Baldur’s Gate III sinematiğinde gözümüze sokulup tekrar aklımıza gelmesine neden olan Githyanki ırkının, aslında George R.R. Martin’e ait olduğunu biliyor muydunuz?
Bu başlıkla daha öncesinde bir makale hazırlamıştım aslında. Dungeons and Dragons Markasının Bilinmeyenleri başlıklı makalemizde, Githyanki ırkının nereden geldiğinden bahsetmiştik. Aslında geç bile kaldık ancak bunu uzun uzadıya ele almanın vakti geldi de geçiyor bile.
Githyanki ırkı, George R. R. Martin’in 1977 tarihli, bilimkurgu türündeki Dying of the Light romanında geçen bir ırk. Kitap, güneşleri ölmekte olan Worlorn isimli tehlikeli bir gezegende geçiyor. Burada da birçok farklı ırkın birbiriyle olan ilişkisinin yanı sıra Dirk t’Larien isimli ana karakterin gezegenini beyhude kurtarma çabası anlatılıyordu.
Kitapta Kavalar ve Githyanki ırklarından bahsediliyordu. Bugün Dungeons and Dragons’ın kozmik maceralarında oyuncuların sıklıkla karşılarına çıkan bir ırk olan Githyanki, o yıllarda başka bir bilimkurgu/korku yazarı olan Charles Stross tarafından benimseniyor.
Kendi evinde oynattığı Dungeons and Dragons hikayelerine eklediği Githyanki ırkından o kadar memnun kalıyor ki sonrasında bunu o yılların meşhur dergisi White Dwarf’a yolluyor. White Dwarf dergisi aylık olarak çıkan ve D&D oyuncuları için çeşitli genişletme materyalleri barındıran, önemli bir dergi.
Tabii Githyanki kısa sürede D&D oyuncuları arasında ünleniyor ve yayılıyor. Bu süreç o kadar hızlı ilerliyor ki, o dönemlerde adı TSR olan Wizards ekibi ırkı alıp Fiend Folio kitabına koyuyor. Hatta bu ırkı kapaklarına bile taşıyorlar.
Buradan sonrasında her yeni çıkan sistemle beraber Githyanki ırkı daha farklı özelliklere ve yeteneklere kavuşuyor. Düzlemüstü bir varlık olan Githyanki ırkı, efendileri olan Illithidler’e karşı ayaklanıp özgürlüklerini kazanıyorlar. Sonrasında da bir düzleme yerleşip, Dungeons and Dragons’ın kozmolojisi üzerine çalışmaya başlıyorlar.
Bu sebeple Planescape başta olmak üzere birçok Dungeons and Dragons diyarı için de önemli bir ırk haline geliyorlar. Baldur’s Gate III’te kırmızı bir ejderha süren Githyanki de bu sebeple orada bulunuyor. Düzlemler ve düzlemlerarası yolculuk konusunda, oldukça güçlü, psişik güçlere sahip bir ırk olarak karşımıza çıkıyorlar.
O 70li yıllarda ne olduysa artık George R. R. Martin, ne Charles Stroos’u, ne White Dwarf’ı ne de TSR firmasını dava ediyor. Hatta bu konu yıllar sonra karşısına çıktığında “Haberim bile yoktu” diyerek gülüp geçiyor.