İncelemeler

Drow of the Underdark

Öncelikle belirtmek isterim ki, incelemesini okuyacağınız The Drow of the Underdark kitabı, Advanced Dungeons & Dragons (2nd Edition) sistemi için hazırlanmış olan kitaptır. Aynı isimli 2007 yılında 3,5 Edition için çıkan bir versiyonu daha vardır. Onu incelemediğim için farklarını söyleyemeyeceğim ama 3,5 Edition olan versiyon ile karıştırılmasın…

Kitap, 1997 yılında, Forgotten Realms’ın yaratıcısı Ed Greenwood tarafından yazılıp TSR Inc. tarafından basılmıştır. Yüzlerce Forgotten Realms kaynak kitaplarından sadece biridir fakat Faerun’un en çok sevilen ve merak edilen ırklarından biri olan drow ırkı hakkında en geniş bilgiyi içeren kitaptır.

Drizzt karakterinin, Forgotten Realms diyarının en çok sevilen ve hakkında en çok yazılıp çizilen karakteri olmasından; R.A. Salvatore’un da muhteşem üçlemesi “Kara Elf Serisi”nin de etkisiyle drowlar Unutulmuş Diyarlar evreninin en çok sevilen karakterleri oldular bir anda. Buna rağmen romanlarda drow ırkının genel özellikleri çok az anlatılmıştır, sadece “Anayurt” kitabında anaerkil yapı ve toplumsal yapı detaylı bir şekilde bahsedilmiştir. Bunun dışında bu yapıyı derinlemesine anlatan en önemli yapıttır “The Drow of the Underdark”.

rise-of-the-underdark-drow

Kitabın içeriğinden bahsetmek gerekirse, kitap, öncelikle drowların genel yapısı ile başlıyor. Drow ırkının temel özellikleri olan infravision, anaerkil toplum yapısı, hiyerarşide erkeklerin yeri, evlerin önemi ve Lolth’a bağlılık gibi temel yapılardan bahsediliyor. Tabii bu arada romanlara yönelik değil oyun sistemine yönelik anlatımlar daha ağır basıyor. Mesela kitapta hikayesel bir tarzda bir drow büyücüsünden bahseder gibi bir anlatımın orta yerinde büyük harflerle DROW WIZARDS HAVE NO LEVEL RESTRICTIONS (Drow büyücülerin seviye sınırlaması yoktur) ibaresiyle karşılaşınca bu kitabın bir oyun kitabı olduğu gerçeğine geri dönüyorsunuz. Drowların doğasından bahsederken tabii Lolth’un cezalandırma yöntemleri, Lolth’a bağlılık kuralları ve bir drowun dromcek (drider) olarak hayatını devam ettirmesi gibi konulara da ağırlık verilmiş.

Sonrasında drow topluluk düzeninden bahsedilmiş geniş olarak. Drow toplumunda goblinlerin, orkların köle olarak kullanılması; neden insanların çok fazla köle olarak kullanılmadığı ve ogre gibi ırkların neden köle olarak kullanılamadığı (birkaç drow tarafından zapt edilemeyecek kadar güçlü ve iri olduklarından ) gibi konuların yanı sıra drowların giyim tarzı, drow erkeklerinin evdeki düzenleri, drowların hem kendi aralarında hem de diğer ırklarla yaptıkları ticaretler, drow mimarisi ve hatta gümrük kuralları bile anlatılmış.

Bir sonraki bölümde drow yaşantısında çok büyük öneme sahip olan din ve bağlılık teması detaylı şekilde anlatılmış. Drowların örümceklerle olan yaşam tarzı, Lolth’a olan sorgusuz bağlılığın detayları, sorgulamanın cezaları ve Lolth dışındaki diğer Vhaeraun, Eilistraee gibi tanrıların da inananları ve özellikleri hakkında oldukça ayrıntılı bilgiler mevcut. Tabii drow toplumunun genel bağlılığı olan Lolth üzerine daha çok bilgi mevcut.

Drowların tarihinin çok köklü ve anlatımının uzun olacağından bahsedip kısa bir drow tarihçesi de kitapta verilmiş. Bu kısa tarihçe içerisinde Güney Elfleri ile olan savaştan kendi içlerinde yaşadıkları Karanlık Savaş’a kadar anlatılmış fakat çok fazla detay verilmemiş. Sadece günümüzde bile drowların hainliklerinin devam ettiği ve Karanlıkaltı’nda (Underdark) sürekli “Zaman kötü kolla g.tü” felsefesinin benimsenmesi gerektiği özetlenmiş.

Drow tarihinden sonra drow büyücülerinin hünerli ellerinden ve drowlara özgü büyülerden bahsedilmiş. Örümcek göz, Kara kanatlar, Karanlığın eli, Felaketin siyah kılıcı gibi başka yerde bahsedilmeyen büyüler de bu bölümde tanıtılıyor. Ayrıca Lolth rahiplerine özgü olan Zihindokunuşu, Zehir bağışıklığı, Karaateş gibi rahip büyüleri de tanıtılmış.

Bu büyülerin hemen akabinde de drow ustalarının ve büyücülerinin ellerinden çıkan drowlara büyülü eşyaları anlatılmış. Sadece drow ustaları tarafından üretilenler değil, yeryüzüne yapılan baskınlarda ele geçirilen bazı eşyalardan da bahsedilmiş. Parşömenler, takılar, asalar, yüzükler gibi eşyaların yanında, önemli olarak kıyafetlerin üzerine işlenmiş olan ev sembollerinden uzunca bahsedilmiş. Ev sembollerinin ne gibi büyülü özellikler taşıdığını görünce şaşıracaksınız.

Ardından drow diline aşina olmanız için “drowca” hakkında detaylı bilgiler verilmiş. Cümle yapıları, gramer, sözcükler gibi temel bilgiler kısaca verilmiş. Sıkça kullanılan kelimeler ve cümleler de örnek olarak verilmiş. (Örn: Lil alurl velve zhah lil velkyn uss : En iyi bıçak görünmez olandır.) Bu da drowca öğrenmek için bir başlangıç olabilir.

Drowca hakkında bazı bilgiler edindikten sonra da drow runleri ve işaretlerinden bahsedilmiş. Bu runler, savunma amaçlı, yön bulma amaçlı gibi sınıflandırılmış ve kısaca anlatılmış.

Sonrasında ise Karanlıkaltı’nda geçen örnek bir senaryo verilmiş ve kitabın son bölümünde ise Karanlıkaltı Yaratıkları adı altında bu bölgeye özgü yaratıkların özellikleri ve bilgileri verilmiş. En önemlisi ise Lolth’un hizmetkarı olan Yochlol hakkında da geniş bilginin bu bölümde yer alması. Abyss’te çok sık görülebilen fakat bilinen düzlemlerde nadiren rastladığımız bu yaratığın neden Lolth’un gözdesi olduğunu okuduğunuzda anlayacaksınız.

Böylelikle 128 sayfalık bu enfes kitabı bitirmiş olup Karanlıkaltı ve drowlar hakkında çok daha fazla bilgiler koltuğumuzdan kalkıyoruz.

Menzoberranzan ve Karanlıkaltı hakkında daha detaylı bilgi istiyorsanız “Drizzt Do’Urden’s Guide to Underdark” ve “Menzoberranzan” isimli kitapları okumalısınız. Bu kitaplarla ilgili incelememi de yakında yazacağım.

Karanlıklarda arkanıza dikkatli bakın, beklenmedik bir anda ensenizde soğuk bir drow bıçağı hissedebilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.