Venedik’te Kapalı Çarşı Keyfi – Splendor İncelemesi
Kutu oyunu piyasasının önde gelenlerinden biriyle daha karşınızdayım. Bugünkü konuğumuz Splendor. Öğrenmesi rahat kuralları, sıfır dil gereksinimi ve akıcı, yormayan oyun yapısıyla hem tecrübeli oyuncuların sevdiği, hem de oyunlara yeni başlayanların ve gençlerin hobiye rahat bir giriş yapmasını sağlayan oyunlardan olan Splendor, NeoTroy Games lisansıyla, Türkçe kural kitabıyla dilimize kazandırıldı.
Splendor’da, altı renk mücevheri kullanarak çeşitli mücevher madenleri satın alıyor ve 15 prestij puanına erişmeye çalışıyoruz. Standart poker pullarından biraz daha kalın olan mücevher pullarının elde çok hoş bir his verdiğini belirtmeden geçemeyeceğim.
2-4 oyuncuyla oynanabilen Splendor’a başlarken oyuncu sayısına göre mücevher havuzlarını oluşturuyoruz. Daha sonra daha önce bahsettiğim mücevher madenlerinin çeşitli seviyelerini temsil eden üç farklı gelişim kartı destesini karıştırıyor ve masanın ortasına alt alta yerleştiriyoruz. Daha sonra her desteden dörder kartı açtığımızda kartlarla ilk işimiz bitmiş oluyor.
Daha sonra sıra soylu kartlarına geliyor. Soylu kartları, bize biriktirdiğimiz gelişim kartlarının rengi ve sayısına göre 3 ekstra prestij puanı kazandıran zengin soyluları temsil ediyor. Her soylunun farklı renk ve sayı kombinasyon talepleri oluyor ve bu talepleri ilk karşılayan oyuncu o soylu kartının sahibi oluyor. Oyun kurulumunda masaya oyuncu sayısından bir fazla soylu kartı açılıyor.
Gelelim oyunun oynanışına. Sıra tabanlı bir oyun olan Splendor’da sıra bize geldiğinde yapabileceğimiz 4 çeşit aksiyon bulunuyor. Bunlardan ilki, altın dışındaki diğer üç farklı renkten birer mücevher almak. İkincisi, tek renkten iki mücevher birden almak. Yalnız bunun tek şartı, iki tane almaya niyetlendiğiniz balyada en az dört tane mücevher olması gerekiyor. Yani 3 tane mavi kaldıysa ikisini alamıyorsunuz.
Üçüncü aksiyon, bedelini ödeyerek bir gelişim kartı satın almak. Her gelişim kartının üzerinde bir renk sembolü oluyor. Bu sembol size gelecek turlarda o renk içeren bir kart satın almaya çalıştığınızda indirim sağlayacak. Örneğin bir kırmızı gelişim kartı satın aldınız. Gelecek tur fiyatı 3 kırmızı, 2 yeşil olan bir kart satın almaya çalıştığınızda sadece 2 kırmızı, 2 yeşil ödemeniz yeterli olacak. Böyle böyle oyunun ortalarına doğru en ucuz kartları doğrudan bedavaya almaya başlayacaksınız haberiniz olsun.
Son aksiyon ise, istediğiniz herhangi bir gelişim kartını rezerve edip kasadan 1 altın almak. Rezerve ettiğiniz kartı önünüze yan olarak yerleştiriyorsunuz. Bu kart size şimdilik herhangi bir indirim sağlamayacak. İleride başka bir turda aksiyon sıranız geldiğinde o kartın bedelini ödeyerek nimetlerinden faydalanmaya başlayabiliyorsunuz. Bu aksiyon karşılığında kasadan aldığınız altın mücevheri ise Splendor’un jokeri. Bunu istediğiniz mücevher yerine kullanabiliyorsunuz. Oyunda aynı anda en fazla üç tane kart rezerve edebiliyorsunuz.
Bazı gelişim kartlarının üst kısımlarında bir de prestij puanı değeri oluyor. Oyun boyunca gelişim kartlarından ve tarafımıza çekmeyi başardığımız soylulardan gelen prestij puanlarını takip ediyoruz. Herhangi bir oyuncu yaptığı hamleyle 15 puana ulaştığında, o tur son tur sayılıyor ve sırasını savmamış diğer oyuncuların da aksiyonlarını tamamlamasıyla oyun nihayete eriyor.
Oyuncuları kutu oyun hobisine alışmayı kolaylaştıran “Gateway” oyunlara en güzel örneklerden birisi olan Splendor’u, nispeten kısa oyun süresi, öğrenmesi ve öğretmesi kolay kuralları, gerçekten güzel yapılmış mücevher pullarıyla kesinlikle koleksiyonunuza katmanız gereken oyunlar listenize eklemenizi tavsiye ederim.
Not: Satın alınan her mücevher madeni kartından sonra kapalı desteden yeni bir kart açarken Rus aksanıyla “SPLENDOR!” diye bağırırsanız oyundan alacağınız haz %147 seviyelerine ulaşacaktır.