Makaleler

Neden Bilimkurgu Yazarları Geleceği Tahmin Etme Konusunda Bu Kadar Başarılı?

bilimkurgu-banner-700

“Başarılı bilimkurgunun özü, doğru bilgiye dayanır.”

Döneminin en güçlü yazarlarından olan Arthur C. Clarke, 1964 yılında yapıtlarıyla ilgili “Geleceği tahmin etmeye çalışmak iç karartıcı ve tehlikeli bir iştir,” demecini verir.

2001: Bir Uzay Yolculuğu adlı eserinin 9. bölümünde tasvir ettiği ve “Newspad” adını verdiği cihaz ile iPad’i on yıllar öncesinden akıl edebilmesi dahil olmak üzere bilimkurgu tarihinin en “haklı” yazarlarından olan Clarke başarılı tahminlerinde yalnız değil; Isaac Asimov’un online eğitim, Douglas Adams’ın e-kitaplar, Ray Bradbury’nin insanların Mars’a erişebileceği ve Jules Verne’in konserve açacağının büyük bir icat kabul edildiği bir dönemde yüksek teknolojili Nautilus fikrini ortaya atması…

bilimkurgu-cyberpunk

 

Tüm bu tahminlere bakarak bilim kurgu yazarlarının oldukça etkileyici tahminlerde bulunduklarını söyleyebiliriz. Peki yazarların bu başarılı tahminlerinin altındaki sebep nedir?

Biyolog ve blogger Joe Hanson’ın cevabı akademik eğitim yönünde:

“Yalnızca bir tane doğru tahminden bahsediyor olsaydık bunun şans eseri olduğunu söyleyip geçiştirebilirdik ancak ortada çok fazla doğru tahmin var ve bunların hepsi şans eseri olamazlar. Açıkça ortada ki bu insanları bizlerden ayıran bir şeyler var. Bu harika bilimkurgu yazarlarının pek çoğunun dikkate değer bir üniversite geçmişi var; Isaac Asimov’un biyokimya, Arthur C. Clarke’ın matematik ve fizik; H.G. Wells’in ise biyoloji alanında doktoraları bulunmakta.”

Başarılı bilimkurgunun özü, doğru bilgiye dayanır

Peki konu gelecek oldu mu ne kadar uzağı görebiliriz?

Bunun neyi aradığımıza bağlı olduğu ortada. Isaac Asimov’a göre yıldızlara, galaksilere veya DNA’ya baktığımızda kuralları olan basit şeylere bakıyoruz ancak insan tarihinin kaosla ve beklenmedik olaylarla dolu olduğunu görüyoruz. Bu da insanlar konusunda tahmin yapabilmemizi engellemekte.

Bilim, karışık olanı basite indirger ve bu da kaosu açıklanabilir bir boyuta taşır. Bilim öteyi görmemizi, bilim kurgu ise gördüklerimizi paylaşabilmemizi sağlar.

Daha fazla örnek isterseniz “Geleceği Öngören Bilimkurgu Filmleri” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Olaya tam tersi açıdan da bakmak gerekir belkide bütün bu icatlar bilim kurgu okuyan kişilerin elinden çıktı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.