Unity ile Geliştirilen Oyunları İndirsek de mi Saklasak, İndirmesek de mi Saklasak?
Unity oyun motorunun yeni düzenlemeyle oyunların indirilmesi başına ücret talep etmesi bağımsız oyun dünyasını darmaduman etti. Geliştiriciler iflas etmekten çekinerek oyunları sileceklerini söylüyor.
Unity 12 Eylül akşamı yayınladığı fiyatlandırma politikası değişikliği ile bir günde oyun dünyasını altüst etti. Yayınladıkları metin çok açıklayıcı olmamakla birlikte Unity oyun motoru ile geliştirilen her oyunun indirilmesi başına ücret talep edeceğini açıklamıştı. Bu ücret de indirme başına 20 sent. Yani biz oyunu indirdiğimiz zaman geliştiriciler 5 lira kadar bir ücret ödüyorlar.
Bu ek ödemenin sebebini Unity, sundukları imkanları geliştirmek ve oyun motorunun güncel kalmasını sağlamak gibi sebeplerle açıklıyor. Yani ücreti karşılayacak şekilde iyi bir hizmet vereceklerini söylüyorlar. Fakat geliştiricileri çileden çıkaran durum ödeyecekleri ücretin öngörülemez oluşu ve eskiden çıkmış oyunlar için de geçerli olacak olması.
Kaosa Sebep Olan İlk Uygulama (Sonradan Değişti)
Metin şöyle anlaşılıyordu:
Diyelim ki siz Unity ile geliştirilmiş bir oyunu almıştınız tee 2013 yılında 30 TL’ye. Yaklaşık 10 dolar. 1 Ocak 2024’ten itibaren bu oyunu bir kez bilgisayarınıza indirirseniz o oyunu geliştiren firma Unity’e 20 sent, yani 5 TL ödemek zorunda kalıyor. Oyunu silip tekrar yüklerseniz, bir 5 TL daha. Arkadaşınızın bilgisayarına yüklerseniz, bir 5 TL daha. Hâliyle nefret ettiğiniz bir oyun firması eğer ki Unity ile oyun geliştirmişse tek yapmanız gereken internet kotanızı limitsiz yaparak sabaha kadar oyunu indirip indirip silmek.
Bağımsız oyun geliştiricileri bir hesaplama yaptılar. Oyunu satarken böyle bir ücreti göz önünde bulundurmadıkları için ve eski oyunlarından kazandıkları parayı çoktan harcadıkları için oyunu almış olan herkes oyunu bir kez indirirse iflas edeceklerini gördüler. Dolayısıyla, haklı olarak, oyunlarını satış platformlarından silme kararı almaya başladılar. Örneğin Cult of the Lamb, 1 Ocak 2024 itibariyle silineceğini duyurdu.
Satıştan kaldırmaktan değil, oyunu silmekten bahsediyorlar. Yani bizim kütüphanelerimizden de oyunun kalkması gibi bir durum olabilir gibi bir senaryo… Bilmiyoruz! Karman çorman. Henüz sular çok bulanık, o yüzden oyun silinirse bizim aldığımız oyuna ne oluyor tartışmasına girmeyelim. Ama yine de ihtimaller kaosu iyice körükledi. Kütüphanemizdeki oyunların birer birer yok olması ihtimalini düşünsenize! Ter bastı değil mi? Şimdi oyunlarınızı silip size 30 TL’nizi geri verdiklerini düşünün. 1 dolar falan. Korkunç. Üstelik daha oynayamamıştınız o oyunu! Umarız böyle şeyler olmaz.
Yaşattığı kaosun ardından Unity, iki gün sonra bir açıklama yaparak yanlış anlaşıldıklarını söyledi. Yaptıkları yeni açıklama şu şekilde:
Unity (Kısmen) Açıklama Getirdi
Bir kullanıcının oyunu yalnızca ilk indirişinde ücret alacaklarını söylediler. Yani nefret ettiğimiz geliştiricileri oyunlarını tekrar tekrar indirerek tek başımıza iflasa sürükleyemiyoruz. Fakat kalabalık bir arkadaş grubu ve çok sayıda farklı cihazla bunu başarmak hâlâ mümkün. Zira farklı cihaza indirme başına ücret alınacak. Yani hem telefona hem bilgisayara indirirseniz oyunu, geliştirici ücreti iki kez ödemek zorunda kalıyor.
Oyunu denemek için almak ve demo’sunu oynamak bu indirme ücretlerinden muaf tutulacakmış. Eğer ki oyunun tamamını görmüyorlarsa. Netflix ve game pass oyunları gibi aylık üyelik isteyen oyunların indirme ücretlerini ise geliştiriciler değil, dağıtıcılar (Netflix, Xbox) ödeyecekmiş. Gelirlerini hayır kurumlarına bağışlayan oyunlar ücretten muaf. Ancak medyaya gönderilen inceleme kopyaları, erken erişime açılan oyunlar ve ücretsiz oynanabilen oyunlar hakkında sorular hâlâ yanıt alamadı. Kafalar son derece karışık.
Unity istedikleri ücretin makul ve gerekli olduğu konusunda ısrarına devam ediyor. Ancak uygulamanın geriye dönük olarak eski oyunları da kapsıyor olması hâlâ büyük bir sorun teşkil ediyor.
Kimi firma Unity’e dava açma hazırlıklarına başladı. Bu süreçte Jason Schreier’ın haberine göre Unity ofisleri de kapandı. Zira bu gelişmelerin ardından şirket ölüm tehditleri almaya başladı.
Ölüm Tehdidi Olmayan Bazı Tepkilere Örnek
Darkest Dungeon oyunları çokça oynananan (ve bolca indirilen) Red Hook Studios, Unity’e cesur olmasını söyledi. “Ego’nu ayaklar altına alıp hata yaptığını kabul etmek cesaret ister.” dedikten hemen sonra. DECIMATED!
Citizen Sleeper‘ı tek başına geliştiren Gareth Damian Martin ise tutsak edildiğini söyledi: “Çıkar çıkmaz Game Pass’e geleceğini kabul ettiğiniz bir oyunu Unity ile geliştirip bitirmek üzere olduğunuzu düşünün.”
Dragon Age oyunlarının yaratıcısı David Gaider ise “Öyleyse Unity ile yapılmış bir oyun her silindiğinde de Unity yapımcılarının maaşı kesilsin. Bence böylesi adil ve mantıken öyle olmalı. Değil mi?” dedi.
Slay the Spire, “bize ilk resmi açıklamamızı yaptırdılar, o kadar kötü batırmış haldeler!” diyerek tepkisini gösterdi.
Toem “oyunumuzu indirmeniz bizim hayatta kalmamızı tehlikeye sokuyor. Lütfen yayalım.” dedi.
The Dungeon Experience‘ın geliştiricisi ise çözümü oyununun çıkacağı platformları azaltmakta buldu: “Bundan sonra oyun sadece benim bilgisayarıma çıkıyor. Oynadığınız zaman yanında bir çay ve adamakıllı tokalaşma vadediyorum. Fakat oyunu bilgisayarımdan silerseniz ve yeniden yüklemem gerekirse sizinle tokalaşmam. Bunu yapmanız gerçekten canımı sıkar. Ciddiyim.”
Dönüp dönüp yeniden oynadığımız klasikler ve çıkmasını heyecanla beklediğimiz birçok oyun Unity motoruyla geliştirildi. Mesela Disco Elysium! Grim Dawn! Motorun popülerliğinin sebebi ise fiyat politikasının bağımsız geliştiricilerin karşılayabileceği şekilde (çoğu zaman ücretsiz) olması ve iyi bir performans göstermesiydi. Unreal Engine’ın performansı daha iyi olsa da Unity tahtını korumayı başarıyordu. Sevgimizi ve güvenimizi kazanmıştı. Şimdi yerle bir etti.
Bu fiyat değişikliği oyun geliştiricilerini ve oyun yayıncılarını maddi zora sokuyor. Oyunların çıkmasını engelleyerek veya silinmelerine sebep olarak oyuncuları mutsuz ediyor. Oyunların fiyatına indirme ücretini ve iflası engelleme telaşını ekleyerek oyun fiyatlarını uçuruyor. (Daha bu olmadan dört haneli oyun fiyatları görmeye başlamıştık… Acıyın bize!). Oyunlarını silmek istemeyen bilinçli oyuncular yüzünden/sayesinde hard disk’lere talep artıyor, fiyatlar yükseliyor. Ayrıca yıllarını Unity motorunu öğrenmeye adamış birçok yazılımcıyı da işsiz bırakıyor. Yani Unity bir taşla milyonlarca kuş falan vurdu. “Bir gecede en sevilen firmalardan biri olmaktan nasıl en nefret edilen firmalardan biri olursunuz?” adlı kişisel gelişim kitabı çıkarabilirler. Kimse okumaz. Bir de ona mı para vereceğiz?
Bu arada…
Biz 3-4 gündür Unity olaylarına şaşırıp sadece bunu konuşurken Meksika ve NASA uzaylıların gerçek olduğunu, bin yıldır bizden sakladıklarını falan açıkladı. Frpnet yazarlarından kimse bu habere Unity’nin indirme başına 20 sent istemesine gösterdiği kadar tepki göstermedi. Slay the Spire’a katılıyorum. O kadar kötü batırmış haldeler.
Üzgünüz be Bowie… Aklımız Yıldız Adam’a değil Unity’nin düşüncesiz paragözlüğüne uçtu.