Makaleler

Magic The Gathering’in Anlatılmamış Hikayesi

Magic: The Gathering oynamamış ya da hakkında çok fazla bir şey bilmiyor olsanız bile oyun dünyasındaki etkisini ve kart oyunları piyasasındaki lider konumunu mutlaka duymuşsunuzdur. Magic, 25 yıldır artan bir ivmeyle oynayanlarını heyecanlandırmaya devam ediyor. Peki Magic: The Gathering’i bu kadar özel yapan ne?

Destenizi istediğiniz gibi kişiselleştirmeye imkan veren mekanikleri, çılgınlık seviyesine ulaşan ikinci el kart piyasası ve hikayelerinin yanında sanırım en önemli özelliği sürekli değişiyor olması. 1-2 ay gibi kısa sürelerde bile çok hızlı değişime uğrayabiliyor. Sizin için hangi sebepler önemli bilmiyorum ama oyuncuların birçoğu 2-3 oyun oynadıktan sonra tam anlamıyla bağımlı haline geliyorlar. İşte bu ünlü oyunun ilginç hikayesi.

Robotlardan Büyücülere

Amatör oyun tasarımcısı Richard Garfield, Wizards of the Coast ile ilk görüştüğünde aklında bir kart oyunu bile yokmuş. Bunun yerine RoboRally adında robotların yarıştırıldığı bir kutu oyunu satmaya çalışmış firmaya. Aslında firmadaki herkes oyunu çok sevmiş ancak Wizards of the Coast, kutu oyunu yerine rol yapma oyunları üstüne odaklanan bir firma özelliği taşıyordu ayrıca o dönemler bu tarzda bir kutu oyununu yayınlayabilmek için yeterli kaynaklara da sahip değillermiş. Ancak Richard Garfield’in fikirlerini seven firma ondan üretmesi daha kolay olan bir kart oyunu yapmasını istemiş.

Bu istek üzerine Garfiel da kısa bir süre sonra her oyuncunun kendi özel destesini oluşturabileceği ve her kartın oyunun dinamiklerini değiştirebilecek özelliklere sahip olduğu bir kart oyunu fikri ile ortaya çıkmış. Bundan 2 yıl sonra da Magic: The Gathering raflardaki yerini almış. İlginçtir ki Magic’in büyük başarısından sonra Wizards of the Coast RoboRally kutu oyununu da yayınlamış.

Oyun Tasarımının Dahi Çocuğu

Magic’ten önce oyun tasarımını sadece bir hobi olarak yapan Richard Garfield, aslında bir akademisyenmiş. Daha kesin konuşmak gerekirse Whitman College’de matematik profesörüymüş ki bu da oyunun bazı kişilere fazlaca karışık gelen mekaniklerini çok iyi açıklıyor. Çocukluğundan beri oyun tasarlayan Garfield’ın ufku özellikle Dungeons & Dragons ile oldukça genişlemiş ve oyunların potansiyelinin farkına varmasını sağlamış. Belki çok iyi bir öğretmen olamamış ancak oyun dünyasında kendine oldukça sağlam bir yer edinmiş.

Magic’in temellerini de daha ergenlik yıllarında atmış ve Five Magics diye adlandırdığı aşağı yukarı Magic: The Gathering ile aynı dinamiklere sahip bir oyun fikri geliştirmiş. Bu oyunun içeriği ise yüksek oranda Cosmic Encounter isimli bir kutu oyunundan esinlenilmiş. Wizard of the Coasts ile görüştükten sonra yarım bıraktığı bu oyuna geri dönmüş ve onun üstünde detaylı bir şekilde çalışmaya başlamış. Özellikle de Five Magics’e kart değiş tokuşu sistemini ekleyerek oyunun dinamizm eksikliğini gidermiş. Garfield, Wizards of the Coast ile çalışmaya başladıktan birkaç yıl sonra ise Magic: The Gathering başta olmak üzere Netrunner, Vampire: The Eternal Struggle ve daha bir sürü oyunun başındaki isim haline gelmiş.

Magic’in İlk Başarısı: Wizards of the Coast’u Kurtarmak

1990’da Dungeons & Dragons hayranı olan ve kendi oyun firmasını yaratmak isteyen Peter Adkinson tarafından kurulan Wizards of the Coast, kurulur kurulmaz çok sayıda sorunla da başa çıkmak zorunda kalmış. Firmanın ilk ürünü olan The Primal Order birçok rol yapma oyunu ile entegre şekilde kullanılabilmesi için üretilen bir kural kitabıymış. Ancak diğer oyunların bilgilerini ve isimlerini izinsiz bir şekilde kullandıkları için kısa zamanda lisans sorunları yüzünden dava edilmişler. Bu dava süreci firmayı neredeyse batıracakmış.

Ancak çok şükür, Primal Order’ın yanı sıra Magic: The Gathering’i de piyasaya süren Wizards of the Coast, oyunun başarısı ile yollarına devam edebilmişler. Hatta Magic, o kadar popüler olmuş ki birkaç yıl içerisinde TSR’ı yani Dungeons & Dragons’ın arkasındaki firmayı satın alabilecek seviyeye gelmişler.

Magic vs. Pokemon

1998’de Wizards of the Coast, Nintendo ile bir anlaşma imzalayarak Pokemon Trading Card Game’in dağıtım haklarını satın almış. Başlangıçta her şey çok iyi gidiyormuş, hatta ilk 6 haftada 400.000 paket Pokemon kartı satmışlar. Ancak piyasanın bu kadar büyük olduğunu farkeden Nintendo pastadan daha büyük bir pay istemiş. Bunun üstüne olaylar hızlı bir şekilde çirkinleşmeye başlamış.

2002’de Nintendo, Wizards’ın 2 yüksek seviye yöneticisini transfer etmiş. 2003’te ise yeni 2 genişleme paketinin Wizards tarafından yayınlanmasını kabul etmemişler. Daha sonra ise Wizards ile yeni bir sözleşme yapmayacaklarını bildirmişler ancak daha sözleşmeleri bitmeden yeni paketleri piyasaya sürmüşler. Sözleşmenin bittiğinin ertesi günü ise Wizards, Nintendo’yu bu konu yüzünden dava etmiş ve Wizards yüklü bir miktarda tazminat almış.

Magic ve Poker

Poker ve Magic arasında oynanış açısından pek fazla benzerlik olmayabilir ancak ilginç bir şekilde iki oyunun komünitesi arasında ilginç miktarda bir kesişim kümesi bulunmakta. Dünyanın en ünlü poker oyuncularından bazıları aynı zamanda büyük Magic hayranları.

World Series of Poker’i en genç kazanan isimlerden birisi olan Eric Foehlich, bir zamanlar Magic’de de dünya 1 numarası olmuş. Ünlü bir Magic oyuncusu olan Brock Parker, 2009 iki World Series of Poker etabı kazanmış. Profesyonel bir poker oyuncusu olan David Williams da büyük Magic turnuvalarına katılmasıyla ünlüymüş. Liste uzadıkça uzuyor. Peki neden? Oyunculara göre bunun arkasında rekabet yatıyor. İki oyun da yüksek seviyede bir rekabet içeriyor ve poker oyuncularına göre küçük yaşlarda Magic oynayarak kendilerini poker arenasının ortamına hazırlamışlar.

Yıllardır Beklenen Birleşme

1996’da, D&D’nin yayıncısı TSR büyük bir borç batağındaydı ancak imdatlarına Wizards of the Coast yetişti ve şirketi borçlarıyla birlikte satın alarak dünyanın en popüler kart oyunuyla rol yapma oyununu aynı çatı altında birleştirmiş oldu. Aynı şirketin ürünleri olmalarına ve özellikle de D&D’nin Magic kartları üstünde çok büyük bir etkisi olmasına rağmen iki oyun da uzun yıllar boyunca birbirlerinden tamamen ayrı birer oyun olarak yollarına devam ettiler.

2016’da ise işler değişmeye başladı ve Wizards, Plane Shift: Zendikar isimli bir ek kitap ile D&D’ye Magic’in dünyalarından birisini tanıtmış oldu. Bunu Amonkhet ve Kaladesh gibi eklentiler izledi. Bu birleşmeler hayranları oldukça memnun ettiğinden olsa gerek Wizards, Magic’in Ravnica dünyasını tüm detaylarıyla D&D evrenine taşımaya karar verdi. Bunun sonucu olarak da Kasım 2018’de çıkacak olan Guildmaster’s Guide to Ravnica kitabı duyuruldu.

And yet, despite sharing a single corporate home, and despite Dungeons & Dragons’ clear influence on early Magic cards, Wizards of the Coast kept the two franchises entirely separate for the better part of two decades. Now, at long last, the barriers are starting to break. In 2016, Wizards of the Coast released a free supplement called Plane Shift: Zendikar, which used Dungeons & Dragons to put a new spin on one of Magic’s many worlds (and to sell some copies of Wizards’ $40 tome, The Art of Magic: The Gathering—Zendikar). Crossover-hungry fans must’ve been pleased, because Plane Shift add-ons for Magic worlds like Amonkhet and Kaladesh quickly followed.

Trump’ın Magic’e Zararı

2018 yazında Trump’ın Amerikan ürünlerine olan teşviki artırmak için yaptığı yabancı ürünlere koyduğu ekstra gümrük vergileri neredeyse tüm sektörleri vurdu. Oyun dünyası da bundan nasibini aldı elbette. Bu vergilere bir karşılık olarak Kanada da elini taşın altına koymaktan çekinmedi ve bazı Amerikan ürünlerine ek vergi getirdi.

Bu ticaret ve vergi savaşının ortasında kalan hiçbir şeyden habersiz Kanadalı Magic oyuncuları ise bir sabah uyandıklarında favori oyunlarının artık 10% daha pahalı olduğunu gördüler. Tabii ki Kanada hükümeti doğrudan Magic’e yönelik bir hamlede bulunmamıştı. Ancak bu ek vergileri destekleyen Cumhuriyetçi vekillerin yüksek oranda bulunduğu şehirlerdeki firmaların ürünlerine odaklanan Kanada hükümeti istemsizce oyun devi Wizards’ı da listelerine eklemiş oldu. Kısacası hem Wizards’ın satışlarında bir düşüş yaşandı hem de Kanadalı oyuncular artık daha fazla para vermek zorundaydı.

En Pahalı Magic Kartı Black Lotus’un Hikayesi

Eğer bir koleksiyoncu olarak doğru Magic kartlarını toplarsanız çok yüksek miktarlar kazanabilirsiniz. Bunun en büyük örneği ise Black Lotus. Magic’in en nadir ve en çok aranan kartlarından birisi olan Black Lotus, geçtiğimiz günlerde eBay’de gerçekleşen bir satışta 87.672 Dolara alıcı buldu.

► Magic: The Gathering’in “Alpha Black Lotus” Kartına Servet Ödediler!

Elbette ki Black Lotus, sıradan bir kart değil ve bu kadar özel olmasının da bir nedeni var. Her şeyden önce oldukça güçlü bir kart. Ayrıca çok nadir bulunuyor ki 1993 yılında sadece 1100 tane üretilmiş. Bu 25 yıllık bir kartı bulması da oldukça zor durumda. Ancak tüm bu özellikleri onu neredeyse kullanılamaz bir kart haline getiriyor. Bu nedenle de çoğu resmi turnuvada kullanılması yasaklanmış durumda.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.