FRPNET Ailesi olarak bu yılın da en iyilerini seçtiğimiz zamana geldik. 2022 yılına hızlı bir bakış atacağımız, ailemizin üyeleri tarafından en incelikli oylamalarla seçilenlere bakmak için sizleri içeriye davet edelim.
Bir kez daha güzel mavi Dünyamızın, Güneş’in etrafında bir tur atmasına şahitlik ediyoruz. Milyonlarca yıldır devam eden bu geleneğe uymak adına, bir süre sonra çılgın kutlamalar yapacağız. Her yıl yeni planlamalar, yeni umutlar demek. Belki de bunları önceden kutlamanın verdiği heyecanı yaşıyoruz. Belki de yeni yılın bize neler getireceğinin heyecanını yaşıyoruz.
FRPNET Ailesi olarak, her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok farklı kategoride, bize göre en iyileri seçtik. Sıkı takipçilerimizin hatırlayacağı üzere bu süreci normalde, okurlarımızla paylaşır ve uzun bir oylama sürecinden geçerdik. Fakat birkaç yıldır, yazar ekibimiz olarak oturup konuları kendi aramızda oylayıp tartışıyoruz.
Bu yıl kategoriler arasına yeni bir başlık daha ekledik. Edebiyat konusunda, korku edebiyatına gönül vermiş olsak da, bu alanı taçlandırmadığımızı fark ettik. Bu yüzden Korku Edebiyatı konusunda da bir kategorimizi 2022 itibariyle sürece dahil ettik.
Umarız 2022’de bizim için öne çıkanlardan siz de memnun kalırsanız.
En İyi Fantastik Roman: Malazan 1&2 – Steven Erikson (İthaki Yayınları)
Yine dilimize geç kazandırılmış şahane fantastik eserlerden biri. Steven Erikson ve Ian C. Esslemont isimli iki arkadaşın, yıllar önce oynattıkları FRP oyunlarından esinlenerek oluşturdukları Malazan Serisi, İthaki Yayınları tarafından, Türkçe’ye kazandırılan eserlerden biri. Yer yer Robert Jordan’ın efsanevi, Zaman Çarkı serisini anımsatan, dinamik bir dünyaya sahip Malazan Serisi, mutlaka takip etmeniz gereken serilerden biri.
En İyi Bilimkurgu Romanı: Lilith’in Dölü – Octavia E. Butler (İthaki Yayınları)
İthaki Yayınları’nın, Bilimkurgu külliyatı son yıllarda başımıza gelen en güzel şeylerden biri olabilir. Octavia E. Butler tarafından yazılan Lilith’in Dölü, aslında Xenogenesis adı verilen bir üçlemenin toplanmış hali. Oldukça da kalın bir kitap. Sürreal bir anlatımla, adeta modern bir Ursula K. Le Guin havası sunan yazar, bilimkurgunun değindiği tüm uç noktaları harika bir şekilde harmanlayarak okurla buluşturuyor.
En İyi Korku Romanı: Uykusuzluk – Stephen King (Altın Kitaplar)
Orijinal ismi Insomnia olan Uykusuzluk, seneler evvel Remzi Kitabevi tarafından yayınlanmıştı. Ancak yıllara yenik düşen baskısı yüzünden, bulunması bir hayli zorlaşmıştı. Stephen King romanlarını pek ciddiye alan Altın Kitaplar, bu unutulmaya yüz tutmuş romanı tekrar bizlerle buluşturdu. Birçok King hayranına göre, yazarın kendi oluşturduğu korku-fantazya evreninin en önemli kitaplarından biri. Kara Kule gibi bir seriden birçok nota yakından bakacağınız Uykusuzluk, kapağından da anlayacağınız üzere Pennywise gibi bir ruh hastasının musallat olduğu Derry Kasabası’nı odak noktasına alıyor.
En İyi Dizi: Andor
Bizleri pek de şaşırtmayan bir tercih oldu Andor. Hiçbir beklentimiz olmamasına karşın, kullandığı cesur dili, derin karakterleri, incelikle yazılmış diyaloglarıyla Andor; Star Wars’a benzemeden, Star Wars’u anlatan en güzel yapımlardan biri olarak aklımıza kısa sürede kazınmayı başardı. Serinin anlatıma dair noksan yanları olsa da, her hafta yeni bölümünü merakla beklediğimiz bir yapım oldu.
En İyi Devam Eden Dizi/Seri: Stranger Things 4. Sezon
Belki de ilk sezondan beri en çok sevilen sezondu. Karakterlerin büyümesi mi, dizinin yayınlanması için gecikmesi mi; bilemiyoruz fakat bizleri ekrana yapıştırdığı doğru. Netflix’in en doğru yatırımlarından biri olan Stranger Things, son sezonunda o kadar fazla ikonik sahneye sahipti ki, bir sonraki sezondaki beklentileriemizi arşa çıkarmayı başardı.
En İyi Film: Everything Everywhere All At Once
Bu yıl çok kötü filmlere maruz kalırken, bir yandan da beklemediğimiz yerlerden kendimizi ihya olurken bulduk. A24 yapımı bağımsız Everything Everywhere All At Once, çoklu evrenler arasında dolaşan, Dünya’yı kurtarmaya çalışan orta yaşlı bir Çinli’nin başından geçen ilginç, komik ama bir o kadar da düşündürücü macerasını konu alıyor. Proje o kadar fazla ses getirdi ki, yapımcıları Universal Pictures tarafından havada kapıldı.
En İyi Oyun: God of War: Ragnarök
Ne denilebilir ki gerçekten! Tam bir başyapıt ve hikayenin sonuna yakışacak muazzam bir final. Biz, Sony, bu altın yumurtlayan tavuğu daha da fazla kullanmak ister diye düşünürken, yeni nesle yakışacak performansa sahip, anlatı gücü tavan yapmış, müthiş bir oyunla biz oyuncuları kendisine bağladı. Kratos ve Atreus, sadece birer oyun karakteri olmaktan çıkmış olabilir. Oyun tarihinin kült yapımlarından birine ilk elden tanıklık etmiş olabiliriz.
En İyi Çizgi Roman: Joker: Öldüren Gülümseme (JBC Yayıncılık)
JBC Yayıncılık, konu DC Comics olduğu zaman hakkını veren baskılar yapma konusunda kendisini her seferinde aşıyor. Batman’in en azılı düşmanı, Joker yıllardır çizgi roman dünyasının merkezinde yer alan kötülerden biri. Jeff Lemire imzalı bu çizgi romanda, Joker’in iç dünyasına daha derin bir giriş yapıyoruz.
En İyi Yayınevi: İthaki Yayınları
Evet, bu yıl da İthaki Yayınları bir kez daha ipi göğüsleyen ekip oldu. Tam dört yıldır En İyi Yayınevi kategorimizin zirvesinde yer alan İthaki Yayınları, sadece Fantazya, Bilimkurgu ve Korku konusunda değil; Türkiye’den çıkan önemli yazarlara yer vermesi, yurtdışındaki önemli bağımsız yazarlara uzanması ve yeniden basımlarıyla bu yılın en iyi yayınevi olmayı bir kez daha hak etti.
En İyi YouTube İçerik Üreticisi: Orhun Kayaalp
Bu kategorimiz her yıl el değiştiren bir yapıya sahipti. Genelde içerik üreticileri yıl içerisinde ön plana çıkan videolarıyla gündem olup sıkı takipçilerini daha da artırmayı başarırdı. Orhun Kayaalp, 2021 yılında da seçtiğimiz en iyi YouTube İçerik Üreticisi olmuştu. Aynısını bu yıl da devam ettirdi. Bundaki en büyük pay ise, kalitesinden ödün vermemesi, kendisini tekrar etmemesi olabilir. Bu yıl başladığı yemek yapma videoları da ilgi çekenler arasına girdi.
Sadece inceleme videoları değil, son dönem indirimleri, nerede nasıl daha uyguna oyun alınır ya da bu oyun gerçekten bunu hak eder mi minvalinde yaptığı videolarla, sürekli artışa yönelen oyun fiyatlarında da bütçe dostu videolarla karşımıza çıktı.
En İyi Çizgi Dizi/Film: Love, Death&Robots 3. Sezon
Her sezonun bir öncekisinden daha kötü olduğunu düşünüyorsunuz değil mi? Sonra tekrar baştan başlayıp yeni bölümlere uzanıyorsunuz ve yapımın kendini ne kadar geliştirdiğini görüyorsunuz. Bilimkurgu, fantazya ve korku alanlarında, çok kısa sürede müthiş işler sunan Love, Death&Robots’un son sezonu bize göre o yılın en iyilerinden biriydi.
En İyi Rol Yapma Sistemi: Dungeons and Dragons
Dungeons and Dragons yıllardır piyasada, evet. Fakat 2022 yılı içerisinde sundukları ek kitaplar, yeni tanıtımlar, değiştirilen sistem mekanikleriyle tekrar bir atılıma girdiğini kabul etmeliyiz. Monsters of the Multiverse işi farklı boyutlara taşımak isteyenlerin baş ucu kitabı haline gelirken, Shadow of the Dragon Queen, Dragonlance hayranlarına bu evrenin ölmediğini hatırlattı.
En İyi Anime: Cyberpunk: Edgerunners
Netflix’in çok iyi yaptığı işleri bir anda rafa kaldırma huyu, birçok izleyiciyi uyuz ediyordur. Bundan eminim. Hele hiç ilgi çekmeyen yapımlarına daha fazla önem vermeleri, çok ama çok daha fazla bizleri yoruyor. CD Projekt RED’in, Cyberpunk 2077 oyunu yıllardır düzeltilmeye çalışılırken, Edgerunners, Night City’e farklı bir açıdan bakmamızı sağlayan hızlı ve dinamik bir yapım olarak öne çıktı. Çok beğenilmesine karşın dizi tek sezon olarak planlanmıştı ve şimdilik devam etmeyecek. Tek sezonluk dizinin başarısı onu bizim için yılın en iyi anime yapımı olmasını engellemedi.