Makaleler

Online Kutu Oyunu Oynama Rehberi

Kutu oyunlarına ulaşmak ülkemizde gittikçe zorlaşıyor. Özellikle yeni oyunları denemek hiç de kolay değil. Bunun üzerine her zaman oynayacak insan da bulmak zor olabiliyor. Arkadaşınız şehir dışındayken onunla oturup kutu oyunu oynayamıyorsunuz. Bu sebepten ötürü böyle bir rehber yazmaya karar verdim.

Bir çok platform var online kutu oyunu oynamak için. Hepsinin avantajlarını masaya yatırdığımda incelemek için en uygun platformu seçtim ben de. Online kutu oyunu oynamak için bu yazıda ihtiyacınız olacak her şey mevcut efenim. En temel şeylerden, tecrübenizi güzelleştirecek güzel detaylara kadar indim. Bu rehber tamamen kutu oyunu ile hiç alakası olmayan insanlara göre yazılmıştır.

Boardgamearena’ya üye olmak.

Öncelikle rehbere girişmeden önce boardgamearena sitesine üye olmanız gerekiyor. Kutu oyunlarını sadece tarayıcı üzerinden oynayabiliyorsunuz bu sayede. Dilerseniz siteyi Türkçe ya da İngilizce kullanabilirsiniz. Ama benim kişisel tavsiyem İngilizce olarak kullanmanızdır. Bunun sebeplerine ileride değineceğim. Rehberi de İngilizce üzerinden yazacağım.

Eğer Android kullanıcısıysanız Google Play’den Board Game Arena uygulamasını yükleyip oradan da girebilirsiniz.

Kişisel profilinizi de oluşturduktan sonra artık kutu oyunlarına dalış yapabiliriz.

Online kutu oyunu – Board Game Arena

Giriş Ekranı

Siteye giriş yaptığınızda sizi ana sayfa harici 5 tane kısım karşılayacak:

1-PLAY NOW: Favorilere eklediğiniz oyunlara hızlıca ulaşmanızı sağlayan sayfa.

2-NEWS: Siteye yeni eklenen oyunların ve etkinliklerin duyurulduğu sayfa.

3-GAMES: Sitedeki tüm oyunlara ulaşabildiğimiz ve kategorilere göre inceleyebildiğimiz sayfa.

4-COMMUNITY: İnsanları Arkadaş ekleyip gruplara katılabildiğimiz sayfa.

5-FORUMS: Bir çok detayın tartışıldığı, Alpha ve Beta testlerine giren oyunlarla alakalı kısımların bulunduğu sayfa.

Ana sayfada ise arkadaşlarınızın başarımlarını ve hareketlerini takip edebilirsiniz. Aynı zamanda yeni çıkan popüler oyunlar da burada gözüküyor genelde.

Önce Aradığımız Oyunu Bulalım.

Öncelikle giriş ekranından “games” kısmına geliyoruz. Burada oyunlar bir çok kategoriye ayrılmış durumda. Eğer aklınızda bir oyun var ise onu direkt arama çubuğundan aratabilirsiniz. Ama kendimize uygun bir oyun arıyorsak bu kategorilere bakmamız lazım.

-Our selection for you: Bu kısım sitenin daha önce oynadığınız oyunlara göre size önerdiği oyunlar. Burayı şimdilik geçebiliriz ama sonrasında işimize yarayacak.

-Popular now: Başlangıç olarak buradaki oyunlardan birini denemekte fayda var. Hem oyuncu bulması kolay oluyor hem de hepsi iyi oyunlar oluyor genelde.

-Latest games on BGA: Betadan çıkıp artık tam sürüme ulaşan oyunlar.

-BETA games: Alpha sürecinden sonra oyuncuların denemesine sunulan oyunlar.

-Short games: Siteye girip kafa dağıtmak için çok kısa sürede oynanabilecek oyunlar.

-Casual games: Yeterince Stratejik derinliğe sahip ama çok kafa yormayan oyunlar.

-Best for 2: İki kişi için önerilen oyunlar. Genelde rekabetçi oyunlar oluyorlar.

-For core gamers: Bu kısımda genelde ağır euro oyunları bulunuyor. Hobide belli aşamaya gelmişseniz deneyebileceğiniz zor oyunlar.

-Family: Genelde daha az rekabetçi olup kafa dinlemelik oyunlar.

-Classic: Modern kutu oyunları haricinde de oynayabileceğiniz oyunlar var. Antik oyunlar da dahil.

-Recommended in Turnbased: Sıra tabanlı oynamaya en uygun oyunlar. Bu kısma sonra değineceğim.

Bunlar haricinde daha spesifik arama yapmak için yukarı sağ üstte filtre var. Buradan tema, oyuncu sayısı, oyunun zorluğu ve kişi sayısı gibi parametrelerle arama yapabilirsiniz. Oyunun sayfasında sağ üst kısmında ise oyunu favorilere ekleyebilir, sonradan kolayca ulaşabilirsiniz.

“Game information” kısmında ise oyun hakkında onun size göre olup olmadığını anlamak için güzel bilgiler var. Her oyunu 4 farklı kategoride 5 üzerinden puanlamışlar. Aradığınız tarzda bir oyun olup olmadığını buradan da anlayabilirsiniz.

-Complexity: Oyunu öğrenmenin ne kadar zor olduğu.

-Strategy: Oyun ne kadar stratejik derinliğe sahip.

-Luck: Şans faktörüne kadar var oyunda. Şans sevmeyen insanlar bunu dikkate almalı.

-Interaction: Oyuncular arası etkileşim ne kadar var. Karşıdaki insana bulaşmayı seviyorsanız bunu dikkate alın.

-Game duration: Ortalama oyun süresi.

-Number of players: Oyun kaç kişilik.

-Number of games played: Sitede bu oyun kaç kere oynanmış.

Eğer bir oyun bulduysanız sıradaki aşamaya geçelim.

Oyunun Nasıl Oynandığını Öğrenmek

Boardgamearenada bir oyunu öğrenmek için birden çok yol var. Hepsinin avantajı var o yüzden hepsini anlatacağım.

1-Tutorial ile Öğrenmek: Oyunun sayfasında “Play” kısmına gelip oradan “Learn”ü seçiyoruz. Sonrasında ise “Play Tutorial” diyoruz. Bunlar oyuncular tarafından hazırlanan tutoriallar. Sizi bir oyunun içine sokup ne yapmanız gerektiğini sırasıyla anlatıyorlar. Adım adım ilerlediği için başlangıç için en ideal yöntem olabilir. Ama her oyunda tutorial yok ve bazen iyi kurgulanmamış olabiliyorlar bunu aklımızda tutalım.

2-Video ile Öğrenmek: Kutu oyunlarının fiziksel versiyonunu öğrenirken en çok kullandığım yöntem bu. Dijitalde de aynı sebeplerden ötürü yine en çok başvurduğum yöntem aynı zamanda da. Oyunun sayfasının sağ kısmında oyunu öğrenebileceğiniz videolar mevcut. Burada genelde çeşitli youtube kanallarından videolar var. Kendiniz de youtubedan farklı videolar aratabilirsiniz ama buraya koymaya seçtikleri genelde güzel oluyor.

3-Kural Kitapçığı ile Öğrenmek: Klasik yönteme de başvurmaktan asla çekinmeyin. Eğer kutu oyunlarına aşina değilseniz diğer yöntemler ile öğrenmek size daha kolay gelecektir. Ama eğer aşinalığınız biraz var ise diğer iki yöntem ile bunu harmanlamanızı tavsiye ederim. Birbirlerinin boşluklarını dolduracaktır. Oyunun sayfasının orta kısmında sizi kural kitapçığına yönlendiren bir link bulabilirsiniz.

Oyun Odası Kurmak

Oyunumuzu seçtikten sonra artık sıra masa kurmaya geldi. Öncelikle tekrar “Play” kısmını seçiyoruz. Sonrasında ise hemen sağından “Real-Time”ı seçiyoruz. Start butonun altında ise oyuna başlamadan önce istediğiniz ayarlamaları yapabilirsiniz. Eğer arkadaşlarınızı davet edecekseniz “Available” yazan kısımdan onlara istek gönderebilirsiniz.

-Number of players: Kaç kişilik bir oyun kurmak istiyorsunuz.

-Game speed: Oyunun toplam süresini az veya çok yapabilirsiniz.

-Custom Options: Burası her oyunda farklı. Çünkü her oyunda değiştirebildiğiniz farklı şeyler var. Bazılarında ona ek paket ekleyebilirsiniz, farklı varyasyonlar seçebilirsiniz ya da bazı bonusları değiştirebilirsiniz.

Sonrasında ise “Start” butonuna basıp eğer yeterince yok ise otomatik oyuncu bulabilirsiniz. Eğer herkes hazırsa ise direkt oyuna geçebilirsiniz.

Not: Eğer oyun premium ise arkadaşlarınızı davet etmek için premiuma ihtiyaç duyuyorsunuz. Daha detaylı bahsedeceğim.

Premium ne işe yarıyor?

Premiumun bir çok işlevi var ve hepsine tek tek anlatacağım ama en önemlisi ile başlayalım.

-Premium oyunları kurabiliyorsunuz. Oyunun premium olup olmadığını oyunun resminin sağ üstteki sarı yıldızdan anlayabilirsiniz. Onu göremezseniz oyunun etiketlerinde de premium yazıyor. ( Play Now kısmında da altın meeple işareti var.)

-Aynı IP üzerinden aynı oyuna birden fazla kişi katılabilir. Normalde buna izin olmuyor ve o yüzden önemli bir özellik.

-Premium oyun kurabildiğiniz için oyun bekleme süreniz azalıyor.

-Video ve sesli chat yapabiliyorsunuz.

-Oyun sonu istatistiklerine ulaşabiliyorsunuz.

-Aynı cihaz üzerinden birden fazla kişiyle oynayabiliyorsunuz.

-Kutu oyunlarında sevdiğiniz bir renk var ise her oyun aynı renk ile oynayabiliyorsunuz. Bunun için öncelik sırası oluşturma var.

-Turnuvalar düzenleyebiliyorsunuz.

Premium aylık alırsanız 5 euro ama yıllık alırsanız aylık 2.5 euroya denk geliyor.

Ama premiuma erişmenin farklı yolları da var sıra onlara değinmekte.

Premium Puanları Nedir?

Kutu oyunu

Premium günümüz şartlarında pahalı geldiğini kabul ediyorum. Verilen hizmet için hak ettiklerini düşünsem bile. Bu yüzden bize bazı güzellikler yapmışlar. Eğer 100 gift puanına ulaşırsanız 1 aylık ücretsiz premium elde edebiliyorsunuz. Bunu kazanmak için ise yöntemler şunlar:

-Siteye arkadaşınızı davet ederseniz bir oyun oynarsa size 5 puan geliyor.

-Eğer davet ettiğiniz arkadaşınız 5.kez oyun oynarsa ise size 20 puan geliyor.

-Oynadığınız her oyunda ilk zaferiniz için 5 puan kazanıyorsunuz. Sitede yüzlerce oyun var bu yüzden keyifli bir yöntem.

-Tutorial yazabilirsiniz. Buradan çok fazla puan kazanabiliyorsunuz. Ama siteyi tanımadan mantıklı değil.

-Boardgamearena bir çok dil içeriyor. Ama oyunların her dilde çevirisi yok. Bu yüzden çevirilere yardım edip puan kazabilirsiniz.

Son iki maddeyi sonradan tekrar açıklarım.

Favori Oyunlar

Sevdiğiniz oyunları artık favorilerinize eklediğinize göre “Play Now” isimli sayfaya gelip anında oyun aratmaya başlayabilirsiniz. Aynı zamanda “Play with Friends” kısmına basıp bu hızlı karşılaşmaya arkadaşlarınızı da davet edebilirsiniz.

Oyunlarda Elo puanınızın altında bir çark sembolü var. Burada otomatik olarak başka oyunları ararken hangi kurallara veya kaç kişiyle oynamak istediğinizi seçebilirsiniz.

Elo Sistemi Nedir?

Elo sizin yetenek seviyenizi gösteren bir sistem. Satranç oynadıysanız oradakine çok benziyor ama burada her oyun için farklı bir Elo var. Elo puanınız ise oyunun yanında zeytin dalı simgesiyle gözüküyor. Elonuz ne kadar yüksek ise o kadar iyi oyuncusunuz demektir. Rakiplerinizin de seviyesini böyle anlayabilirsiniz. Elo puanı kazanmak için doğal olarak oynadığınız oyunları kazanmanız gerekiyor.

Bir oyunu ilk oynadığınızda kazandığınız puan çok fazlayken ilerledikçe bu düşüyor. Bunun sebebi ise önce sizin yetenek seviyenizi bilmediğinden hak ettiğiniz noktaya kısa sürede çıkmanız için.

Kutu oyunu

Oyunları genelde 2’den fazla kişiyle oynadığınız için maç sonuçlandığında kaçıncı olduğunuz, yine kaç elo kazandığınız veya kaybettiğiniz hakkında belirleyici bir şey. Ama üzülmeyin. 100 Elo’ya ulaşana kadar Elo puanı kaybetmiyorsunuz. Aynı zamanda 100 puana ulaştığınızda turnuva ve arena bu oyun için açılmış olacak.

Elonuz hem de genel dünya sıralamanızı belirleyen şey. İlk 100’e ulaştığınız takdirde sıralamanız yazmaya başlıyor.

Oyun kurarken süre sınırını sonsuza alırsanız artık arkadaşça oyun açmış oluyorsunuz ve herhangi bir puan kaybı olmuyor. Arkadaşlarınız ile oynayacaksanız bunu tercih edebilirsiniz.

Karma Sistemi Nedir?

Kötü niyetli oyunculara denk gelirsem ne yapacağım diye sorduğunuzu duyar gibiyim. BGA’nın bunun için güzel bir sistemi var, Karma. Sitede 100 üzerinden bir karma puanınız var. Her oyun bitirdiğiniz de bu karma 1 artıyor. Yani artması epey uğraştırıcı. Eğer peş peşe oyunlardan çıkarsanız çok hızlı bir şekilde de düşüyor.  Rakipleriniz oyun sonunda size dislike atarsa da yine karmanız düşüyor.

Bu sebeplerden ötürü karşınıza karması 50’den düşük biri geldiğiniz de oynamamayı tercih edebilirsiniz. Siz de rakiplerinize saygılı davranmayı ihmal etmeyin. Karma simgesi ise Ying-Yang olarak bulunuyor profilimizin yanında.

Bunlara ek olarak karmanız düşük ise site size bazı kısıtlamalar getiriyor. Mesela chatte konuşamamak gibi. Bu yüzden insanlara kibar olmak da fayda var. Sürenizi aşarsanız diğer oyuncular sizi kickleme hakkına da sahip. Sadece bir kişinin kicklemek istemesi yeterli.

Arena nedir?

Eğer 100 Elo’ya ulaştıysanız Arena kapıları size açılmış demektir. Oyunun sayfasından veya “Play Now” sayfasından “Simple Game” yerine “Arena”yı seçerek buraya balıklama dalabilirsiniz.

Hırslı oyuncular en çok bu kısımda takılıyor diyebilirim size. Rekabetçi online oyunlarda olduğu gibi burada bir rank sistemi var. Bronz, Gümüş, Altın , Elmas ve Elit gibi ranklar mevcut. Normal oyunun aksine Arena’da rakibinizi reddetmeniz gibi bir şey söz konusu olmuyor. Oyun hemen başlıyor.

Elit seviyesine ulaştığınızda artık üst ranka çıkmak yerine puanınızı arttırmaya çalışıyorsunuz bulunduğunuz rankda. Burada da bir dünya sıralaması var ve şampiyon olmak için çok sıkı bir mücadele dönüyor. Her rank kazandığınızda ise daha sonra bahsedeceğim başarımları tamamlıyorsunuz.

Arena 1 yılda 4 sezon içeriyor. Sezonlar ise 3 ay sürüyor. Her sezon bittiğinde sıralamalar sıfırlanıyor ve sizi birkaç önceki ranka fırlatıyor. Oyunların standart kuralları oluyor ve siz belirleyemiyorsunuz. Bunlar sezondan sezona “gurular” tarafından oy birliği ile seçiliyor.

Daha ciddi mücadeleler arıyorsanız Arena size göre.

Turnuvalar nasıl gerçekleşiyor?

Eğer 100 Elo’ya ulaştıysanız Turnuva kapıları da size açılmış demektir. Oyunun sayfasından veya “Play Now” sayfasından “Simple Game” yerine “Tournaments”ı seçerek buraya balıklama dalabilirsiniz. “Registration for this tournament is open” yazısını görürseniz ise bu turnuvaya katılabileceğinizi anlayabilirsiniz.

Masaüstü oyun

Turnuvalar genellikle diğer kullanıcılar tarafından düzenleniyor. Bazıları çok ufak olabilirken bazıları yüzlerce insan barındırabiliyor. Genelde aylar öncesinden bile kayıt olabiliyorsunuz. Eğer kaydolursanız ajandanıza kaydediliyor ve size hatırlatılıyor vakti geldiğinde. Turnuvaların farklı türleri var bunlardan bahsedelim hemen.

-Single Elimination:  Oyuncular kaybettiklerinde turnuvadan eleniyorlar. Sadece iki kişilik oyunlarda geçerli bir turnuva sistemi.

-Multiplayer Elimination: Bir çok oyuncu ile oynanabiliyor. Her maçın sonunda turnuva sahibinin belirlediği kişi kadar insan eleniyor.

-Swiss system: Her oyuncu eşit sayıda maç yapıyor ve kendi seviyesine yakın kişilerle oynuyor.

-Round robin: Oyuncular her rakibi ile bir kez maç yapıyor. Daha çok küçük turnuvalar ve iki kişilik oyunlar için geçerli bir sistem.

-Groups Stage: Oyuncular farklı gruplara ayrılıyor ilk başta. Kazananlar finalde oynuyorlar.

Bu turnuvaları gerçek zamanlı oynarsanız eğer turnuva saatinde kesinlikle orada bulunmanız gerekiyor. Eğer sıra tabanlı oynar iseniz de böyle bir derdiniz yok. İlk hamlenizi istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Turnuvanın belirlediği süre sınırları içine dahil olsun yeterli.

Bazı turnuvalar sadece yüksek seviye oyuncuları kabul edebiliyor. Bu şekilde özelleştirilebiliyorlar. Turnuvayı siz kurduysanız Elosu yetmeyen insanları da davet edebilirsiniz.

Turnuva kurmak için ise tabii ki premiuma ihtiyacınız var. Turnuva kurarken yapabileceğiniz tonla ayar var. İsterseniz bir kaç turnuvayı ön turnuva olarak yapıp daha sonra kazananları davet ettiğiniz daha büyük bir turnuva da yapabilirsiniz.

Ben de yakında bu site üzerinden turnuvalar düzenleyeceğim katılmak için takipte kalmanız yeterli beni.

Turn Based (Sıra Tabanlı) Oyun Nedir?

Kutu oyunu oynamak için vakti olmayan insanların gözdesi. Can kurtarıcı görevi gören bir sistem.  Oyunları sıra tabanlı modda oynamak için “Real Time” ibaresini “Turn-Based”a çevirmeniz yeterli. Bu tarz oyunlarda hamlenizi anında yapmak zorunda değilsiniz. Genellikle birkaç gün vaktiniz bulunuyor. Ne zaman müsait olursanız girip hamlenizi yapıp çıkabilirsiniz.

Gerçek zamanlı oyunun aksine aynı anda bir çok oyunda oynabilirsiniz. Örnek olarak 20 farklı masada aynı anda bulunabiliyorsunuz. Hamlenizi yaptıktan sonra “Next Table” ibaresine basıp otomatik olarak diğer oyunlara ulaşıp onların da hamlelerini yapabilirsiniz. Epey kullanışlı ve keyifli bir sistem.

Özellikle turnuvaları genelde sıra tabanlı oynamayı tercih ediyorum. Çünkü her an bilgisayar ya da telefon başında bulanamayabiliyoruz.

Oyun İstatistikleri

Premiumun getirdiği hoş özelliklerden bir tanesi. Eğer bir oyunu çok rekabetçi oynuyorsanız oyunun istatistiklerini incelemek epey keyifli hale gelebiliyor. Burada bir oyun örneği üzerinden gidelim. Mesela herkesin sevgilisi Catan.

Oyun bittiğinde her oyuncunun ayrı istatistiğini görebiliyorsunuz. Kim ne kadar süre düşünmüş. Kim şehirlerden kaç puan almış. Kim ne kadar buğday üretmiş oyun boyunca. Kim kaç kere ticaret yapmış. Kim kaç kere hırsızlık yapmış gibi detaylı verileri inceleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda oyunun genel istatistikleri de mevcut.

 Mesela hangi zar kaç kere gelmiş gibi.  Catan gibi bir oyunda hangi zarın kaç gere geldiğini görmek oyuna bakışınızı değiştiren bir faktör haline gelebiliyor. Veri incelemeyi seven insanlar bu kısma kesin bakmalı.

Her maçın ayrı istatistiği olmasının yanı sıra eğer oyunun Elosuna tıklarsanız genel istatistiklerine de ulaşabilirsiniz. Burada sizin tüm verilerinizi bu oyunu oynamış diğer tüm oyuncuların ortalaması ile kıyaslanıyor. Epey eğlenceli bir kısım daha. Stratejinizi geliştirmeniz için neyi yanlış veya doğru yaptığınız konusunda bir mesaj verebiliyor oyuncuya.

Hotseat Nedir?

Premium özelliklerinden bir tanesi daha. Bu özellik sayesinde arkadaşınız ile aynı cihazdan beraber oynayabiliyorsunuz. Bunu yapabilmek için “Play Now” sayfasına geliyoruz.  Sonrasında “Play with friends” kısmına tıklayıp artı simgesine tıklıyoruz.

“Will both you and your friend share the same screen?” sorusuna evet dedikten sonra oyuncunun ismini yazıp ekliyoruz. Bunu istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz. Şimdi beraber oynamak için hazırsınız.

Başarım Sistemi

Sitede aynı video oyunlarında olduğu gibi başarım sistemi var. Bunları elde ettikçe xp kazanıyorsunuz ve profiliniz de sergileyebiliyorsunuz. Açıkçası xp sadece liderlik sıralamasında gözükmek için etkili onun haricinde bir işlevi yok.

Oyunlarda “peş peşe 10 kere kazan” “100 kere oyna” ya da Elite Ranka ulaş tarzı rozetler var. Bunları profilinizde “XP” yazan yerde sergileniyor. Turnuvaları da kazanırsanız yine xp kazanabiliyorsunuz.

Oyunların Müzik Listeleri

Sitenin çoğu insanın kullanmadığı ama benim çok sevdiğim kısmına geldik. BGA’da oyunu oynarken dinleyebileceğiniz ve oyunun temasına uygun bir müzik listesi var. Bunlara oyunu oynarken alt kısımdaki sekmelerden müzik simgesine tıklayıp ulaşabilirsiniz. Örnek olarak Tokaido Japonya’da gezgin olduğumuz bir oyun olduğu için tonlarca o atmosferi yaşatan müzik bulunuyor.

Yazının başında bahsettiğim tecrübenizi güzelleştirecek güzel detaylardan birisi de buydu. Keltik temalı bir oyun oynarken oraya özgü müzikler dinlemek gayet hoş ve dinlendirici oluyor. Aynı zamanda aksiyonu bol bir oyun oynarken de moda girmenizi sağlıyor.

Oyun Arayüzünde İletişim

BGA’da chat ile konuşmak haricinde iletişim kurabileceğiniz başka yöntemler de var. Eğer premium hesabınız varsa sesli veya görüntülü konuşurken oynayabilirsiniz diğer insanlarla. Oyunda sahada bir yeri gösterme niyetiniz var ise chat kısmında “cursor”u açıp sahada istediğiniz yeri işaretleyebilirsiniz. Bu işareti diğer oyuncular da görebiliyor.

Oyun Gurusu Olmak

Guruların oy birliği ile Arena kurallarını değiştirebildiğini söylemiştik daha önce. Gurular moderasyon tarafından seçiliyor ve genelde o oyunu sıklıkla oynayan insanlar arasından oluyor bu kişiler. Her oyunun guruları farklı fakat aynı anda birden fazla oyunun gurusu olabilirsiniz. Eğer guru seçilirseniz zaten bu size bildirim olarak geliyor. Herhangi bir başvuru yapmanıza gerek yok.

Oyun Çevirisi Yapmak

Daha önce de bahsettiğim gibi gift puanı kazanmanın bir yöntemi de çeviri yapmak. Bunu nasıl yaparım derseniz önce “Community” sayfasına giriyorsunuz. Burada “Translate Board Game Arena” kısmına giriyorsunuz. Tüm oyunlar listelenmiş şekilde göreceksiniz. Önce hangi dile çevirmek istediğinizi sol taraftan seçin. Sonrasında hangi oyunun çevirisi ne durumda yüzdelik olarak göreceksiniz.

“Translate now” yazısına basıp çevirmeye başlayabilirsiniz cümleleri. Her cümle 1 puan getiriyor. Puanların gelmesi için onaylanması ve üzerinden biraz zaman geçmesi gerekiyor ama bunu unutmayın. Çeviri yaparken lütfen genel ve sabit terimleri kullanma konusunda özen gösterin. Örnek olarak iyi çevirilere bakabilirsiniz.

Size İngilizceyi tavsiye etmemin bir sebebi bazı oyunların iyi çevirilere sahip olmaması maalesef. Lütfen puan toplamak için kötü çeviri yapan insanlardan olmayın.

Oyun Önerilerim

BGA’da tonlarca oyun var. Yaklaşık 700 kadar olması lazım. Gün geçtikçe de daha fazla oyun ekleniyor. Bu yüzden oyun seçmek başlangıçta çok zor olabiliyor. O yüzden kendi kişisel tercihlerimi sizlere sunmaya karar verdim. Burada farklı ihtiyaçlara göre farklı oyunlar belirledim. Genelde farklı tarzlarda oyunlar seçmeye çalıştım.

Hızlıca oynanıp çıkılacak, kafa dağıtmalık oyunlar:

*6 nimmt!: Diğer oyuncularla bol etkileşimli gırgır şamatalı bir oyun. Amaç sadece onları cezalandırmak.

*7 Wonders: Strateji oyunların pokeri. Stratejik derinliği olan bir oyun olsa da herkes aynı anada hamle yaptığı için dijital ortamda çok kısa sürüyor. Tadına doyamıyorsunuz.

*Lucky Number: Modern tombala diyebileceğimoyun. Lakin bu sefer düşünce ve taktik de içeriyor

*Hanamikoji: İki kişilik çok hızlı biten, tatlı gözükmesine rağmen stresli bir oyun.

*Piraten Kapern: Şansınızı zorlayıp risk aldığınız bağımlılık yapan bir oyun. Defalarca oynamadan duramıyorsunuz.

*Spot it: Gerçek zamanlı oynanan algı ve refleks oyunu.

*Incan Gold: Yine şansı zorlamalı bir oyun ama bu sefer 8 kişiye kadar oynayabiliyorsunuz.

*Cubirds: Çok hızlı ve taktiksel bir set yapma oyunu. Ayrıca çok tatlı.

*Next Station London: 5 dakika bile sürebilen çok güzel bir flip & write oyunu.

*No Thanks!: Yine diğerlerini cezalandırmaya çalıştığımız süper zevkli bir oyun. Öğrenmesi aşırı basit.

*Martian Dice: Bir dakikada bile bitebilecek sadece zarla oynanan bir oyun.

*Draftosaurus: Herkesin aynı anda oynayıp sadece 12 hamle yaptığı bir oyun. Işık hızında bitiyor kendisi.

*Bandido: Tek başınıza bile oynayabileceğiniz bir co-op oyun.

Biraz daha vaktim var ama yine de kafa dağıtayım diyebileceğiniz oyunlar:

*Azul: Yakın zamanda incelemesini de yaptığım serinin ilk oyunu. İnanılmaz güzel bir oyun. Tekrar oynanabilirliği sonsuza yakın.

*Ticket to Ride: Etkileşimin bol olduğu ve gizli görevlerin oyunu tatlandırdığı bir oyun.

*Tokaido: Japonya’da gezginleri yönettiğimiz yer yer rahatlatan yer yer de rekabetçi olan bir oyun.

*Takenoko: Başlangıç için en güzel oyunlardan biri.

*Patchwork: Tetris seviyorsanız iki kişilik en iyi oyunlardan biri bana göre.

*Kindomino: Kısa sürmesine rağmen iki kişi oynarken çok taktik yapabileceğiniz bir oyun.

*Marrakech: Dört kişilik masaların en sevilen oyunlarından biri bizim evde. Dijital versiyonunu da epey oynadık.

*Stella: Sürreal kartlar ile oynanan bir parti oyunu. En iyi tecrübe için 4 kişi önerimdir.

*Love Letter: Azıcık kartla oynanmasına rağmen tonla dikkat isteyen bir oyun.

*Akropolis: Kindomino gibi ama daha kafa karıştırıcı bir oyun. Üç boyutlu düşünmeyi gerektiriyor.

*Jaipur: Duello oyunlarının en zevklilerinden. Epey de akıcı oluyor dijitalde.

Orta seviye strateji ve taktik isteyen oyunlar:

*Catan: Catan’ı resmi bir şekilde oynayabileceğiniz en iyi mecra. Ara yüzü çok iyi ve etkileşimi bol bir oyun

*Potion Explosion: Candy Crush’ın deli gibi düşündüğünüz beyin yakan bir versiyonu. Favori oyunlarımdan biri.

*War Chest: Çok orjinal mekaniklere sahip bir strateji oyunu. Satranç 2 diyebileceğin seviye de bir oyun.

*Carcassonne: Hunters and Gatherers: Orjinal oyunun daha güzel versiyonu. Ona göre daha rekabetçi.

*Santorini: Gelmiş geçmiş en iyi iki kişilik oyunlardan biri. Başka bir şey demeye gerek yok.

*Decrypto: Bu aslında bir parti oyunu ama düşünce kısmı çok derin olan bir parti oyunu aynı zamanda. Kalabalık ekip ile oynayabileceğiniz en iyi oyunlardan biri belki de en iyisi.

*Memoir ’44: İkinci Dünya Savaşı meraklıların gözdesi olacak oyunlardan biri.

*7 Wonders Duel: 7 Wonders’ın çok daha zevkli ve rekabetçi versiyonu.

*Nidavellir: Açık arttırma mekaniğini en iyi kullanan oyunlardan biri.

İleri seviye oyunlar:

*Castle of Burgundy: Burada içine girmesi en kolay oyun bu. Aynı zamanda favorim kendisidir.

* Lost Ruins of Arnak: Bir çok mekaniği aynı anda içinde barındıran anlaşılması çok kolay bir oyun.

*Tzolk’in: The Mayan Calendar: Maya takvimi ile alakalı ilginç bir çark mekaniğine sahip mükemmel bir oyun.

*Barrage: Baraj kurup elektrik ürettiğiniz ve tonla farklı strateji üretebildiğiniz kafa yakan bir oyun.

*Terra Mystica: Soyut strateji oyunlarının en ağır temsilcilerinden biri.

*Heat: Geçtiğimiz yılın en sevilen yarış oyunu.

*Through the Ages: A new Story of Civilization: Masada oynaması çok meşakkatli ama dijitalde keyifli oyunlardan.

*Puerto Rico: Bir çok oyuncunun gözdesi.

Son Söz

Umarım ki bu rehber ihtiyacınız olan her şeye bir cevap olmuştur. Uzun süredir üzerine düşündüğüm için herhangi bir noktayı atlamak istemem. Bu hobide insanların neye ihtiyacı var ise onları isabetli şekilde belirleyip rehberler ve yazılar yazmaya çalışıyorum. Hobiye özellikle yeni giren ya da girecek insanların için bazı rehberlere daha çok öncelik veriyorum. Sizin de bu konular hakkında bir fikriniz var ise bana söyleyebilirsiniz her zaman.

Boardgamearena benim uzun süredir kullandığım bir platform. Sayesinde normalde oynayamayacağım oyunları oynayabildim. Rekabetçi kutu oyunların da ise kendimi geliştirdim. Bu tecrübeyi herkes rehberim ile tadabilir diye düşünüyorum artık.

Premium güzel olsa da şart bir özellik değil. Premium olmayıp da harika olan oyunlar var sitede. Onlardan herhangi birini arkadaşlarınız ile oynayabilirsiniz. Zaten tek kişi oynuyorsanız Premiuma çok gerek yok bile yok bence.

Online kutu oyunu oynama rehberi uzun zamandır yazmak istediğim yazılardan sadece birisiydi. Yakında gelecek yazılardan spoiler vermek istemiyorum ama dahası yolda diyebilirim sadece. Bu tarz yazılar hoşunuza gidiyorsa takipte kalın efenim. Görüşmek üzere.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.