Makaleler

Gandalf, Kartallar ve Tek Yüzük

one-ring

Yüzüklerin Efendisi hayranlarının uzun süredir tartıştıkları bir olay var. Neden Yüzük Kardeşliği, kartalları kullanarak Tek Yüzük’ü Hüküm Dağı’na atmadılar?

Bu konu hakkında videolar yapıldı, tartışmalar oldu. Ancak Reddit’teki VulcanDeathGrip isimli kullanıcı bizlere şu teoriyi sundu.

Bu teoriyi Murat Kurt‘un harika çevirisi sayesinde sizlere sunuyoruz, buyrun:

Yüzüklerin Efendisi: Kartallar ile ilgili “senaryo hatası” hakkında bir teori

Kitapları okumamın üzerinden uzun zaman geçti, bu sebeple teorimin, kitaplarla uyuşup uyuşmadığından tam olarak emin değilim. Teorimi (daha çok) filmler üzerine kurdum, bu yüzden filmden pek çok alıntı var, izlemeyenlere –izlemeyen kaldı mı ki- uyarımdır.

Sanırım herkes kartallar hakkındaki senaryo hatasından haberdardır. Neden Hüküm Dağı’na ulaşmak için kartalları kullanmadılar? Benim teorim, Gandalf’ın aslında tam da bunu planladığı yönünde.

Kronolojik olarak açıklamama izin verin.

Frodo’da bulunan yüzüğün Tek Yüzük olduğunu anladıktan sonra Gandalf, Saruman’dan yardım istemeye gitmişti. Yüzüğü yok edebilmek için bir plana ihtiyaç vardı. Fakat Saruman’a vardığında onun Sauron’la müttefik olduğunu öğrendi ve Saruman kendisine katılmadığı için Gandalf’ı hapsetti.

gandalf-saruman

Gandalf’ın hem kaçmaya ihtiyacı vardı, hem de yüzüğü yok etmek için artık kendi başına bir plan yapması gerekiyordu. Kaçmak için kartalları kullanmayı düşündüğünde bir anda aklına kartalları yüzüğü Mordor’a götürmek için kullanabileceği de geldi. Aptal değil sonuçta.

Gandalf kaçtıktan sonra Hobbitlerle buluşmak için doğruca Ayrıkvadi’ye (Rivendell) gitmedi. Önce kartallarla görüşebilmek için onların yaşadığı yere gitti. Hobbit filminden bildiğimiz üzere kartalların evi Dumanlı Dağlar’ın doğu etekleridir. Aşağı yukarı şurası.

gandalf-kacis-harita

Gandalf ve kartallar, kartalların Frodo’yu Mordor’a götüreceği bir plan yaptılar. Sauron’un savunmasında kartalları durdurabilecek tek şey, ejderha benzeri yaratıklarla uçan 9 Nazgul‘du fakat kartallar bu tehlikeye rağmen planı kabul ettiler. Elbette bu ejderhavari yaratıklarla savaşmaktan kaçınabilirlerse hem sürpriz bir saldırı yapabilir hem de sayıca üstünlük sağlayabilirlerdi.

Uçmanın, Sauron’a karşı ellerindeki tek koz olduğunu ve yaptıkları bu planın başarı ihtimali olan yegane plan olduğunu düşünüyorlardı. Gandalf ve kartallar planın bir sır olarak kalmasına karar verdiler. Eğer Sauron planı duyacak olursa, savunmasının tek zaafını fark edip kendisini koruyabilir ve Sauron’a karşı kurulmuş ittifakın biricik avantajı ortadan kalkmış olurdu.

gandalf-eagle

Gandalf bu avantajı kaybetme riskini göze alamazdı. Bu yüzden Rivendell’e vardığında kimseye plandan bahsetmedi. Kartallara ulaşıp, Mordor’a uçmaya başlayana kadar kimse planı bilmemeliydi. Eğer planı bilenlerden biri yol üzerinde ele geçirilirse işkence altında planı anlatabilirdi, tıpkı Gollum’un işkence altında yüzüğün yerini söylediği gibi. Rivendell’den ayrıldıklarında Gandalf’ın planladığı üzere sadece Frodo, Sam ve Gandalf yola çıkmadı, 9 kişiydiler. Fakat kartalların sayısı fazla olduğu için Gandalf bu konuyu pek de dert etmedi.

gandalf-galadriel-rivendell

Gandalf’ın tek yapması gereken Yüzük Kardeşliği’ni Dumanlı Dağlar’ın diğer tarafına geçirmek ve buradan kuzeye doğru yol alarak kartalların yaşadığı yere ulaşmaktı. Eğer farklı bir yerde buluşacak olsalar düşmanlarının kendilerini fark etmesi riski daha yüksek olurdu. Planının kesinlikle ortaya çıkmaması Gandalf için en önemli konuydu, çünkü tüm Orta Dünya’nın varlığı bu planın gizliliği ve başarısına bağlıydı.

Dumanlı Dağlar üzerinde doğu yönüne geçilebilecek 4 geçit var onları bu haritada bulabilirsiniz. Kuzey’den güney’e bu geçitleri sıralamak gerekirse

dumanli-daglar-gecis

  • Yüksek Geçit
  • Kızılboynuz Geçidi
  • Moria
  • Rohan Geçidi

Kartalların yuvalarına en yakını olması sebebiyle Yüksek Geçit, Gandalf’ın planı için en uygun olanıydı fakat Gandalf, dağların karşı tarafına geçmek için en bariz yolun bu geçit olduğunu biliyordu ve Saruman’ın bu geçidi gözleyeceğini tahmin ediyordu. Ayrıca bu geçit orklar ve goblinlerle doluydu. Ork ve goblinler, Yüzük Kardeşiliği’nin bu geçitten geçtiğini fark ederlerse onları takip edebilir, Sauron veya Saruman’a düşmanlarının kuzeye ilerlediklerini haber verebilirlerdi. Bu da planın ortaya çıkmasına sebep olurdu.

Bu yüzden Gandalf diğer seçeneklere göre daha kuzeyde olan Kızılboynuz Geçidi’ne razı oldu. Çok tehlikeli olmasına ve Yüksek Geçit’e kıyasla kuzeye, kartallara, ulaşmak için daha uzun bir mesafe kat etmek gerekmesine rağmen bu geçit, planı saklı tutmak için en güvenli yoldu. Kızılboynuz Geçidi’ni seçmesinin ana sebebi planı saklı tutmaktı. Fakat Saruman burada da karşılarına çıktı ve onları durdurmak için üzerlerine bir fırtına saldı.

gandalf

Rohan Geçidi, Yüzük Kardeşliği’nin Isengard’a çok yakınlaşmasına ve daha da önemlisi fazlasıyla güneye gitmesine sebep olurdu. Bu da plana çok ters düşerdi. Rohan Geçidi’ni kullanırlarsa doğu tarafına geçtiklerinde, kuzeye doğru Dumanlı Dağlar’ı boydan boya yürümeleri gerekirdi. Bu yüzden Rohan Geçidi olasılıklar arasında bile değildi. Bu da geriye sadece Moria’yı bırakıyor. Aslında Gandalf bu yolu hiç istemiyor ve buradan gitmeye ayak diretiyordu. Bunun sebebinin Balrog olduğunu düşünüyoruz fakat aslında diğer bir sebep ise ork ve goblinlerin Moria’da olması ve Yüzük Kardeşliği’nin Dumanlı Dağlar’ın doğu tarafına geçtikten sonra kuzeye ilerlediğinde Sauron ve Saruman’a haber verebilecek olmaları (tıpkı Yüksek Geçit’te olduğu gibi). Ayrıca Moria daha güneyde kaldığı için Kartallara ulaşmanın daha fazla zaman alması demekti.

Moria’dan neredeyse geçmek üzerelerken, Gandalf Balrog’la savaşmak zorunda kaldı ve derin uçurumdan aşağıya düştü. Düşmeden hemen önce planı çabukça fakat çevredeki Orc ve Goblinlerin anlamayacağı şekilde anlatmak zorunda kaldı, ve kardeşlikten en azından bir kişinin anlamasını umarak bağırdı “Fly, you fools” (Uçun ahmaklar) ne yazık ki arkadaşları bu sözünü “Flee, you fools” (Kaçın ahmaklar) olarak anlayıp uzaklaştılar. Gandalf Balrog’la savaşırken Kardeşlik Moria’dan ayrıldı ve bildikleri tek plan olan yüzüğü Mordor’a götürmek işine odaklandılar.

gandalf-fly-you-fools

Gri Gandalf, Balrog’la olan savaşında hayatını kaybetti fakat daha sonra Beyaz Gandalf olarak geri döndü. Geri geldiğinde eski hayatına dair pek çok şeyi unutmuştu. Hatta kendi ismini bile Aragorn ona seslendiğinde hatırlayabildi. Dolayısıyla Kartallarla buluşma planını da çoktan unutmuştu.

gandalf-balrog

Her şey sona erip Frodo ve Sam’i Hüküm Dağı’ndan kurtarmak gerektiğinde Gandalf’ın aklına bunu yapmak için tek bir yol geldi; kartalları çağırmak. Tıpkı Aragorn’un ona ismiyle seslenmesi, adını hatırlattığı gibi, kartalları çağırmak da ona eski planını hatırlattı. Fakat yüzük zaten yok edildiği için bu plana gerek kalmamıştı zaten.

Çok uzun diye okumak istemeyenlere kısa bir özet (Gerçekten uzun, sizi suçlamıyorum)

Gandalf gizlice kartalların Yüzük Kardeşliğini Mordor’a uçurabilmesi için bir plan yapar ve bu planı uygulamak üzere Kardeşliği kartalların yaşadığı yere götürmeye çalışır. Kartallar Dumanlı Dağların diğer tarafında yaşarlar ve oraya ulaşmak için kullanacakları tüm geçitler çok tehlikeli ve geçmesi çok zordur. Diğer tarafa geçmeye çalışırken Gandalf (planıyla birlikte) Balrog’la birlikte uçurumdan aşağıya düşer. Düşmeden hemen önce gizli planını arkadaşlarına üstü kapalı şekilde anlatmaya çalışır fakat o kadar üstü kapalı anlatır ki anlamalar. Beyaz Gandalf olarak geri geldiğinde pek çok şeyi unutmuştur ve unuttuğu şeylere kartallarla buluşma planı da dahildir.

 

VulcanDeathGrip’in teorisini Murat Kurt çevirdi ve sizlere sunmamızı sağladı.

Bu teori hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Ak Gandalf olduğunda planını unutmuş olma ihtimali bence çok azdı. Gerek kitapta gerek filmde öyle inanılmaz bir hafıza kaybına yer vermiyordu. Nitekim onu okuyup üfleyen Galadriel planı çoktan biliyor olmalıydı. Bence kartalların Mordor’un komşu vilayetlerine bile yaklaşması planı ortaya çıkarırdı. Beklenilen bir şey olurdu yani ve inanıyorum ki Sauron hocaefendi hazretlerinin kartalları durdurmak için Nazgüllerden başka seçenekleri de olurdu. Hobbitler tanındık olmaması ve rahat gizlenebilmeleri nedeniyle en iyi tercihlerden biriydi. Ayrıca koca Silmarillon’da bile Kartallarla ilgili ahım şahım bilgi verilmedi. Valar ol dedi oldular gibi neredeyse. Rahmetli Tolkien amcamız bence en güzelini yapmış.

  2. iyi analiz her şeydir. kartallar manwe’nin emrindedir ve manwe bu macerada tarafsızdır. hikayenin bazı yerlerinde kartalları görsek bile bu manwe iradesiyle olmuştur. Lakin orta dünyanın kaderini birebir etkileyecek böyle bir müdahale manwenin bile yetkilerinin dışındadır. kaldı ki mordora kartallarla gitmiş olsalardı böyle büyüleyici bir hikaye yaratılabilinir miydi? kitaplardaki senaryo yorumlamalara açıktır. ama kalkıp bunlara ‘hata’ demek yanlış olur. filmlere girmeye gerek bile duymuyorum. bu geyiğinde artık hayırlısıyla bitmesini istiyorum.

  3. Hmm… Mantıksız değil ama yanlış şeyler de var. Filmde de kitabın ingilizcesinde de Gandalf “Run you fools” diyor. Onun dışında bu kartarlarla münasebet LOTR War in the North adlı oyunda var. Hikayeyi tam hatırlamıyorum ama cidden böyle yüksek seviyede bir plan olsaydı Kuzeydeki o 3 kahramanın bundan haberi olurdu çünkü saygılarını kazanmayı başarmışlardı (gerçi oyunun tam hikayesini hatırlamıyorum bahsetmiş olabilir)

  4. fly you fools diyor run demiyor. öncelikle bunu belirteyim.
    bir ikincisi hobbit kitabında gandanlf kral kartala bizi erebora götürün dediğinde kartallar ona şu cevabı veriyor. insanlar bizden korkuyorlar ve bize saldırıyorlar o yüzden sizi ancak güvenli bir yere kadar bırakabiliriz.gandalf buna razı oluyor mecburen. e şimdi o köyde 100 okcu var ise mordorda 5 bin okçu vardır ayrıca 9 nazlı gül uçan yaratıklarıyla bekliyor. arkadaşların birinin dediği gibi orta dünyanın kaderini direk etkileyecek olaylara da müdahil olamıyorlar. hem sizin amacınız ne la adam kuşlarla gitseydi kitap 4 sayfa olurdu. bunu mu istiyorsunuz.

  5. Bu kadar basitce ”kullanmadılar işte kitap 4 sayfa olurdu.” demek mantıklı değil… Sonuçta yazar tolkien gibi bir dahi ve ömrünü bu öyküleri yazmak için adamış bir adam öyle bir şey ki inanılmaz zeki birinin 24 saat bu öyküleri kurduğunu düşünün… elbette hikayedeki kartallar neden yapmıyor açığını görmüştür. Belkide tam olarak burada anlatılan gibi bir şey düşünmüş ve bize anlatmamıştır… belkide 150 yıl yaşasa yeni yazacağı inanılmaz kitaplarında bu konuyu nasıl ustaca kurduğunu sebepleri ile bize açıklayacaktı… Teori gayet mantıklı görünüyor…

  6. Dayandırdıgın noktalar çok mantıklı ve iyi tepitler.En başta pek inanasım yoktu ama özellikle uçun sözü ve akış tamamen mantıklı.

  7. Kartalların Manwe’nin iradesine göre hareket eder.Onun’da Orta Dünyanın işlerine” istisnalar hariç” karışmayacağı bilinmektedir. Gandalf sayesinde çağrılabilen kartallar özel durumlarda ortaya çıkarlar. Gandalf için hayati tehlike olan durumlarda, başka çare kalmadığında ve kartallar tehlikeye atılmadığında. Gandalf ve cüceler Azog tarafınfan uçurumda sıkıştırldıklarında. Saruman Gandalfa ve Beyaz Konsüle ihanet edip esir alıp öldüreceği zaman, Sauron yokedildiğinde Frodo ve Sami kurtarmak içinAteş dağına gitmelri gene Gandalflın rehberliği ile. Sauron yok olana kadar kartallar Mordor sınırına girmediler.Yani hobbit filminde cücelerin Erebora kadar kartalları taksi gibi kullanmaması, yada Saruman fırtınalar yaratırken Moria’dan geçmemeleri. İlk film bitiminde zaten grup dağılıyor. Ve Frodonun nerede olduğunu bilmiyorlar. Gizliliği korumak için arayamıyorlar da. Kendilerine güvenemiyorlar yüzüğü ele geçirmek için. Hatta kartallar bile yüzüğe çok yaklaşmak istemeyebilirler. Herkesi baştan çıkarıyor. Gandalf ve Galadriel bile dokunmak istemediler. Kartallar Sauron ve ordusu oradayken rahat rahat kıyamet dağına uçabileceklerini düşünmüyorum.Göz görse yeter zaten. Neyse aslında basit açıklama niye bir ordu yollamadılar ile aynı . Mordora dikkat çekmeden girmeye çalışıyorlardı. Uçmak dikkat çekicidir. Kalabalık olmakta. Ama en ölümcül silahın iki hobbitle tıngır mıngır kıyamet dağına götürülmesi kimsenin aklına gelmeyecek kadar delice bir plandı. Birazda ondan işe yaradı. Acayip bir şansla birlikte tabi.

  8. Adam bir kitap yazıyorsa hatasız yazmalı. Biz Balrog ne alaka o ne öyle falan demiyoruz. Kendi dünyasındaki olasılıklara bakarak yorum yapıyoruz, mesela harry potter. Zamanda geriye birini yollayıp tom riddle’ı ölüm büyüsüyle öldürürlerdi ve hiçbir şey yaşanmadan hikaye sonlanırdı. Harry’de ününden vazgeçmiş olurdu. Kitabın bu şekilde ilerlememesini istiyorsa yazar, demeliydiki, geçmişte kimseyi öldüremezsin. Mesela yani… Umarım anlatabilmişimdir… Saygılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.