve hatta fasikülden mangaya her türlü çizgi romana gönül verdiği için hepsini burda saymak mümkün olmuyor. Hem Periler Ülkesi’nden Nefret Ediyorum yayımlıyorlar hem de Barbar Conan! Bu nasıl bir çeşitlilik? Herkes kendi zevkine göre okuyabilecek bir şey bulsun istiyorlar herhalde. E, bunu başardıklarını söyleyebiliriz.
JBC
JBC özellikle Batman hayranlarını mutluluktan havalara uçuran bir yayınevi olabilir. Ama asıl kitlelerinin koleksiyonerler olduğunu biliyoruz. Bu yıl da tam koleksiyonluk ciltlerle karşımızdaydılar. Ve buna rağmen geçen yıllarda koleksiyonluk bastıkları ciltleri de daha uygun fiyatlarla raflara getirmekten geri durmadılar.
Yani JBC 2022’de hem ciltli baskılarıyla aklımızı alıp hem de Retro! baskılarıyla cebimizi güldürdü.
Joker: Öldüren Gülümseme kitap fuarında standı hakimiyeti altına alıyordu. Üç Joker ise pırıl pırıl cildiyle göz kamaştırıyordu. Biz ise biraz geriden geliyoruz. Önce Batman: Kara Prens‘i okuyup sizler için inceledik. Ve The Batman filmindeki hataların bu ciltte olmadığını görerek sevindik. Ardından Baykuşlar Divanı‘nı Retro! baskısıyla inceledik. Gotham Knights oyunuyla karşılaştırınca çizgi romandaki divanı daha çok seven okurlarımıza hak verdik.
Şimdi de Batman: Dünya‘nın bu yıl çıkan Retro! baskısını inceliyoruz. Sadece onun için bile teşekkür ederiz JBC’ye. Ethem Onur Bilgiç’in kalemini Batman’in kostümüyle buluşturdukları için…
Bu arada bu yıl Kıyamet Saati setini de satışa çıkardılar. Ve tüm bu gelişmelere rağmen seneye de hız kesmeyeceklerini duyurdular. Yani Batman sevenler yine yaşadı.
Fihrist Kitap
Yayın hayatına 2018’de başlayan Fihrist Kitap da bu yıl özellikle bilimkurgu alanında yaptığı çalışmalarla yine türün hayranları için önemli bir yayınevi oldu. Keyifli kapak tasarımlarıyla da öne çıkan bu yayınevini ne yazık ki kitap fuarında görme şansı bulamadık. Ama kitaplarını mağazalarda daha sık görmeye başladık.
Edgar Rice Burroughs’un kitaplarını dilimize kazandıracaklarına söz vermişti Fihrist. Tarzan yılın son haftasına kadar ormanın derinliklerinde saklandı. Son hafta da üçüncü cildiyle sürpriz yaptı. Ama Barsoom serisi bu yıl dört yeni cildine kavuştu. En son John Carter VI: Mars Dehası romanı raflara geldi. Bu klasik seriyi böylesi güzel kapaklarla dilimize kazandırdığınız için teşekkürler Fihrist!
Bunun dışında Jules Verne’den 40 yıl önce yazılmış olan Ay’a Yolculuk romanı ve Ay’daki Adam gibi eserleri de yayımladılar. Gece Postasıyla öyküsünü bizlerle buluşturdular. Ayrıca ucuz bilimkurgu romanlarını yermesiyle öne çıkan hicivsel 5 Saniyede Venüs’e kitabı da Fihrist etiketiyle raflara geldi. Ancak Barsoom serisi dışında bilimkurgu camiası sanırım en çok Armageddon M.S. 2419 romanlarını konuştu.
Baobab Yayınları
Baobab Yayınları bu yıl beni en çok şaşırtan yayınevi oldu. Hem yayınevini kuran Doğan Şima’nın giderleri kısıp yayıncılığa devam etmek için çoğu kitabın çevirmenliğini ve editörlüğünü tek başına üstlendiğini bu yıl öğrendim, hem de Baobab Yayınları’ndan çıkan hangi kitabı okuduysam hep mest olarak bitirdim. Gerçi şu an elimde yalnızca dört örnek var. Ancak dörtte dört de çok başarılı bir oran bence.
Baobab Yayınları bilimkurgu ve fanteziye ağırlık veren bir yayınevi değil aslında. Kaliteli olan hikayelerin peşinde koşuyorlar. Bu da zaman zaman FRPNet’in ilgi duyduğu alanlara düşüyor. Mesela Tuş incelememiz ve Kaybolan O Günler incelememiz yayında. Sıradaki incelemelerimiz arasında da bilimkurgu türünden Tercih Düzeni, bir kahraman hikayesi anlatan Grimr Destanı ve damakta masalsı bir tat bırakma vaadiyle gelen Tepe var. Yedide yedi başarı oranı görür müyüz dersiniz?
Baobab Yayınları’nın bu yıl çıkardığı son çizgi roman Turnede Bir Yazar oldu. Henüz satın alma ya da inceleme imkanı bulamamış olsam da bunun da bir çizgi roman yazarı ile şarap yapımcısının birbirlerine mesleklerini öğrettiği Cahiller hikayesi gibi keyifle akacak bir hikaye olacağını umuyorum.
Gerekli Şeyler
Gerekli Şeyler her yıl olduğu gibi bu yıl da manga alanında en çok ismini duyuran yayınevi oldu. Zaten Ankara’yı da Manga-Anime Festivali ile şenlendirdiler.
Bu yıl daha önceden başladıkları birçok manga serisi yeni ciltlerine kavuştu. Baskısı yıllar önce tükenmiş olan Hellsing serisinin ilk cildi de yeni baskısıyla tekrar raflara döndü. 2022 yılında Gerekli Şeyler Banana Fish serisine başladı. Tuvalet Hayaleti Hanaoka-kun‘un birinci cildini yayımladılar. Bungou Stray Dogs ise ilk iki cildine kavuştu. Ama sosyal medyada okurları en çok heyecanlandıran ciltleri Cartoonİstanbul’dan hemen önce yayımladıkları Nijigahara Holograf oldu. Ayrıca çizgi roman uyarlamasıyla İnsanlığımı Yitirirken‘i de okurlarıyla buluşturdular.
Fakat ben köpek sevgime yenik düştüm. Bu yüzden Yıldız Bekçisi Köpek için teşekkürler Gerekli Şeyler!
Epsilon Yayınları & Senpai Yayınları
Epsilon zaten Taht Oyunları serisini dilimize kazandıran yayınevi olarak bu listenin önemli bir üyesiydi. Hatta Stranger Things romanlarını ve çizgi romanlarını da dilimize kazandırdılar. Ancak bu yıl çizgi roman alanında da güzel katkılar yaptılar.
Superman Klan’ı Dağıtıyor ve SuperGirl: Süper Olmak gibi ciltlerle DC’den çizgi romanlar yayımladılar. Ayrıca Blade Runner 2019‘un iki cildini de dilimize kazandırdılar. Ve daha önceden yayımlamaya başladıkları Assassin’s Creed çizgi romanlarına yeni ciltler eklediler.
Yıla Morbius romanını yayımlayarak başlamışlardı. Ve 2022’yi World of Warcraft kitabı çıkararak kapattılar.
Gizem ve gerilim türünden yayımladıkları Hizmetçi romanı da Stephen King’den övgü almıştı. Nita Prose’un yazdığı bu roman geçen hafta Goodreads’te de 2022’nin en iyi gerilim romanı seçildi. Bilimkurgu türünden de William Gibson’ın övgüleriyle gelen Otonom romanını çıkardılar.
Ancak benim teşekkürüm Epsilon Yayınları’nın kardeş yayınevi olan Senpai’ye gidecek. Zira yayınevi yayın hayatına birkaç ay önce başladı. Ve yola da Radiant manga serisi ile çıktılar. Bu ciltleri okurken hem merakla sürüklendim hem de çocuksu kahkahalar attım. Normalde gülmeyeceğim basitlikteki şeylere katıla katıla güldüm ve çok güzel zaman geçirdim. Bu yüzden, teşekkürler Senpai-san!
Çizgi Düşler
Çizgi Düşler “yıl olmuş 2022” demeden Tex ve Zagor gibi klasik çizgi romanları yeniden raflara getirmeye devam ediyor. Ama bunu yaparken yeni hikayelere göz atıp onları da çevirmeyi unutmadılar.
Bence 2022 yılında Star Wars çizgi romanları ile parladılar. Çünkü The Mandalorian çizgi romanı orijinal diliyle yayınlandıktan çok kısa süre sonra Türkçe çevirisiyle raflara geldi. Star Wars: Kanan da iki cildiyle yayımlandı. Yine Star Wars’ta Doktor Aphra‘nın hikayesi ikinci cildine, Star Wars ise Mon Cala’da İsyan adlı sekizinci cildine kavuştu. Yani Star Wars romanları açısından Türkiye’de şanslı günler geçirmiyor olabiliriz. Ama çizgi roman alanında Çizgi Düşler bir kale gibi durmaya devam ediyor.
Star Wars hayranları Çizgi Düşler’e müteşekkir. Ancak yayınevi bununla yetinmeyip Marvel’dan da güzel çizgi roman serilerini dilimize kazandırıyor. Iron Fist ve Scarlet Witch hikayeleri üçüncü ciltlerine kavuştular.
Yapı Kredi Yayınları
Yapı Kredi Yayınları Harry Potter serisiyle öne çıksa da aslında çizgi roman alanında çok güçlü eserler veriyor. Alan Moore’un Olağanüstü Beyefendiler Cemiyeti‘ni yayımlayarak bizi çok heyecanlandırmışlardı. Ama devamı gelmedi. Geçen yıl da Luthor hikayesini keyifle okumuştuk. Ama bu yıl YKY fantezi türünde biraz hız kesti. Ama buna rağmen az sayıda da olsa bizi mutlu eden çizgi romanlar yayımladılar.
Öncelikle Frank Miller’ın ekrana uyarlayacağını haber verdiğimiz Corto Maltese serisi bu yıl iki yeni cildine kavuştu. Hem de ne ciltler! Kitaplarda online siparişi tercih eden bir okurumuzsanız bu kitap hakkında bir yargıda bulunmadan önce cildini görmenizi tavsiye ederim. Zira ben internette araştırıp tadımlığını okuyunca pek etkilenmemiştim. Ama cildiyle karşı karşıya gelince Frank Miller’ı heyecanlandıranın ne olduğunu anladım.
Bunun dışında Yapı Kredi Yayınları Red Kit‘i 83. cildine kavuşturdu. Dile kolay…
Çok severek takip ettiğimiz Blacksad çizgi roman serisi de üçüncü cildiyle raflara geldi. Noir dedektiflik hikayelerinden hoşlanıyorsanız bu seriyi kaçırmamanız gerekiyor. Geçen yılın sonunda fasikül şeklinde yayımladıkları DCeased serisini de bu yıl ciltleyerek farklı kapak varyantlarıyla satışa çıkardılar. Ama ne yazık ki bu hikayeyi ben zayıf ve çok didaktik bulduğumdan öneremiyorum.
Bu yılın YKY sürprizi ise Superman: Gizli Kimlik oldu. Bu hikayede adı Clark Kent olan sıradan bir çocuğun ünlü süper kahraman Superman’in gölgesinde kendi kimliğini kaybetme sürecini okuduk. Geçen yılın sonunda yayımladıkları Noel Domuçu‘nu da bu yıl okuyup incelemek istiyordum ama yetiştiremedim. Seneye artık…
Eksik Parça Yayınları
Daha önceki yıllarda Zamanın Çocukları gibi bilimkurgu hayranlarını heyecanlandıran kitapları dilimize kazandıran Eksik Parça Yayınları, 2022 yılında da oyunseverleri mutlu etti. Bloodborne çizgi romanlarının dört cildini birden Türkçeye çevirip yayımladılar.
Gençlik romanlarında ise Robin Hood‘u modern zamana taşıyarak bir hacker olarak yorumladıkları romanları ilgimizi çekmişti. Ne yazık ki bunlar dışında bilimkurgu ve fantezi türünde çok fazla kitap yayımlama şansı bulamadılar. Yine de Bloodborne çizgi romanlarıyla birçok okuru bir yıl yetecek kadar heyecanlandırdıklarını biliyoruz.
Arkabahçe Çizgi Roman
Arkabahçe bu yıl Marvel hayranlarını mutlu eden çizgi romanlar çıkardı.
Kevin Smith’in Daredevil: Koruyucu Şeytan hikayesi yeniden yayımlandı. Aslında bu hikaye dört cilt şeklinde yıllar önce çıkmıştı. Fakat eski ciltler kolay dağılıyor ve çabuk eskiyordu. Öyle ki ben bu yazıyı yazarken dağılır korkusundan açıp eski ciltlerin içine bakamadım bile. Bu yeni cilt ise çok daha kaliteli bir baskıyla geldi ve Daredevil hayranlarını mutlu etti.
Onun dışında Disney Doctor Strange filmini sinemaya, Ms. Marvel dizisini Disney+’a getirdi. O sırada Arkabahçe de bu kahramanların çizgi romanlarını yayımladı.
Ms. Marvel Şubat ayında dördüncü cildine kavuştu. Doctor Strange‘in macerası da beşinci ciltle son buldu.
The Kitap Yayınları
Bu yıla kadar kurgu dışı eserlere ağırlık veren The Kitap Yayınları, bize artık fantezi ve bilimkurgu türlerinde eser yayımlamayı hedeflediğini söyledi. Daha önce de bilimkurgu türünde birkaç çoksatan yayımlamışlardı aslında. Fakat bu alana net bir şekilde eğileceklerini duyunca mutlu olduk. Dolayısıyla kendilerini nihayet bilimkurgu ve fanteziye gönül verdikleri için kutluyoruz.
The Kitap Yayınları bu yılı Dijital Oyunlar ve İnteraktif Anlatı kitabıyla açtı. Türkiye’nin ilk oyun profesörü unvanını elinde tutan Barbaros Bostan’ın oyun yazımı hakkındaki bilgilerini ve FRP deneyimlerini bir kitapta topladılar. Yılın son romanı da fantezi ve bilimkurguyu buluşturan Gece Nöbeti oldu. Ancak bu kitabın konusunu tanıtımından pek anlayamadık.
Yılın en öne çıkan romanı ise cyberpunk temasından geldi. Cyberpunk 2077’nin Night City’sini anımsatan bir şehirde geçen Beden İzcisi‘ni biz de okuyup sizler için incelemiştik. Ana hikayesinde yer yer eleştirdiğimiz noktalar olsa da dünya tasarımından memnun kalmıştık.
O yüzden 2023’te The Kitap’ın okurlarına ne hazırladığını merak ediyoruz.
Altın Kitaplar
Son olarak da Altın Kitaplar. Bilimkurgu ve fanteziye mi gönül verdiler yoksa sadece birkaç yazarın kalemine mi, bilmiyorum. Ama her yıl birçok Stephen King romanını dilimize kazandırıp raflara getirerek bizim kalbimizi kazanıyorlar. Bu yüzden bu listeyi onları anmadan bitiremezdim.
Altın Kitaplar bu yıl Eragon serisini yeni baskılarına kavuşturdu.
Stephen King’in romanlarından ise Azrail Koşuyor, Uykusuzluk ve Lisey’in Hikayesi yeni baskılarıyla raflara geldi. King’in elinden çıkan sondan üçüncü romanı Billy Summers da yılın başında Türkçe olarak raflara gelmişti. Biz de okuyup inceleyince ilk yarısını ikinci yarısından daha güzel bulmuştuk.
Seneye de raflara gelecek ilk Stephen King romanının Fairy Tale olacağını sanıyoruz.
2022’de en çok konuştuğumuz ve okuduğumuz yayınevleri bunlardı.
Geçen yılın fantezi ve bilimkurguya gönül vermiş yayınevleri listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Bir de geçtiğimiz günlerde 2022’ye yetişmeyen veya 2023’te çıkacağını duyduğumuz kitapları listeledim. O yazıya da buradan göz atabilirsiniz.
Not: İthaki’nin Karanlık Kitaplık ve Bilimkurgu Klasikleri serilerinin fotoğrafları CepniOkur‘un paylaşımından alınmıştır. Diğer görseller ise yayınevlerinin resmi hesaplarınca paylaşılmıştır.