İncelemeler

Goblin Sümüğüm Bitmiş – Wytchwood İncelemesi

Peri masallarından fırlamış canavarlar ve eşyalarla dolu bir diyarda cadı olmak zor. Hele ki yapacağınız iksir için kafasına orangutan zıplamış bir farenin ön dişi gibi malzemeler gerekiyorsa. Wytchwood incelememiz sizlerle.

Merak etmeyin, kafasına orangutan zıplamış bir farenin ön dişi derken farazi konuşuyordum. Fakat hayattan umudu kesmiş beyaz bir koyunun tüylerine gerçekten de ihtiyaç duyuyoruz oyunda. Ve goblin sümüğüne, ve işte öyle şeylere.

Wytchwood’un demo’sunu Ekim ayında Steam Next Fest etkinliğinde incelemiş ve beğenmiştim. Oyunun tam hali de hayal kırıklığı yaratmadı. Güzel çizimler, eğlenceli olaylar, peri masallarından fırlamış karakterler ve iksirler için gerekli olan, toplaması uğraştıran ama zorlamayan eşyalar… Arkanıza yaslanarak keyifli bir oyun oynamak istiyorsanız Wytchwood aradığınız oyun olabilir.

İlgili Makaleler
YouTube player

Cadının Bataklığı – Dünya ve Karakterler

Oyunun dünyasını Shrek’in yaşadığı bataklığa benzetebiliriz. Her türden peri masalı varlığı bu diyarlarda kol geziyor ve hiçbiri masallardaki kadar sevimli değil. Üstelik birçok korkunç yaratık da var. Kanınızı emmek için hazır bekleyen sülükler, üzerinize zıplayan kurt köpekleri, ejderhalar ve balkabakları. Kişisel fikrim en korkuncunun balkabakları olduğu yönünde.

Bataklıktaki bunca canavarı görünce biz oyuncu olarak gerilebiliyoruz. Ancak oynadığımız karakterin sözleri en ufak bir korku belirtisi göstermiyor. Kısa sürede anlıyoruz ki bu bataklığın en korkunç varlığı aslında oynadığımız cadı. Zira günlük uğraşları arasında tüm o masalsı yaratıkları ve cisimleri ham madde olarak kullanmak var. Dişlerinden, tırnaklarından, göz yaşlarından tılsımlar yapacağı varlıkların kendisine bir tehdit oluşturabileceğine hiç inanmıyor.

Wytchwood da tam olarak bundan ibaret. 8 farklı bölgede dolaşarak bulabileceğimiz her türlü malzemeyi toplamak ve onlardan yarattığımız eşya ve iksirlerin yardımıyla keçiye olan borcumuzu ödemeye çalışmak üzerine kurulu bir oyun.

Ne Keçisi? – Hikaye

Wytchwood bir cadının evinde uyanması ile başlıyor. O uyurken evine bir keçi girmiş. Sadece eve girmekle kalmamış, bulduğu her şeyi de çiğneyip yemiş. Hem de cadının büyü kitabını bile! Ayrıca iksir tariflerinin olduğu sayfayı da yutmuş.

Biz keçiye kızıp onu kışkışlarken keçinin normal bir keçi olmadığını görüyoruz. Aslında keçi anlaşma yaptığımız şeytanın vücut bulmuş haliymiş. Ve evet, bir şeytanla anlaşma yapmışız. O da cadının evine anlaşmadan alacağı karşılığı talep etmeye gelmiş.

Sorun şu ki anlaşmayı, ne istediğimizi ya da isteğimize karşılık olarak ödememiz gereken bedeli hatırlamıyoruz.

Görünen o ki büyü defterimizle birlikte hafızamızı da kaybetmişiz. Yine de keçi kibarlık edip anlaşmanın şartlarını hatırlatıyor. Ondan bir ruhu kurtarmasını istemişiz. Karşılığında da ona 12 ruh getireceğimizin sözünü vermişiz.

Oyun, keçiye kurban edeceğimiz 12 ruhu bulup yakalamak üzerine kurulu. Ruhları yakalamak o kadar kolay olmuyor. Zira önce onları bağlı oldukları amaç ya da kişilerden ayırmak gerekiyor. Toplamda 12-13 saat süren oyunda bu diyarı keşfetmek, materyaller toplamak ve bunları kullanarak büyü defterimizi yeniden oluşturmakla uğraşıyoruz.

Şeytanla Anlaşma – Genel Bakış

Wytchwood neredeyse hiç dövüş ya da RPG elementleri içermiyor. Oyundaki bir konuşma dışında ne söyleyeceğimize ya da neyi tercih ettiğimize asla karar veremiyoruz. Oyunda yapılacak her şeyin tek bir çözümü var, hikaye asla dallanmıyor. Etrafta tabii ki saldırgan varlıklar var. Fakat oyunun tek dövüş mekaniği yürüyerek kaçmak ya da onlar bize vurmadan büyüyü aktifleştirmek üzerine kurulu. Dolayısıyla zorlayıcı bir yanı yok.

Oyunun en zorlayıcı yanı büyüleri, iksirleri, tılsımları yapmak için gerekli eşyaları bir araya getirmek. Bunu yaparken (çok eşya olduğu için) bazen bazı maddeleri nasıl elde ettiğimizi bulamayabiliyoruz. Bazen de hatırlayamıyoruz. Oyun bize o maddeyi bulduğumuz bölgeyi söylüyor. Fakat o bölgede ne yaparak bulduğumuzu söylemiyor. Benim bu konuda rehber niyetine verebileceğim tek bir tavsiye var: Neyi öldürmediğinizi düşünün.

Eğer elinizde bir maddeden çok az sayıda varsa muhtemelen o bölgede çok az sayıda öldürdüğünüz bir varlıktan elde ediliyordur. Örneğin benim nasıl elde ettiğimizi anlayamadığım madde (kemirgen kuyrukyağı) için ormanda, kimseye hiçbir zararı olmayan sevimli sincapları yakalayıp öldürmem gerekiyormuş.

Özetle oyunun oynanış açısından zorlayıcı hiçbir yanı yok. Yer yer bulmacamsı elementleri olsa da onlarda da oyuncuya çok yardım ediyor. Size de arkanıza yaslanarak oyunun tadını çıkarmak kalıyor. Bu arada bence controller ile oynamak, mouse ve klavye ile oynamaktan hem daha kolay, hem de daha keyifli olmuş.

Detaylar

Wytchwood 9 Aralık‘ta satışa çıktı. Steam fiyatı 32 lira. Oyun çok yeni olduğu için bir yerde takıldığınızda ya da bir objeyi bulamadığınızda başvurabileceğiniz wiki gibi kaynaklar yok. Steam forumları da henüz yeterince dolu değil. Bu durumlar için oyunun discord kanalını tavsiye edebilirim. Oyunun geliştiricilerinin aktif olarak kontrol ettikleri kanallarda yardıma ihtiyaç duyan tüm oyuncular sorularının cevaplarını anında elde ediyorlar.

Oyunun geliştirici firması bağımsız oyun şirketi Alientrap. Şirketin bir diğer oyunu olan Apotheon‘u da mitoloji seven okurlarımıza tavsiye ederim. Üstelik onda dövüş de var. Yayıncı firmalar ise Whitethorn Games ve Whisper Games.

Haritanın 8 farklı bölgeden oluştuğunu söylemiştim. Bunlardan bir tanesi karlarla kaplı dağlık bir bölge. Oyunun geneli cadılar bayramı için daha uygun olsa da o bölgede dolaşmak yılbaşı kutlamaları için ideal. Bu oyunu Noel’de oynamalık oyunlar listesine ekleyemem. Ancak oyunda bol bol jingle bells olduğunu söylememiş olmayayım.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.