İncelemeler

“The Dungeon Alphabet” İncelemesi

dungeon-alphabet-banner

Zindan denilince insanın aklına, devasa bir kalenin altına inşa edilmiş, ışık almayan, pis kokulu, paslı demir parmaklıkların arkasında zalimce kelepçelenmiş insanların bulunduğu ve nöbetçiler tarafından korunan bir yeraltı mahzeni gelebilir. Ancak bu soruyu bir FRP oyuncusuna yönelttiğinizde işin rengi değişir.

The Dungeon Alphabet’in yaratıcısı Michael Curtis, kitabın tanıtım bölümünde zindanlara böyle bir yorum yapmış. Uzun zamandır rol yapma oyunlarıyla içli dışlı olmuş oyuncuların eli mutlaka Dungeons & Dragons sistemine gitmiştir. Sistemin en eğlenceli özeliklerinden biri, fantastik bir macera içerisinde oyuncuları derin dehlizlere ve zindanlara sokmaktır.

dungeon-alphabet-kapakİlerleyen süreç ile DnD benzeri birçok sistem geliştirildi. Bu süreç boyunca sistemler ne kadar çok değişirse zindanların yapısı da o kadar çok değişiyordu. Ancak hiçbiri oyuncuya rahat bir zindan yaratımı sunmuyordu.

Michael Curtis bu durumu fark etmiş olacak ki Goodman Games etiketi altında The Dungeon Alphabet kitabını hazırlamış. Ancak bu bir sistem kitabı değil. Aksine herhangi bir sistemde kullanabileceğiniz bir referans kitabı. Bu kitap sayesinde oyun yöneticilerini zorlayan zindan tasarlama süreçleri kolaylaştırılıyor.

Oyun yöneticisi, sistemlerinin sunduğu zindan taslakları yerine kendi tasarımını yapmak isteyebilir. Bu da hayli uzun ve yorucu bir iş haline gelebiliyor. Zindan’ın katları, bölümleri, odalar, çıkacak yaratıklar, büyülü eşyalar, tuzaklar derken daha oyuncular zindana girmeden, yöneticinin kendisi kaybolmaya başlıyor.

Daha önceden hazırlanmış haritaların ve taslakların bulunması elbette zor zamanlarda başı sıkışan oyun yöneticisini kurtarabiliyor. Ancak bir süre sonra oyuncular da oyun yöneticisi de bu tekdüzelikten sıkılmaya başlayabilir.

Michael Curtis’in hazırladığı The Dungeon Alphabet 2008 yılında piyasaya sürüldü. O kadar çok beğenildi ki 2012 yılında yeniden düzenlenmiş üçüncü baskı hazırlandı. Bu süreç içerisinde The Dungeon Alphabet, 2011 yılında Kuzey Texas RPG Convention etkinliğinde Three Castes Ödülü’ne layık görüldü.

dungeon-alphabet-gorsel1

Dungeon Alphabet’in kullanımı oldukça basit. Kitap içerisinde A harfinden Z harfine kadar 26 başlık bulunuyor. Her harf zindana eklenebilecek bir ögeyi belirtiyor. Yani A – Altar (Sunak), B – Books (Kitaplar), C – Cave (Mağara) vs. gibi başlıklar var.

Oyun yöneticisi zindanını eklemek istediği maddeyi seçiyor.  Varsayalım ki hikayede oyuncular zindan içerisinde bir kütüphane buldular. Grubun büyücüsü dikkatini çeken bir kitabı almak istediğini belirtti ve bunun için çeşitli zar denemelerinde bulundu.

Eğer oyun yöneticisi böyle bir duruma hazır değilse B – Books (Kitaplar) başlığını açarak, büyücüyü oynayan karakteri sevindirecek bir kitap bulabiliyor. The Dungeon Alphabet’in en güzel yanı ise, kitabın kısa, öz ve tablolarla dolu olması. Anlamak için çok fazla çaba sarf etmeye gerek yok. Zaten tabloların, FRP oyuncuları için hazine olduğunu belirtmekte fayda var.

dungeon-alphabet-gorsel2Oyun yöneticisinin bu noktadan sonra yapması gereken tek şey Books başlığı altındaki kısa açıklamayı okumak ve tablonun istediği zarları atmak. Bu durumda ilk tabloya göre 3D6 atması gerekiyor. Toplamda 8 attığını varsayarak, tabloya göre kitabın, zindanın ilerleyen bölümleri hakkında bilgi içerdiğini buluyoruz.  Daha sonra D100 atarak kitabın ismi ve yazarı ortaya çıkıyor. Burada da 65 atıldığını varsayarsak, kitabın isminin Walk With Me, My Freinds olduğunu, yazarının ise Feo Ilklly isminde biri olduğuna ulaşıyoruz.

Yukarıda verdiğim kitap içerisindeki tüm tablolara ilişkin en basit örnek. Çoğu sadece tek tablo ile çalışırken, bir kısmı çeşitli tabloların birleşiminden oluşabiliyor. Tek yapılması gereken şey zarları yuvarlamak ve tablodaki açıklamaları uygulamak. Yani işin özünde çok basit bir sistemle karşı karşıyayız.

İşin en eğlenceli kısmı ise oyun için bir zindan üzerinde çalışmasanız bile sadece bu kitabı kullanarak oyuncuları, maceradan maceraya koşturabilirsiniz. Tüm başlıkların birbiriyle uyumlu halde çalışabilme olanağı var. Hatta isterseniz Paratime’ın ücretsiz olarak FRP severlere sunduğu zindan haritalarını buradan indirip bu kitaptaki bilgilerle zindanı süsleyebilirsiniz.

Ayrıca kitabın içerisinde başlıklarla alakalı çeşitli illüstratörler tarafından hazırlanmış görseller de bulunmakta. Bu siyah-beyaz çizimler oyun içinde de kullanılabilir.

Kitabın önsözünü de TSR firmasının efsanevi ismi David “Zeb” Cook yazmış. Cook, TSR için çalıştığı 15 yıl boyunca birçok başarılı sisteme imzasını atmış, Advanced Dungeons & Dragons (2nd Edition) sisteminde ve Planescape hikayelerinde baş tasarımcı olarak bulunmuş bir isim.

Komplike sistemlere bile kolaylık sağlayan The Dungeon Alphabet, fantastik rol yapma oyunlarına gönül vermiş oyun yöneticilerin başucundan ayırmayacağı bir referans kitabı. 

Yazar: Michael Curtis 
Önsöz: David “Zeb” Cook 
Kapak Resmi: Erol Otus 
İç Çizimler: Brad McDevitt, Jeff Easley, Jim Holloway, Doug Kovacs, William McAusland, Jesse Mohn, Peter Mullen, Erol Otus, Stefan Poag, Jim Roslof, Chad Sergesketter, Chuck Whelon, Mike Wilson

64 sayfalık bu eğlenceli ve faydalı kitabı hemen buradan satın alabilirsiniz.

 

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.