Game of Thrones’un Esinlendiği Birbirinden İlginç 9 Tarihi Olay
Game of Thrones her sayfasında ya da her yeni bölümünde, yaşanan olaylarla ağzımızı birkaç karış açık bırakmayı başaran bir seri. Kimi zaman gözyaşlarımızı tutamıyoruz, kimi zaman sinirden köpürüyoruz, kimi zaman ise midemiz ağzımıza geliyor.
Game of Thrones cüretkar hikaye örgüsüyle hepimizi böylesine şaşırtıyor fakat insanlık tarihine baktığımızda, seride şahit olduklarımızdan pek de farkı olmayan birçok olayla karşılaşıyoruz. Peki George R.R. Martin seriyi kaleme alırken bu olayların hangilerinden esinlemiş? Game of Thrones hayranı okurlarımız için birkaçını derledik.
1. Kızıl Düğün (Red Wedding)
Seride Olan: Hepimizin yuvasını yıkan Kızıl Düğün’ü unutmamız imkansız. Karakterleri gerçekten mutlu ve eğlenirken gördüğümüz nadir sahnelerden biri, hamile gelinimizin karnından defalarca bıçaklanması, Robb Stark’ın bir arbaletle göğsünden vurulmasıyla ve en sonunda Catelyn Stark’ın boğazının kesilmesi ile tipik bir GoT sahnesine dönüşmüştü. İşte Game of Thrones evreninde eğlence ve düğün anlayışı!
İlham kaynağı – The Black Dinner, İskoçya (1440): Kızıl Düğün’ün ilham kaynağı olan The Black Dinner’ın, yani Kara Yemek’in, seride izlediğimiz olaydan tek farkı, davetlilerin çocuklardan oluşuyor olması. Henüz 10 yaşında olan küçük kral II. James’in kurnaz korumaları, en güçlü İskoç klanlarından birinin lideri olan 16 yaşındaki William Douglas’ı ve William’ın kardeşi David’i şölenler ve eğlenceyle dolu bir hafta sonu vaadiyle II. James’in kalesine davet ederler. Büyük akşam yemeğinin ardından, korumalar bir anda masanın ortasına siyah bir dananın kafasını koyarlar. Orta çağ topluluğunda siyah dana kafası tek bir şeyin sembolüdür: Katliamın. Zavallı kral II. James arkadaşları adına merhamet için yalvardıysa da William ve David’in kafaları da gecenin sonunda masanın üstünde yerlerini almışlardı.
2. Lannister ve Stark Düşmanlığı
Seride Olan: Savaşlar, ihanetler, çocuk evlilikleri ve vücutlarından ayrılan kafalar. Şüphesiz ki Lannister ve Stark aileleri arasında gerçekleşen, en ufağından en ateşlisine, her sürtüşme Game of Thrones’un en heyecanlı anları arasına girmeye hak kazanmıştır.
İlham Kaynağı – Lancaster ve York Ailelerinin Rekabeti, İngiltere (1455-87): Düşmanlıkları dillere destan olan bu iki aile, onlarca yıllarını İngiltere tahtı için savaşarak geçirdiler. Yorkshire’da gerçekleşen, York’ların tarafında savaşan neredeyse herkesin, ki buna liderleri Richard da dahil, can verdiği kanlı bir savaşın ardından, VII. Henry’nin York’lu Elizabeth ile evlenip tahta çıkmasıyla bu düşmanlık resmi olarak son buldu. Yorkshire’da gerçekleşen savaşın ardından, York ailesinin lideri Richard’ın kafası kesilerek York kalesinin surlarına asılmıştı. Hmm, acaba ilk sezonda hangi ailenin kafası kendini bir anda sarayın surlarına asılı bulmuştu?
3. Joffrey
Seride Olan: Game of Thrones’a aşina olup da Kral Joffrey’i tanımayan ve ondan iğrenmeyen sanırım yoktur. Muhtemelen Joffrey, Westeros topraklarına ayak basmış en dengesiz karakterlerden biriydi. Yani, aklı başında kim nişanlısının babasını gözlerinin önünde idam ettirir ki?
İlham Kaynağı – Lancasterlı Edward, İngiliz tahtının varisi (1453-17): Tıpkı Joffrey gibi gayrimeşru bir ilişkiden doğduğu iddia edilen Edward, küçük yaşına rağmen caniliği ve kana susamışlığıyla tanınıyordu. 13 yaşındaki küçük varis boş zamanlarını mahkumların kafasını kesmekle ve arkadaşlarına gerçek kılıçlarla saldırmakla geçiriyordu.
4. Duvar
Seride Olan: 482 kilometre uzunluğunda 21336 santim yüksekliğinde, kuzeyin buz gibi soğuk rüzgarlarının dövdüğü Duvar, Westeros’da ne kadar istenmeyen adam varsa buluşma noktaları haline gelmiş durumda. Şüphesiz ki Duvar, Game of Thrones evrenindeki, deyim yerindeyse, insanın kanını donduran yerlerden biri.
İlham Kaynağı – Hadrian Duvarı, Britanya: Milattan Sonra 122 yılında, Britanya adasını işgalinde tutan Romalılar, sonradan İskoçya olacak topraklardaki barbarları İngiltere topraklarının dışında tutabilmek için bir duvar inşa ederler. İskoçlar tarafından gerçekleştirilen birçok kanlı saldırıya tanıklık eden Hadrian Duvarı, en sonunda 367 kışında aşılır ve İskoçlar duvarın diğer tarafında atan tek bir kalp kalmayana kadar yerleşkeleri yakıp yıkarlar.
5. Beş Kralın Savaşı
Seride Olan: Kral Robert Baratheon’un ölümünün ardından, zaten yeterince karışık değilmiş gibi Westeros toprakları iyiden iyiye kaosa sürüklenir. Bu kaosun odağında ise Demir Taht’ı ele geçirmek pahasına her şeyi yapmaya hazır beş aday vardır: Joffrey Baratheon, Stannis Baratheon, Renly Baratheon, Robb Stark ve Balon Greyjoy. Tabii ki her zaman olduğu gibi işler karışır ve ortalık kan gölüne döner.
İlham Kaynağı – Yüz Yıl Savaşları, Avrupa (1337 – 1453): İngiltere ile Fransa arasında gerçekleşen ve gerçekten de yüzyıllarca süren Yüz Yıl Savaşları, iki ülkenin halkına da Game of Thrones sahnelerini aratmayacak yıllar yaşatmış. Dökülen kanın haddi hesabının olmadığı, hem karadan hem de denizden süren savaşta yüz binlerce insan hayatını kaybetti. Savaşın tarihte kendine en çok yer bulan anı ise şüphesiz ki 19 yaşındaki Jeanne d’Arc’ın yakılarak öldürülmesidir. Seriye koysak sırıtmayacak bir tarihi olay daha.
6. Dothrakiler
Seride Olan: İlk olarak karşımıza Khal Drogo’nun önderliğinde çıkan, üstün savaş kabiliyetleri ve vahşilikleriyle Essos topraklarını titreten Dothrakileri özetlemek aslında oldukça basit: At, savaş ve yağma.
İlham Kaynağı – Moğollar (13. ve 14. Yüzyıllar): Göçebe kabilelerden oluşan Moğol toplumu, Asya ve Avrupa topraklarında yarattıkları kaos ve vahşetle isimlerini tarihin sayfalarına altın harflerle yazmışlardır. Rivayete göre Moğollar Çin’de öyle bir kıyım yapmışlardır ki öldürdükleri Çinlilerin kanları ve vücut yağları aylarca sokaklardan temizlenememiştir. Bir başka rivayete göre ise Rusya’nın Ryazan şehrini yerle bir eden Moğollar, birkaç “şanslı” kurbanlarının kaçmalarına izin vermişlerdir, şu mesajı iletmeleri kaydıyla: “Moğollar geliyor.”
7. Deli Kral Aerys Targaryen
Seride Olan: Çoğu Westeros tarihçisine göre, Aerys tahta geçtiği ilk zamanlarda iyi sayılabilecek bir liderdi. Gerçek bir psikopata dönüşmesindeki etkenler neydi tam olarak bilemiyoruz ama bir zamanlar sağ kolu olan Jaime Lannister Aerys’i şöyle anlatıyor: “İnsanların yanışını, derilerinin kararışını ve kemiklerinin üzerinden kayıp gidişini kıvılcımların arasından izlemeye bayılırdı.” Yani, Game of Thrones evreninde bunu sevmeyen biri var mı?
İlham Kaynağı – Fransa’nın Deli Kralı VI. Charles (14. Yüzyılın Sonları): Charles VI delirmeden önce halkı tarafından oldukça sevilen, etkileyici ve başarılı bir kraldı. Günümüzde dahi ne olduğu bilinmeyen bir hastalığa yakalanmasının ardından dişleri ve saçları dökülmeye, akıl sağlığı ise git gide kötüleşmeye başladı. İlk nöbetinde, sarayının bahçesinde yaz mevsiminin tadını çıkaran dört masum şövalyesini öldüren Kral Charles’ın durumu hiç iyileşme göstermedi. Gittikçe zayıflayan VI. Charles, düşmanlarının onu “kırmalarını” engellemek için içine demir plakalar yerleştirttiği kıyafetlerinin içinde öldü.
8. Yamyam Vahşiler
Seride Olan: Diziyi takip eden herkes, yakaladıkları Gece Nöbeti askerlerini yiyen Thenn klanına aşinadır. Kitaplarda da Buz Nehri Klanlarının diğer vahşileri avlayıp yediklerine birçok kez tanık oluyoruz.
İlham Kaynağı – Sawney Bean Ailesi – İskoçya (16. Yüzyıl): Sawney Bean ailesi bir mağarası kendilerine yuva edinmiş, besin kaynağı olarak da kendilerine insanları seçmiş bir aile. Ailenin başlarının tam 14 çocuğu ve 32 torunları vardı. Ailenin, kendilerinden olmayan kimseyle ürememe gibi bir kuralı vardı ve bu kurala oldukça sadık kalmışlar. Peki bu büyük aile insanları nasıl avlıyordu? O gün av görevini almış aile üyeleri çalıların arkasında saklanıyor, yoldan geçenleri ölene kadar bıçaklıyor, kanlarını içecek vücudu ise besin olarak tüketiyorlardı. Böyle bir ailenin varlığı resmi kayıtlarda yer almasa da ailenin tüm üyelerinin I. James’in askerleri tarafından yakalandığı ve idam edildikleri söylentiler arasında.
9. Bran ve Rickon Stark
Seride Olan: Babaları Ned Stark’ın ölümünün ardından Bran ve Rickon Stark Winterfell’de mahsur kalırlar. Stark kalesini alt üst eden Theon Greyjoy prensleri öldürmeye çalışsa da kardeşler kaçmayı başarır. İki çocuğun Winterfell kışında tek başlarına hayatta kalamayacaklarına karar verilir ve peşlerine düşülmez.
İlham Kaynağı – Kule’nin Prensleri – İngiltere (15. Yüzyıl): İngiltere kralı IV. Edward’ın ölümünün ardından geriye oğulları 12 yaşındaki Edward ve 9 yaşındaki Richard kalır. İki kardeşi amcaları III. Richard himayesi altına alır ve ikiliyi Edward tahta oturacak yaşa gelene kadar koruma bahanesiyle bir kuleye kapatır. Ama ne artık ne olduysa, kardeşler gizemli bir şekilde ortadan kaybolur ve tahta III. Richard geçer. Edward ve Richard’ın akıbetleri ise hala belli değil.
Kaynak: Buzzfeed
Tarquinius ve Targaryenlerin çöküşünü de ekleyebilirsiniz. Lucretia’ya Tarquinius Superbus’un oğlu Sextus’un Lucretia’ya tecavüzü ile başlayan olaylarla Roma Krallığı yıkılır ve Tarquinius Hanedanlığı sürgün edilir. Tıpkı Lyanna’ya tecavüz ve ardından gelen savaşla Targaryenlerin yok olması gibi.
Daha çok örnek var ama belirginlerinden Tarquinius’ların ve Targaryen’lerin sonunu da ekleyebilirsiniz. Tarquinius Superbus’un oğlu Sextus’un Lucretia’ya tecavüzü (ve öldürmesi) ile başlayan ayaklanma Tarquinius’ların tahtı kaybetmesine ve sürgününe neden olur. Tıpkı Lyanna’nın kaçırılıp tecavüz uğraması (gerçek nedeni bu olmasa da 7 Krallık böyle biliyor) ve ardından başlayan ayaklanma ile Targaryen’lerin de yok edilip sürgün edilmesi gibi.