Gerçek Orta Dünya’yı Keşfedin!
Peter Jackson, toplam 6 filmden oluşan Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serilerinde bizlere harika bir Orta Dünya manzarası sunmayı başardı.
Hepimiz bu görsellik karşısında büyülendik, üstelik hepimiz kendimizi orada olduğumuza inandırdık. Öyle bir hale geldi ki Ayrıkvadi’yi, Kuyutorman’ı, Hobbiton’u nerede görsek tanırız artık.
Yeni Zelanda’nın Orta Dünya’ya hayat veren alanlarını AllDay sitesi biraraya getirmiş, biz de sizlere anlatalım dedik.
Rangitata Vadisi
Rangitata Vadisi, geniş arazilerin ve uzak açılı çekimlerin bol bol yapıldığı bakir bir alan. Burası tam da J.R.R. Tolkien’in Sanayi Devrimi öncesi hayal ettiği bozkırları andırıyor.
Matamata
Hobbitlerin yaşadıkları minik evler Matamata’da hayat buldu. Burası, yapım ekibinin de özverili çalışmaları sonucunda Hobbiton’a dönüştü.
Filmlerden sonra turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden birisi burası oldu. Yüzüklerin Efendisi çekimlerinden önce hazırlanan Hobbiton, Hobbit filmleri çekimleri öncesinde yenilendi.
Sunday Dağı – Canterbury
At Beyleri’nin toprakları Rohan’ın başkenti Edoras’ın kurulduğu Sunday Dağı, doğal güzelliği ile de büyülüyor. Edoras’ı kurmak 9 ay sürmüş ancak sonrasında Edoras’tan iz kalmamış.
Dry Creek Taş Ocağı
Minas Tirith ve Miğfer Dibi sahneleri buradaki taş ocağına çekildi ve bu alanlar da bu araziye kuruldu. Taş ocağına şu anda özel izinle girilebiliyor.
Ngauruhoe Dağı
Dağa uzaktan baktığınızda tanıdık geldi mi? Yalnız Dağ değil ancak Mordor’daki Hüküm Dağı işte bu dağ. Mordor sahneleri, neredeyse hiç görsel efekt kullanılmadan bu manzarada çekildi.
Ngauruhoe Dağı kraterleri ve Emerald Gölleri
Doğal kraterler ve kurumuş göller de Mordor’un arazisini oluşturan bir diğer alan. Zaten manzaraya baktığınızda gözünüzün önüne direkt olarak Mordor sahneleri geliyor.
Glenorchy – Queenstown yakınları
Elflere ev sahipliği yapan, Galadriel’in yaşadığı Lothlorien toprakları, Glenorchy ormanları sayesinde hayat buldu.
Hutt Nehri – Kaitoke Parkı
Burası Jabba the Hutt’ın yaşadığı bir nehir değil. Bu nehirde Ayrıkvadi’nin (Rivendell) bazı çekimleri gerçekleşti.
Yukarı Hutt Nehri – Gemstone Drive Reserve
Yüzüklerin Efendisi: İkiz Kule filminde Aragorn’un, atı Brego tarafından kurtarıldığı Rohan sınırlarındaki ırmak işte burasıdır.
Yukarı Hutt Nehri
Devasa iki heykelin ziyaretçileri karşıladığı Anduin Nehri’nin (Ulu Hehir) sahneleri de yine Hutt Nehri’nin yukarısında çekildi.
Waiau Nehri
Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği filminde Yüzük Kardeşliği’nin Uruk-hailer tarafından takip edildiği nehir burasıdır.
Putangirua Zirvesi
Yüzüklerin Efendisi: İki Kule filminde Aragorn, Gimli ve Legolas’ın Ölülerin Yolu’nu aramak için gittikleri dağın sahneleri burada çekilmiş.
Omarama ve Twizel Arası
Minas Tirith için yapılan unutulmaz Pelennor Çayırları Savaşı’nın çekildiği yer burası.
Arrowtown’daki Arrow Nehri – Central Otago
Burası, hem Isildur’un öldürüldüğü ve yüzüğü düşürdüğü hem de Smeagol’un yüzüğü bulduğu Ferah Çayırlar’daki nehirdir.
Rangitikei Nehri
Bu nehir, dev Kral Sütunları’nın bilgisayar destekli animasyon ile yerleştirildiği nehir. Keşke kayalıklara oyulsaydı da herkes için bir anı olarak kalsaydı…
Victoria Dağı Ormanları – Wellington Tepeleri
Frodo, Sam, Merry ve Pippin’in Nazgul’den kaçıp saklandıkları Bree’nin Doğu Yolu sahnesi bu ormanlarda çekildi. Zaten fotoğrafa bakınca o sahne kafamızda birebir canlanıyor.
Red Rocks
Frodo ve Sam’in Kara Kapılar’a ulaştıkları sahneler burada çekildi.
Fox Buzulu
Filmdeki dağ yolculuklarının çoğu bu bölgede çekildi.
Whakapapa Kayak Alanı
Gollum’un Frodo ve Sam’i kestirme yoldan Mordor’a götürdüğü patika burası.
Mangawhero Şelalesi
Gollum sahnelerinin çoğu bu şelale yakınlarında çekildi. İki Kule filminde Gollum’un balık tuttuğu yer de burası.
Pukaki Gölü
Hobbit filmlerinde gördüğümüz Göl Kasabası sahneleri de Pukaki Gölü’nde çekildi. Gölün üzerine bir kasaba kurulmadı ancak burada çekilen sahneler üzerine CGI olarak bu kasaba oturtuldu.
Turoa Kayak Alanı
Bu alan, hem Yüzüklerin Efendisi: İki Kule hem de Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları filmlerinde geniş alan çekimleri için kullanıldı.
Pelorus Nehri
Hobbitlerin fıçılar içerisinde geçtikleri Orman Nehri sahnesi burada çekildi.
Güney Alpleri Dağ Sınırı
Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü filminin son savaş sahneleri bu düzlüklerde çekilmiştir. Ayrıca savaşta kartalların uçarak geldikleri dağlar da arkada görünen dağlardır. Çekilen fotoğrafın açısı, filmdeki açı ile neredeyse aynı.
Kahurangi Ulusal Parkı
Rohan Kralı Theoden ve ordusu, yanlarında Aragorn, Gimli ve Legolas varken orklarla burada savaştı.