Makaleler

Gözümüz Raflarda Kaldı: 2022’ye Yetişmeyen Kitaplar

Yayınevleri kağıt krizi ve ekonomiyle mücadele ederken söz verdikleri bazı kitapları basamadı. Çıksın diye beklediğimiz ama 2022’ye yetişmeyen veya 2023’te çıkacağını duyduğumuz kitapları sizin için listeledik.

Listede İthaki Yayınları’nı sıkça görüyor olacağız. Ancak bunun sebebi yayınevinin geçen yıl cesurca yayın programını paylaşmış olmasından kaynaklanıyor. Ne yazık ki sözlerini zamanında tutamadıkları için çok tepki görmüşler. Bu yüzden 2023 için bir yayın programı paylaşmayı reddediyorlar. Üç kez üst üste yılın yayınevi seçtiğimiz İthaki 2022’ye yetiştiremedikleri kitapların hepsini elbet bir gün yayımlayacaklarını söylüyor.

DeliDolu da Postane’yi bu yıla yetiştirememiş olsa da Diskdünya romanlarının tamamını dilimize kazandırma hedefini gerçekleştirmeye 2023’te 3 roman daha yakın olacak. Hatta ve hatta Presstij Dungeons & Dragons çizgi romanlarını çevirip yayımlamaya devam ederken JBC de Batman‘in önemli hikayeleriyle karşımızda olacak. Kısacası 2023 muhteşem olacak ve biz bu kitaplara dalmışken zaman su gibi akıp geççek.

O yüzden sözü fazla uzatmadan 2022’ye yetişmeyen kitaplar listemizi 2023’te gelecek kitaplarla birlikte paylaşalım:

2022’ye Yetişmeyen Kitaplar

Neuromancer – William Gibson (İthaki)

İthaki’nin yakın gelecekte Bilimkurgu Klasikleri serisine Neuromancer da dahil olacak. Bu yakın geleceğin ne kadar uzak olduğunu henüz bilmiyoruz. Ancak kitap her şeyiyle hazır gibi duruyor. Muhtemelen 2022’nin kalan günlerinde çıkmazsa 2023’ün ilk aylarında raflara gelecektir. Neuromancer daha önce dilimize çevrilmiş ama çeviri felaketine kurban gitmişti. İthaki bu kez metinde N. Can Kantarcı‘nın kalemine güvenmiş. Biz de Kantarcı’nın iyi bir iş çıkarmış olduğuna inanıyoruz.

Biz bu kitabın geleceğini William Gibson’ın sosyal medya paylaşımı sayesinde öğrendik. Ama meğer editörler Neuromancer’ın yolda olduğunu sonbaharın başında da söylemişler. Ama sızdırmayı seçtikleri bu bilgi pek duyulmamış.

Alakalı haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Lucifer – Mike Carey (İthaki)

Neil Gaiman’ın Sandman çizgi romanlarında yarattığı Lucifer‘ın hikayesi Mike Carey‘nin kalemiyle devam ediyor. Cehennem Lordu’nun maceraları da yaratıldığı Sandman serisi gibi çizgi roman dünyasının en kaliteli hikayelerinden biri olarak geçiyor. Ve nihayet Türkçeye çevriliyor. Gerçi, seri aslında çoktan çevrilmiş. 2023’te nihayet matbaaya gidiyor diyelim biz.

Gaiman demişken…

Norse Mythology – Neil Gaiman (İthaki)

Neil Gaiman’ın İskandinav Mitolojisi romanını, Eisner ödüllü çizgi roman yazarı P. Craig Russell çizgi romana uyarladı. Russell daha önce de Gaiman’ın eserlerini çizgi romana uyarlamıştı. Ve bence Mezarlık Kitabı‘nın çizgi romanında harika bir iş çıkarmıştı. İskandinav Mitolojisi’nde ise aralarında Mike Mignola da olan çizerler grubuyla çalıştı.

God of War‘un ödüllere doyamadığı, Türk Mitolojisi Atlası‘nın baskısının raflara gelmeden tükendiği şu günlerde Norse Mythology çizgi romanını da Türkçe baskısıyla görmek için sabırsızlanıyoruz.

The Crow – James O’Barr (İthaki)

Biz İthaki’den The Crow gelecek diye hazırlıklarımızı yaptık. Presstij‘in yayımladığı, yan hikayelerden oluşan çizgi roman serinin dört cildini de okuyup inceledik. O inceleme yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Ancak asıl hikayeyi anlatan The Crow cildi raflara gelmedi.

Hatta 2022 yılı içinde yeni The Crow filmi için onay geldi de filmin çekimleri bile aylar önce bitti. Ama bizim The Crow baskısı matbaaya gidemedi. Buna da geç olsun, güç olmasın diyoruz. Dune’da yaptıkları gibi İthaki yine filmi yaklaşınca çizgi romanı matbaaya gönderir diye umuyoruz.

Descender – Jeff Lemire & Dustin Nguyen (İthaki)

Sweet Tooth serisiyle de ünlü çizgi roman yazarı Jeff LemireDescender serisinde robotların yasaklandığı bir geleceği anlatıyor. Ana karakterimiz ise genç bir robot ve arkadaşlarıyla beraber evrende hayatta kalabilecekleri bir yerin arayışına çıkıyorlar. Duygusallığıyla öne çıkan hikayeye büyüleyici, sulu boya tarzında görseller eşlik ediyor.

The City We Became – N.K. Jemisin (İthaki)

N.K. Jemisin‘in The City We Became kitabı New York şehrinin karanlık yüzünü anlatacak. Bu karanlığın karışında durmak için şehrin sakinlerinin birlikte çalışması gerekecek. The City We Became, En İyi Fantastik Roman ve En İyi Roman dallarında Hugo ve Nebula Ödülleri’ne aday gösterilmiş, Locus Ödülü’nü kazanmıştı. Ancak arka kapak yazısı konusu hakkında pek bir bilgi vermiyor.

İthaki kitabı 2022’nin ilk yarısında dilimize kazandıracaktı. Ancak kitabın basımı 2023’e sarkmış gibi duruyor. Bu arada serinin ikinci romanı The World We Make de orijinal dilinde Kasım ayında yayımlandı.

Age of War – Michael J. Sullivan (İthaki)

İthaki Michael J. Sullivan‘ın İlk İmparatorluğun Efsaneleri romanlarını dilimize kazandırmaya zaten 2020’de başlamıştı. İlk iki roman olan Destanlar Çağı ve Kılıçlar Çağı, Cihan Karamancı’nın çevirisiyle raflardaki yerini çoktan aldı.

Serinin Age of War adlı üçüncü kitabıyla devam edeceğini söylemişlerdi. Ancak o da 2023’e kaldı gibi duruyor. Cihan Karamancı Malazan serisinin çevirisini çoktan bitirmiş. Bu serinin de tüm kitapları onun yetenekli kaleminden mi gelecek diye merak ediyoruz.

Postane – Terry Pratchett (DeliDolu)

DeliDolu, 2022 yılını Diskdünya serisinden Postane ile bitireceklerini söylemişti. Fakat Diskdünya için verdikleri diğer tüm sözleri tutmuş olmalarına rağmen Postane’yi 2023 yayın takviminde Ocak ayına ertelemişler.

2023’te Postane dışında iki Diskdünya romanına daha kavuşacağız: GÜM! ve Para Basmak. Eğer bu listeyi açıp okuyacak kadar fantastik kurguya meraklı bir okurumuzsanız ve Diskdünya romanlarını hâlâ okumadıysanız bunu çok büyük bir eksik olduğunu vurgulayayım. Ölmeden önce okunması gereken 42 kitaplık liste yapacak olsak 41’i Diskdünya romanı, biri de Dune olabilir. Öyle bir yazar Terry Pratchett. Ve seriye başından, sonundan ya da ortasından rastgele bir kitap seçerek başlayabilirsiniz. Ama bir öneri isterseniz tam da Terry Pratchett’ın doğum gününde yayınladığımız Muhafızlar! Muhafızlar! incelememize buradan ulaşabilirsiniz.

Gir Kanıma – John Ajvide Lindqvist (DeliDolu)

Kitabı daha önce Pegasus Yayınları Çiğdem Samsunlu’nun çevirisiyle dilimize kazandırmıştı. Ancak DeliDolu yayınları Şubat’ta kitabı Yonca Soy‘un çevirisiyle ve yeni bir kapak tasarımıyla tekrar yayımlayacak.

Bu romandan uyarlanan Let The Right One In dizisi de Ekim’de yayınlanmıştı.

Şehir ve Şehir – China Miéville

Disco Elysium‘un yazarlarının esinlendikleri ve beğendikleri yazarlar listesinde Revachol’ü yaratırken akıllarına geldiklerini söyledikleri Şehir ve Şehir romanı bu. China Mieville‘in romanlarını dilimize Yordam Kitap kazandırıyordu. Ancak kitapların tükenen baskıları yıllardır tekrar raflara gelmiyor.

İşlerini heyecanla takip ettiğimiz bir diğer çevirmen olan M. İhsan Tatari, Şehir ve Şehir’in çevirisini tamamladığını bir buçuk yıl önce haber vermişti. Bu çeviriyi Yordam Kitap için hazırladığını varsaymıştık. Fakat yayınevi aylardır böyle bir duyuru yapmadığı gibi çeviri başka bir yayınevinden de raflara gelmedi.

Yeni çeviriye ne olduğunu merak ediyor, romanın yeni baskısına kavuşmasını dört gözle bekliyoruz.

Ender’in Oyunu – Orson Scott Card (Pegasus Yayınları)

Eski baskılarında çeviri dertlerinden muzdarip olan bir diğer cyberpunk bilim kurgu romanı Ender’in Oyunu da nihayet yeni çevirisiyle geliyor demiştik. Alakalı haberimize burdan ulaşabilirsiniz.

M. İhsan Tatari’nin başarılı kaleminden çıkacak olan Ender’in Oyunu da 2022’de raflara gelmedi. Ama Tatari yalnıca ilk kitabı çevirmekle kalmayıp serinin diğer kitaplarını da çevirmeye devam etti. Yayınevi üç kitabı birden set şeklinde mi yayınlar dersiniz? Beklemeye devam ediyoruz…

Philip K. Dick Külliyatı (Alfa Kitap)

Hazır liste cyberpunk temasından giderken Philip K. Dick ustanın da kitaplarının 2022’ye yetişmediğini söyleyelim.

Alfa Kitap yazarın tüm eserlerini 2023’te dilimize kazandırmış olacaklarını söylemişti. O habere buradan ulaşabilirsiniz. Fakat 2022’nin başında yayınladıkları Ubik romanının ardından yazarın başka herhangi bir eseri raflara gelmedi.

The Witcher 8. Kitap – Andrzej Sapkowski (Pegasus Yayınları)

Pegasus Yayınları Ender’in Oyunu konusunda bir duyuru yapmamış olabilir. Fakat The Witcher serisinin 8. kitabının yakında raflarda olacağını İstanbul Kitap Fuarı’nda duyurdular.

2023’te Gelecekler

Fairy Tale – Stephen King (Altın Kitaplar)

Stephen King’in yeni kitabı Fairy Tale 9 Eylül’de orijinal diliyle satışa çıktı. Altın Kitaplar da romanı dilimize kazandıracaklarını haber verdi. Dolayısıyla kitabı 2023’te bekliyoruz. Öte yandan yazarın bundan bir önceki romanı olan Later hâlâ Türkçe çevirisine kavuşmadı. Altın Kitaplar o roman yerine Stephen King’in eski romanlarını yeni kapak tasarımlarıyla buluşturmayı seçti. Ayrıca bir de Shining in the Dark adlı antolojiden Stephen King’in öyküsünü dilimize kazandıracaklarını söyledi. Belki de tüm antolojiyi çevirirler, kim bilir?

King’in masalsı bir diyarda, fantastik bir dille yazdığı Fairy Tale’da yazar okurundan çok kendisini eğlendirmek istemiş. Zaten kitabı okurken de hikayesinden aldığı keyif belli oluyor. O videoya buradan ulaşabilirsiniz. Fairy Tale’ın tanıtım yazısını içeren haberimizi ise buradan okuyabilirsiniz.

Eski Türk Portreleri – Bartu Bölükbaşı (Presstij)

Türk Mitolojisi Atlası ile Türk Mitolojisinin figürlerini kataloglama ve çizme görevini üstlenen Bartu Bölükbaşı, Türk tarihine damga vurmuş 41 liderin biyografilerini ve illüstrasyonlarını içeren yeni kitabını da matbaaya göndermiş. Bölükbaşı bu kitabında da yaygın bilinen yanlışlara karşı çıkan tepkili üslubunu sürdürüyor.

Die 2. Cilt (Presstij)

FRP oynarken yarattıkları dünyanın içinde hapsolan ve yıllar sonra yaşadıkları maceranın yaraları ve travmasıyla gerçek dünyaya dönen bir grup gencin hikayesini anlatıyor Die çizgi romanları. Jumanji’ye benzeyen ve bizi alışkın olduğumuz D&D Class’larının alışkın olmadığımız yorumlarıyla buluşturan bir macera bu. Dolayısıyla ikinci cildin de geleceği haberini alınca çok mutlu olduk.

İlk cildin incelemesine buradan göz atabilirsiniz. Çizgi roman çok beğenilince yazarlar anlattıkları FRP sistemi için bir kural kitabı da yayımladılar. Onun haberine de buradan ulaşabilirsiniz.

Crossover 2. Cilt – Donny Cates (Marmara Çizgi)

Crossover hikayesinin ilk 6 sayısını bir araya getiren 1. cildi Marmara Çizgi bu yıl dilimize kazandırdı. Hikayenin devamını da yayımlayacaklarını söylediler. Bu yüzden ikinci cildi önümüzdeki yıl bekliyoruz. Zira çizgi roman okumanın günah sayıldığı, çizgi roman karakterlerinin hapse tıkıldığı bir gerçeklikte göndermelerle ve kahkahalarla dolu bu macerayı çok keyif alarak okumuştuk.

İlk cildin incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

Batman: A Death in the Family ve Batman: Under the Red Hood (JBC)

Batman’in en önemli hikayeleri arasında geçen ve Jim Starlin‘in kaleminden 1988’de çıkan Ailede Ölüm hikayesi 2023’ün başlarında raflara gelecek. Robin’in Joker’ın elinde vahşice katledilişini ve bunun Batman üzerindeki etkilerini anlatan o ünlü hikaye bu.

Animasyonunu da her fırsatta överek önerdiğimiz Under the Red Hood da JBC’nin yayın takvimindeki yerini almış. Judd Winick’in kaleminden çıkan bu hikaye de Batman’in yeteneklerine neredeyse denk düşebilen yeteneklere sahip bir maskelinin Gotham sokaklarında ortaya çıkmasıyla başlıyor.

American Prometheus (Oppenheimer) – Kai Bird & Martin J. Sherwin (İthaki)

Biz Christopher Nolan’ın yeni filmi Oppenheimer için heyecanlanırken İthaki Yayınları, filme ilham veren kitabı Arşiv serisine ekleyeceğini duyurdu. Kai Bird ve Martin J. Sherwin’in yazdığı American Prometheus adlı biyografinin 2023’ün ilk yarısında çıkacağını Alican Saygı Ortanca haber verdi.

Monsters – Barry Windsor Smith (KaraKarga Yayınları)

2022 Eisner Ödülleri‘nden En İyi Grafik Roman, En İyi Yazar/Artist ve En İyi Kaligrafi Ödülleri’nin sahibi Monsters‘ı KaraKarga Yayınları yakında dilimize kazandıracakmış.

Gönlümüzden Geçenler

Bunlar da 2022’de çıkan ya da 2023’te çıkacak olan ve kimsenin çevirdiğini duymadığımız ama keşke çevirseler de okusak dediğimiz birkaç kitap. Belki yayınevleri listemize bir göz atarlar da bu kitaplar akıllarına düşer diye ekleyiverdim bu başlığı.

Terry Pratchett’ın Biyografisi: A Life with Footnotes

DiskDünya‘nın yaratıcısı, gelmiş geçmiş en iyi fantastik yazarlardan Terry Pratchett’ın hayatını, onun asistanlığını yapmış Rob Wilkins’in anlatımıyla dinlediğimiz, okumayı heyecanla beklediğimiz bir biyografi bu.

DeliDolu bu biyografinin çevirisini bizimle buluşturur mu acaba diye bir umut bekliyorum. Ancak bu yönde bir duyuru henüz yok. Zaten kitap yayınevinin 2023 yayın takviminde de yer almadı. Ama Klavye Sürçmesi‘ne kavuştuk diye buna da kavuşacağımıza inanıyorum. Biyografiyi ve onu yazan Rob Wilkins’i tanıttığım yazıyı buradan okuyabilirsiniz. 

Illuminations – Alan Moore

Watchmen ve V for Vendetta gibi eserleriyle çizgi romanın tanımını değiştiren efsane yazar Alan Moore‘un emeklilik kararından döneceğini geçen yıl söylemiştik. Beş ciltlik fantastik bir seri ve bir de öykü kitabı yazmak için imza atmıştı Moore. İşte Illuminations adlı o öykü kitabı Ekim’de çıktı. Ve bu Moore’un kaleme aldığı ilk öykü kitabı oldu. Ancak henüz Türkçe çevirisi konusunda bir haber duymadık. Alakalı habere buradan ulaşabilirsiniz.

Star Wars Jedi: Battle Scars

Star Wars Jedi: Fallen Order ile 17 Mart’ta çıkacak olan Star Wars Jedi: Survivor arasında geçen olayları anlatan Battle Scars romanı 3 Mart’ta orijinal diliyle yayımlanacak. Ne yazık ki Star Wars romanlarının eski Türkçe baskılarını bulmak bile artık iyice zorlaştı. Türkiye’de Star Wars konusunda yeni basımlar da genelde çizgi roman alanında oluyor. Dolayısıyla bu romanın dilimize çevrileceğini hiç sanmıyoruz. Ama işte…

Kitabı tanıttığımız yazıya buradan göz atabilirsiniz.

Cyberpunk 2077: No Coincidence

Cyberpunk 2077’nin romanı No Coincidence da Ağustos’ta raflara gelecek. Yani Cyberpunk: Edgerunners‘ın başarısının ardından ve Cyberpunk 2077: Phantom Liberty henüz tazeyken ya da gelmemişken. Kısacası roman Night City’de geçen başka bir hikaye okumak isteyeceğimiz günlerde yayımlanacak. Türkçe yayınlansa çok güzel olmaz mıydı?


Fantezi ve bilimkurgu türlerinden 2023’te çıkacağını öğrendiğiniz ve bizim gözden kaçırdığımız kitaplar varsa lütfen bize de haber verin!

Kaynak: Bazı kitapların çıkacağı bilgisine yayınevleri ile iletişime geçerek ulaştık. Çoğunu yayınevi, yazar ve çevirmenlerin yaptıkları duyuruları takip ederek öğrendik. Bir kısmına da Kalem Kahve Klavye‘nin makelesinden ulaştık.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.