Blizzard Çıldırmış Olmalı!
Efsane oyun firması neden kötü adam olmaya çalışıyor? Oyun dünyasının en büyük firmalarından biri olan Blizzard, neden politikasını değiştirme kararı aldı? Sanıyoruz Blizzard çıldırmış olmalı!
Öyle bir oyun firması düşünün ki, hem fantazya hem de bilimkurgu türünde unutulmaz oyunlar vermiş olsun. Sabahımızı gecemizi birbirine karıştıran seriler geliştirmiş olsun. Anlattığı hikayelerle her kitleden oyuncunun kalbini fetheden Blizzard’ın son zamanlardaki politika değişikliği, firmayı kötü adam olma yoluna soktu.
Diablo, Starcraft ve Warcraft. Blizzard’ın elindeki bu üç ağır top, on yıllardır oyun dünyasına şekil veriyor. Kendisinden sonra gelenlere öncü olan bu oyunların altyapısı yavaş yavaş değişmeye başladı. Üstüne bir de yeni çıkarılan oyunlarla birlikte Blizzard’ın o eski halinden eser kalmadı desek yeridir. Her şey Starcraft 2 ile başladı.
5 Yılda Yayınlanan Bir Oyun: Starcraft 2
Strateji türü denildiğinde akla gelen belli başlı oyunlar vardır. Dune ile başlayan strateji oyunu furyası Red Alert, Command and Conquer, Age of Empires gibi oyunlarla zirve yapmıştı. Blizzard bu piyasaya Warcraft ile giriş yapmıştı. Starcraft 1 ilk duyurulduğunda, olağanüstü olumsuz tepkiler çekmişti. Firmanın Warcraft’ı yeniden ısıtıp önümüze koyacağı düşünülüyordu. Ama beklentiler tam tersini gösterdi. Starcraft, gerçek anlamda strateji dünyasını fethetmişti.
Hal böyle olunca, unutulmazlar arasındaki yerini alan Starcraft’ın devam oyunu da merakla bekleniyordu. Blizzard, daha önce hiç bir firmanın kalkışmadığı bir yayın politikası ile Starcraft 2’yi duyurdu. Her bir ırk için ayrı oyun sunulacaktı. Oyunlar her ne kadar birbirinden bağımsız gibi gözükse de, özünde ek paket değeri taşıyacaktı. Böylece daha uzun oynanma süresi tanınacak ve Starcraft evrenine dair daha fazla hikaye anlatılabilecekti.
İlgi çekici bir yayın politikası olmasına karşın, Starcraft 2 oyuncuları 5 yıldan fazladır kelimenin tam manasıyla sürünüyor. Her ek paket ile birlikte oyunun mekanikleri değişiyor. Wings of Liberty ve Heart of Swarm serinin ilk iki oyunuydu. HoS’un üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Protoss ırkını merkez alan Legacy of Void hakkında çok fazla detay ortaya çıkmadı. Daha geçtiğimiz aylarda kapalı beta sürecinin başladığı duyuruldu.
Şöyle hızlıca bu maddeye baktığımızda, Blizzard’ın uzun vadede ne kadar kazançlı çıktığını görebilirsiniz. Starcraft 2, ana oyun ve peşi sıra çıkan 2-3 ek paket ile geçiştirilmemiş oldu. 5 yıllık bir oyun olmasına karşın, halen oynanıyor. Halen büyük turnuvalarda en başı çekiyor. Bu Blizzard’ın oyun pazarını ele geçirme planlarının ilk aşamasıydı.
La Bu Diablo Size Ne Etti Gardaşım?
Diablo, Blizzard’ın en başarılı, en sevilen başlıklarından biri. Oyunun yapım süreci de tam bir başarı hikayesi. Diablo ilk olarak Condor adında, bağımsız bir firma tarafından geliştiriliyordu. Tur-tabanlı savaş ögelerine sahip olan Diablo’nun piyasaya sürülmesine ramak kala, Condor’un Blizzard tarafından satın alınmasıyla her şey değişikliğe uğrar. Oyun bir anda Hack and Slash türünün en bilindik başlıklarından biri haline gelir. Condor ise bugün Blizzard North olarak bildiğimiz oluşuma dönüşür. Diablo’nun 4 yıl ardından piyasaya sürülen Diablo 2 ise daha büyük yankı uyandıracaktır.
Yıllarca Diablo’yu kesip biçen oyuncular, bıkmadan usanmadan Sanctuary dünyasını köşe bucak ezberlemişti. Devam oyunu için Blizzard’ın ağzına bakılıyordu. 2012 yılında Diablo 3 piyasaya sürüldüğünde, server hataları ile insanların çıldırmasına sebep olmuştu. Yenilikçi arayüzü, yeni sınıfları ve yeni senaryosu ile Diablo 3 halen en çok oynanan oyunlardan biri. Oyuncular halen Diablo’yu kesmelere doyamıyor.
Blizzard bu noktada önemli bir adım atarak, oyunculara Diablo 3 üzerinden para kazanma fırsatı tanıdı. Hayır, oyun içerisinde altın kazanmaktan bahsetmiyorum. Gerçek hayatta, gerçek parayla olanından bahsediyorum. Açık artırma yoluyla kurulan Battle.net pazarı üzerinden, oyunculara Diablo 3 sırasında elde ettikleri ekipmanları satma imkanı sunuldu. Böylece oyun içerisindeki tecrübe, oyun dışarısında para ile ödüllendirildi. Ancak bu pazar pek başarılı değildi. Bu yüzden kısa sürede patladı ve Blizzard tarafından kaldırıldı.
WoW Hala Bitmedi Mi Ya?
MMORPG dünyasına şekil veren bir oyundan bahsediyoruz. Kolay kolay bitmez, bitemez. Ana oyun üzerine çıkan 5 ek paketin ardından, World of Warcraft halen en çok oynanan oyunlar arasında. WoW’un arayüzü, kontrolleri ve oyunculara sunduğu imkanlar kendisinden sonra gelecek MMORPG türüne de ilham kaynağı oldu. Hatta birçok MMORPG türü, direkt olarak WoW’u kopyalamayı amaçladı. Bu yüzden WoW’un hayatımızdaki yerini hafife almamak gerekiyor.
2004 yılında piyasaya sürülen WoW, 10. yılını doldurduğu sıralarda oyunculara 20 level’a kadar ücretsiz deneme süresi tanıyordu. Geçtiğimiz aylarda resmiyete kavuşan WoW Token sistemi ile oyunun yarı-F2P haline dönüştüğünü savunabiliriz. Oyuncular artık, oyun içerisinde kazandıkları altın ile 30 günlük oyun süresi satın alabiliyorlar. Bu da oyun başında daha fazla vakit geçirmek anlamına geliyor. Bravo Blizzard, tam yerinde bir karar.
Peki, Blizzard bunu neden yaptı? Çünkü firma oyunun kan kaybettiğinin farkındaydı ve eski oyuncuları yeniden kendisine çekebilmek için acilen bir müdahalede bulunması gerekiyordu. Warlords of Dreanor ile birlikte, Orkların eski gezegenine gitme fırsatı tanındı. Bu da WoW severler için kaçırılmayacak bir fırsattı. Daha önce hiçbir oyunda, Dreanor’u bu kadar detaylı bir biçimde görememiştik.
Ayrıca Blizzard’ın, oyun içerisinde ticaret yapanlara da savaş açtığını biliyoruz. Altın satanlar, karakter kasanlar, botlar teker teker ocak dışı edilmeye başlandı. Geçtiğimiz ay sadece tek bir bot firmasından 10.000 hesabın sonsuza kadar engellendiği duyuruldu. Blizzard, kendi parasının dışarıya akmasını istemiyor olsa gerek.
Ve Blizzard’ın Şimdiki Durumu
Halen konuya girememiş olabilirim. Ama Blizzard’ın tarihine yakından bakmak gerektiğini düşündüm. Bir zamanların efsane firmasının gözünü para bürümüş bir şekilde saldırıya geçtiğini görüyoruz. Firmanın oyunlarına verdiği önemi herkes biliyor. Oyuncuların oynamayacağı bir oyun geliştirdiklerini düşündüklerinde, o projeyi anında iptal ettikleri biliniyor. Warcraft Adventures: Lord of the Clans ya da Starcraft: Ghost akla gelen ilk iki oyun. Elbette sır gibi saklanan ve sonrasında balon gibi patlatılan Titan projesini de unutmamak gerekiyor.
Şimdi insan düşünüyor. Bu firmanın başında halen kurucu ekip oturuyor. Michael Morhaime, Chris Metzen, Samwise Didier halen Blizzard’ın önde gelen isimleri. Bu isimler sadece oyun yapmakla kalmamış, oyunlara da hayat vermişler. Kendi kanlarını akıtmışlar. Bu yüzden Blizzard markası oyuncular için her zaman değerli olmuştur. Kendi anlatmak istedikleri hikayeler, firmanın kurucu babaları tarafından anlatılıyordu. Sadece oturup, alt kademedekilere emirler savurmuyorlar.
Bu yaratıcı ekibin, oyunculara ne kadar değer verdiğini yaşanan birkaç olaydan görebilirsiniz. Red Shirt Guy olayı ya da Leeroy Jenkins’in kendisi bile bu duruma verilebilecek en büyük iki örnek. Peki ne değişti?
Tabii ki oyun pazarı değişti. Blizzard’ın da bu trene olabildiğince hızlı bir şekilde atlaması gerekiyor. Bu yüzden de akıllarda kötü adam olarak kalacak. Hatta belki de bu yeni politikaları yüzünden iflas ettiklerini açıklayacaklar. Şimdi durun bir saniye durun ve oyun pazarının ne kadar görkemli bir hal aldığını düşünün.
Çok büyük değil mi? Pasta gittikçe büyüyor ve büyük firmalar ellerindeki pasta payının daha lezzetli olması için üzerine yeni şeyler ekliyorlar. Mobil oyun dünyası, Freemium oyunlarla dolu. Yani size ücretsiz olduğu söylenilen ama oyunu oynadıkça, belli bir para karşılığı oyun içi altın, elmas ya da şirin çileği satın almanız gereken oyunlar. İşte bu oyunlar yavaş yavaş PC ve konsol dünyasına giriş yapmak istiyor. Henüz bunun için erken ama firmalar altyapı çalışmalarına çoktan başladılar bile.
Electronic Arts ve Ubisoft bu konunun iki öncü firması. Oyunu satıp, peşi sıra çıkartılan DLCler ve oyun içi ekipman paketleri ile takipçilerin aklını karıştırıyorlar. Eskiden oyunu satın alırdınız. Eğer oyun çok tutarsa, farklı bir hikaye anlatan ek paketini de satın alırdınız. Sonra belki 1-2 tane daha çıkardı ve o oyundan uzun süre haber alamazdınız. Şimdi ise yukarıda da dediğim gibi oyundaki karakterinizin eldiveninden tutun da, tüm görünüşünü değiştirmenize yarayacak paketler sunuluyor.
Sadece oyun içinde kozmetik olarak kullanılan bu ögelerin, oyunculara hiçbir katkısı yok. Sizin oyunu daha çabuk kazanmanızı sağlamıyor. Blizzard da, kendince bu trene binmiş gözüküyor. Hatta elini taşın altına sokan ilk firmalardan biri. Bu pazarda öncü haline gelmek istedikleri için kötü adam olmaktan başka çareleri yok. Çünkü onlar da biliyorlar ki, sadece Hearthstone’da karakter portresini değiştirmek için 9.99 dolar verecek oyuncular var.
Blizzard, oyun geliştirmekteki başarısını oyun için kozmetik ürünleriyle devam ettirmeye kararlı gözüküyor. Bunu her oyun başlığında göreceğiz. Starcraft, Diablo, World of Warcraft vs. Belki bu 3 ağır top içerisinde sadece WoW, en çok kozmetik ürün sunabilir. Ancak bundan sonra Hearthstone, Heroes of the Storm ve eli kulağında Overwatch Blizzard’ın para kazanmak için açtığı yeni dükkanları olacak.
Ama Blizzard Çok Bozdu!
Bu durum oyuncular tarafından kabul edilene kadar böyle gidecek. Siz ne kadar imza kampanyası başlatırsanız başlatsanız da, ne kadar forumlarda agresyon yapsanız da bu yaşanacak ve biz de bunun bir parçası olacağız. Blizzard bunu yapmazsa, bir başka firma daha sert argümanlarla bunu yapacaktı.
Blizzard, yaptıklarıyla her zaman kalbimin bir köşesinde oturuyor olacak. Yarattığı dünyalarda kendimi kaybettiğim saatleri geri alamayacağım. Almak da istemiyorum. Böyle güzel bir şekilde anmak, yeni politikalarını gizliyor olmayacak. Halen Battle.net hesabımı açtığımda, yukarıdaki Shop kısmında onlarca dolar karşılığında gereksiz kozmetik ürünler göreceğim. Çok hoşuma gidecek ama para da vermeyeceğim, bunu da biliyorum. Açıkçası bu kafadaki oyuncular için çok da bir şey değişmeyecek.
Firma bunun yerine, eskiye dönüş yapsaydı. World of Warcraft’ın kökenlerine dönecek bir proje sunsaydı. Starcraft 2’yi 5 yılda piyasaya sürülen bir oyun yapmak yerine, eskisi gibi yıllarca oynanacak bir oyun olarak geliştirseydi ya da Diablo gerçekten ölseydi ve arkamıza bakmadan o kitabı da kapatmayı başarsaydık, daha iyi olurdu. Belki de gerçekten Blizzard çıldırdı ve eskisi gibi oyunlarını ve oyuncularını önemsemiyor.
blizzard north gitti aşkımız bitti.bu firma paragöz popülist ibişler tarafından ele geçirildi ve bu hale geldi. ne sc2 e ne de d3 e bir kuruş para vermedim oynamadım oynattırmam.yüklerim diablo mu inerim aşağılara sonra yükleri d2 mi gezerim sanctuary i on numara beş yıldız.sonra yapıştırırm sc ın üstüne bi de bw oh mis gibi. arada da wc3 oynarım “ilidian is out there somewhere” der dururum. ne olmuş ki ne varsa yine eskilerde var.
Ben bunlara inanmak istemiyorum ve suçu direk olarak activision a atmak istiyorum hatta atıyorum.