İncelemeler

Yüzleşemediklerinle Yüzleştiren Bir Oyun – Norco İncelemesi

Cyberpunk ve gizem temalarını harmanlayan Norco; pişmanlık, inanç, kaygı ve kaçış üzerine gotik bir hikaye anlatıyor. Piksel grafikli bu point & click macera şimdiden yılın en iyi oyunları arasında sayılıyor.

Ana karakterimiz doğup büyüdüğü kasabadan ve ailesinden uzaklaşmak isteyen genç bir kız. Kay evi terk ederken erkek kardeşi Blake onun gitmesini istemiyor. Hatta kalması için adeta yalvarıyor. Fakat Kay artık annesine tahammül edemiyor. Biraz uzaklaşıp kafasını dağıtmak istediğini söylüyor. Dolayısıyla kardeşinin itirazlarını kulak ardı edip çantasını sırtına, telefonunu da bir nehre atıyor.

Norco da Kay’in eve dönünce annesinin o yokken hastalanıp öldüğünü öğrenmesiyle başlıyor. Meğer yolculuk ettiği günlerde annesi kansere yakalanmış. Telefonu suyun dibini boyladığı için ona da haber verememişler. Küçük yaşta babasını, sonra ablasını, şimdi de annesini kaybeden Blake de bu şehirde yapayalnız kalmış.

Gördüğünüz gibi oyun bizi direkt duygusal olarak zorlayıcı bir hikayenin içine atıyor. Oyunda ilerledikçe farklı karakterlerle tanışıp onların hikayesini öğrenme şansımız da oluyor. Ancak duygusallık pek de azalmıyor. Zira bu şehirdeki her karakterin yüzleşmek istemediği için kaçmayı tercih ettiği şeytanları var. Her kaçış da ardında terk edildiği yerde çürümüş ilişkiler, binalar, duygular ve hayaller bırakmış.

Özetle, cyberpunk bir dünyada geçen ve yaklaşık 8 saat süren duygusal bir point & click oyun fikri ilginizi çekiyorsa Norco’ya göz atmanızı tavsiye ederiz.

MindMap, Diyaloglar ve Mini Oyunlar

Norco bir araştırma oyunu. Kay annesine ve kardeşine o yokken neler olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Bu süreçte de karşısına birçok yeni soru çıkıyor. Zaman zaman oyunu Kay’in annesi Catherine olarak oynuyoruz. Kay’in şehirde olmadığı günlerde annesinin çözmeye çalıştığı bir gizemi kovalıyoruz.

Bu gizemleri oyun kimi zaman bize bir bulmaca oyunu olarak sunsa da Norco bir bulmaca oyunu değil. Çünkü bulmacalar oyuncuyu zorlamadığı gibi oyunun baskın içeriği haline de gelmiyor.

Mini oyunlar / bulmacalar

Mindmap bize araştırmalarımızda yardımcı olan bir sistem. Karakterler ve gruplar arasındaki ilişkileri ve onlara dair neler bildiğimizi oradan takip edebiliyoruz. Ayrıca bu arayüzde öğrendiğimiz bilgileri sorgulayıp yeni bilgiler ve düşünceler de elde edebiliyoruz. Ancak bunu yapabildiğimiz durumlar çok nadir.

Oyun Mindmap sistemi kullanıyor olsa da bizi bilgilere boğmuyor. Örneğin Gamedec bizi istesek de istemesek de bir bilgi tomarını sindirmek zorunda bırakıyordu. Disco Elysium ise şehre, tarihine ve politik dengelere merak duyan, öğrenmek için sorgulayan oyuncuların önüne vinçle bilgi bırakabiliyordu. Ancak Norco’da öğrendiklerimiz ne yorucu ne de detaylı. O yüzden çoğu zaman Mindmap’i açarak neler bildiğimizi hatırlamamız gerekmiyor bile.

Mindmap

Oyunda diyaloglar ekranın sağında ya da solunda çıkıyor ve seslendirme yok. Kimin konuştuğu da hem ismiyle hem de konuşmanın yanında beliren portresiyle anlayabiliyoruz. Konuşmalar çok nadiren ne söylediğimize göre dallanıyor. Genelde konuşma seçenekleri yukarıdan aşağıya sırayla basabildiğimiz, hikayenin gidişatını etkilemeyen listeler oluyor. Yani bu açıdan klasik point & click maceralardan sapmıyor.

Hikaye Anlatımı

Norco, hikaye anlatımı konusunda başarılı ve etkileyici bir oyun. Cyberpunk temasına çok aşina değilseniz şaşırtıcı bir hikaye anlattığını da söyleyebiliriz. Ancak her halükarda sürükleyici bir hikaye anlatmayı başarıyor.

Bu hikaye anlatımını gizemli olaylar, renkli karakterler ve duygusal sahnelerle süslüyor. Vakit ayırırsanız ve dikkatli olursanız ana hikaye dışında da takip edebileceğiniz olay serileri var.

Ne yazık ki ana hikayenin ilerleyebildiği tek bir yol var. Yani farklı seçimler ile farklı sonlar görmek mümkün olmuyor. Oyun herkesi aynı yolda ilerlemeye zorluyor. Ancak arada, ana hikayeyi etkilemeyecek seçimler yapmaya da izin veriyor.

Bu seçimler bir soruyu sormak ya da sormamak, bir yere gitmek ya da gitmemek şeklinde olabiliyor. Aynı zamanda bazen karşımıza iki ya da üç seçenek çıkıyor ve bunlardan birini seçmek diğer seçenekleri ortadan kaldırıyor. Yine de bu seçimlerin hikayeye etkisi çok küçük boyutta kalıyor.

Sonuç olarak, Norco 8 saatlik vaktimize ve parasına değen bir oyun. Zaten oyunun indirimsiz fiyatı 25 TL. Üstelik satın almak istemezsek şu an XBox Game Pass üzerinden de oynayabiliyoruz. 24 Mart’ta çıkmış olmasına rağmen şimdiden 2022’nin en iyi oyunları arasında ismi geçiyor.

Hikaye anlatımına ağırlık veren oyunlardan, point & click maceralardan hoşlanıyorsanız ve Türkçe dil desteği olmamasını sorun etmeyecekseniz Norco’yu denemenizi tavsiye ederiz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.