Stephen King Eserlerinin Kara Kule ile Bağlantısı
Stephen King evreni oldukça geniş bir evren. Eğer yazarın sıkı takipçilerindenseniz kitaplar arasındaki bağlantılar dikkatinizi çekmiş olabilir. Özellikle Kara Kule (The Dark Tower) serisi evrenin tam ortasında, tüm bağlantıların birleştiği bir yerde bulunuyor. Hazırladığımız “Yeni Başlayanlar İçin Kara Kule Evreni” gibi görünen rehberde bu serinin Stephen King’in diğer kitaplarıyla olan bağlantılarına ulaşabileceksiniz.
Kara Kule, Stephen King’in kendi tabiriyle başyapıtıdır. Belli bir üne ve başarıya ulaştıktan sonra Stephen King, hayalet yazar kullanmıştır. Bu kötü bir şey değil, Amerika’da çokça yapılan bir şeydir. Hayalet yazar nedir bilmeyenler için şöyle açıklayalım; yazar bir hikaye kurgular, bu hikayeyi bir hayalet yazar ile anlaşarak ona yazdırır ve parasını verir, sonrasında yazılan romanı okur, düzeltir ve kendi adıyla yayınlar. Fakat Kara Kule, Stephen King’in başından sonuna kadar her kelimesini kendisinin yazdığı bir seridir. Öyle olunca Kara Kule, tüm Stephen King romanları arasında da önemli bir yere sahiptir.
Gelin şimdi Kara Kule’nin diğer kitaplarla olan bağlantılarına bakalım.
Kabuslar Pazarı (The Bazaar of Bad Dreams: Stories)
Stephen King’in kısa öykülerinden oluşan bu kitapla rehberimize başlayalım. Kitapta yer alan UR adlı kısa hikayede, Kara Kule serisinde Roland’ın bulmaya çalıştığı Kara Kule’nin adı geçiyor. Ayrıca Kara Kule serisinin 5. kitabı Calla’nın Kurtları ve serinin 6. kitabı Susannah’ın Şarkısı kitaplarında yer alan “Low Men” de UR adlı hikayede karşımıza çıkıyor.
Kara Ev (Black House)
Stephen King’in Peter Straub ile birlikte kaleme aldığı Kara Ev kitabında Kara Kule serisindeki birkaç karakterin adı geçiyor. Bu isimler arasında; Blaine the Mono, Ted Brautigan (başka Stephen King kitaplarında da yer alıyor), Jake Chambers, Eddie Dean, Susannah Dean, Roland Deschain ve Patricia the Mono var. Kara Kule serisinin ilk kitabı olan Silahşör’de Walter, Legion adıyla da bilinen End-World yaratıklarından bahsediyor. Kara Ev’deki balıkçıya da Legion deniyor. Kara Kule’nin 3. kitabı olan Çorak Topraklar’daki konuşmacı Demon, Kara Ev’de de karşımıza çıkıyor. Bir karakterin paralel evrendeki ikizini “twinner” olarak adlandırıyoruz. Tılsım kitabındaki Jake Sawyer ile Kara Kule’deki Jake Chambers’ın twinner olma ihtimali de var. Bu arada Kara Ev romanının Tılsım’ın devamı niteliğinde olduğunu da hatırlatalım.
Cep (Cell)
Kara Kule serisinin 3. kitabı olan Çorak Topraklar’da Jake Chambers, Charlie the Choo-Choo diye bir kitap satın alıyor. Aynı zamanda Roland, Jake, Susannah ve Eddie; Gage Parkı’nda Charlie the Choo-Choo’ya benzeyen bir tren görüyor. (Bu karakter, Beryl Evans tarafından bir kitaba da konu olmuştur.)
Çorak Topraklar kitabında sıkça karşımıza çıkan Charlie the Choo-Choo’yu, Cep kitabındaki bir eğlence parkında görüyoruz. Üstelik Charlie the Choo-Choo aynı zamanda Blaine the Mono’nun twinner’ı.
Yaratık (Desperation)
Low Men olarak da bilinen Kara Kule serisindeki CAN-TAH ve CAN-TOI isimli yarı insancıl karakterler Yaratık kitabında da görülüyor.
Karanlık Öyküler (Everything’s Eventual)
Bu kısa hikaye derlemesinde yer alan Dinky Earnshaw, Sharpton ve Skipper Brannigan isimli karakterler aynı zamanda Kara Kule serisinde de karşımıza çıkıyor. Kara Kule serisi ve diğer pek çok Stephen King romanında bulunan Derry Maine, Karanlık Öyküler kitabındaki Dört Numaralı Otopsi Odası hikayesinde de kendisini gösteriyor.
Ejderhanın Gözleri (The Eyes of the Dragon)
Bu kitapta yer alan Randall Flagg karakteri bizi Kara Kule’ye götürüyor. Flagg, dünyalar arası yer değiştirme yeteneğine sahip bir büyücü. Kara Kule serisinde olduğu gibi Ejderha’nın Gözleri’nde de kötü bir karakter olarak görüyoruz Flagg’ı. Ayrıca Ejderhanın Gözleri’ndeki Kral Roland ile Kara Kule’deki Roland Deschain de birer twinner.
Buick 8 (From a Buick 8)
Stephen King’in Buick 8 romanı, eyalet polisinin Pennsylvania kırsalında 1979 yılından beri gizlediği sırrının 22 yıl sonra ortaya çıkış öyküsünü anlatıyor. Buick 8’in sahiplerinden biri muhtemelen bir Low Men idi. Araba ise canavarların kaçtığı Todash boşluğuna açılan bir portal olabilir. Bu arada Todash boşluğu, dünyalar arasında var olan ve canavarla dolu bir boşluktur.
Maça Kızı (Hearts in Atlantis)
Kara Kule serisinin kötü karakteri olan Randall Flagg ile Ted Brautigan, Roland Deschain ve Low Men Maça Kızı romanında da karşımıza çıkıyor. Maça Kızı romanının Kızıl Kralı’nı ise Kara Kule’de de görüyoruz. Anlaşılan iki kitap arasında karşılıklı ziyaretler gerçekleşmiş.
Uykusuzluk (Insomnia)
Kızıl Kral’ın Uykusuzluk romanında büyük bir rolü var. Buna ilaveten Uykusuzluk romanının karakterlerinden biri olan Patrick Danville, Kara Kule’deki Roland ile yolculuğa çıkıyor. Ayrıca Ted Brautigan, Uykusuzluk’ta Roland’dan bahsediyor.
O (IT)
Pennywise ve Kızıl Kral’ın paylaştığı “ölü ışıklar” kavramı O kitabında da geçiyor. O’da Bill Denbrough’nun takma adı Kekeme Bill’dir. Kara Kule kitaplarında Kekeme Bill adında bir Asimov robotu bulunuyor. Ayrıca Kara Kule romanlarında bulunan büyülü bir Kaplumbağa ile O’da da karşılaşıyoruz. O romanında da Derry Maine’i görüyoruz. O’da kanalizasyonun içindeki sesler kendilerini Legion olarak adlandırıyor.
Bir Aşk Hikayesi (Lisey’s Story)
Çorak Topraklar’da bahsi geçen Bölgeler Bir Aşk Hikayesi’nde de geçiyor. Bir Aşk Hikayesi’nde sık sık kullanılan “bool” terimini Kara Kule’nin ilk kitabı olan Silahşör’de, Siyahlı Adam da bolca kullanıyor.
Sis (The Mist)
Sis’teki canavarlar muhtemelen Todash’tan, bir hükümet deneyi sonucu açılan Thinny’den gelen canavarlar. Thinnyler, Büyücü ve Cam Küre’de büyük bir rol oynuyor. (Thinny: Dünyanın dokusunun yırtılmaya yüz tutmuş ince yerlerindeki gerçekliğin ince noktaları. Yuvarlak cıva bir küre gibidir.)
Düzenleyiciler (The Regulators)
Stephen King’in Yaratık adlı romanıyla tanıdığımız birçok karakter ve Tak adlı yaratık Düzenleyiciler’de yeniden karşımıza çıkıyor. Tak, otistik bir çocuğun zihnini ele geçirerek küçük bir kasabada oturan sıradan insanların yaşamını kabusa çeviriyor. Low Men ve Büyük Tabut Avcıları için de Düzenleyiciler adı kullanılıyor. Düzenleyiciler aslında Low Men ve/veya Büyük Tabut Avcıları olabilir. Ancak kitapta Low Men ve Büyük Tabut Avcıları’nı görmüyoruz.
Çılgınlığın Ötesi (Rose Madder)
Çorak Topraklar’ın geçtiği LUD, Çılgınlığın Ötesi’nde bahsi geçen şeyler arasında yer alıyor. Çılgınlığın Ötesi’nin baş kahramanı olan Rose’un bahsi Susannah’ın Şarkısı’nda da geçiyor.
Korku Ağı (Salem’s Lot)
Korku Ağı’ndaki ana karakterlerden biri olan Peder Callahan, Calla’nın Kurtları ve Susannah’ın Şarkısı’nda Pere Callahan adıyla büyük bir rol oynuyor. Üstelik Pere Callahan, Calla’nın Kurtları romanında Korku Ağı’nda yaşadığı tecrübelerini tekrar anlatıyor.
Medyum (The Shining)
Medyum kitabının küçük çocuğu Danny Torrance’a Kara Kule serisinde atıfta bulunuluyor. Aslında Jack Torrance’tan da bahsediliyor ancak ismi açıkça geçmiyor.
Mahşer (The Stand)
Büyücü ve Cam Küre’de Roland, Susannah, Eddie ve Jake kendilerini Mahşer’in geçtiği Topeka, Kansas’ta buluyor. Ayrıca Mahşer’deki süper nezleden bahseden bir gazete kupürü görüyorlar. Mahşer’de kilit bir rol oynayan Rahibe Abigail aynı zamanda Randall Flagg’ın düşmanlarından biri.
Tılsım (The Talisman)
Tılsım’ın önemli bir kısmı, Büyücü ve Cam Küre’de de bahsedilen Bölgeler’de geçiyor. Tılsım’daki Beyaz ise Kara Kule serisinde iyiliğin gücü olarak biliniyor.
22/11/63 (11/22/63)
19 Haziran 1999 Susannah’ın Şarkısı kitabında görüyoruz. Aynı zamanda bu tarih 22/11/63’te nükleer reaktörün patladığı tarihtir. Bu kitapta geçen Derry Maine isminden Kara Kule serisinde de bahsediliyor. Ayrıca Kara Kule serisindeki Takuro Spirit isimli arabayı 22/11/63’te Jake Epping de görüyor. Üstelik 19 sayısının Kara Kule serisi içinde önemli bir yeri vardır.
Kemik Torbası (Bag of Bones)
Kemik Torbası romanında Lovell Maine yakınlarında bulunan Keywadin Pond, Susannah’ın Şarkısı’nda Doğu Stoneham Maine yakınlarında geçiyor.
Blockade Billy
Burada Billy 19 numaralı bir tişört giyiyor. 19’un Kara Kule’de geçtiğine yukarıda zaten değinmiştik.
Doktor Uyku (Doctor Sleep)
Dan Torrance, Jake Chambers’ın “Bunların dışında başka dünya var” cümlesini kullanıyor.
Rüya Avcısı (Dreamcatcher)
Neredeyse her kitapta gördüğümüz Derry Maine’i Rüya Avcısı’nda da görüyoruz.
Gece Katili (The Night Flier)
Korku Ağı’ndaki Peder Callahan’dan Gece Katili kitabında da bahsediliyor.
Tüm bu bağlantılara bakınca Stephen King’in dehasına hayran kalmamak elde değil. Stephen King’in romanlarındaki birçok karakterin adı, hikayede rol oynamıyor olsalar bile Kara Kule serisinde karşımıza çıkıyor. Yukarıdaki kitaplardan bazılarının kendi aralarında da bağlantılı olduğunu göz önünde bulundurursak burada ele aldığımız bağlantıları buz dağının yalnızca görülen kısmı olarak adlandırabiliriz. Eğer Kara Kule serisi ile ilgili gözden kaçırdığımız bir bağlantı bulursanız yorumlarda bize yazabilirsiniz.
çok kapsamlı bir derleme olmuş, elinize sağlık…
Bende bir ekleme yapayım. Kara kule’de Stephen King’in doğrudan kendisi bile var :)