Türk Yapımı En İyi 13 Fantastik – Bilimkurgu Filmi!
Bu haberimiz; Marvel ve DC Sinematik Evrenleri’nin birbirinden aksiyon ve macera dolu filmlerini takip eden sonraki nesiller olarak 1950’li Türk Sineması’ndaki fantastik ve bilim kurgu yapıtlarını kaçıranlara gelsin! Star Trek’i sinemaya uyarlayan ilk film “Turist Ömer Uzay Yolunda”… Türk sinemasının fantastik- bilimkurgu filmleri yıldızı da hiç kuşkusuz Cüneyt Arkın.
Superman, Batman, Spider-Man çizgi roman ve filmlerinden etkilen Türk fantastik ve bilimkurgu severlerin “Türkler de yapabilir” mottosuyla çektiği sayısız film, Türk Sineması’nın 1950’li dönemini dolduruyor. Sinemia’daki derlemeye göre; Türk sineması 50’li yıllardan beri fantastik ve bilim kurgu türüne oldukça düşkün. Örneğin; Star Trek’i sinemaya uyarlayan ilk film “Turist Ömer Uzay Yolunda”ymış.
Filmleri incelediğimiz zaman görüyoruz ki; Türk sinemasının fantastik- bilimkurgu filmleri yıldızı hiç kuşkusuz Cüneyt Arkın! O dönemdeki film karakterlerinin ismi “Şeytan, Dracula, Betmen, Sevimli Frankenştayn, Kilink, Badi” diye sıralanıyor ve tabii ki aralarında “Dünyayı Kurtaran Adam, Tarkan, Kara Murat, Battal Gazi” de bulunuyor.
► Türk Sinemasındaki Fantastik Karakterler
İşte size Türk sinemasının kült fantastik ve bilim kurgu filmleri…
1. Şeytan (1974)
Türk sinemasının uyarlama yapımları sevdiği bir gerçek. 1973 tarihli Exorcist filminin uyarlaması olan Şeytan, Türk sinemasının ilk korku filmleri arasında yer alıyor. Gül isimli, içine şeytan girmiş bir kızın imam ve doktor tarafından kurtarılmasını anlatan film, okunmuş su gibi dini ögeler dışında orijinaline oldukça benziyor. Filmin yönetmeni ise Türk sinema tarihine damga vuran isimlerden biri olan Metin Erksan.
2. Drakula İstanbul’da (1953)
Bram Stoker’ın Dracula romanını bilmeyen yoktur herhalde. Ancak Dracula’nın hikayesini çoğu kişiye öğreten film uyarlamaları olmuştur. Dracula romanından yararlanarak film çekenlerden biri de Türkiye’de fantastik filmin öncüsü olmuş Mehmet Muhtar’dır. Çok küçük bir bütçeyle çekilen filmin dünya literatüründe bir diğer önemi de “Drakula’nın azı dişlerinin göründüğü ilk sesli film” olmasıdır. Filmdeki sarımsak, tabut ve kazık gibi vampir alamet-i farikaları da işin bonusu oluyor.
3. Kilink Uçan Adama Karşı (1967)
Kilink Uçan Adama Karşı ile bu sefer Türkiye sinemasındaki süper kahramanları görüyoruz. Kötü adam Kilink’in rakibi de tahmin edileceği gibi Superman’e alternatif bir karakter. Hatta kostümüne bakıldığında da çizgi romanlardan esinlenildiği anlaşılıyor. Yılmaz Atadeniz’in yönetmenliğini üstlendiği 48 dakikalık filmin başrollerinde ise Yıldırım Gencer ve Pervin Par gibi dönemin popüler isimleri yer alıyor.
4. Battal Gazi (1971)
Başrolünde Cüneyt Arkın’ın oynadığı 4 filmlik serinin ilk filmi Battal Gazi Destanı, Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Atıf Yılmaz tarafından çekildi. Yarı efsanevi bir kahraman olan Battal Gazi’nin Bizanslılarla yaşadığı savaş görülmeye değer. İçerisinde kalelerden rahatlıkla atlayabilen bir Cüneyt Arkın görürseniz şaşırmayın. Çünkü filmin bu kadar tanınmasında en büyük sebep oyuncunun kendisi. Jason Statham yokken Cüneyt Arkın vardı.
5. Betmen Yarasa Adam (1973)
Michael Keaton, Val Kilmer, Christian Bale derken son Batman’imiz Ben Affleck’i konuşup duruyoruz şu sıra. Hepsini unutun. Çünkü çizgi romandan sinemaya uyarlanan ilk Batman filmi Türk yapımı Betmen Yarasa Adam filmi olmuştur. Betmen ve sıkı dostu Robin’in maceralarını anlatan film, Savaş Eşici tarafından yazılıp yönetilmiştir. Efsane karakter Betmen’i ise Levent Çakır canlandırmıştır.
6. Tarkan (1969)
Çizgi romandan uyarlanıp bir seri halinde çekilen Tarkan filmlerinin ilki 1969 yılında çekilmiştir. Efsane karakterimiz Tarkan, kurtlar tarafından büyütülmüş ve bir savaşçıya dönüşmüştür. Uzak Doğu’da dövüş eğitimi almaya benzemez yani. Film aynı zamanda kurgusal bir tarih filmi olma özelliği de taşıyor. Tunç Başaran’ın yönettiği filmin başrol oyuncusuysa ismi daima bu rolle anılacak olan Kartal Tibet.
7. Sevimli Frankenştayn (1975)
Ölümsüzlüğü bulmak adına yapılan deneylerle korkunç bir yaratık yaratan bir bilim adamının hikayesini anlatan Frankenstein, herkesin bildiği tanıdık bir hikaye. Ancak filmin Türk uyarlamasında işin içine bir miktar mizah da ekleniyor. Hem de başrolünde Bülent Kayabaş’ın olduğu bir mizah tarzı düşünün. Kayabaş deneyi yapan Timur Frank karakteriyle oldukça iyi bir iş çıkarırken filmin yönetmen koltuğunda ise Nejat Saydam’ı görüyoruz.
8. Turist Ömer Uzay Yolunda (1973)
Sadri Alışık 9 filminde Turist Ömer karakterini canlandırmış ve bunların sonuncusu Turist Ömer Uzay Yolunda filmi olmuştur. Dönemin popüler dizisi Star Trek’ten ilham alınarak yapılan film ayrıca bir ilke de imza atmıştır: Star Trek dizisi ilk defa Turist Ömer Uzay Yolunda ile sinemaya uyarlanmıştır. Yani Gene Roddenberry ve J. J. Abrams gibi yönetmenlerden önce Hulki Saner vardı. Filmde uzay diye Efes Antik şehrine gitmeleri ise oldukça etkileyici. :)
9. Kara Murat (1972)
Bir çizgi roman olarak başlayan Kara Murat’ın hikayeleri, yayınlandığı dönemde büyük ilgi çekti ve Türker İnanoğlu yapımcılığında beyaz perdeye aktarıldı. Superman’den daha güçlü, Batman’den daha cool bir karakter görmek istiyorsanız Cüneyt Arkın’ın performansını kesinlikle kaçırmayın. Natuk Baytan’ın yönettiği filmde olmazsa olmaz esas kadını Hale Soygazi, herkesin nefret ettiği kötü adamı ise Erol Taş canlandırıyor. .
10. Badi (1984)
Yine bir uyarlama filmle karşı karşıyayız. Badi de bu akıma uygun bir şekilde Steven Spielberg’in ünlü fantastik filmi E.T.’den uyarlanmıştır (keşke yapılmasaydı diyenleri duyabiliyorum). Uzaydan İstanbul’a gelen bir yaratık ve evine girdiği Ali isimli çocuk arasındaki dostluğun anlatıldığı filmin yönetmenliğini Zafer Par üstlenmiştir.
11. Dünyayı Kurtaran Adam (1982)
Yeşilçam sinemasının en kült fantastik filmi nedir diye sorsak çoğu kişi Dünyayı Kurtaran Adam cevabını verir herhalde. Han Solo karizmasına sahip Türk uzay gemisi pilotu ve yardımcısının, gemilerinin bilmedikleri bir gezegene düşmesiyle başlayan hikayesi her zaman olduğu gibi Cüneyt Arkın’la gururlandığımız sahnelerle sona eriyor. Şöhreti ülke dışına taşan filmin yönetmeni ise Çetin İnanç. Yıllar sonra Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu (2008) filmi çekilmişti ama o konuya hiç girmeyelim.
12. Arkadaşım Şeytan (1988)
Mesleğinde başarılı olmak isteyen hırslı müzisyen Fatih’in Şeytan’la tanışmasını ve sonrasında hayatının değişmesini anlatan film, içerisinde barındırdığı mizahi ögelerle de dikkat çekiyor. Türk sinemasının auteur’lerinden Atıf Yılmaz’ın çektiği filmin başrollerinde ise Mazhar Alanson, Ali Poyrazoğlu, Yaprak Özdemiroğlu gibi dönemin popüler isimler var.
13. Uçan Daireler İstanbul’da (1955)
Uzay yıllardır herkesin en çok merak ettiği konuların başında geliyor ve Türk sineması da haliyle bu konuya kayıtsız kalmamış. Filmde diğer gazeteler UFO hakkında haber yaparken kendileri patronları tarafından azarlanan iki gazeteci vardır. Bunun üzerine rasathaneye giderler ve şanslarına uzay aracı rasathanenin bahçesine iner. Haber ayaklarına gelmiştir.