En Saçma 10 FRP Zarı Tasarımı
Masaüstü Rol yapma oyunları oynayanlar bilir, zar koleksiyonu yapmak tutkudur. Hatta çılgın bir tutkudur. Önce ufak bir keseyle başlayan yolculuk, çuval dolu zara sahip olmanıza sebebiyet verebilir. Çeşit çeşit, renk renk zarlar oyun masalarını şenlendirir. Ancak her oyun zarı herkese hitap etmeyebilir.
Bu yüzden kişisel zevkler dahilinde bu zar seçenekleri azabilir. Elbette bundan faydalanmak için tasarlanmış ürünlerin de ortaya çıkması oldukça doğal. Bu ürünler bir noktadan sonra o kadar saçma bir hal alıyor ki oturup zarları şaşkınlıkla incelemek elde değil.
Bu yazımızda en saçma, belkide en gereksiz tasarıma sahip oyun zarlarını mercek altına aldık.
10. D6 Yönelim Zarı
Bildiğimiz tavla zarının, yönelimlere bölünmüş hali. Oyun yöneticilerine kolaylık sağlamak amacıyla tasarlanmış. Partinin karşısına çıkabilecek beklenmedik NPClerin karakter kağıtları ne yazık ki gökten inmiyor. Hazırlıksız yakalandığınızda çabuk kararlar vermeniz gerekebiliyor. Bu kararlar ufak olsa da oyunun ilerleyen safhalarını etkileyebiliyor.
D6 Yönelim Zarı iyi bir amaç için üretilmiş olsa da, oyun yöneticilerinin tembelliği yüzünden sıkça kullanılabiliyor. Sonuçta oyunlar hayalgücüne dayanıyor. Bundan yoksun oyun yöneticilerin oyunlarının tadı da pek güzel olmayabilir. O yüzden bu zara sahip birini görürseniz, oyununa katılmadan önce bir kere daha düşünebilirsiniz.
9. D4
Listedeki en tanıdık yüz D4 olabilir. Setler içerisinde bulunan D4 sanıyorum D12’den sonra en az kullanılan zar olabilir (Eğer grupta sürekli Magic Missile atan bir büyücü yoksa). D4’ün listeye girmesine sebebiyet veren elbette üçgen biçimli tasarımı.
Bu zar her firmanın farklı şekilde üretimi yüzünden tartışmalara yol açabiliyor. “Üst tarafa mı bakmak gerekiyor yoksa alt tarafa mı?” Ayrıca amacı dışına çıktığında canlar yakabilme özelliğine sahip. Yere düştüğünde hemen bulunması lazım. Yoksa ayağınıza battığında tuzak etkisi yaratabilir.
8. Kristal Zar
Zarlarda rastlanan kübik tasarımdan oldukça farklı olan Kristal Zarlar, “Neden” sorusunu akıllara getiriyor. Tek düzelikten sıkılmış oyuncular için tasarlanmış olsa gerek. Bu zarları gerçekten yuvarlıyorsunuz. Tasarımında, Edo Japonya’sında kullanılan kumar zarları kullanılmış olabilir. Ayrıca adının Kristal olmasına rağmen neden varile benzediğini de anlayamadık.
7. D100
D100 ya da Zocchihedron, 1985 yılında Lou Zocchi tarafından tasarlandı. 2 adet D10 yuvarlamanın zor olduğu zamanlar olduğunu düşünüyoruz. D100 bir zardan çok, üzerinde girinti ve çıkıntı bulunan bir top. Yuvarlıyorsunuz ve bu dev zar yuvarlanmaya devam ediyor. Ayrıca hangi rakamın geldiğini anlayabilmek oldukça güç.
6. D2
Aslında D2 demek biraz abes geçiyor. Çünkü D2, iki yüzünde farklı görüntü bulunan bir daire. Yani aslında zar değil bozuk paranın ta kendisi. Başında D(ice) getirip, bozuk parayı zar olarak nitelendirmek, nasıl bir kafanın ürünü oldukça merak ediyoruz.
5. D1000
Yanlış okumadınız, evet D1000 (bin). D100’ün neredeyse bir top olduğunu düşünürsek, D1000’in gerçekten top olması gerekiyor. Ama öyle değil. 3 farklı renkte 10 adet D10 zar birleştiğinde, D1000 adını alıyor. Oldukça çılgınca bir fikir. Bunu oyun yöneticilerin devasa tablolar arasında kaybolmaması için tasarlandığı söyleniyor.
İşin komik tarafı bu zarları bir kere atmaya başladığınızda matematiksel işlemlerin arkası kesilmiyor. Orada oyuna ara verip toplama-çıkarma işlemlerine kafa yormak gerekiyor. Ayrıca D1000 bir silah için kullanılabilir mi? Yani atom bombasının verdiği hasarı belirlemek illa şart mı?
4. Altın Kaplama Zarlar
Çok yüzlü Nerd zarlarınız toplum içerisinde yeteri kadar enteresan karşılanıyor ve bu size yetmiyorsa, altın kaplama zar setini almanızı tavsiye ediyoruz.
Aslında çok fazla söylenecek söz yok. Bu zarların kaybolması arkadaşlarınızla aranızı açabilir. Hatta oyuncularınıza, bu zarları kullanması için izin vermeyi bile 2 defa düşünebilirsiniz.
3. D5
Bazı oyun sistemlerinde D5 tabirini görmüş olabilirsiniz. En azından D3, Dungeons and Dragons sisteminde D6’nın yarısı kabul edilmek suretiyle geçer. Ancak bunlar gerçekten 5 yüzlü ya da 3 yüzlü zarlar değildir. D10 yuvarlanır ve yarısı kabul edilir. D5, hesaplama yapmaya üşenen oyun yöneticilerin kesesindeki yerini böylece almış oluyor.
2. D34
34 mü? Belki 42 olsa anlam verebilirdik ama neden 34 yüzlü bir zar tasarlanır? Zardan çok üzerinde numaralar bulunan bir topaca benzediğini açıkça söyleyebiliriz. Ayrıca 1 ile 34 rakamı arasında ne kadar çılgınca hesaplamalar olabilir ki?
1. D6 Dinosaur Dwarven Stones
Zarın ismi kafanızı karıştırmasın. Dwarven Stones zar serisi için tasarlanmış, gerçek dinazor fosilinden yapılma bir D6. İşte şimdi kafanız karışabilir. Sauropoda Takım’ından(Yeryüzünde yürümüş en devasa Dinazor türlerini barındırır) Camarasaurus’un fosilinden yapılma D6lar bir dönem 60 Dolar fiyatıyla satılıyordu.
Bu muhteşem yaratık, Jura Dönemi’nde, kıtalar henüz yeni yeni ayrılmaya başlamışken, Dünya üzerinde yürüdü. 150 Milyon yıl sonra ise fosilleşmiş kemiklerinden, 12mm boyutunda yüzlerce D6 yapıldı.
Hangi hasta ruhlu insan bunu yapmış oldukça merak ediyorum. Bunu satın alan oyuncu ise bambaşka bir konu. Şu an bu zarlardan stoklarda kalmamış. Umuyoruz ellerine bir daha böylesine bir fırsat verilmez ve sırf gösteriş için (bkz. dördüncü sıra) tasarımlara kalkışılmaz.