Pixels Filminde Göreceğimiz Klasik Oyunlar
Pixels filminin, klasik oyunları oynayacak kadar “yaşlı” olan oyunculara büyük nostalji olacağı tartışılmaz ancak ilk oynadığı oyun Skyrim olan gençler için anlaşılması zor anlar içerebilir.
Film tamamen oyunlardan esinlenildiği için bu oyunları tanımakta fayda var çünkü film, bu oyunlara pek çok göndermeler de içeriyor.
Mesela dev bir maymun neden aşağıya fıçılar atıyor? Neden sarı bir top önüne gelen her şeyi yutuyor? Neden kurbağanın teki yolun karşısına geçmeye çalışıyor? İşte bunların hepsinin cevabını, bu oyunları oynama fırsatı bulamamış kişiler için açıklayalım!
Oyunların hikayesini okuduğunuzda filmin konusu da size daha anlamlı gelecek. Filmdeki uzaylı yaratıklar, insanların oyunlarda onları yenmesini savaş ilanı olarak sayıp Dünya’ya saldırıyorlar. Haksız da değiller hani.
İşte o oyunlar!
Asteroids (1979)
Asteroids oyunu, Atari firması tarafından arcade makineleri için üretilen bir oyun. Oyuncu, bir uzay mekiğini yöneterek kendisine doğru yaklaşan asteroidleri yok etmeye çalışırken bir yandan da asteroidlerin kendisine çarpmasından kaçınması gerekiyor. Üçgen bir şekle sahip uzay gemisi (1979 yılında bu oyunu oynayan oyuncular için o üçgen şekli, çok gelişmiş bir uzay gemisiydi) ile tüm asteroidleri yok ederek puanlar almaya çalışıyorduk. Büyük asteroidler, patlatıldıkça daha küçük parçalara dağılıyordu ve en küçük boyuta kadar küçüldüğünde ancak yok edilebiliyordu.
Breakout (1976)
Atari firmasının 1976 yılında arcade makineler için hazırladığı bu oyun; 1972 yılında, Apple’ın kurucuları Steve Wozniak ve Steve Jobs’ın birlikte hazırladıkları Pong isimli oyundan esinlenilmiştir.
Oyunda, ekranın altındaki bir çubuğu yönetiyoruz ve yukarıdaki çizgilere top fırlatarak tüm parçaları yok etmeye çalışıyoruz. Kimisi için bu oyun sadece çubuk ve çizgilerden ibaret olsa da aslında bu bir kaçış hikayesi. Hapishanede tutsak kalan bir hırsız, elindeki çekiç ile (yönettiğimiz çubuk, aslında hırsızın elindeki çekiç) topları tuğla duvarlara fırlatıp orayı yıkıp kaçmaya çalışıyor.
Centipede (1981)
Centipede, bildiğimiz çıyandan başka bir şey değil aslında. Burada tabii devasa bir çıyan söz konusu. Oyunda, lazer ateş eden bir gemiyi kullanarak bize saldıran dev çıyan ve böcekleri öldürmeye çalışıyoruz. Çıyan, bir yandan aşağı doğru inerek bizi yok etmeye çalışırken biz de lazer toplarımızla onu yok etmeye çalışıyoruz. Biz çıyanı vurdukça vurulan parçalar taşa dönüşüyor, çıyanın geri kalanı da bölünerek saldırmaya devam ediyor.
Olay bununla da kalmıyor, bir yandan da örümcekler, akrepler ve başka tür böcekler de arada sırada bize saldırıyorlar. Biz de tüm insanlığı bu böcek saldırısından korumaya çalışıyoruz.
Missile Command (1980)
Yine bir dünyayı koruma ve kahramanlık hikayesi bizi bekliyor. Missile Command oyununda dünyamızı yok etmeye çalışan füzelere karşı bir koruma görevi üstleniyoruz. Oyuncu, binaları ve kendisini yok etmeye çalışan füzelere karşı savunma yapmak zorunda. Yeryüzüne doğru düşen füzeleri tek tek vurmanız gerekiyor, aksi takdirde tüm binalar yok olabilir.
Frogger (1981)
Frogger, Konami firması tarafından yine arcade makineleri için üretilmiş bir oyun. Oyunda, önce yoldan sonra da nehirden karşıya geçip evine gitmeye çalışan bir kurbağayı kontrol ediyoruz. Bu sevimli kurbağa, öncelikle kamyonların, motorsikletlerin, arabaların ve hatta buldozerlerin geçtiği bir yolda karşıdan karşıya geçmeye çalışıyor. Oyunun ikinci aşamasında ise nehire düşmeden kütüklerin, kaplumbağaların üzerinden zıplayarak nehrin karşısına geçmeye çalışıyor.
Kurbağa neden nehre girip yüzmüyor bilemiyoruz ama amacımız bu sevimli kurbağayı zıplaya zıplaya evine ulaştırmak.