2023 Yılının Oyunları: Harikalar ve Hayal Kırıklıkları
2023 yılının oyunları çok ses getirdi. Çok konuşuruz sandığımız bazı oyunlar hayal kırıklığı yaşattı. Hiç konuşmayı beklemediğimiz oyunlar ise bizi kendine bağımlı etti. Gelin, hatırlayalım bu yılın oyunlarını.
Çok kötü bir yıldın be 2023, iyi ki bittin ve neyse ki iyi bir maçla bittin.
2023 yılının oyunları güzel, gelişmeleri berbattı. Yılın en çok beklediğimiz oyunlarından biri Hogwarts Legacy idi. Tam da 6 Şubat depreminin ardından çıktı. Zaten çok başarılı bir oyun olduğunu söyleyemek mümkün değildi. İncelemelerimizde açılışı da onunla, bu olaylar üzerine yapmak hakikaten kötü bir deneyim oldu.
Yılın kalanı da hayal kırıklığı ve dram açısından boldu. Neyse ki oyun dünyası bize kaçıp nefes alabileceğimiz güzel birçok oyun sundu. Kendimizi kaptırıp saatlerce oyun oynadık. Fakat önce dört haneli fiyatları görünce, sonra da kur dalgalanmasından bunalan Steam’in Türk Lirası’nı terk etmesiyle yine yıkıldık. Gerçekliğimizi pek de unutamadık.
Unity ücretlendirme değişikliğine gideceği duyurusuyla ortalığı bir karıştırdı, sonra geri adım attı. Insomniac Games dijital saldırıya maruz kalıp kritik verilerini çaldırdı. Rockstar Games GTA VI duyurusunu sızdırdı. The Game Awards‘da ödül alan insanlar neredeyse hiç konuşamadı.
Dedik ya, kötü bir yıldı 2023, oyun dünyası açısından da. Hayal kırıklıkları boldu ama bu yıl çıkan çok güzel oyunlar da oldu.
2023 Yılının En İyi ve En Çok Konuştuğumuz Oyunları
Baldur’s Gate 3
Yılın en iyi oyunu ödülünün tartışmasız kazananı Baldur’s Gate 3 oldu. Bir rol yapma oyununun bu denli ses getirmesi ve başarılı olması biz FRP tutkunlarını zaten mutlu ediyor. Ama buna ek olarak Baldur’s Gate 3 bir de bizim yazarlarımızın katkılarıyla Türkçeye uyarlanan bir oyun olunca iyice bir gururlandık. Larian Studios‘un rol yapmaya ve D&D sistemine bu denli bağlı kalan bir oyun geliştirmiş olmasını da yıl boyunca hep takdir ettik.
Türkçeye çeviren biz olunca ilk Türkçe inceleme yayınlayan ekip olma ayrıcalığını da kazanmıştık. Yılın en çok okunan incelemesi olan o yazı da burada. Sizlere de bu oyuna ve içeriklerimize gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederiz.
Alan Wake 2
Epic Games Store’a özel çıktığı için hak ettiği kadar ses getiremedi Alan Wake 2. Fakat bu onun değerini azaltmadı. Control oyunundaki başarılarının üzerine Remedy yıllardır geliştirmeyi istediği Alan Wake’in ikinci oyununu nihayet piyasaya sürdü.
Hikaye anlatımı ve yönetmenlik gibi alanlarda yılın en başarılı oyunu olmayı başardı.
Dave the Diver
Bağımsız bir oyun olup olmadığı tartışmaları bir kenarda dursun, Dave the Diver hayli eğlenceli ve bağımlılık yapan bir oyun olarak kalbimizde taht kurdu. Oyunun başladığı andan bittiği ana kadar sürekli yeni içerikler ve yeni mekanikler ile bizi tanıştırmasına hayran kaldık. Mintrocket’ın piksel grafik tercihini de de, komedi anlayışlarını da çok beğendik.
Övgülerle dolu incelememiz burada.
Dredge
Bağımsız olduğu su götürmeyen bir diğer beklenmedik derecede başarılı balıkçılık oyunu Dredge oldu. Ünlü korku yazarı H.P. Lovecraft’ın suyun altında yaşayan canlılara duyduğu korkuyu onun kozmik varlıklarla yarattığı evreniyle birlikte bir balıkçılık oyununa yedirdi Black Salt Games. Ortaya da harika bir iş çıktı. Özellikle Lovecraftian tarzı öykülerden hoşlananlar ve yazarın hayranı olan oyuncular bu oyuna aşık oldu.
Bu muhteşem oyunun incelemesini buradan okuyabilirsiniz.
Sea of Stars
Biz JRPG türünden çok fazla oyun konuşmasak da Sea of Stars’ın tüm okurlarımızı memnun edeceği konusunda hemfikiriz. Yaz dönümü ve Kış dönümü savaşçısı olan iki kardeşin üzerinde bulundukları toprakları korumaya ant içtiği klasik bir macera bu aslında. Yani Sabotage Studios ilk bakışta bir klişe sunuyor gibi görünüyor. Fakat yola çıktığımız diğer karakterlerle kurduğumuz duygusal bağ, haritadaki gizemleri keşfederken duyduğumuz heyecan ve karşılaştığımız görevler ile düşmanların ne kadar eğlenceli olduğu üzerinden oyun sıkıcı bir JRPG olmaktan çok uzak.
Sea of Stars’a bir şans vermek isterseniz oyun XBox PC Game Pass kütüphanesinde mevcut.
Cyberpunk 2077: Phantom Liberty
Cyberpunk 2077 aslında çıktığı günden beri aldığı yamalarla hayli düzelmişti. Hatta Edgerunners animesinin de etkisiyle yeniden popülerleşmiş, kendisini affettirmişti. Ancak CDPR o söz verdiği DLC’yi bu yıl çıkardı. DLC’den bağımsız olarak oyunda olmamasını garipsediğimiz birçok özelliği de oyuna ücretsiz güncellemelerle ekledi. Phantom Liberty ile oyunda yeni bir bölgeyi keşfe çıkabildik, yeni karakterlerle tanıştık ve Johnny ile biraz daha vakit geçirme şansı bulduk.
Özetle Phantom Liberty, CDPR’ın kendisini oyunculara affettirmek için yaptığı son hamle oldu. Başarılı da oldular. Yılın en güzel oyun içeriklerinden birini yayınladılar.
The Talos Principle 2
Portal oyunlarıyla puzzle türü değişmiş, her oyuncunun ilgiyle takip ettiği bir başlık haline gelmişti. The Talos Principle’ın ilk oyunu da Portal’ın izinden yürürken yeni bir soluk getirmişti türe. Bir android olarak oynadığımız bu oyun bize yaşamı ve felsefi öğretileri sorgulatmıştı. Neden bu bulmacaları çözdüğümüzü ve neden böylesi garip bir dünyada olduğumuzu öğrenmiştik.
The Talos Principle 2 ise ilk oyunun hikayesinden sonra olanları anlatıyor. Başka androidlerle etkileşime geçme şansı da vererek oyunun kapsamını genişletiyor. Az konuşulmuş olsa da 2023 yılının en çok takdir edilen oyunlarından birine imza attı Croteam.
Stray Gods
2023’ün en ilginç oyunlarından biri de Dragon Age’in yaratıcısı David Gaider’ın kurduğu Summerfall Studios’un ilk oyunuydu. Stray Gods müzikal bir RPG. Aynı zamanda da görsel roman tarzında bir dedektiflik oyunu. Hikaye bizi bir ilham perisinin ölümünün arkasındaki gerçeği araştırmaya itti. Yunan mitolojisinden karakterlerle tanışıp onları sorguladık. Hatta kimisiyle romantik bir ilişki de yaşadık. Oyundaki seçimlerimiz ile müzikal sahnelerinde söylediğimiz şarkıların sözlerini seçmek üzerine kuruluydu çoğu zaman. Böylece nasıl bir şarkı söylediğimiz kaderimizi değiştirdi.
Seslendirme sanatçılarının başarılarıyla kulaklarımıza şenlik yaşatan Stray Gods’ın incelemesi burada.
Resident Evil 4
Zaten başarılı olmuş bir oyun, özenli bir yeniden yapım sürecinden geçince ortaya mis gibi şeyler çıkıyor. Mass Effect Legendary Edition da öyle bir harikaydı, Resident Evil’ın önceki oyunları da. Bu yıl bize Resident Evil 4’ü yenilenmiş bir şekilde sundu Capcom. Ve diğer remake’lerde de olduğu gibi, dördüncü oyun da yılın en başarılı oyunlarından biri oldu.
Dead Space Remastered
Tek başarılı remake Resident Evil 4 değildi. Dead Space de grafiklerini güncel teknolojiyle yenileyerek yeniden hayranlarıyla buluştu. Bu yeni yapım da hayranlarını hayal kırıklığına uğratmamayı başardı.
Cocoon
Aslen bir film stüdyosu olan Annapurna Interactive’in 2023’te en çok konuşulan oyunu Cocoon oldu. Görselliği ve oynanışı üzerinden hikayesini anlatan bulmaca türünde bir oyun. Bulmacaları da boyut değiştirmek ve sistemleri sırasıyla aktive etmek üzerine kurulu. Yılın en başarılı bağımsız oyunlarından biri olmayı başardı.
Ghost Trick: Phantom Detective
Ghost Trick: Phantom Detective de yeniden yapılarak bu yıl oyuncuların beğenisini kazanan eski bir oyundu. Capcom’un bu oyununda bir kazaya kurban gidiyoruz ve ölüm bizim hafızamızı kötü etkiliyor. Bir ruh olarak etrafımızdaki nesnelerle etkileşime geçerek olayları etkilemeye ve hafızamızı geri kazanmaya çalışıyoruz.
Ghost Trick: Phantom Detective oyunun hem eski hayranlarını hem de yeni oyuncularını memnun etmeyi başardı.
Hi-Fi Rush
Duyurusunun hemen ardından XBox PC Game Pass kütüphanesinde karşımıza çıkmıştı Hi-Fi Rush. Bu yılın en ses getiren ritim-aksiyon oyunu olmayı başardı. Hatta ses ve müzik tasarımı konusunda göz kamaştırdı. Zaten Bethesda’nın yayıncılığıyla geldiği için ilgi çekmemesi pek mümkün değildi.
Muhtemelen kendisini takip edecek ritim-aksiyon oyunlarına ilham verecek bir başlık oldu. XBox PC Game Pass kütüphanesinden oyunun keyfini çıkarabilirsiniz.
A Space for the Unbound
Endonezya’da geçen duygusal bir macera olarak A Space for the Unbound oyuncuların ilgisini ve sevgisini kazandı. 90’lı yıllarda liseli karakterlerin kendilerini bulma maceralarını anlatıyor bu hikaye ağırlıklı oyun. Hikaye anlatımı olarak da Inception filminin tarzından ilham alıyor.
Diablo IV
Diablo hayranlarının yeni oyunlara tedirgin yaklaşmasına sebep olan o son oyunlardan sonra Diablo IV hayal kırıklığı yaratmamayı başardı. Oyunun ilk oyunlar kadar başarılı olmasa da son oyunlar kadar kötü olmaması takdir edildi. Bağımlılık yaratması ve mekanikleriyle oyuncuları kendisine bağladı. Ancak içeriği kısa bulan oyuncular için Diablo IV pek de uzun soluklu bir macera olamadı.
Diablo IV’ü anlattığımız incelememiz burada.
Shadow Gambit: The Cursed Crew
Desperados III’ün geliştiricisi Mimimi Games bu yıl Shadow Gambit: The Cursed Crew oyunuyla çıktı hayranlarının karşısına. Taktiksel RPG ve strateji oyunlarını seven oyuncuları memnun etmeyi de başardı.
Korsan hikayelerine duyduğumuz ilgi hiç azalmıyor zaten. E, oyun iyi taktiksel strateji mekanikleri de içerince başarılı olması kaçınılmazdı.
The Invincible
Kitap uyarlaması kavramının hakkını veren bir yapım oldu The Invincible. Stansilaw Lem’in ünlü bilimkurgu klasiği Yenilmez’den uyarlanmıştı. Ancak kitaptan birebir uyarlama değil. Bu sayede kitabı okuyan oyuncular kendilerini yeni bir hikayede bulabiliyor, kitabı bilmeyen oyuncular ise karşılaştıkları gizeme hayran kalarak kitabı merak edebiliyor. Oynanış açısından yürüyüş simülasyonu olan The Invincible bilimkurgu hayranlarına hitap eden ve çok güzel görünen bir macera oldu.
Yılın oyunu olmayı hak etmese de yılın en iyi uyarlaması olduğunu söyleyebiliriz. İncelemesini buradan okuyabilirsiniz.
Season: A Letter To The Future
Season, hikaye anlatımı açısından etkileyici bir oyun. Ana karakterimiz defter tutan bir gezgin. Kendi topraklarından ve kültüründen başlayarak gördüğü her şeyi kayda geçirmeye çalışıyor. Kendi kültürü de büyüye önem veren bir anlayışa sahip. Ancak yapılan büyülerin kayda değer bir geri dönüşü de oluyor. Hatırlanmasını ve korunmasını istediğiniz şeyleri büyülerken onları unutmanıza ve artık koruyamayacak olmanıza sebep oluyor. Bu açıdan duygusallığı ön planda bir oyun.
Season: A Letter To the Future bana sorarsanız Dordogne’den çok daha başarılı bir hikaye anlatımına sahip. Ancak XBox Game Pass kütüphanesine eklenen Dordogne kadar popüler olamadı. Oynanış açısından iki oyunun birbirine çok benzediğini de kabul etmek gerek.
Chants of Sennaar
Grafikleriyle direkt ilgimizi çeken bu bulmaca oyunu, oynanışıyla da bizi kendisine bağlıyor. Hikaye, dilini bilmediğimiz bir sistemin içinde hareket etmeye çalışmak üzerine. Gerek sokaktaki konuşmaları dinleyerek, gerek etraftaki metinleri ve kalıntıları inceleyerek hangi kelimenin ya da sembolün ne anlama geldiğini bulmaya çalışıyoruz. Bir defter tutarak tahminlerimizi not ediyoruz ve bu tahminler üzerinden tanık olduğumuz olay ve konuşmalara anlam vermeye çalışıyoruz.
Chants of Sennaar oyun tasarımı ve görsellik açısından bu yılın en başarılı oyunlarından biri oldu.
Against the Storm
Şehir kurma ve strateji oyunlarının en güzel yanlarını buluşturan Against the Storm henüz çok taze. Aralık’ın başında çıkan bu oyun direkt XBox PC Game Pass kütüphanesine dahil oldu ve yıl sonuna denk gelmesiyle biraz arada kaynadı. Buna rağmen onu oyun listesine ekleyenlerin övgülerini kaptı.
İncelememiz burada.
The Cosmic Wheel Sisterhood
Hak ettiği kadar ilgi görmese de gördüğü azıcık ilginin karşılığını dolu dolu övgülerle alan bir diğer bağımsız oyun da The Cosmic Wheel Sisterhood oldu. Bağlı olduğu cadı grubundan kovulan falcı Fortuna’nın kendi tarot destesini yaratmasına yardım ettiğimiz ve daha kartları yaratırken dünyanın kaderini etkilediğimiz bir oyun bu. Hikayesi zaman zaman cadıların kendi aralarındaki kişisel sohbete kayıyor. Fakat çoğu zaman bir cadının kozmik varlıklarla yaptığı anlaşmaları izliyoruz. Oyunu da tarot destemizi kontrol ederek oynuyoruz.
The Cosmic Wheel Sisterhood hikaye ağırlıklı bağımsız oyunlar arasında parlayan bir başlık oldu.
WarTales
Paralı asker hayatı simülasyonu diye özetlediğimiz WarTales bu yıl erken erişimden çıktı. Oyun zaten erken erişimde de çok beğenilmişti, tam sürümü de hak ettiği sevgiyi gördü. Strateji ve kaynak kullanımı planlamasını üzerinde dolaştığımız toprakların ilgi çekici, fantastik ve siyasi hikayesiyle harmanlayan bir macera bu.
Erken erişim incelemesi yayınlamıştık, buradan okuyabilirsiniz ancak o incelemenin üzerine oyuna bir dolu şey eklediler. O yüzden o yazımız hayli eskidi. WarTales sevgiyle karşılanmış olsa da Pirates of Belerion DLC’sinin çok övgü alamadığını belirtmekte fayda olabilir.
Marvel’s Spider-Man 2
Hikayesini, karakterlerini tartışabiliriz. Ancak aksiyonu ve şehirde ağ atarak dolaşması konusunda eleştiriye yer yok. Spider-Man oyunları, tuşlarına basmaktan keyif aldığımız maceralar sunması açısından çok başarılılar. Peter Parker’ı Miles Morales ile bir kez daha buluşturdukları bu oyun da aksiyonu en eğlenceli Spider-Man oyunu oldu. Ne yazık ki şimdilik sadece PlayStation oyuncularının tadabildiği bir keyif bu.
İncelememiz burada.
Horizon Forbidden West: Burning Shores
Hayal kırıklığı yaratmayan DLC içeriklerinden biri de Horizon Forbiddan West: Burning Shores oldu.
Çok bir yenilik getirmese de sevmişti Hakan bu içeriği. İncelemesi burada.
Small Saga
Mouse Guard hayranları ve JRPG sevenler Small Saga’yı yıllardır takip ediyordu. Büyücü köstebekler, savaşçı fareler ve ozan sincaplarla bir maceraya atılmayı kim istemezdi ki zaten? Small Saga, tek bir geliştiricinin elinden çıkmış bağımsız bir oyundu ve 2023’te kalbimizi çaldı. Fireball atmak için yere atılmış bir çakmak kullanan köstebek büyücüyü görenler oyunu anında arkadaşlarına tavsiye etti.
Backpack Hero
Backpack Hero bir yıllık erken erişim sürecinin ardından geçtiğimiz ay tam çıkışını yaptı. Zindanlarda yaratıklarla savaşıp ganimetleri yağmalamaktan hoşlanan oyuncuları ilginç bir oynanış mekaniğiyle kendine bağladı: Inventory Management. Normalde eşyalara çantamızda yer açmak ve taşıyabileceğimiz eşyaların sınırlı olması hepimizi zorluyor. Dolayısıyla RPG oyunlarında kendimizi sürekli çantamızdaki eşyaları düzenlerken buluyoruz. Fakat Backpack hero eşyaların çantamızda nasıl durduğu üzerinden bize ek özellikler katan bir strateji faktörü de ekliyor oyuna. Örneğin kılıcımızın kalkanımızın çaprazında durması ve miğferimizin altında durması onun vuruş gücünü arttırabiliyor.
Bu ilginç sistemiyle zindan maceralarına renk katan bağımsız bir oyun oldu Backpack Hero.
Dune: Imperium
Kutu oyunu olarak tasarlanan Dune: Imperium dijital versiyonuyla bilgisayara da çıktı 2023 yılı içinde. Filmin görsellerini, kitabın da siyasi dengelerini kullanan bir oyun oldu. Kuralları öğrenmesi başta zor gibi gelse de aslında sistem çok karışık değil. Özellikle Dune hayranları için keyifli bir oyun oldu. Kimi zaman siyeçleri hakimiyet altına alıp su sahibi olmayı önemsedir, kimi zaman baharat alışverişiyle para kazandık. Thufir Hawat kartımızı kimlerle görüşmeye göndererek harcayacağımız üzerine de uzun uzun kafa yorduk.
Bilgisayarda dijital kutu oyunu oynamayı sevenlerin 2023’teki gözdelerinden oldu.
A Castle Full of Cats
Bu beklenmedik bir şekilde dahil oldu listeye. A Castle Full of Cats aslında sıradan bir gizli nesne bulma oyunu olacaktı. Hani şu her yere kedi koyup azıcık paraya satılan minik bağımsız oyunlar var ya, onlardan. Fakat bu oyun beklenmedik bir şekilde gizli nesne bulma oyunu türüne boss fight ekledi. Zindanları ve yaratıkları olan bir şatoda da geçtiğini göz önünde bulundurursak bizim için yılın en iyi gizli nesne bulma oyunu olmuş olabilir.
RoboCop: Rogue City
The Invincible kitap uyarlaması olarak çok iyiydi. Fakat filmden uyarlanan oyunlar kategorimiz varsa eğer orada ödülü de RoboCop: Rogue City almalı. Filmle olan paralel sahneleri ve oynanış açısından tatmin ediciliğiyle 2023’ün en başarılı uyarlamalarından biriydi.
Lies of P
Souls-like türünde ise bu yıl Lies of P ile karşılaştık. “Bu nasıl bir Pinokyo hikayesi?” diye diye hayret ediyorduk yıllardır. Görsel tasarım açısından parlamayı başaran bir yapım oldu. Oynanışıyla da aksiyon oyuncularını mutlu etti.
Lies of P incelememiz burada.
Assassin’s Creed: Mirage
Assassin’s Creed oyunlarının 2023’te Bağdat’a uğradı. Arap topraklarından bir hikaye oynadık.
İncelememiz burada.
Disney Dreamlight Valley
Disney ve Pixar çizgi filmlerinden karakterlerle arkadaş olabildiğimiz, vakit geçirip eğlenebildiğimiz Disney Dreamlight Valley bu yıl erken erişimden çıktı. Aslında oyun erken erişimdeyken daha çok beğeni toplamıştı. Sonradan para kazanma kaygısı biraz daha öne çıktı. Bu yıl çıkan A Rift Apart DLC’si ise genelde olumsuz yorumlarla karşılandı. Zira asıl oyuna sahip kişiler bu DLC’yi almamaları durumunda “dışlanmış” hissetmeye başladı.
Tüm bunlara rağmen Disney Dreamlight Valley bu yıl çıkan cozy-casual oyunlar arasında başarılı olanlardan biri oldu.
Coral Island
Cozy-casual türünde bu yılın en popüler oyunu ise Humble Games’in yayınladığı Coral Island oldu. Oyunun satışlarıyla paralel miktarda doğal hayatı koruma vakıflarına bağışta bulunması da popülerliğini arttırdı. Oynayanları kendine bağlaması ve adada tanışabileceğimiz karakterlerin fantastik özelliklere sahip olması da albenisini olumlu yönde etkiledi.
Moonstone Island
Stardew Valley benzeri oyunlar da “Souls-like” gibi kendine has bir kategoriye sahip. Bu yıl Stardew Valley benzeri oyunlardan en öne çıkanı Moonstone Island oldu.
SpiritTea
İlk bakışta Stardew Valley benzeri oyun kategorisine dahil edilecek gibi dursa da SpiritTea masaya bir şey daha ekledi: Ghibli-like. Hayao Miyazaki’nin animasyonlarını andıran hikayesi ve Japon mitleriyle beslenen evreniyle SpiritTea de bu yılın en sevilen oyunları arasına girdi.
XBox PC Game Pass kütüphanesinden oyunu deneyebilirsiniz.
Sony’nin PC Sürümünü Çıkardığı Oyunlar
Sony’nin 2023’te bilgisayar oyuncuları için yaptığı güzellikleri de anmadan geçmeyelim.
The Last of Us Part I, Returnal ve Ratchet and Clank: Rift Apart oyunları bu yıla dek yalnızca PlayStation oyuncularının erişebildiği hikayelerdi. Ancak bu yıl PC sürümleri sayesinde bilgisayar oyuncuları da bu hikayelerin tadını çıkarabildi. Returnal aksiyon oyuncularını mutlu ederken platform oyunlarını sevenler Ratchet and Clank’e hayran oldu. İstisnasız hepimiz de The Last of Us’a hayran kalmıştık zaten.
2023 Yılının Hayal Kırıklığı Yaratan Oyunları
Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy’nin çok kötü bir oyun olduğunu söyleyemeyiz asla. Ancak beklentilerimizin altında kaldığı konusunda hemfikir olacağız sanırım. Zira eski Harry Potter oyunlarında bile bundan daha ilgi çekici hikayeler ve yan görevler vardı. Hogwarts Legacy bize son derece sıradan bir hikaye sundu. Sürekli tekrar eden tepkileriyle ana karakter sinirimizi bozdu. Bu yüzden oyun ana hikayesi ve oynanışıyla beklentilerimizin çok altında kalarak hayal kırıklığı yarattı. Fakat Hogwarts’ın içinde ve çevresinde gezmek, süpürgeyle dolaşmak çok keyifliydi. Bu yüzden oyunu sevmediğimizi söylersek yalan olur.
Haritada gezmesi, detayları keşfetmesini övdüğümüz, ana hikayesini yerdiğimiz inceleme burada.
Star Wars Jedi: Survivor
Jedi: Fallen Order ile güzel bir başlangıç yapan Star Wars Jedi serisi Survivor oyununda benzer bir övgü yağmuruyla karşılaşmadı. Oyunun en çok eleştirilen yanı fiyatı ve performans sıkıntıları oldu. Jedi: Survivor’a gelen tepkiler oyunun hikayesini, karakterlerini ve oynanışını bolca övdü. Fakat çoğu oyuncu bunları deneyimleyemeyecek kadar ciddi performans sorunlarıyla boğuşup oyundan keyif alamadı. Bu yüzden hem oyunu yapanlar hem de oyuncular açısından karşılıklı bir hayal kırıklığı yaşandı.
Bizim incelememiz burada.
Starfield
Oğlum kaç kez dedik bir milyon gezegen koymayın, ne gereği var diye! Starfield bu yılın en büyük hayal kırıklığı oldu. Aniden başlayan ama oyuncuyu bağlamayan hikayesi, en az gezegenlerin yüzeyi kadar boş bakan surat grafikleri, akılda kalıcılığı olmayan karakterleri ve övülecek belki de tek şeyi o olduğu için hababam övülen fizik motoruyla Starfield yıllardır beklediğimize değmedi. Bethesda’nın Skyrim’den sonra takındığı 10 yıllık sessizlik hayal kırıklığıyla bozuldu.
Starfield incelememiz burada.
Warhammer 40K: Rogue Trader
Warhammer 40K evreninde geçen, FRP sisteminden direkt uyarlanacak Rogue Trader için nasıl da heyecanlandık! Üstelik bu oyun Warhammer 40K’nın ilk izometrik RPG oyunu olacaktı. Bu yüzden yerimizde duramıyorduk heyecandan. Fakat oyun zayıf bir dövüş sistemiyle ve bug’larla dolu olarak çıktı. Ayrıca ilgi çekici başlayan hikayesi oyunun yarısından itibaren dağıldı. Böylece oyun FRP sistemine sadık kalmış olmasına rağmen RPG hayranlarını hayal kırıklığına uğrattı.
Redfall
Zaten fragmanından anlamıştık bu oyundan pek de bir cacık olmayacağını. Ama yine de Dishonored ve Deathloop’un başarısının ardından Redfall gibi bir oyunla karşılaşmak büyük hayal kırıklığıydı. Arkane Studios için de çok keyifli bir süreç olmamış zaten bu oyunu geliştirmek anladığımız kadarıyla.
Redfall’a dair eleştirilerimizi de buradan okuyabilirsiniz.
Call of Duty: Modern Warfare III
Modern Warfare II’nin üzerine pek de bir şey koymadığı için en fazla DLC olarak satılması gereken bir oyundu çoğu oyuncuya göre Modern Warfare III. Ve buna rağmen oyunu hem dolar hem de TL üzerinden uçuk bir fiyattan sattılar. Satın alan oyuncular için hakikaten büyük hayal kırıklığı oldu.
İncelememiz burada.
Lord of the Rings: Gollum
Yılın en kötü oyunu ödülü ise Lord of the Rings: Gollum’a gitti.
Yazıklar olsun ya.
Detaylı eleştirimiz burada.
Sizin için 2023’ün en öne çıkan oyunları hangileriydi? Listelerinizi yorumlarda bizimle paylaşın!