Makaleler

Karantina Döneminde FRP Oyunlarınızı İleri Seviyeye Taşıyın

Hiç şüphesiz ki karantina dönemi masaüstü oyun ve FRP camiasını oldukça sarstı. Birçok insan oyunlarını iptal ederken de bir kısım oyunlarını çevrimiçi ortama aktarmaya başladı. Birçok oyuncu ve oyun yöneticisi çevrimiçi oyunlara karşı önyargısını kıramamışken sizlere çevrimiçi oyunlarınızdan daha fazla zevk almanıza yarayacak önerilerle geldim. Bunlarla beraber oyunlarınızı bir üst seviyeye çıkararak evinizin dışına adım atmadan güvenli bir şekilde FRP oynamaya devam edebilirsiniz.

1- Platform Seçimi

Çevrimiçi oyunlarda Fantasy Grounds, Astral Tabletop, Foundry Virtual Tabletop ve roll20 platformları sıklıkla kullanılanlar arasında. Ücretsiz versiyonu olması nedeniyle benim ilk tercihim roll20 ve Astral Tabletop üzerine. İki platformun da kendine ait benzersiz özellikleri olsa da birbirine oldukça yakın işlevlere sahipler. Genellikle alışkanlıklarımdan ayrılmak istemediğimden roll20’e sadık kalsam da son zamanlarda Astral Tabletop kendini oldukça geliştirmiş. Ama sade arayüzü ve kolay kullanışı ile yazının birçoğunda roll20 üzerinden örnekler vereceğim. Bu platformları inceleyerek size ve oyuncularınıza en uygun planı seçerek ilk adımı atabilirsiniz.

Bu platformların temel işlevi oyunculara hikaye anlatımını daha etkileyici şekilde verebilmek. Haritalar üzerinden tokenler yardımı ile, oyuncular kendi başına etrafı inceleyebilir ve combatları daha gerçekçi kılabilirsiniz.

2- Harita Seçimi

Çevrimiçi oyunların en çekici taraflarından biri de harita kullanımının çok geniş olması. Hayal gücünüzü kullanmakta çekinmeyin. Kendi haritalarınızı yaratabileceğiniz gibi hazır harita ve tokenler de kullanabilirsiniz. Hazır fırsatınız varken bol bol animasyonlu ögeler kullanmak isteyeceğinize eminim.

Daha önce kendi haritalarınızı oluşturabilmeniz için Nereden Bulacağım Bu Frp Haritalarını? yazısında gerekli kaynakları zaten paylaşmıştım fakat hazır haritalar kullanmak istiyorsanız başvurabileceğiniz birçok site var.

Animasyonlu FRP haritası.
Credit: Animated Dungeon Maps – Youtube

a. Reddit

Bunlardan ilki kesinlikle Reddit‘deki D&D Maps subredditi. Birçok oyun yöneticisi kendi yaptığı haritaları kişisel kullanım için ücretsiz olarak paylaşıyor. Buna ek olarak Battle Maps, Map Making ve Fantasy Maps‘e de göz atabilirsiniz.

b. Dyson’s Dodecahedron’un Arşivi

Daha klasik harita görünümünü tercih edenler için diğer bir kaynak da Dyson’s Dodecahedron. Dyson sadece haritaları çizmekle bırakmıyor aynı zamanda onlara hikayeler de ekliyor. Set halinde, seviye seviye çizilmiş çok güzel maceralar bulmanız mümkün. Dyson’ın D&D’e dair birçok tavsiyesine de aynı siteden ulaşabilirsiniz.

c. Czepeku’s Year of Battlemaps

Birbirinden renkli ve aynı zamanda eğlenceli haritaları ile Cze ve Peku birçok oyun yöneticisine ilham verecek düzeyde işler çıkartıyor. Hayal güçleri oldukça güçlü olan bu ikili genellikle DnD temalı çizimler yapsa da birçok oyun sisteminde kullanılabilir. Ücretsiz işlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Credit: https://www.patreon.com/czepeku
Tam hali için: imgur.com/a/7Ocx1Ul

d. İzometrik haritalar için: Pillars of Eternity’e göz atın

e. Paket halinde hazırlanmış harita ve harita ögeleri için: 2minutetabletop

f. MrValor’un özel harita arşivi

g. Cartography-Guild’in özel harita arşivi

h. Megalovania’ın özel harita arşivi

3- Harita Kullanımı

Haritalar da seçildikten sonra geldik harita kullanımına. Oyuncular harita üzerinde kendi tokenlarını hareket ettirebildikleri için oldukça özgür biçimde oyuna katılabiliyorlar. Eğer kapıları ya da uzun tünelleri olan haritalar kullanacaksanız dynamic light özelliğini kullanmanızı tavsiye ederim. Dynamic light sayesinde oyuncular sadece karakterlerinin görebildikleri sınıra kadar haritayı görebiliyorlar. Bu sayede kapıların ardındaki sürprizler bozulmamış oluyor ve gerçek bir araştırma deneyimi sunulabiliyor.

Canavarlar, yaratıklar ya da insanlar için basit yuvarlak tokenlerdan daha fazlasını da kullanabilirsiniz. Haritaları ekstra ögeler kullanarak güçlendirmenizi tavsiye ederim. Örneğin maceracılar bir hana girdiğinde yan masalarda oturan diğer karakterleri de görmek oyuncuların oyuna daha fazla odaklanmasını sağlayabilir. Aşağıda roll20’nin ücretsiz ögelerinden yaptığım örnek bir hanı görebilirsiniz. Bu tarz bir hazırlık sadece 5-10 dakikanızı alacaktır.

roll20’deki ücretsiz tokenların yanında aşağıdaki sitelerden kişisel kullanım için ücretsiz olarak sunulan setleri bulabilirsiniz:

a. Forgotten Adventures’ın Baştan Sona Harita Yapım Seti

b. Cartography Assets (Ücretli ve ücretsiz karışık paketler içerir)

c. Büyük bir asset arşivi

d. Ücretsiz harita parçaları

e. VTT’nin oyun ikonları

4- Müzik ve Ses Efektleri Kullanımı

Hangi programı kullandığınızdan bağımsız olarak hem görüntülü hem de sesli olarak iletişim kurabileceğiniz en güzel programlardan biri Discord. Discord’u çok anlatmaya gerek yok, zaten milyonlarca insan kullanımına alışmış durumda. Ama bilmeyenler için Discord’un müzik ve ambiyans sesi için kullanabileceğiniz şarkı botları var. Birçok oyun yöneticisi oyun esnasında müzik ve ambiyans seslerini birleştirerek ortaya güzel bir atmosfer çıkartıyor. Oyuncularımın ısrarla istese de benim sıklıkla unuttuğum bir şey müzik kullanımı. Bir kere denedikten sonra yüzyüze oyunlarda da kullanmaya başlayacaksınız. Maceracıların kasabaya girdiğinde arkada konuşan yerel halkın sesi, handa eğlenceli müzikler çalan ozanlar ve epik fantastik müziklere kadar birçok şeyi YouTube ve Spotify üzerinden kolaylıkla bulabilirsiniz. Bunun yanında Tabletop Audio‘da da oyunlarınızda kullanabilecek müzikler bulabilirsiniz. Youtube veya Spotify üzerinden “RPG Music”, “RPG ambiance music” gibi aramalar sizi birçok güzel listeye çıkartacaktır. Yine tabii ki Reddit’de de bununla ilgili bir subreddit mevcut: DnD Playlist

YouTube player
YouTube player
YouTube player
YouTube player
YouTube player

Benden şimdilik bu kadar. Peki sizin çevrimiçi FRP oynayanlara tavsiyeleriniz neler?

Eğer bu konularla ilgili daha fazla içerik isterseniz yorum atabilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.