İncelemeler

Güngezgini Çizgi Roman İncelemesi

Güngezgini Çizgi Roman inceleme banner

Eğer bir çizgi roman mağazasına girdiyseniz veya yurtdışındaki çizgi roman sitelerini dolaştıysanız En Çok Satanlar rafında Daytripper isimli bir çizgi romanı görmüş olmanız çok muhtemel. Ben ise bu kitapla daha farklı bir şekilde tanıştım.

Öncesinde -o dönemde bir çizgi roman mağazasında çalışan- arkadaşım Cenk Könül, “Mutlaka bu çizgi romanı okumalısın,” diyerek beni zorladı ancak kitap geldiği gibi bitiyordu ve alamıyordum. Sonrasında yine başka bir çizgi roman mağazasında çalışan arkadaşım Burç Üner, “Abi hâlâ nasıl olur da okumazsın. İnanılmaz bir çizgi roman,” diye üstüme yürüdü. Sonunda gelir gelmez aldım ve okumaya başladım. Benim Güngezgini hikayem böyle başladı ama muhteşem bir yolculuğun yeni başladığından habersizdim.

gungezgini-cizgi-romanKitabı alır almaz okumak istiyordum ancak elimdeki kitabı bitirmeliydim önce. O sırada eşim benden önce davrandı ve okumaya başladı. Kitabın içinde aynı ana yaşam hikayesine bağlı ancak birbirinden farklı dönemlerde geçen hikayeler vardı. Kitabı bitirdiğinde, “Ne hissediyorsun? Nasıl buldun?” diye sorduğumda; “Çok değişik bir hikaye. Oldukça fantastik ama bir o kadar da hayatın içinden. Her hikayede farklı bir duygu yaşamak mümkün,” cevabını verdi. Merakım iyice artmıştı ve şimdi benim sıramdı.

Kitabı bir gece elime alıp okumaya başladım. İlk hikayede Brezilyalı dostumuz Bras de Oliva Domingos‘un 32 yaşındaki haliyle tanışıyoruz. Gazetede çalışan ve ölüm ilanları yazan, bir gün büyük bir yazar olmayı düşleyen Bras; bizleri arkadaşları ile tanıştırırken hayatından da bahsediyor. Yaşanan bazı ilginç raslantılar sonucunda ilk hikaye ilginç bir şekilde bitiyor. “Neler oluyor?” tepkileri arasında ikinci hikayeye başladığımda Bras’ın 21 yaşındaki halini görüyorum. Hikayede yine tanıdık yüzler görüyorum ama çok değişik olaylar var bu sefer.

Hikayenin sürprizlerini bozmamak ve heyecanını kaçırmamak  için çok fazla spoiler veremiyorum ancak kitapta birbirinden farklı dönemlerde geçen pek çok hikaye var. Her hikaye, Bras’ın başından geçen olayları anlatıyor ve her hikaye, bizleri Bras’ın farklı dönemlerine götürüyor.

Kitabı bitirdiğimde gerçekten muhteşem bir yaşamı okumuştum. Sadece bir kitabı veya bir hikayeyi değil, zaman zaman kendi yaşamımdan kesitler de gördüm Güngezgini kitabında. Her hikayede farklı bir duygu yaşadım, her olayda farklı bir anı ile karşılaştım. Kitabın Türkçesi çıktığında yeniden okudum ve bu sefer daha farklı hisler yaşadım. Resmen her okuduğunuzda ruh halinize göre hikayelerin etkisi de değişiyor.

Güngezgini çizgi romanının kapağı
Güngezgini çizgi romanının kapağı

Kitabın çevirmeni Cenk Könül, bu durumu şöyle açıklıyor;

Güngezgini, okunduğunda tamamlanan bir kitap. Okuyanı kendi anılarında bir yolculuğa çıkarıp, o anılarla bütünleşiyor ve ancak o zaman tamamlanıyor; tam oluyor. İnsana daha önce hiç yaşamadığı bir okuma deneyimi yaşatıyor. Tarifsiz bir deneyim. Ben kelimelerle anlatamıyorum. Kitap bittiğinde nasıl bir ruh hali içindeyseniz, sonu ile ilgili algınız da öyle oluyor. Hayatınızda o an her şey yolundaysa, mutlu bir sonu var kitabın. Sıkıntılı, endişeli bir dönemse, kitabın da sonu hüzünlü geliyor. Ama şunu farkettim; kitap bittikten sonra bile, okuyanın yaşamına eklenen deneyimlerle ve yeni anılarla bütünleşmeyi sürdürüyor. Asla gerçekten bitmiyor sanki. Bu yüzden kitap bittiğinde ne düşündüğünüz, ne hissettiğinizinden çok, kitabın bir bütün olarak verdiği his önplana çıkmaya başlıyor.

Kitabı ben de bitirdikten sonra eşimle konuştuğumda, “Ben çok beğendim, sen ne düşünüyorsun?” diye sorduğumda; “Çok güzel bir kitap ama beni o kadar da çok içine çekemedi bazı hikayeler,” dedi. İşte o zaman, hikayelerin kişiden kişiye ve o anki ruh haline göre değişkenlik gösterdiğini bir kez daha anladım.

Bir de genel olarak baktığınızda kitabın; bir erkeği, bir kadından daha çok etkilemesi biraz daha olağan duruyor çünkü ortada fantastik bir baba-oğul hikayesi görüyoruz. Kitapta Bras’ın yaşamından ve hemen hemen her yaşından kesitler görürken kendi hayatımızdan, bazen de hayallerimizden kesitler okuyoruz.

Güngezgini, bana bu muhteşem kitabı anlatmaktan bıkmayan ve kitapla tanışmamı sağlayan Cenk Könül’ün harika çevirisi ve Burç Üner’in özverili editörlüğü ile raflardaki yerini aldı. Çizgi Düşler Yayınevi de çok kaliteli bir baskı yaparak DC Vertigo tarafından yayınlanan bu kitabı dilimize kazandırmış oldu.

Kitabı hiç gecikmeden hemen alın ve okumaya başlayın. Hatta her zaman ulaşabileceğiniz bir yerde olsun ve her sene bir kere daha okuyun. Her okuyuşunuzda başka bir tat alacaksınız.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.