Kurtuluşumuz Edebiyatta Mı – 10 Yazardan İnsanlık, Özgürlük, Güç ve Savaş Hakkında Önemli Sözler
Fantazya ve bilimkurgu yazarları da günümüz yapısına kendilerince ışık tutmuşlar güzel sözleriyle. Acaba kurtuluşumuz ve barış, edebiyatta mı gizli?
O kadar güzel ve anlamlı yazılar yazılmış, sözler söylenmiş ki…
Kitaplar sadece bir mal değildir. Kar amacı genellikle sanatın hedefleriyle çatışır. Kapitalizim içerisinde yaşıyoruz ve onun gücünden kaçmak imkansız gibi görünüyor. Fakat unutmayın ki kralların kutsal yönetme hakkı da bir zamanlar öyle görünüyordu. İnsanların sahip olduğu herhangi bir güce, diğer insanlar tarafından karşı koyulabilir ve bu güç değiştirilebilir
– Ursula K. Le Guin – Ulasal Kitap Ödülleri – 2014
Yerel bir gazetede gerçek askeri zaferin, sadece tüm Alman ırkını sistematik olarak yok ettikten sonra elde edilebileceğini ciddi ciddi savunan üzücü bir makale vardı. Çünkü onlar, gazetenin deyimiyle, çıngıraklı yılanlar ve iyi ve kötü arasındaki farkı anlayamıyorlar (peki bu yazının yazarı anlıyor mu?). Almanların, Polonyalıları veya Musevileri kökünü kurutmamız gereken haşeratlar olarak görme hakkı ne kadarsa, bizim Almanları kökünün kurutulması gereken haşeratlar olarak görme hakkımız o kadardır. Başka bir deyişle böyle bir hak yoktur, her ne yapmış olursa olsunlar
– J.R.R. Tolkien – Bir Mektubundan – 1964
Böylesine bir zevkle sahip olduğumuz özgürlük halkın fikirlerine bağlıdır. Yasa bir bu konuda bir koruyucu değildir. Yasaları hükümetler yapar fakat bunların uygulanıp uygulanmayacağı ve polisin nasıl davranacağı ülkedeki genel ruh haline bağlıdır. Eğer insanların önemli bir bölümü düşüce özgürlüğüyle ilgileniyorsa, düşünce özgürlüğü olur, yasa bunu yasaklasa bile. Eğer halkın fikirler tembelse, uygunsuz görülen azınlıklar yargılanır, onları korumak için yasalar olsa bile.
– George Orwell – Freedom of the Park (Parkın Özgürlüğü) – 1945
Akbabalar gibi savaşın çıkmasını bekliyorsunuz. Eğer yardım etmek istiyorsanız savaşı önleyin. Hayatta kalanları kurtarmayın. Herkesi kurtarın
– Isaac Asimov – The Gentle Vultures (Nazik Akbabalar) – 1957
Aşırı miliyetçiliğin; insanlar Dünya’yı gerçek perspektifinde, yıldızların karşsında duran ufacık bir küre olarak gördükleri halde, nasıl ilerlediğini görmek gerçekten zor.
– Arthur C. Clarke – Exploration of Space (Uzay Araştırması) – 1951
Propogandacıların tek amacı; bir grup insanın, başka bir grubu insan olarak görmesini engellemektir.
– Aldous Huxley – Olive Tree (Zeytin Ağacı) – 1936
Gerçek hayatta iyi ve kötü arasındaki savaşın en zor yanı, hangisinin hangisi olduğunu anlamaktır.
– George R.R. Martin – Infinity Plus Ropörtajı – 2001
Tüm dünyada bireylerin, gücü elinde tutan kurumlara itaatinin farklı çeşitlerini görüyoruz. Adım adım bu kötü niyetli hükümetler kontrolsüz mutlakiyetler haline dönüşüyor. İnsan verimliliğinin ve mutluluğunun koruyucusu olan, bireylerin akıllarındaki özgür düşünceyi öldürüyorlar. Etkileri altındaki insanlar, kölece bir disiplinden geçirildikten sonra karmaşa ve şiddete düşmeye mahkumlar. Her yerde savaş ve canavarca bir ekonomik istismar ortaya çıkıoyor, böylece insanlığa sonsuz bolluk getiren aynı güç ve olanaklar, en sonunda sosyal bir çöküşle sonsuza kadar yok oluyor.
– H.G. Wells – The Rights of Man, or what are we fighting for? (İnsanların Hakları veya ne için savaşıyoruz) – 1940
Ülkemizdeki sorun kitapların yasaklanması değil, insanların okumamasıdır. Çevremizdeki dergilere, gazetelere bakın. Hepsi saçmalık, hepsi çöp, haber çerezleri. Ortalama bir TV reklamında dakikada 120 görüntü var. Her şey aklınızdan düşüp gidiyor… Kültürü yok etmek için kitapları yok etmenize gerek yok. Insanlara hiçbir şey okutmayın yeter.
– Ray Bradbury – Misha Berson’la Ropörtajı – 1993
Ütopya ve Kıyamet arasında gidebileceğimiz pek fazla yer yok, ve bir şekilde çocuklarımıza artık bu silahlara sahip olmadığımız duyurulursa ve artık birbirimizi yok edemeyeceğimiz, zamanızla başka bir şey yapmamız gerektiği söylenirse, o zaman kollarını havaya kaldırabilir, flamalarını indirip, büyük bir neşeyle bağırabilirler.
– Alan Moore – England Their England: Monsters, Maniacs and Moore (İngiltere, onların İngilteresi: Canavarlar, Manyaklar ve Moore)
Hazırlayan: Murat Kurt