AYBABTUMakaleler

Güç Yüzükleri Kimlere Verildi?

Üçü elflere, yedisi cücelere ve dokuzu insanlara bahşedilen güç yüzükleri nerede? Hepsine hükmeden o tek yüzük de dahil olmak üzere güç yüzüklerinin kimlerin eline geçtiğine bakalım.

Yüzük Kardeşliği’nin o efsane açılışını çoğumuz ezberledik. Dolayısıyla tek yüzük dahil 20 güç yüzüğünün olduğunu biliyoruz.

Dünya değişiyor. Bunu suda hissediyorum. Toprakta hissediyorum. Kokusunu alıyorum. Eskilerden pek bir şey kalmadı. Zira hatırlayanlardan yaşayan yok artık. Her şey muhteşem yüzüklerin yapılmasıyla başladı. Üç yüzük varlıkların en arifi, en zarifi olan ölümsüz elflere verilmişti. Yedisi mahir madenciler ve zanaatkârlar olan, dağların derinliklerinde yaşayan cücelere. Dokuz yüzük, varlıklar arasında güce en düşkün olan insan ırkına bahşedilmişti. Bütün ırklara hükmedecek gücü muhafaza ediyordu bu yüzükler. Lakin hepsi… Elfler, insanlar, cüceler… Hepsi ama hepsi kandırıldı. Mordor diyarında, Hüküm Dağı’nın ateşlerinde gizlice dövmüştü Karanlıklar Efendisi Saruon hükmeden yüzüğü, diğerlerine hükmedebilmek için. Bütün zulmünü, kinini ve tüm yaşamlara hakim olma iradesini kattı bu yüzüğe. Hepsine hükmedecek tek bir yüzük.

Hepsine hükmeden yüzüğün macerasını dinledik, öğrendik. Dokuz yüzük tayfının başına gelenleri de gördük. Üç yüzüğü alan elflerden Galadriel’i de tanıdık. Peki ya diğer yüzükler? Kimlerdeydi onlar? Kaç kişinin kaderi güç yüzükleri ile kesişti?

Güç Yüzükleri: Yüzükleri Dövenler

Güç yüzükleri ile kaderi ilk kesişenler tabii ki güç yüzüklerini dövenler olmuştur.

Annatar/Sauron

İkinci Çağ’da Sauron, Lord of Gifts adıyla bilinen Annatar kılığına bürünüyor. Bu kılığıyla elflerin arasına sızıp ve onlara Yüce Valar Ruhlarının temsilcisi olduğunu söylüyor. Yalanlarıyla elf demircisi Celebrimbor’u ve cevher ustası Gwaith-i-Mírdain’i beraber çalışmaya ikna ediyor. Böylece cücelere ve insanlara verecekleri 16 lanetli yüzüğü birlikte dövüyorlar.

Ardından Sauron Hüküm Dağı’nda hepsine hükmedecek tek yüzüğü dövüyor gizlice. Yani güç yüzüklerinden 17 tanesini bizzat ellerinde tutmuş.

Annatar

Celebrimbor

Celebrimbor, Sauron tarafından kandırıldığını anladıktan sonra kaçıyor. Ardından Annatar ile çalışırken öğrendiği yöntemlerle elfler için üç güç yüzüğü daha dövüyor. Nenya, Vilya ve Narya adındaki bu yüzükler doğanın güçlerini yardıma çağırabiliyor. Onları Sauron’a karşı kullanılması için dövmüş. Fakat diğerleri ile aynı yöntemlerle dövüldükleri için hâlâ tek yüzüğe bağlı olmuşlar. Ancak tek yüzüğe olan bağları da, lanetleri de ve dolayısıyla güçleri de diğer yüzüklerden daha zayıf kalmış bu üç yüzüğün.

Böylece Celebrimbor güç yüzüğü hariç tüm yüzükleri, yani 19 yüzüğü de ellerinde tutmuş. Celebrimbor’un geçmişinden ve yüzüklerle olan ilişkisinden daha önce bahsetmiştik. Moria’nın kapısında neden Elfçe yazılar olduğunu da açıkladığımız o yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Celebrimbor

Güç Yüzükleri: Yüzük Sahipleri

Yüzüklerin hepsi belirli önemli krallara, kraliçelere ve efendilere bahşedilmiş. Fakat bunlardan bazıları sonradan hediye ve miras yoluyla el değiştirmiş.

Elf yüzüğü sahibi: Galadriel

Güç yüzüğüne sıkı sıkı bağlı kalmayı başaran tek yüzük sahibi Galadriel. Onun yüzüğü Ring of Adamant ya da Ring of Water adlarını da taşıyan Nenya. Galadriel de diğer elfler gibi Sauron’un tek yüzüğü dövmesinin ardından Nenya’yı çıkarıyor ve kullanmıyor. Fakat Sauron yenildikten sonra yüzüğünü geri takıyor. Lothlorien’de Frodo ile karşılaştıklarında da yüzük Galadriel’in parmağındaydı. Onun gücünü ormanını korumak ve muhafaza etmek için kullanıyor. Zira yüzüğün gücü sayesinde bir bölgedeki zamanı durdurarak yaşlanma ve çürümenin önüne geçebiliyor.

Galadriel’in ikinci çağdan beri Celeborn ile evli. Fakat Celeborn cüceler gibi ırkların arkadaşlığına şiddetle karşı çıkarken Galadriel onunla aynı düşünmüyor. Bu yüzden hayatlarının bir kısmını ayrı yaşayarak geçiriyorlar. Bitmemiş Öyküler’de Celebrimbor’un bu ayrı yaşadıkları dönemde Galadriel’e karşı duygular beslediğini işaret edebilecek anlatımlar var. Aslında elf taşı Elessar’ı da Galadriel’e hediye etmek için dövüyor. Fakat nihayetinde Elessar’a sahip olan kişi Arwen oluyor.

Galadriel

Elf yüzüğü sahibi: Gil-galad

Gil-galad binlerce yıl yaşamış ve bu yılların çoğunda Elflerin kralı olmuş. Lindon’daki Elf Krallığı’nın başında olan High King‘in ismi yıldız ışığı anlamına geliyor. Gil-Galad’ı Yüzük Kardeşliği filminde kısaca görmüştük. Elrond’un “Oradaydım Gandalf, 3000 yıl önce. Isildur yüzüğü aldığında, insanlar düşerken de oradaydım…” dediği savaşa katılmıştı. Amazon’un The Rings of Power dizisinde de karakteri göreceğiz.

Sauron tek yüzüğü dövüp de diğer güç yüzüklerini kendisine bağlamadan önce Vilya‘yı kullanıyor. Yani Ring of Sapphire ya da Ring of Air diye de geçen yüzüğün ilk sahibi Elf Kralı.

Gil-galad

Elf yüzüğü sahibi: Elrond

Gil-galad savaşta ölmeden hemen önce yüzüğü Vilya’yı Elrond’a veriyor. Elrond da Orta Dünya’yı terk edene dek Vilya’yı kullanmaya devam ediyor. Yüzüğün gücünün tam olarak neleri kapsadığını bilmiyoruz. Fakat Elrond da yüzüğünü Galadriel gibi Sauron’un yenilmesinin ardından kullanmaya başlamış. Ayrık Vadi’yi tehlikelerden uzak ve güvende tutmak için bu yüzüğü kullanıyor. Ayrıca Frodo’yu Morgûl bıçağının zehrinden kurtarmak için de muhtemelen yine bu yüzükten yardım alıyor.

Elrond

Elf yüzüğü sahibi: Círdan

Círdan, Ring of Fire olarak da geçen Narya‘yı kullanıyor. Bu yüzük ona ya direkt Celebrimbor ya da Gil-galad tarafından bahşediliyor. Ne yazık ki Tolkien’ın farklı notlarında bu bilgi farklı şekillerde yer alıyor. Círdan’ı Kralın Dönüşü’nün sonunda, Orta Dünya’yı terk eden gemiye binenler arasında görüyoruz. Fakat Círdan yüzüğüne bağlı kalmıyor. Onu tanıdık birine hediye etmeyi tercih ediyor.

Círdan

Elf yüzüğü sahibi: Gandalf

Narya da diğer elf yüzükleri gibi koruma güçlerine sahip. Fakat bahşettiği güçler arasında insanların yüreğini etkileme, onları cesaretlendirme ve ilham vermek de var. Annatar’ın yalanlarının aksine Gandalf gerçekten Yüce Valar Ruhları tarafından Orta Dünya’ya gönderiliyor. Buraya Sauron’u durdurmak için geldiğini görünce Círdan, Narya’yı ona yardımcı olması için Gandalf’a hediye ediyor. Çünkü etrafındakileri cesaretlendirip yüreklendirmediği sürece bu savaşın kaybedildiğini biliyor.

Gandalf bildiğimiz kadarıyla Narya’yı Orta Dünya’yı terk edene dek kullanmaya devam ediyor. Yüzüğün Ateş Yüzüğü olarak geçtiğini hatırlayalım. Muhtelemen Moria madenlerinde “Buradan asla geçemezsin. Gizli ateşin hizmetkarıyım. Ben Anor alevini kullanırım. Kara ateş seni kurtarmaz odun alevi!” derken yüzükten bahsediyordu. Aynı zamanda Gandalf’ı birçok yerde bu yüzüğün gücünü kullanırken görmüş olabiliriz.

  • Bilbo’yu Shire’ı bırakıp Erebor’a gitmeye ikna etmek için.
  • Bilbo’yu yüzüğü Frodo’ya bırakması konusunda ikna etmek için.
  • Frodo’yu Mordor’a giderken cesaretlendirmek için.
  • Sam’e Frodo’yu asla bırakmaması için söz verdirirken. “Ben söz verdim Bay Frodo. Bir söz. Onu bırakayım deme Samwise Gamgee. Niyetim de yok. Niyetim yok.”
  • Theoden’in aklını ve yüreğini lanetten temizlemek için.
  • Pippin’i Gondor Savaşı sırasında sakinleştirmek için.
Gandalf

Cüce yüzüğü sahibi: King Durin III

King Durin III, Khazad-dûm’un yani Moria’nın kralı. Celebrimbor’un zaten güç yüzüklerini döverken Moria’nın madenlerini kullandığını söylemiştik. Cüceler ile de ilişkileri çok iyiydi. Hatta o yüzden yalnızca Elflerin kullanabileceği, elfçe dost kelimesini bilen herkese açık bir kapı inşa etmişlerdi Moria’ya. Dolayısıyla Celebrimbor da güç yüzüklerini dağıtırken cüce kral dostu Üçüncü Durin’i unutmuyor.

Ancak Sauron’un lanetiyle yüzüğü takan cücelerin gözünü açgözlülük ve hırs bürüyor. O kadar cimrileşiyorlar ki kapılarını diğer ırklara kapatıyorlar. Üstelik tehlikeli olduğunu bile bile kazmamaları gereken derinliklere kadar kazıyorlar madenlerini. Çünkü değerli taşlara duydukları iştah asla kesilmiyor.

Demek Caradras’a yöneldiniz Gandalf. Orası da olmazsa nereye gideceksin? Eğer dağlara yenik düşersen daha tehlikeli bir yolu göze alabilecek misin? Moria. Madenlere girmeye korkuyorsun değil mi? Cüceler büyük bir tamahkârlıkla kazdılar derinleri. Khazad-dûm’da neyi uyandırdıklarını biliyorsun. Gölgeyle alevi.

Moria’nın kapısında neden Elfçe yazılar olduğunu da açıkladığımız o yazıda King Durin III’ün de yüzüğün lanetinden etkilendiğini anlatmıştık. O yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Durin’in Kapısı

Cüce yüzüğü sahibi: King Durin IV

Prens Durin de babasının ölümünün ardından krallığı ve yüzüğü miras alıyor. Moria’yı terk edip Erebor’a, Yalnız Dağ’a giderken de yüzüğü beraberinde götürüyor. Smaug tarafından oradan da kapı dışarı edilene kadar yüzüğü taşımaya devam ediyor. Ardından da Thror’un oğlu Thrain’e miras olarak bırakıyor.

Prens Durin IV

Cüce yüzüğü sahibi: Thror’un oğlu Thrain

Thror’un oğlu Thrain ya da Thráin II adıyla bildiğimiz yüzük sahibi aslında Thorin Meşekalkan’ın babası. Ancak o, yüzüğünü mirasla oğluna bırakamıyor. Zira Sauron’un eline düşüyor. İşkence gördükten sonra ölürken yüzüğünü Sauron’a teslim ediyor. Böylece Moria’nın sonunu getiren yüzük Sauron’a dönmüş oluyor.

Thráin II, Hobbit üçlemesinde geçmişi anlatan sahnelerde karşımıza çıkmıştı.

Thráin II

Cüce yüzüğü sahibi: Diğer 6 Cüce Lordu

Moria’nın sonunu getiren yüzüğün hikayesini bilsek de diğer 6 cüce lordu hakkında pek bir şey bilmiyoruz. Tamamının yüzüğü Sauron’dan aldığını ve lanetten etkilendiğini biliyoruz. Fakat cüceleri yozlaştırmak, insanları yozlaştırmaktan daha zor çıkıyor. Bu yüzden onlar gibi tayfa dönüşmüyorlar. Yalnızca açgözlü, hırslı ve düşmancıl bir ırk haline geliyorlar. Bir araya topladıkları zenginliklerle başlarına bela çekiyorlar. Moria’da zenginliklerinin derinliklerinden bir lanet çıkıp geliyor. Erebor’da ise altınlarının parıltısı Smaug’un ilgisini çekiyor.

Cücelerin yedi güç yüzüğünden dört tanesi ya ejderhaların midesine gidiyor ya da yok ediliyor. İki tanesini Sauron üçüncü çağda avlayarak tekrar ele geçiriyor.

İnsan yüzüğü sahibi: Khamûl, “the Black Easterling”

Güç yüzüklerinin laneti insanları kolayca cezbedip yozlaştırıyor. Dokuz kralın tamamı insanlığını kaybederek Sauron’un hizmetkarları haline geliyorlar. Dokuzlardan tayf olmadan önceki adını bildiğimiz tek kişi Khamûl: Rhûn’un doğu diyarlarının şefi. Yani Sauron’un yenilgilerinin ardından kaçıp saklanmayı tercih ettiği diyarların eski lideri. Nazgûl’ların lideri olan Khamûl, filmde gördüğümüz ilk Kara Süvari.

Khamûl

İnsan yüzüğü sahibi: Diğer 8 Kral

Yüzük tayflarından üçünün Númenorean’lı lordlar olduğunu biliyoruz. Ayrıca bunların Sauron ile tanışmadan önce dahi yozlaşmış, kötü kalpli kimseler olduğu yazıyor. Fakat diğer beş insan lordu hakkında güçlü adamlar oldukları dışında bir bilgi yok.

Sauron’un lanetinin ardından hem güçlü savaşçılara hem de büyü yapabilen ruhlara dönüşüyorlar.

Güç Yüzükleri: Yüzük Taşıyıcıları

Bir de yüzüğe sahip olmayan ama onu ele geçirerek taşıma şansını(!) elde edenler var. Fakat bunların hikayesini zaten hepimiz biliyoruz.

Isildur

Sauron’un parmağından yüzüğü kesip aldıktan sonra Elrond’un uyarılarına rağmen yüzüğü yok etmeyi reddeden Isildur, Sauron’dan sonra tek yüzüğün ilk taşıyıcısı oldu. Aragorn’un atası, cesedi nehirde sürüklenene dek yüzüğü bırakmak istemedi.

Deagol

Isildur’un cesedinden düşüp sürüklenen yüzüğü nehirde balık tutan Deagol buldu. 5-10 saniye kadar yüzük taşıyıcısı olma şansını elde etti. Ardından cinayete kurban gitti.

Smeagol / Gollum

Deagol’dan yüzüğü çaldıktan sonra normalden çok daha uzun süren yaşamı boyunca yüzüğü kendine sakladı. Kıymetlisinin taşıyıcısı olmak onun hayattaki tek amacı haline geldi. Ta ki pis bir Hobbit onu ellerinden çalana kadar.

Yüzük taşıyıcısı olmaya devam etmek için de elinden geleni yaptı. Hatta Frodo’nun ailesini dahi katletmiş olabileceğini söylemiştik. O yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Bilbo Baggins

Bilbo, Yalnız Dağ’a giderken yolda yüzüğü buldu ve cebine attı. 111. yaş gününe kadar yüzüğe sahip olduğunu yalnızca Gollum biliyordu. Dağları ve elfleri görmeye giderken Çıkınçıkmazı ile birlikte yüzüğü de Frodo’ya bırakmaya karar verdi. Zira ona bu tavsiyeyi veren Gandalf bir hırsız değildi. Onu soymaya çalışmıyordu. Yardımcı olmaya çalışıyordu.

Frodo Baggins

Yüzüğü bu kadar çok kişi taşımış olsa da asıl Yüzük Taşıyıcısı tabii ki Frodo Baggins oldu. Zira filmde bunu pek göremiyor olsak da romanda bu görev için biçilmiş kaftan olduğunu anlıyoruz. Demir gibi iradesiyle yüzüğün gücüne boyun eğmeden yıllarca Mordor’a yolculuk edebiliyor.

Samwise Gamgee

Son olarak da sevgili Sam… Frodo’nun orkların eline düşmesinin ardından bir süre yüzüğü taşımak zorunda kalıyor. Ancak bu olağandışı durum dışında asla yüzüğe el sürmüyor.

Onu sizin için taşıyamam ama sizi taşıyabilirim!

Kaynak: Den of Geek

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.