AYBABTUMakaleler

Samuray Temalı FRP Oyunları

Tarihteki en ilgi çekici savaşçılardan biri de samuraylardır. Onurları için her şeyi yapabilecek olmaları, üstün dövüş teknikleriyle yeri geldiğinde tek darbede düşmanlarını yenebilmeleri ve her şeyi kesebilen o katanaları ile tarihin en havalı figürü olabilirler.

Elbette bu durumda animelerin, mangaların ve samuray filmlerinin etkisi oldukça büyüktür çünkü samuray aslında asil sınıfa hizmet eden üst düzey yetkilileri kapsamaktadır yani illa katana ile dövüşmelerine gerek yoktur. Peki hiç FRP oyunlarınızda bir samurayı canlandırmak istediniz mi? Eğer buna cevabınız evet ise sizler için bir samuray temalı FRP oyunları, daha doğrusu Uzak Doğu temalı oyunlar listesi hazırladım.

Legend of the Five Rings

Legend of the Five Rings, aslında başlangıçta bir kart oyunu olarak 1995 yılında piyasaya sürüldü. Oyunun popülerliği ile birlikte bunu neden bir FRP oyunu haline getirmeyelim dendi ve 1997 yılında ilk ilk sürümü yayınlandı. 2010 yılında da 4. sürümü piyasa sürüldü. Sistemin yazarının 7th Sea‘nin de yaratıcılarından olan John Wick (Keanu Reeves’in karakteri değil, sadece isim benzerliği var. Yani öyle düşünüyorum en azından) olduğunu belirtmem gerek.

Oyun, Rokugan denen ve feodal dönem Japonyası olarak adlandırabileceğimiz bir yerde geçiyor. Nasıl klasik D&D sistemleri orta çağ Avrupası ile fantastik ögeleri birleştirmişse burada da canavarlar, büyü ve din açısından aynı fantastiklik kendini gösteriyor. Karakter sınıfları, yetenekleri ve yaratıklar çoğunlukla Japon kültürüne ve mitlerine dayanıyor. Oyunun belki de en ilginç özelliği ise karakteriniz için 7 klandan bir tanesini seçmeniz gerekmesi.

Bu klan, karakterinizin tarzını neredeyse tamamen belirliyor. Mesela Yengeç Klanı çoğunlukla defansif olmasıyla bilinirken Akrep Klanı kirli yöntemlere başvurmasıyla ünlü bir klan. Klan seçtikten sonra bu klana bağlı bir aile seçiyoruz bunlar pasif bonuslar sağlıyor genellikle. Aile seçiminden sonra ise karakter sınıfı (class) olarak adlandırabileceğimiz okullardan birini seçmemiz gerekiyor. Bu seçim ile karakterimizin yeteneklerini ve dövüş tarzını seçmiş oluyoruz.

Peki bu 5 Rings denen şey ne ola ki? Oyun, ismini ünlü samuray Miyamoto Musashi‘nin  yazdığı 5 Rings kitabından alıyor. Bu kitap dövüş sanatları için bir klasik olarak nitelendiriliyor. Kitapta ateş, su, toprak, rüzgar ve boşluk olmak üzere beş bölüm bulunuyor ki bunlar bir nevi hayatı simgeliyor. FRP sistemi de bu bölümleri almış ve kural kitabını aynı şekilde beşe bölmüş.

Oriental Adventures

Oriental Adventures, ilk kez 1985 yılında Uzak Doğu temalı bir AD&D modülü olarak Gary Gygax tarafından çıkarıldı. Ancak bu versiyonu inceleme fırsatım olmadığı için oyunun ikinci sürümü olan ve D&D 3e için 2001 yılında çıkan versiyonu hakkında konuşacağım.

Bu ikinci sürüm, açık bir şekilde Legend of the Five Rings‘ten esinlendiğini ve etkilendiğini dile getiriyor; hatta olayların büyük bir kısmı Rokugan’da geçiyor. Ancak tabiki de D&D kurallarına uyarlanmış bir şekilde. Mesela Uzak Doğu mitlerinden gelen Hengeyokai, Nezumi, Korobokuru ve Vanara  gibi ırklar bulunurken; Samurai, Wu Jen(Büyücü), Sohei (Monk), Shugenja (Cleric) gibi bu dünyaya uyarlanmış sınıflarla oynamak da mümkün. Klan sistemi ise 5 Rings’e oranla çok daha zayıf tutulmuş ve seçilen klanlar sınıf yeteneği (class skill) olarak dönüş yapıyorlar oyuncuya.

Oriental Adventures, oyunlarına renk katmak isteyen yahut Uzak Doğu esintili bir oyun oynamak isteyen D&D severler için güzel bir yardımcı kaynak.

Bushido

Bushido, yayınlanan ilk batılı tarzda olmayan FRP oyunlarından birisi. İlk sürümü 1979 yılında yayınlanan oyunun son sürümü ise 1981 yılında yani daha birçoğumuz doğmamışken yayınlanmış. Bunun sonucu olarak da kendisinden sonra gelen Uzak Doğu temalı birçok oyuna esin kaynağı olmuş bir yapım.

Oyun, Nippon, Japonya’nın eski isimlerinden biri, isimli bir ülkede geçiyor. Dönem ve atmosfer olarak Akira Kurosawa’nın filmlerinden esinlenildiği belirtilmiş. Oyunun fantastik yanının olabildiğince düşük tutulduğunu da belirtmek gerekir. Karakterler, insani sınırları aşıp çok güçlü hale gelmiyorlar ancak bunun bir etkisi olarak da dikkatsiz davranıldığında çok kolay ölünebiliyor.

Oyunda Bushi (savaşçı), Yakuza (gangster), Ninja, Shugenja (büyücü) ve Gakusho (rahip) sınıfları bulunuyor. Ancak oyunun en büyük özelliği ise sosyal etkileşimlerin oyunun merkezinde yer alıyor olması. Feodal Japonya’nın sıkı hiyerarşik yapısı oyunda büyük önem  taşıyor ve karakterler etkileşimlerini buna göre yapmak zorundalar

Blood & Honor

Blood & Honor, John Wick imzalı ikinci bir samuray temalı FRP oyunu olarak karşımıza çıkıyor. 2010 yılında yayınlanan oyun orta çağ Japonya’sında geçiyor ancak oyunun odak noktası kişiler ve karakterler değil klanlar çünkü samuraylar gelip geçiciyken klanlar kalıcıdır. Bu oyunda yeri geldiğinde karakterler kendi çıkarlarını ve arzularını klanlarının iyiliği için hiçe saymayı bilmelidir.

Yukarıda bahsettiğim klanın üstün olması durumu karakter yaratımında da öne çıkıyor çünkü bir karakter yaratmadan önce onun yer alacağı klanı yaratmanız gerekiyor. Ayrıca bir karakteri yaratmanız 5-10 dakikanızı alabilecekken bir klan yaratmanız saatlerinizi alabiliyor.

Klanınızın üretiminden sahip olduğu tesislere, liderinin kişiliğine kadar her şey oyunda büyük etkiye sahip oluyor. Karakteriniz ise görevini yerine getirebildiği ölçüde önemli ve kayda değer birisi oluyor. Böyle bir sistemde dövüş mekaniklerinin de ölümcül olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Bu nedenle dövüşmeden önce çok dikkatli olmanız ve plan yapmanız gerekiyor ancak klanın iyiliği için de hayatınızı feda etmeye hazır olmalısınız.

Blood & Honor, ayrıntılı klan yaratma sistemi ve samuraylığa getirdiği farklı bakış açısıyla ilginç bir oyun deneyimi sunuyor. Ayrıca yazarın kitabın başındaki notunu da buraya yazmalıyım: “Eğer karakterinizin her zaman doğruyu yaptığı ve sürekli gelişip güçlendiği… bir oyun arıyorsanız bu kitabı bırakın ve başka bir şeyler alın“.

Iron Dynasty: Way of the Ronin

Iron Dynasty: Way of the Ronin, Reality Blurs firmasının Savage Worlds sistemini kullanarak 2010 yılında çıkardıkları bir oyun. Oyun tanrıların terk ettiği, savaş yüzünden paramparça olmuş ve doğaüstü güçlerin saldırısıyla karşı karşıya olan Konoyo isimli mistik topraklarda geçiyor.

Oyun kendine has çılgın bir ortamda geçiyor. Endüstirileşme, savaşlar ve yaşanan doğaüstü olaylar nedeniyle yıkımın eşiğinde olan Konoyo’daki savaşçılar, bir zamanlar her şeyi olan onurlarını bir kenara bırakmak zorunda kalmışlardır. Efendisiz bir şekilde bu ilginç düşmanlara karşı eski değerlerin bir savunucusu olarak karşı koymaktadırlar. Oyunda steampunk robotlardan, ruhlara kadar ilginç bir düşman yelpazesi bulunuyor ancak karakterlerimiz birçok Savage Worlds oyununda olduğu gibi sadece insan olabiliyor. Karakter özelleştirme sistemi ise temaya uygun olarak eklenen Edge’ler ile bu ilginç yaratıklara karşı mücadele etmesini sağlıyor .

Iron Dynasty, içerdiği ilginç mekanikler ve çılgın dünyası ile özellikle kısa süreli oyunlar için güzel bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Dragon Empires

2011’in sonlarına doğru çıkan bir oyun olan Dragon Empires’a, Oriental Adventures’ın Pathfinder versiyonu dersem yanlış söylemiş olmam sanırım. Ancak birçok açıdan Dragon Empires çok daha özgün bir yapım. Ayrıca kitapta da belirttikleri gibi Akira Kurosawa ve Hayao Miyazaki gibi yönetmenlerin çok büyük bir etkisi olmuş eserin yaratılmasında.

Oyun, Tian Xia denen bir kıtada geçiyor ve bu kıtada Asya’daki uluslardan esinlenerek yaratılmış 20’den fazla bölge bulunuyor. Sadece Japonya, Çin ve Kore değil Tibet’ten Kamboçya’ya, Moğolistan’dan Vietnam’a kadar birçok ülkenin izlerini görmek mümkün. Oyunda ayrıca Pathfinder sistemi için efsanelerden esinlenerek oluşturulan beş yeni ırk bulunuyor ki bunlar: Kitsune, Nagaji, Samsarans, Tengus ve Wayangs. Daha önceden samuray ve ninja gibi sınıfları bünyesine katmış olan Pathfinder, bu oyunda yeni sınıflar sunmuyor fakat üstteki yeni içeriğin yanında 20 tane de yeni tanrı sunuyor. Bu cleric yahut dindar bir karakter oynamayı seven oyuncular için güzel bir haber demek.

Motobushido

Size motosiklet çeteleri ile samurayları bir araya getiren bir FRP sistemi olduğunu söylesem ne düşünürsünüz? Peki bunun gerçekten kaliteli bir sistem olduğunu söylesem? Bu oyunu ilk gördüğümde şüpheyle yaklaşsam da sayfaları çevirdikçe ne kadar harika bir işin ortaya çıktığına hayret ettiğimi söylemem gerek. Tabi bu oyunu sevmemde büyük bir Sons of Anarchy hayranı olmamın da etkisi olabilir. Zaten oyunun yaratıcıları da oyunu, Toshiro Mifune’nin oynadığı bir Sons of Anarchy olarak tanımlıyor.

2013 yılında Kickstarter ile hayat bulan oyunda büyük bir savaşla yıkılan toplumda hayatta kalmaya çalışan bir grup samurayı canlandırıyoruz. Ancak bu samurayların bir farkı var çünkü motosiklete biniyorlar ve tıpkı bir motosiklet çetesi gibi hareket ediyorlar.

Çete, bu vahşi dünyada hayatta kalmanın en önemli etmeni ve onun bekası için çete üyeleri yeri geldiğinde kendini feda etmekten çekinmemeli. Bunun sonucu olarak da tıpkı Blood & Honor’da olduğu gibi ayrıntılı bir çete yaratımı safhası bulunuyor. Çetenizi yarattıktan sonra, karakterinizin kişiliğini, çetedeki görevini ve dövüş tarzını seçiyorsunuz ki oyunda ateşli silahların da gayet yaygın olduğunu belirtmem gerekir.

Ayrıca bir diğer önemli nokta da motorunuz. Oyunda seçebileceğiniz çok sayıda motosiklet bulunuyor ve yolculuğa devam edebilmeniz için büyük önem taşıyor. Eğer süremiyorsanız artık çetenin bir üyesi değilsinizdir. Oyunda dövüş mekanikleri düello üstünden gidiyor ancak ilginç bir şekilde zar değil iskambil kartları kullanarak gerçekleşiyor. Düello sistemi maalesef çok ayrıntılı ve karışık bir sisteme sahip. Sanırım oyunun en büyük eksiği de bu.

Motobushido’nun farklı ve eğlenceli bir sistem arayanlar için mükemmel bir oyun olduğunu söylemem gerekir.

Son Söz

Samuray temalı FRP oyunları diye bir liste hazırlarken eklenebilecek çok daha fazla oyun var elbette, ancak yine de Uzak Doğu’nun otantik ve büyülü atmosferini, oyunlarında hissetmek ve kullanmak isteyenler için güzel bir liste hazırladığımı düşünüyorum. Umarım siz de oyunlarınızda bu sistemleri kullanıp memnun kalırsınız, şimdiden iyi oyunlar dilerim.

Listede olması gerektiğini düşündüğünüz sistemleri de yorum olarak bize iletmekten çekinmeyin.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.