Makaleler

FRPNET Ailesinin 2020 Yılı En İyileri Belli Oldu

Yıllardır devam ettirdiğimiz geleneğimiz bu yıl da devam ediyor. Frpnet Ailesi olarak, 2020 yılının en iyilerini seçtik.

Henüz öyle şaşaalı ödül törenimiz, online etkinliklerimiz yok ama biz de her yıl en iyileri seçip kendi aramızda oyluyoruz. FRPNET Yazarları olarak bu yıl birçok kategori altında, yılın en iyilerini sizler için seçtik.

En İyi Fantastik Roman: Gondolin’in Düşüşü – J. R. R. Tolkien

Bu yıl listeye J. R. R. Tolkien girmeyecek de kim kazanacaktı? Bir önceki yıl derlenip toparlanıp basılan The Fall of Gondolin, hızlı bir şekilde İthaki Yayınları etiketiyle Türkçemize kazandırıldı.

Gondolin’in Düşüşü, Orta-Dünya’nın Birinci Çağı içerisinden bizlerle buluşan üçüncü kitap. Diğer ikisi Beren ve Luthien ile Hurin’in Çocukları olmuştu. Tolkien, ölümünün ardından uzun yıllar geçmesine rağmen, geride bıraktığı hikâyeleriyle bizleri büyülemeye devam ediyor.

En İyi Bilimkurgu Romanı: Yokuştaki Salyangoz – Strugatski Kardeşler

Sovyet Rusya’nın soğuk ve kapalı yönetimi altında bilimkurgu eserleri yazan ve kendilerinden çok sonraları, birçok yazara da ilham kaynağı olacak olan Arkadi Strugatski ve Boris Strugatski, Türkçe’ye yeni çevrilen Yokuştaki Salyangoz ile bilimkurguya da farklı bir pencereden bakma şansı tanıyor.

Bilimkurgunun sadece uzaydan, uzaylılardan ibaret olmadığını temelinde bilim ve doğanın hükmünün yattığını okuyucuya sunan Strugatski Kardeşler, Yokuştaki Salyangoz romanıyla insan doğasına ve psikolojisine de derinlemesine bir atlayış gerçekleştiriyor.

En İyi Dizi: Locke and Key

2008 yılında yayınlanan Lock and Key çizgi romanından esinlenilerek hazırlanan ve aynı ismi taşıyan Locke and Key, gerilim ve korku türündeki en ilginç yapımlardan biri olabilir. Ülkemizde JBC Yayıncılık aracılığıyla Türkçe’ye kazandırılan Locke and Key, bir çocuk dizisi gibi başlasa da izleyiciyi, anlattıklarıyla kozmik korkunun tam göbeğine atıyor.

Netflix yapımlarının sıradanlığını tartıştığımız şu günlerde Locke and Key, yılın en iyi çıkış yapan dizisi olarak ilk sıraya koyduğumuz yapım oldu.

En İyi Film: Tenet

Bu yıl ne yazık ki sinema salonları tam anlamıyla çalışamadı. Sinema sektörü de büyük darbe almış oldu. Yazın bir ara vizyonların tekrar hareketlenmesiyle birlikte, bir şeyler diye düşünsek de yine evlere kapanmak zorunda kalmıştı.

İşte tam bu kısa arada vizyon şansı bulan Tenet, beynimizi yakan anlatım biçimi ve Christopher Nolan’ın dahiyane sinematografisiyle yılın en iyi filmi olarak seçildi. Zaten bu yıl başka film olmaması, üstüne üstlük Tenet’in ağırlığı da en yakın rakiplerine fark atmasına neden oldu.

En İyi Devam Eden Dizi/Seri: The Mandalorian 2. Sezon

Tartışmasız biçimde ekip olarak hepimizin aşık olduğu The Mandalorian, hem kendisi için hem de Star Wars dizileri için çıtayı arşa çıkardı desek yeridir. O nasıl bir hikâye anlatıcılığıdır; o nasıl bir finaldir öyle. Hepimizin nutku tutuldu, tepki veremedik resmen.

The Mandalorian, tartışmasız biçimde yılın en iyi devam eden dizisi olarak seçildi. Bu performansla önümüzdeki yıllarda da liderlik koltuğunu kimseye bırakmayacak gibi duruyor.

En İyi Oyun: The Last of Us: Part II

Frpnet yazarları olarak üçe, hatta beşe bölündüğümüz bir kategoriydi. Her yıl mutlaka bir kategoride tercih yaparken rekabet burun buruna gidiyor ve özel editör gücümü kullanarak bir tercih yapılması için ekibi zorluyorum.

Bu yıl Cyberpunk 2077, AC: Valhalla ve The Last of Us: Part II eş değerde oy alan üç yapım oldu. Sineye çekilip kendi aramızda tekrar konuştuğumuzda aralarındaki tek bir isim ön plana çıktı ve zaferini kutlamaya başladı.

The Last of Us: Part II, ilk çıktığı dönemde alakasız eleştirilerin odak noktası olmuştu ancak sinema yapımlarına dudak uçuklatacak hikâye yapısı ve oynanabilirliğiyle yılın en iyisi olmayı hak etti.

En İyi Çizgi Roman: Sandman Cilt 10 – Matem

İthaki Yayınları, çizgi roman işini de çok iyi bir şekilde başardığını Sandman serisiyle kanıtlamaya devam ediyor. Türkçe’ye başarıyla çevrilen ve baskı kalitesiyle de tam arşivlik yapımlar sağlayan İthaki, Sandman Cilt 10 – Matem eserinde de aynı özeni kullandı.

Eh, bunun yanında Neil Gaiman’ın kaleminden çıkma Rüyalar Kralı, şiirsel bir anlatım ve incelikle yazılmış karakteriyle bizim için yılın en iyisiydi.

En İyi Yayınevi: İthaki Yayınları

Kategoriler arasında fark ettiğiniz üzere edebiyat klasmanında verdiğimiz ödüllerin arkasındaki yegane isim İthaki Yayınları. Geçen yıl da yılın en iyi yayınevi olarak seçtiğimiz İthaki Yayınları, bu başarısını devam ettiriyor.

Pandemiden kaynaklı olarak yayınevlerinin sancılı dönemlerden geçtiği bir yılda, İthaki Yayınları aynı hızda olmasa da kaliteli içerikleriyle okurlarını buluşturmaya devam etti. Bu çalışmaların aynı kalitede devamının gelmesini diliyoruz.

En İyi YouTube İçerik Üreticisi: Talha Aynacı

Bu başlık çoğu zaman yanlış anlaşılsa da aslında kendi kendini de cevaplamayı başarıyor. Bize göre “YouTube İçerik Üreticisi” olan, üretmeye yönelik, bilgilendirmeye yönelik içerikler çıkartanları ödüllendirdiğimiz kategoride bu yılın en iyisi Talha Aynacı oldu.

Yıllardır oyun sektörünün kalbinde olan Talha Aynacı, son birkaç yıldır çıkardığı özel ve kaliteli içeriklerle, oyun dünyasını beslemeye devam ediyor. Özellikle bu yıl Cyberpunk 2077 için hazırladığı özel seriyi izlemediyseniz, mutlaka bakın derim. Neden bu yılın en iyi YouTube içerik üreticisi olarak seçtiğimizi daha iyi anlarsınız.

En İyi Çizgi Film: Onward

Pixar’ın yine orijinal bir içerikle karşımıza çıktı. Onward, modern dünyada yaşayan fantastik ırkların ve canavarların buluştuğu bir diyar anlatıyor. Babalarını tekrar görmeye çalışan iki kardeşin yolculuk macerası, Pixar’ın kendine has komik ama zaman zaman da dramatik anlatımıyla zirve yapıyor.

Pixar’ın en iyi işleri arasında yerini alabilecek olan Onward’ın dünyasından daha fazlasını istesek ayıp etmeyiz sanırım.

En İyi Anime: Dorohedoro

Bu yılın başlarında mutlaka izlenmesi gereken Kış Animeleri listesine de aldığımız Dorohedoro, kıyamet sonrası bir dünyada eski haline dönmeye çalışan Caiman’ın absürd ve dinamik hikayesini konu ediniyor.

Blood of Zeus ile yakın rekabet içerisinde kalsa da son anda öne çıkan Dorohedoro, daha yılın başında ne kadar iddialı bir yapım olduğunu çizim kalitesi ve orijinalliğiyle kanıtlamıştı.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.