İncelemeler

Borderlands’ten Sıkılanlara FRP Verelim – Tiny Tina’s Wonderlands İncelemesi

Altın yumurtlayan tavuğu Borderlands‘in ümüğünü sonuna kadar sıkmayı başaran Gearbox, yeni sahillere yelken açma hazırlığında mı, yoksa tek atımlık bir kurşunla yoluna devam mı etmeye çalışacak?

Borderlands serisi uzun zamandır aramızda. Aksiyon-FPS türüne yaptığı katkılar ve eğlenceli yapısı sağ olsun, dönüp dönüp oynayabileceğimiz, kafa dağıtıp kafa patlatacağımız türden bir oyun. Ya da oyundu mu demek lazım? Eskinin tutan formülleri değişen nesil ile birlikte göz geçirilmesi gerekiyor. Gearbox, bunu Tiny Tina’s Wonderlands ile sağlayabildi mi, yakından bakalım.

Bunkers & Badasses’e Hoş Geldiniz

Tiny Tina’s Wonderlands, Borderlands için hazırlanan bir yan seri aslında. Tiny Tina karakterini Borderlands oynayanlarınız bilir. Ufak tefek, kabına sığmayan çatlak bir karakterdir. Herhalde aksiyondan sıkılmış olacak ki, çevresine topladığı arkadaş grubuyla FRP oynamaya başlamış. Biz de aslında oyuncu olarak Tiny Tina’nın evreninde bir FRP karakteri canlandırıyoruz.

Diğer Borderlands oyunlarından farklı olarak, bu oyun iskeletlerin, goblinlerin, korsanların, kültistlerin fink attığı bir diyarda geçiyor. Fantastik bir evren yani. Fakat temaya uygun şekilde tasarlanmış silahlar kullanıyoruz. Borderlands denilince akla gelen ilk şeylerden biri elbette zibilyon tane silaha sahip olması. Tabii tasarımsal açıdan çok büyük farklılıklar göstermese de her bir silahın farklı kuvvetleri ve özellikleri bulunuyordu. Aynı durum TTW için de geçerli.

Burada oynanabilirliğe geçmeden evvel Tiny Tina’nın anlattığı hikayeye ve Bunkers & Badasses‘e bakalım isterim. Oyunda Valentine ve Frette isimli iki arkadaşımızla beraber FRP serüvenine dahil oluyoruz. Ancak biraz geç kalmış olacağız ki, hikayenin sonundaki boss savaşıyla olaya giriş yapıyoruz. Hikaye bitince haliyle, Tiny Tina, biz üzülmeyelim diye yeni bir senaryoya başlıyor. Sıfırdan karakterimizi yaratıp bu fantastik diyardaki yerimizi almaya çalışıyoruz.

Oyun Will Arnett (BoJack Horseman, LEGO Batman) tarafından seslendirilen Dragon Lord’un hapsolmasıyla başlıyor. Ama tahmin edeceğiniz üzere tutsaklığından kurtulup diyarlara korku salmaya başlıyor. Amacımız bu iliklerine kadar kötü ama komedi yeteneği bir hayli yüksek Dragon Lord‘u pataklamak.

FRP Oyunlarının Vazgeçilmezi: Sınıflar

Borderlands oyunlarında, oyunun bize sunduğu hazır karakterlerle olaya dahil olurduk. Hepsi de farklı özellikler ve beceriler sunardı. Gearbox, TTW ile sınıf seçebilme tercihi sunarak oyuna biraz daha RYO ögesi yedirmiş. Oyunda toplamda altı adet sınıf bulunuyor. Çeşitli elemental güçler, farklı yoldaşlar barındıran bu özgün sınıflar arasından ben Graveborn sınıfını seçtim. Oyun belli bir noktadan sonra ikinci sınıfı seçmenize olanak sağlıyor. Spore Warden ile karakterimin büyü güçlerini bir hayli artırmayı başardım. Brr-zerker, Clawbringer, Spellshot, Stabbomancer gibi diğer sınıflarla siz de ilginç kombinasyonlar ortaya çıkartabilirsiniz.

TTW, fantastik bir diyarda geçse de sırtını Borderlands’in silahlarına dayıyor. Fakat burada Gearbox tasarım ekibini kutlamak gerekiyor diye düşünüyorum. Tabancayı, tek elle kullanılan bir arbalet; pompalı tüfeği içerisine büyü enerjisi kattığımız bir kristal parçası olarak tasarlamak kimin fikriyse çok hoşuma gitti. El bombası yerine de büyüsel güçler fırlatabiliyoruz.

İlk başlarda bu silahları değiştirip farklı kombinasyonlardan keyif alsam da, bir süre sonra kısır döngüye girdiğimi fark ettim. Tasarımların çok değişmemesi de cabası oldu. Düşmanların her birinin birer mermi süngeri olmasından dolayı, aksiyonu her ne kadar dinamik olursa olsun, oyunun ortalarından sonra tekrara bol bol düştüğünü göreceksiniz. Düşman tasarımlarının ve haritaların farklı olması bir nebze olsun bunu geri plana itmeyi başarıyor.

Dragon Lord Bittin Oğlum Sen!

Oyunun başlarında önce tutsak olan sonra serbest kalan Dragon Lord, krallığın en şirin hükümdarını postalı köye yollayınca intikam yeminleri ederek daha da hırslanıyoruz. Yine Gearbox’ı takdir ettiğim bir kısma geldik. Borderlans 1, 2 ve 3 ne kadar beni eğlendirse de, üçü de oyun ortalarından sonra oynanabilirlik açısından kısır döngüye giriyordu. Beni oyunda tutan yegane içeriklerden biri esprili anlatımı ve keyifli görevleri oluyordu. Aynı durum TTW için de geçerli.

Bol bol FRP sistemlerine göndermeler, popüler kültürün yansımaları, geek dünyasına saygı duruşları derken her taşın altından bir şeyler fırlıyor. Şöyle bir örnek vereyim mesela: Oyunun başlarında krallığı kuşatan mancınıkları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Oyunu oynarken bir yandan da anlatısını yapan Tiny Tina bir anda coşup “BURADAKİ C4 PATLAYICILARI KULLANABİLİRSİNİZ” diyerek yükseliyor. Sonrasında oyuncular bu dünyada C4 olamaz, deyince; patlayıcının ismini “Fanta-see 4” olarak değiştiriveriyor. İnce göndermelerin hepsini yazıp da oyun keyfinizi bozmak istemem ama Şirinler ve Star Wars konseptlerini birleştirdiği bir yer var ki, oturduğum yerde haykırdım desem abartmam sanırım.

Sonuç

TTW, gözle görülür biçimde Borderlands serisinin farklı bir kopyası. Fantastik diyar, fantastik canavarlar ve anlatımı bir yana oynanabilirlik olarak Borderlands’in aynısı. Seriye yeni bir soluk getirdiği de yok hani. Saf eğlence ve kafa dağıtmak için şahane bir seçenek. Yanlış yaptığı yerler, gereğinden uzun tutulan kısımları da yok değil hani.

Örneğin, oyunun haritasında gezmek için Overworld isimli bir kısma geçmemiz gerekiyor. Burası FRP oyunlarında da sık sık kullanılan figürlerin ve çatışmaların canlandırıldığı masa üstünün ta kendisi. Biraz JRPG türüne kayacak şekilde, Overworld üzerinde gezinmemiz ve minik görevleri halletmemiz gerekiyor.

Benim tahminim, ki birçok yerde de benzer şeyler yazıldı, Tiny Tina’s Wonderlands büyük bir genişleme paketi olarak düşünülmüştü. Ancak sonrasında tam oyun olma yolunda ilerlendi. Oyunun süresinin uzatılması için de ekstradan içeriklerle şişirildi. Overworld ilk bakışta güzel gözükse de, yavaş ve monoton kısımlara sahip olmasından ötürü belli bir noktadan sonra insanı yormaya başlıyor.

Bunlar oyunu kötü mü ya da oynanamaz mı yapıyor? Tabii ki yapmıyor ancak bu formülün artık ilkel kalmaya başladığını Gearbox’ın kabullenmesi gerekiyor. Mermi süngeri canavarlar, oyunun süresi uzasın diye ekstradan konulan engeller, birkaç tasarım üzerinden iddialı edilen zibilyon silah yerine, formülün içinde çalışan noktaların üzerinden geçmeleri gerekiyor diye düşünüyorum. Bir kere daha buna benzer bir oyunla çıkarlarsa, sonuçları istedikleri gibi olmayabilir.

FRPNET Puanı: 7.5

Eksi YönleriArtı Yönleri
Tekrara düşmesiAkıcı aksiyon
Gereğinden fazla uzunEğlenceli hikayesi
FiyatFRP, Geek kültürüne göndermeleri
Seslendirme

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.