İncelemeler

Uzayın Hakimi Olun – Voidrunner İncelemesi

RealityArts Studio adlı Türk bağımsız yapımcılarından çıkan, hem FPS hem de TPS bakış açıları ile uzayda savaşma imkanı sunan macera oyunu Voidrunner, 31 Mayıs 2017 tarihinde Steam’de yerini aldı. Türk oyuncularına özel 15 TL gibi uygun bir fiyatla çıkan oyun, çıktığı günden bugüne birçok kez en çok satılanlarda yerini almayı başardı. Belirtmek isterim ki, oyunu 30 Mayıs tarihinde oynama fırsatı bulmama rağmen yeni yazabiliyorum. Bu yüzden kafamda yer eden birkaç şey şu an değişmiş olabilir, bu konuda affınıza sığınıyorum.

İncelemeye geçmeden önce aklımda eleştireceğim kısımlar gerçekten çok sertti, sonradan oyun “Erken Erişim Oyunu” olarak çıkınca bunlar ne kadar hafiflese de yine de eksiklikler çok fazla göze çarpıyor ve tatmin etmiyordu. Ta ki, geliştiricilerin yayınladığı notu görene kadar. Bunlardan da birazdan bahsedeceğim.

Başlarken…

Oyuna başlamadan önce yapımcılar ile okuduğum yazılarda, oyunun hazırlanma sürecinin yıllara dayalı olduğu ve 2015’ten bu yana sürekli olarak geliştirildiğini gördüğümde fazlasıyla heyecanladım ve beklentilerim çokça arttı tahmin edebileceğiniz üzere.Oyun sizi muhteşem bir giriş animasyonu ile karşılıyor. İki farklı tarafın, uzayda birbiriyle nefes kesen çatışmasını izlerken grafikler, ses efektleri, aksiyon derken kendinizden geçiyorsunuz. Bu kısımda “Tamam!” dedim, “Muhteşem bir hikaye bizi bekliyor!” fakat sonra ne oldu? Hüsran… Durumu en iyi anlatabileceğim kelime bu sanırım. Oyunda bir hikaye yok. Yanlış hatırlamıyorsam eğer oyun geliştiricileri bu evreni 6 yılda hazırladıklarından bahsediyorlardı bir yerde, fakat nerede o çarpışmaların devamı? Biz kimiz, onlar kim, o savaş ne içindi, ne oluyor şimdi burada derken kendimi dronelar ile savaşırken bulmak gerçekten çok üzücü oldu.

Fakat sonra Steam’de yaptıkları açıklama ile biraz da olsun bu hayal kırıklığını toparladılar. Voidrunner’ın aslında devasa bir evrenin küçük bir parçası olduğunu söyleyen grup, oyunu çıkarırken destansı bir hikaye modu düşünmüşler fakat sonradan 5 kişilik ufak bir grup maddi açıdan bunu karşılayamamışlar.Eğer erken erişim sürecinde yeterli maddi imkanı bulabilirlerse ufak sinematikler, kısa filmler ve kodeksler ile hikaye modunu da oyuna getirmek istediklerini söylediler. Bu açıklamayla yüreğime bayağı bir su serpildi diyebilirim, umarım yeterli imkana ulaşabilir ve bize bu muhteşem atmosferde hikayenin en derinlerine dalma imkanı verebilirler. 2018’in ilk çeyreği gibi güzel haberleri almayı bekliyoruz.

Nedir bu Voidrunner?

Hem tek hem de çok oyunculu oynama seçenekleri sunan, uçuş-savaş oyunu demek mümkün. Oyun içinde isterseniz 1.bakış açısı ile (FPS) geminizi yönetirken, isterseniz de 3.bakış açısına (TPS) geçebiliyorsunuz. Can ve kalkan olmak üzere 2 bar mevcut oyunda. Oyunun oynanışı çok basit tutulmuş. WASD tuşları ile ilerlerken Q ve E tuşları ile özel yetenekleri kullanıyor, Shift tuşu ile de kendinizi hızlandırabiliyorsunuz. Oyuna 15 farklı harita ve tek oyunculu kısım için farklı zorluk seviyeleri eklenmiş. Şimdilik 12 gemi ve 6 farklı mod ile oynanabiliyor. Türk yapımı olmasından mütevellit oyunu Türkçe oynayabiliyorsunuz.

Gemiler

12 tane gemiden ilk üç tanesine oyun başında hemen ulaşabilirken, diğerlerine sahip olmak için kilitlerini açmak gerekiyor. Her geminin kendine has 2 ana özelliği var. Bunları Q ve E tuşları ile aktif etmek mümkün. Gemilerin çok oyunculu kısmında işe yarayacağı bir özelliği de, her birinin farklı bir rol alabilmesi. MOBA oyunlarındaki gibi bazıları Tank görevi görürken bazıları Destek, bazıları İzci, bazıları ise farklı hasar şekilleriyle Savaşçı görevini üstlenebiliyor. Oyunun tam sürümü için planlanan gemi sayısına 30 denmiş. İleride gemilerde 1 epik, 2 standart olmak üzere 3 özel yetenek olması bekleniyor.

Oyun Modları

Tek oyunculuda antrenman ve eğitimi geçersek 2 adet mod geriye kalıyor. Drone Dalgası ile dalgalar halinde gelen droneları öldürüp en yüksek skoru almaya çalışırken, Drone Deathmatch ile haritayı, drone sayısını ve zorluk seviyesini kendiniz belirleyerek istediğiniz gibi oynayabiliyorsunuz. Hikaye modunun olmaması nedeniyle tek oyunculu kısım, adeta oyunun çok oyunculu kısmına antrenman gibi olmuş.

Çok oyunculu kısımda ise maçın sonuna kadar herkesi öldürmeniz gereken Deathmatch, bunu bir takımla beraber yaptığınız Takım Deathmatch, bir bayrak kapma havasında geçen Madenciyi Yakala ve 3 hakimiyet noktasını ele geçirmeye ya da korumaya çalıştığınız Hakimiyet modları mevcut. Şu anda hazırlanan 3 oyun modu daha var. Oyunda fazla oyuncu olmaması nedeniyle pek tadını çıkaramamıştım ben ama düzgün bir oyuncu kitlesi yakaladıktan sonra bu modlar gayet ortalığı kasıp kavurur.

Haritalar

Oyunda 15 farklı harita var ve hepsi de birbirinden göz alıcı. Birçoğunda Türkiye’den tanıdık yerler yakalamanız da mümkün. Oyunun en başarılı özelliği haritaların güzelliği sanırım. Kaçıp saklanabileceğiniz, düşmanlarınızı tuzağa düşürebileceğiniz, canınızı ya da kalkanınızı arttırabileceğiniz birçok yer var. Fakat burada gökyüzü sınırı bana çok dar geldi, kırmızı sonrasına eğer daha fazla geçmek isterseniz canınız hızla azalıyor ve yok oluyorsunuz. Sonsuz bir harita elbette beklemiyorum ama en azından gökyüzüne daha fazla genişletilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Müzikler ve Ses Efektleri

Unreal Tournament ve Deus Ex’in bestecilerinin elinden çıkan müzikler, gerçekten kulağa hitap ediyor. Ama ses efektleri için aynı şeyi söyleyemeceğim, bu konuda oyun bayağı eksikliğini hissettiriyor. Droneları vurduğumuzda sesli bir uyarı alamamak, o patlama hissiyatını yaşatmıyor.

Milli E-Spor Olma Yolunda Adımlar

Oyunun çok oyunculu kısmının Moba’ya yatkınlığı ve haritaların düzeni ile Voidrunner, E-Spor olma yolunda adımlar atıyor. Genel olarak baktığımda, evet gerçekten güzel bir E-Spor olmaya aday. Fakat her tarz oyuncuya hitap etmediği için de zor gözüküyor. Birçok dil desteği bulunmasıyla da yabancı oyuncuları da kendine çekiyor.

Oynanış Hissiyatı

Oyuna başladığınızda gerçekten zorlanmanız mümkün. Alışmak için biraz el yatkınlığı ve zaman geçmesi gerekiyor. Ama yarım saatin sonunda hedefe kilitlenmek sizin için bir sorun olmaktan çıkmaya başlıyor. Fakat yinede lazer ışınlarının hissiyatını bir türlü sevemedim. Boşluğa sadece lazer sallıyor gibiyim. Düzgün bir kilitlenme mekanizması yok. Bu açıdan yeterli vuruş tatminini vermiyor. FPS modunda buna alışmak bir nebze mümkünken, TPS modunda vuruşları isabet ettirmek neredeyse imkansızlaşıyor. Bunun geliştirilmesi ile çok daha zevkli bir oynanış imkanı sunulabilir. Voidrunner ayriyeten oyun kumandası desteğine de sahip. Kumanda ile oynama şansı bulamasam da, fare ile bu kadar zorlanırken kumanda ile nasıl oynanır hiçbir fikrim yok.

Grafikler

İşte beni yakalayan kısım! Yapımcılar Unreal Engine ile adeta harikalar yaratmış! Zamanımın bir kısmını sırf haritaları incelemek ile geçirdim diyebilirim. Bugüne kadar Türk yapımcılardan çıkan en güzel grafiklere sahip bu oyun diyebilirim. Oyuncuları en çok çeken noktanın da bu olduğunu düşünüyorum. Fakat, bazı insanlar için ışıklar ve dönüp duran o atmosfer çok rahatsız edici olabilir. Ben oyunu oynarken yanımda beni izleyen arkadaşımın dakikada bir midem bulandı demesi de bunu destekliyor. Bir süre sonra atmosfer göz yormaya başlıyor.

Gözüme Batan Diğer Noktalar

Erken erişim sürecinde olduğu için oyun çok da keskin eleştiriler yapamıyorum. Eğer bahsettiğim açıklamayı görmeseydim buradaki eleştirilerim çok sert olurdu, ki okuyana kadar da bayağı olumsuz görüşlere sahiptim. Ama gördüm ki yapımcılar aslında her eksiğin farkındalar. Yorumlara hızlı dönüş yapıp, sorunlarla ilgileniyorlar. Gemilere özelleştirme kısımları getirilmesi gerektiği, menünün yetersiz oluşu, hikayenin olmayışı, oyuncu eksikliği vesaire diye bir çok şey sıralamayı düşünüyordum fakat yapımcılar bunlar üzerinde çalıştıklarını ve ileride düzeleceğini söylemiş. Bana da bekleyip görmek düşer. VR desteği olursa eğer oyunun bayağı “uçacağını” da söyleyeyim. Oyuna daha neler ekleneceğini Steam sayfasındaki açıklamadan öğrenmek mümkün. Bunlara ek olarak oyundaki ses efektlerinin arttırılması, ışıkların bir nebze azaltılması, olaylardan daha fazla geri yanıt alınabilmesi gerek. Ayriyeten en son oynadığımda Türkçe çeviri gerçekten çok eksikti. Yarı İngilizce yarı Türkçe ifadeler ve desteklenmeyen harfler çok itici duruyor. Ana menünün klavye desteğine ve daha iyi bir sisteme ihtiyacı var. Birçok kez ilk ekranda takıldığım oldu.

Sonuç Olarak…

Çok daha fazla oyuncuya ihtiyaç var ve çok şey vaat ediyor! Birkaç arkadaş toplanıp aşırı eğlenebileceğiniz bir oyun. Desteklerimizle gelişeceklerini söyleyen ve yaptıkları güncellemelerle de güven hissi yaratan bu oyunu almaya kesinlikle değer. Fiyatı da uygun zaten. Ortalama bir bilgisayarın açması da mümkün. Oyunu satın almak için Steam sayfasına uğrayabilir ve diğer tüm ayrıntılar için internet sitesine göz atabilirsiniz.

YouTube player

Sistem Gereksinimleri

MİNİMUM:

    • İşletim Sistemi: Windows 7/8/10 64 bit
    • İşlemci: Intel Core i5 2.5 Ghz
    • Bellek: 4 GB RAM
    • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 460, AMD Radeon HD 6870, Intel HD Graphics 4600, or equivalent GPU
    • DirectX: Sürüm 11
    • Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
    • Depolama: 5 GB kullanılabilir alan
ÖNERİLEN:

    • İşletim Sistemi: Windows 7/8/10 64 bit
    • İşlemci: Intel Core Core i5 2.8 Ghz or better
    • Bellek: 8 GB RAM
    • Ekran Kartı: Nvidia GTX 660 or AMD Radeon HD 7870 equivalent GPU
    • DirectX: Sürüm 12
    • Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
    • Depolama: 5 GB kullanılabilir alan
YouTube player

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.